Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se tiče pročitanih knjiga, skoro sam pročitao Marsovca, nesećam se imena pisca, samo se sećam da je neki zaluđenik za onterplanetarna i svemirska putovanja, što navodno opravdava upućenost u sve što bi put i preživljavanje na marsu trebalo da sadrže. Knjiga je prosek obilna nekim informacija ma koje nisu dostupne nama običnim ljudima. Još sam ubeđen da je pola mašta ali nije to ni bitno. Ono šro jeste bitno je da knjiga nema nikakvu književnu vrednost i kao takvu je treba čitati u dokolici ili na primer na plaži, za očekivati je da i film bude najobičniji holivudski blokbaster sa tinejdžerima kao ciljnom grupom i obilato nakrcan 3D efektima.
Dopler Erlend Lu sam kupio na preporuku prodavca u knjižari, nije ostavila neki poseban utisak na mene iako mi se svidela pa ću uskoro da pročitam i Volvo kamione što je neki vid nastavka. Generalno mi se dopada taj svedeni način pisanja koji mi se nekako čini karakterističan za skandinavce.
Radnja knjige je o Dopleru, Norvežaninu koji je zbog smrti svog oca pobegao iz civilizacije u šumu na obodu Osla, njegovim zbližavanjem sa mladunčetom losa čiju je majku ubio i delimično pojeo ili zamenuo za neke potrebštine. Inače je oženjen i ima dvoje dece a treće je na putu. Očigledna je hladnokrvnost i otuđenost od porodice, toliko strana nama sa ovih prostora jednostavno stil pisanja im je takav, zašto nebi bio i život. Ne mislim da je to nešto loše ili da su oni loši, očigledno im je bolje nego nama. Ali je bar meni ta njihova zapadnjačka kultura nepojmljiva, nema te neke neposrednosti koja nas odlikuje. Knjiga je za svaku preporuku u svakom slučaju.

Trenutno čitam Opsada crkve Svetog Spasa Gorana Petrovića, s' obziroma da sam tek na pola knjige, više utisaka o njoj ću napisati kada je pročitam.

Poslednja izmena:
Meni ovaj opis deluje zanimljivo!
Jel citao jos neko, da potvrdi preporuku? :)

Citam covek zvani hrabrost. Poneo jer je najmanja knjiga, da citam u vozu. Prosao sam pola. Koliko je knjizevnicki tanko..bas sam razocaran. Recenice kratke i sture, bez ikakvih opisa..ma skoro da ni prideva nema :)
Da je bar radnja interesantna pa ajd da kazes da je bar to dobro ali je i ona na mršavom nivou. Zavrsicu je jer uvek izguram sve do kraja ali ima velike sanse da zavrsi na limundu nakon čitanja :D

Meni ovaj opis deluje zanimljivo!
Jel citao jos neko, da potvrdi preporuku? :)

Citam covek zvani hrabrost. Poneo jer je najmanja knjiga, da citam u vozu. Prosao sam pola. Koliko je knjizevnicki tanko..bas sam razocaran. Recenice kratke i sture, bez ikakvih opisa..ma skoro da ni prideva nema :)
Da je bar radnja interesantna pa ajd da kazes da je bar to dobro ali je i ona na mršavom nivou. Zavrsicu je jer uvek izguram sve do kraja ali ima velike sanse da zavrsi na limundu nakon čitanja :D

A koji opis ti djeluje zanimljivo? Marsovca nisam čitao, ali evo šta sam o Dopleru napisao poslije čitanja.

Prije par godina, svojim norveškim Lovcem u raži (Naivan. super) Erlend Lu me pred kraj čitanja bio uspio malo zainteresovati, ali ipak sam sljedeću njegovu knjigu otvorio tek prije neki dan, privučen praktično malim brojem strana i ohrabren s nekoliko dobrih preporuka koje sam tokom godina čuo.
Meni je iz perspektive balkanskog blata, haosa i siromaštva Norveška uvijek izgledala kao gotovo savršena zemlja – idealan spoj ekonomskog razvoja i uvažavanja humanističkih vrijednosti i obzira prema prirodi – tako da mi je malo smetalo što Doplera, jednu žestoku pobunu protiv samozadovoljnog kapitalizma, pritiska na pojedinca da u svemu bude najbolji, otuđenosti i, uopšte rečeno, svake modernosti, nije napisao neki Amerikanac, Francuz ili Rus. S druge strane, zašto da ne – možda su Norvežani riješili sve male probleme, pa sad jasnije vide one velike?
Dopler je priča o čovjeku koji smoren pomenutim strahotama života među ljudima današnjice osjeti da neko vrijeme mora provesti sam u šumi. Možemo ga posmatrati kao nekog anti-Robinzona (dobrovoljnog izgnanika koji prirodu ne želi potčiniti sebi, nego se u njoj utopiti), ili čitavu knjigu shvatiti kao novo čitanje Toroovog Voldena, ali čitalac će često zbog svedenog teksta, škrtog jezika i uzdržanog neemotivnog stila imati utisak da propušta ključni simbol ili važnu poruku priče. Mada, kad bolje razmislim, možda je pisac želio da se čitalac baš tako osjeća.

Kasnije sam pročitao i Volvo Kamione, nasatavak Doplera.

I pored toga što je nove avanture svog junaka pisac jasno najavio, meni nije izgledalo prirodno da knjiga kao što je Dopler dobije nastavak. Međutim, budući da je plansko neispunjavanje očekivanja društva jedna od tema obe knjige, nije neočekivano ni to što i njihov pisac odstupa od konvencija ozbiljne literature.
Nakon što je napustio svoju norvešku šumu Dopler je stigao u neku švedsku nedođiju u kojoj upoznaje dvoje ekscentričnih staraca. Maj Brit, siromašna baba koja na svom oronulom imanju po čitav dan sluša rege muziku i puši hašiš u višedecenijskoj svađi je sa svojim bogatim komšijom fon Boringom, koji život provodi posmatrajući ptice i striktno poštujući sva pravila skautskog pokreta. Doplera suštinski ne privlači ni jedna od dvije krajnosti u odnosu prema životu, ali, primoran okolnostima, u nekim periodima izložen je prvo totalnom anarhizmu Maj Brit, a potom i apsolutnoj regulaciji njenog komšije. Poslije izvjesnih peripetija, junak će zaključiti da mu nedostaje porodica i odlučiti da se vrati kući, a čitalac će ostati u tipičnoj nedoumici da li je Doplerov pokušaj doživio neuspjeh ili ga je iskustvo izmijenilo upravo u mjeri u kojoj je to bilo potrebno.
Za razliku od Doplera koji je neobičan, ali strukturalno usredređen roman, Volvo Kamioni su ispresijecani fusnotama i ostalim upadicama pisca, što ionako difuznu temu čini još manje konkretnom. S druge strane, onaj koga je pisac kupio s prvom knjigom, neće biti razočaran ni ovom.

O ovim i mnogim drugim knjigama u danima sa više čitalačkog entuzijazma pisao sam na svom blogu dnevnikcitanja.blogspot.com.

Nisam promasio temu. Ne volim da pozajmljujem knjige iz biblioteke (možda sam i posesivan, nisam o tome toliko razmišljao) više volim da čitam kad hoću i koliko hoću. Da sam ove knjige kupovao tokom godine koštale bi me mnogo više. A i nije zgoreg ds i moja deca (kad ih budem imao :)) mogu da čitaju kvalitetne knjige.

Misli krasuljak zato što je ovo tema gdje bi trebalo da se pišu utisci o knjigama koje čitamo.
Knjige koje kupujemo prijavljujemo da drugoj temi.

Ali nema veze, opraštamo ako o svakoj knjizi koju si kupio napišeš izvještaj od 100 do 200 riječi kad je pročitaš. :D

Quentin ti je odgovorio umesto mene. :ok: :)
U svakom slučaju, podržavam te. Sviđa mi se kako razmišljaš. Kao da sam te ja rodila... :lol:

A koji opis ti djeluje zanimljivo? Marsovca nisam čitao, ali evo šta sam o Dopleru napisao poslije čitanja.

Kasnije sam pročitao i Volvo Kamione, nasatavak Doplera.

O ovim i mnogim drugim knjigama u danima sa više čitalačkog entuzijazma pisao sam na svom blogu dnevnikcitanja.blogspot.com.

mislio sam na utiske o Dopleru. Hvala ti na iskopiranom komentaru. Ide na listu ;)

Ej dobra ti ovo fora s blogom...ukrao si ideju od cice :D :D

Čitam Bibliju.

Neko je konacno prepoznao kvalitet. Dragom mi je da je citas, posto je to MOJA preporuka od srca za vas. :kiss:

- - - - - - - - - -

Znam. Ja se uvek iznenadim koliko ima stvari za koje znam, a tek sam kasnije saznala da su iz Biblije. :)

- - - - - - - - - -

Rudjer, ako ti nešto nije jasno, pitaj slobodno Cicu... :lol: Ona je drugarčina, plus dr mr za Bibliju, objasniće ti sve. :ok:

Ne mogu da ti dam reputaciju, ali tvoj post govori kao da se sastoji od hiljadu reci. :cmok:

Cica je nevina devojka velikog srca:heart:

Rayela i u tom srcu si i ti, iako ne citas Bibliju. Mada ti predlazem da pocnes. Vidis kako su poceli Rudjer i Krasuljak <3 Jos samo quentin. Kad on shvati Bibliju, shvatice i pravu ljubav, mada imam decka, a zaljubljena sam u jednog drugog. Objasnila sam na "Ljubav i seks". Mozda nije biblijski, ali jeste. Ovde pisemo o knjizevnosti i mom blogu, kako utice na knjizevnost, a ne o ljubavi, iako je moj blog pre svega o ljubavi.

Završio Priču o dva grada. Koliko god Dikens opisivao to mračno doba bez ikakvog ulepšavanja odlučio se da knjigu završi hepi endom, to je za svaku pohvalu. :)

Započeo roman Sicilijanac od Marija Puza. Ovo je moja prva knjiga o mafiji, tiče se naravno porodice Korleone ( ima i film sa Kristoferom Lamberom ). Puzo ima dobar i temeljan stil, očekujem i zanimljive zaplete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back