Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ćao svima, ja ovde nova.
Ovih dana sam završila Markesovih "Sto godina samoće" i ne umem da saberem utiske. Sve mi nekako liči na apokalipsu, a opet sve je tako nadrealno i nestvarno. Da li bi neko samnom podelio svoje utiske o ovoj knjizi?

Sto godina samoce!!!:D Mislim da ces tesko sabrati utiske i nakon duzeg vremena. Za mene jedna od najboljih :think: ili bese najbolja knjiga koju sam ikada citao.
I pazi sad, procitao sam je sigurno 4-5 puta u proteklih 15 godina:eek: i svaki put na mene ostavi potpuno nov utisak, kao da ispod slojeva otkrivas nove i nove slojeve.
U svakom slucaju genijalna knjiga.:)

Sto godina samoce!!!:D Mislim da ces tesko sabrati utiske i nakon duzeg vremena. Za mene jedna od najboljih :think: ili bese najbolja knjiga koju sam ikada citao.
I pazi sad, procitao sam je sigurno 4-5 puta u proteklih 15 godina:eek: i svaki put na mene ostavi potpuno nov utisak, kao da ispod slojeva otkrivas nove i nove slojeve.
Odlicno!!!
Covek znaci osim ove knjige tri puta godisnje i ne bi trebalo nsita drugo da cita jer u njoj uvek otkrije nesto novo:hahaha:
Knjiga je smarajuca, nikada je vise necu citati. njegove su novele mnogo bolje, ali ko uopste i zna da je on jos nesto pisao.

Odlicno!!!
Covek znaci osim ove knjige tri puta godisnje i ne bi trebalo nsita drugo da cita jer u njoj uvek otkrije nesto novo:hahaha:
Knjiga je smarajuca, nikada je vise necu citati. njegove su novele mnogo bolje, ali ko uopste i zna da je on jos nesto pisao.

:aha: e sad te iskreno zalim.
Navodno si procitala toliko toga a i dalje si ostala prazna.
Ali ok, drzi se ti novela i novelica i uzivaj;)

:aha: e sad te iskreno zalim.
Navodno si procitala toliko toga a i dalje si ostala prazna.
Ali ok, drzi se ti novela i novelica i uzivaj;)
More nemoj me zalis, nkada je jos Remark rekao da se covek moze braniti od uvreda , ali nikako od sazaljenja.
Koji si ti bre moy da mene zalis? Za sta me zalis? Citam sta , kada i kako zelim.
Tebi cu jos da se ispovedam zasto citam ili volim ovo, a ne ono?

Ja se tebi ispovedam? Ja sam samo napisala svoje misljenje o Markzovoj knjizi, ja tebe ne poznajm, a ni nemam namere da te blize upoznajem.

Nemoj tako,upoznaj čoveka...Svako novo poznanstvo je u duhovnom svetu novi capital,više nego pročitana kakva knjiga...
Inače se slažem da su Markesu price veoma dobre...Neki roman,zaboravio naslov (baš ću sad da pretražujem,a mislim I da imam knjigu) sam jedva pročitao...Davež...:mrgreen:
Ybt-treba poznavati sociosredinu I obrasce ponašanja latinoameričke metropole da bi klavirio misao pisca...
Od latino pisaca mi Borhes ostao,ipak,neprevaziđen...Iako idealista I mućkaroš...:per:

Poslednja izmena:
Odlicno!!!

Ajd', ne zezaj, ja sam čitala svašta nešto njegovo i nije mi bilo loše a Sto godina samoće nisam. Kad sam u mladosti pokušala, bilo mi je dosadno i nerazumljivo pa sam batalila. Valjda će jednom da stigne na red pošto sad mogu lakše da podnesem smaračine. U principu, sve smaračko je super, valjda upravo iz razloga što mali broj ljudi razume.

Desi se,Krasuljak,da genijalni pisac ima ideju da napše knjigu na temu koja njega veoma interesuje I po cenu da ta tema
na ovom svetu više nikog ne interesuje...
Ja ne znam kretena,sem genijalnog Basare kog bi ono šta je mislio Franc Ferdinand I ono što bi posthumno mogao misliti,
uopšte moglo zanimati...Hajde da je pisao o Gavrilu Principu...Ne ,on je morao o žrtvi atentata,da ga priziva kao duha I da nam on tu trkelja
te dvorske dosadnoće zbog kojih su svi dvorovi sveta na antidepresivima...Ybm mu mater ako mu neću poslati fiskalni račun za antidepresiv
koji sam morao kupiti za svrhu dočitavanje njegovog smor-romana Anđeo atentata...
Naravno-ovo važi I za Sto godina samoće samo što Markesu neče uručiti fiškalni...

Bez obzira na hvalospeve, ja sam realna i iskrena. Knjiga je dosadna, dosadna kao sto godina samoce. Ako je citas toliko puta, ti nisi pronasao pravu knjigu, a to je Biblija. To pocni da citas.

- - - - - - - - - -

Ja se tebi ispovedam? Ja sam samo napisala svoje misljenje o Markzovoj knjizi, ja tebe ne poznajm, a ni nemam namere da te blize upoznajem.

Daj, Rayela, sta te briga. Ni on ocigledno nije citao Bibliju.

Nemoj tako,upoznaj čoveka...Svako novo poznanstvo je u duhovnom svetu novi capital,više nego pročitana kakva knjiga...
Inače se slažem da su Markesu price veoma dobre...Neki roman,zaboravio naslov (baš ću sad da pretražujem,a mislim I da imam knjigu) sam jedva pročitao...Davež...:mrgreen:
Ybt-treba poznavati sociosredinu I obrasce ponašanja latinoameričke metropole da bi klavirio misao pisca...
Od latino pisaca mi Borhes ostao,ipak,neprevaziđen...Iako idealista I mućkaroš...:per:

Ljubav u doba kolere najlepsa je ljubavna knjiga ikada napisana ( za moj ukus), a novele su mu zaista carobne.
Citala sam ja i 100 godina samoce i knjiga mi se i dopala, ali da je citam po drugi put, to zasigurno ne mogu.
Kupila sam ja pre nekolio godina i njegovu autobigafiju kad tamo sve kao 100 godina samoce

Ja inace obozavam jednog iz Argentine ( nije Kortazar) ali on nesto nije mnogo ni prevodjen kod nas.
Manuel Puig ( cuven je fim radjen po njegovom romanu Poljubac zene pauka).

Imam tu knjižicu. (Nešto svi u poslednje vreme govore knjiGicu, pitam se, nije li se možda pravopis promenio a ja neobaveštena :think:) Znači, da čitam?

Књижица = деминутив
Књигица = хипокористик (од миља, као да тепамо)
Као ногица и ножица. Може обоје, у зависности колико се која књига воли :D. Да ли да јој се тепа или не. :)

П.С. Одавно се не јављам на овој теми јер, нажалост, не стижем да читам онолико колико бих хтео, али пратим и откривам неке врло занимљиве писце. :ok:

Ljubav u doba kolere najlepsa je ljubavna knjiga ikada napisana ( za moj ukus), a novele su mu zaista carobne.
Citala sam ja i 100 godina samoce i knjiga mi se i dopala, ali da je citam po drugi put, to zasigurno ne mogu.
Kupila sam ja pre nekolio godina i njegovu autobigafiju kad tamo sve kao 100 godina samoce

Ja inace obozavam jednog iz Argentine ( nije Kortazar) ali on nesto nije mnogo ni prevodjen kod nas.
Manuel Puig ( cuven je fim radjen po njegovom romanu Poljubac zene pauka).

"Ljubav u doba kolere" mi je odvratna knjiga. Ne volim promiskuitet.
Knjige su mu mahom dosadne i predvidive.

Pre par godina sam ja pisala o Manuelu Puigu i rekli su mi da on ne postoji. Super je pisac. Njegov zivot je bio tezak. Ja sam do njega slucajno dosla, kada sam bila u vezi sa sinom njegovog brata. On je imao sve njegove knjige i tako sam se upoznala sa njegovim delom.

Imam tu knjižicu. (Nešto svi u poslednje vreme govore knjiGicu, pitam se, nije li se možda pravopis promenio a ja neobaveštena :think:) Znači, da čitam?

Obavezno!!!
Prvo je film bio mala revolucija, pred premijeru filma Rok Hadson se outovao kao homoseksualac, bilo je u USA i nekh zabrana za film ( mozda i za knjigu),
ali glavni lik dobija Oskara ( Wiilliam Hurt), i tek tada radnja romana osvaja i svetske pozornice ( Brodvej, Beograd;))

Roman Poljubac žene pauka (El beso de la mujer araña) argentinskog pisca Manuela Puiga štampan je prvi put 1976. godine.

Radnja romana prati dvojicu zatvorenika Molina i Valentina, i njihov odnos u zatvoru. Molina je feminizirani homoseksualac, dekorater izloga, koji je osuđen zbog zavođenja maloletnika, dok je Valentin politički zatvorenik koji pripada revolucionarnoj grupi koja želi da obori vladu.

Njih dvojica, koji na prvi pogled nemaju ničeg zajedničkog, stvaraju intimnu vezu koja počinje da ih menja. Kako bi ubili vreme, jedan drugom pričaju romantične zaplete iz starih filmova. Molina je od uprave zatvora dobio obećanje da će biti pušten na slobodu ako od ćelijskog cimera izmami neke tajne. Međutim, njih dvojica se zbližavaju emotivno i fizički.

Način na koji je napisan ovaj roman je veoma zanimljiv jer ne postoji tradicionalni narator. Ceo roman je napisan u vidu dijaloga, bez indikacija ko govori, osim crtica koje pokazuju promenu govornika. Zbog toga čitalac mora aktivnije da se uključi u interpretaciju priče i tako sam postaje deo priče. Kao dodatak razgovoru dvojice zatvorenika postoje dodaci koji pomažu u kreiranju ove priče. Autor je uključio oficijelne izveštaje i duge serije fusnota o psihoanalizi i homoseksualnosti.

Roman je adaptiran u dramu 1983. godine, po njemu je snimljen film 1985. i produciran mjuzikl na Brodveju 1993. godine.

Roman je doživeo veliki uspeh, po njemu je snimljen uspešni filma 1985. godine, adaptiran je u pozorišnu predstavu i mjuzikl. Pozorišna predstava Poljubac žene pauka igrana je i u beogradskom Zvezdara teatru sa Bogdanom Diklićem i Draganom Nikolićem u glavnim ulogama, a režirao Egon Savin.
[/B]

Ni Anđeoski pubis nije loša
Dje me nadje:heart::worth:
Ta mu je i najbolja ( za moj skromni ukus)

- - - - - - - - - -

"Ljubav u doba kolere" mi je odvratna knjiga. Ne volim promiskuitet.
Knjige su mu mahom dosadne i predvidive.

Pre par godina sam ja pisala o Manuelu Puigu i rekli su mi da on ne postoji. Super je pisac. Njegov zivot je bio tezak. Ja sam do njega slucajno dosla, kada sam bila u vezi sa sinom njegovog brata. On je imao sve njegove knjige i tako sam se upoznala sa njegovim delom.
Polako,, ce zavolis, kad konacno postanes punoletna, mada to kod tebe traje, traje, traje, kao da si ne daj Boze neka likinja
iz Markezovih romana.:D

Књижица = деминутив
Књигица = хипокористик (од миља, као да тепамо)
Као ногица и ножица. Може обоје, у зависности колико се која књига воли :D. Да ли да јој се тепа или не. :)

П.С. Одавно се не јављам на овој теми јер, нажалост, не стижем да читам онолико колико бих хтео, али пратим и откривам неке врло занимљиве писце. :ok:

Hvala na odgovoru.
Dakle,ova je baš knjižica/knjigica, mala (džepno izdanje) a Rayeli draga. :lol:

Hvala na odgovoru.
Dakle,ova je baš knjižica/knjigica, mala (džepno izdanje) a Rayeli draga. :lol:
A bre, pa nije bas nesto mnogo tanka?
Nego nadji ti ovaj Andjeoski pubis, to je prava knjiga.( njegova).
Ja sam film prvo gledala ( ovo sa zenom paukom) pa me knjiga onda bas i nije mnogo " raspametila", a ovaj sam Andejoski pubis onako slucajno pazarila
u Beogradu ( mislim da je ono Nolitovo izdanje od 200 iljada knjiga) i stvarno sam se raspametila.Tek sam posle te knjige i kupovala njegove knjige,
pa i oog Pauka.

294 strane u džepnom izdanju i nije mnogo,pogotovo za tvoj račun... ;)
Imam i Pubis (ne pedikulis pubis :rotf:)

- - - - - - - - - -

Pošteno... A i ne ide uz nevinost. ;)

Pubis ce te stvaro oduseviti, ovaj "Pauk" malo je i naporan, ali mene zanima Politka pa sam i odusevlljena, ali Politika ne zanima
bas svakog coveka, narocito kad je s nekog drugog kontinenta.
A to sto Cica ne voli peljube u ovom slucaju treba okaciti macku o rep jer ovde uopste nije klasicna preljuba u pitanju
nego zaljubljenost koja ne prestaje ni kad ti otpadnu zubi, kosa i jos neki delovi tela otkazu;)
Nije citala knjigu zato i ne razume o cemu pricamo.

Nisam ja tog Puiga nikad čitao. Od Markeza sam pročitao par knjiga, ali vrlo davno. Posljednju, Jesen patrijarha, prije ravno dvadeset godina. Još ranije, u srednjoj školi, čitao sam Sto godina samoće i Pukovniku nema ko da piše. Vjerovatno mi se nešto dopadalo u tim knjigama kad sam ih čitao, ali skoro ništa više ne pamtim. Bilo je nekih lijepih figura u Sto godina samoće, sjećam se onog lika koji umisli da je led savršen materijal, od koga sve hoće da gradi, pa one epidemije bolesti zaboravljanja (da li je to iz te knjige?). Sjećam se i onih kilometarskih rečenica iz Jeseni patrijarha, lijepog, elegičnog tona neke lirske proze, koliko se sjećam.
Međutim, što sam stariji sve sam manje sklon takvim vatrometima mašte. Zimus me Ruždi bio pošteno izmorio s onom Djecom ponoći - a to je isto knjiga sasvim u fazonu magičnog realizma, iako on nije Južnoamerikanac.

@Quentin
Andjeoski pubis bi se tebi bas dopao, za ovog Pauka nisam sigurna, ne zbog teme, nego se nocima pricaju price slicne pricama iz Seherizade nisam sgurna da ti to volis.
Andjeoski pubis su dve price , ne znas koja je genijlanija i neobicnija od prve, druge.
To se meni urezalo u secanje jer nikada do sada ( tada) nisam citala takvu knjigu, a svasta sam citala.

Pubis ce te stvaro oduseviti, ovaj "Pauk" malo je i naporan, ali mene zanima Politka pa sam i odusevlljena, ali Politika ne zanima
bas svakog coveka, narocito kad je s nekog drugog kontinenta.
A to sto Cica ne voli peljube u ovom slucaju treba okaciti macku o rep jer ovde uopste nije klasicna preljuba u pitanju
nego zaljubljenost koja ne prestaje ni kad ti otpadnu zubi, kosa i jos neki delovi tela otkazu;)
Nije citala knjigu zato i ne razume o cemu pricamo.

Kako nisam citala? Gledala sam i film. A gledala sam i parodiju. Cim ja kazem neko misljenje, koji nije u skladu sa mediokritetima, odmah nisam citala knjigu.

@Quentin
Andjeoski pubis bi se tebi bas dopao, za ovog Pauka nisam sigurna, ne zbog teme, nego se nocima pricaju price slicne pricama iz Seherizade nisam sgurna da ti to volis.
Andjeoski pubis su dve price , ne znas koja je genijlanija i neobicnija od prve, druge.
To se meni urezalo u secanje jer nikada do sada ( tada) nisam citala takvu knjigu, a svasta sam citala.

Dobro si mi rekla za Pauka, mene politika ič ne interesuje.
Što se tiče tih 2 u 1, čitala sam nedavno Divlje palme - Starac i pre nekoliko godina Brak - Duet. Divne sve četiri priče...

Quentine, ni ja ništa ne pamtim iz mladosti (msm na pročitano :)) osim utiska koji su te knjige na mene ostavile. Sećam se dobro da me je Hese tada,uprkos popularnosti, silno smarao, a pod stare dane sam ga baš zavolela.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back