Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
srecna nova godina cestitka za forum.jpg
... sve najlepse i da procitate jos puno, puno knjiga...

I onda, dragi čitači, imate li neke posebne čitalačke planove za 2014. godinu?
Namjeravate li da najzad forsirate neko monumentalno djelo za koje godinama nemate vremena? Želite li da se više posvetite nekom piscu, periodu ili nacionalnoj književnosti, ili ćete se prepustiti trenutnoj čitalačkoj inspiraciji i improvizacijama u skladu sa raspoloživim vremenom i ostalim resursima.

Meni na pamet pada nekoliko knjiga i pisaca koje ne bih želio da zaobiđem:
Martin Ejmis i Henri Miler su pisci na koje želim malo više da obratim pažnju.
Infinite Jest Dejvida Foster Valasa sigurno će biti bitan čitalački projekat, sa svojih preko hiljadu strana.
Vilijam Gedis je značajan američki postmodernista o koga se svako malo negdje očešem, a sada bih najzad trebalo da pročitam i jedan čitav roman - Carpenter's Gothic je, kažu, dobar početak.

Trebalo bi tu da se nađe i drugih - ovdje su, vidim, sve angloamerikanci - Nijemaca, Rusa i Francuza. Od naših možda Mirko Kovač, Pekić...

Ja sam se u poslednje vrijeme bavio NIN-ovom nagradom, pa planiram da nastavim sa čitanjem tih lauretata. Pored toga, najvjerovatnije će se na repertoaru za sledeću godinu naći i mnogi naslovi koji su dobili Buker ili Pulicer nagradu. Nabavio sam odličan tablet, a imam gotovo 1000 e-knjiga, pa se unapred radujem čitanju.

Ja sam se u poslednje vrijeme bavio NIN-ovom nagradom, pa planiram da nastavim sa čitanjem tih lauretata. Pored toga, najvjerovatnije će se na repertoaru za sledeću godinu naći i mnogi naslovi koji su dobili Buker ili Pulicer nagradu. Nabavio sam odličan tablet, a imam gotovo 1000 e-knjiga, pa se unapred radujem čitanju.

Joj, kako možeš tako čitati? :zimag:

Toliko sam arhaičan da jurim knjige po limundu i kupindu one stare, ne volim ni novi buđavi reciklirani papir, ni meke korice, a kamo li da buljim u to sokoćalo. Inače, nije da nisam pokušao da čitam sa ekrana, to je bilo mučenje strašno.:zroll:

Prvih mesec i po dana 2014-e će mi najverovatnije otići na spremanje ispita tako da ne verujem da ću tada pročitati bilo šta :)
Ali, posle toga planiram da se više no ikad udubim u čitanje, u planu je da se bacim u postmodernističke vode naših i stranih pisaca, pripovetke mahom, onda i romani. Kiš, Pavić, Mitrović, Aćin, Borhes, Kortazar itd.
Ova godina mi je prošla u istraživanju poezije neafirmisanih pesnika, i ne bih rekao da su se proslavili u mojim šakama s obzirom da mi se retko kada šta dopalo. Sledeće želim da se više orijentišem ka tradiciji, ili pak da priđem poznatijim i modernijim pesnicima 20. veka. Već sam i sada, tokom učenja ruskog, prevodio Majakovskog, a i znam neke delove u originalu, tako da je i to neki put ka čitanju u izvornom obliku.

- - - - - - - - - -

Sa tableta nije strašno, čak šta više, zna biti prijatnije nego previše sitna slova na papiru, jer ovde možeš da zumiraš koliko ti je volja.

A postoje i oni posebni e-readeri koji uopšte ne smetaju očima, i prirodnije je nego sa tableta. Doduše, ja ni sa toga ne bih mogao. Knjiga je knjiga, pa makar došla iz fotokopirnice :mrgreen:

A postoje i oni posebni e-readeri koji uopšte ne smetaju očima, i prirodnije je nego sa tableta. Doduše, ja ni sa toga ne bih mogao. Knjiga je knjiga, pa makar došla iz fotokopirnice :mrgreen:

Imao sam ja e-reader, a sad imam tablet. Više knjiga sam pročitao na tabletu, mada je i jedno i drugo OK.
Znam da smo svi navikli na nešto drugo, ali ja za papir imam sve manje argumenata.

I onda, dragi čitači, imate li neke posebne čitalačke planove za 2014. godinu?
Namjeravate li da najzad forsirate neko monumentalno djelo za koje godinama nemate vremena? Želite li da se više posvetite nekom piscu, periodu ili nacionalnoj književnosti, ili ćete se prepustiti trenutnoj čitalačkoj inspiraciji i improvizacijama u skladu sa raspoloživim vremenom i ostalim resursima.

Meni na pamet pada nekoliko knjiga i pisaca koje ne bih želio da zaobiđem:
Martin Ejmis i Henri Miler su pisci na koje želim malo više da obratim pažnju.
Infinite Jest Dejvida Foster Valasa sigurno će biti bitan čitalački projekat, sa svojih preko hiljadu strana.
Vilijam Gedis je značajan američki postmodernista o koga se svako malo negdje očešem, a sada bih najzad trebalo da pročitam i jedan čitav roman - Carpenter's Gothic je, kažu, dobar početak.

Trebalo bi tu da se nađe i drugih - ovdje su, vidim, sve angloamerikanci - Nijemaca, Rusa i Francuza. Od naših možda Mirko Kovač, Pekić...

Planiram Frenzenovu Slobodu da počnem već sutra, kad se budem naspavala.:lol: Glomazna je, neki čudan format, tako da će mi raspust dobro doći za nju. Ni Uliksa nisam stigla cele prethodne godine, ni Zlatno runo, Sve je to kabasto, traži kućnu upotrebu, a najmanje vremena za čitanje imam kod kuće. Mali je milion knjiga koje želim da pročitam što pre, a ne znam odakle da počnem. Vadim, kupujem, onda budu prekrivene novim, pa mi neko ponudi ono što nemam, pa ne mogu da odbijem (tuđe slađe:)), i tako u krug. Saramago me čeka, imam dve nove nepročitane, a tako ga volim...:think:
Članarina mi je istekla, baš fino, neću da je produžavam. Neću ni da kupujem više knjige dok ne pročitam ovo što imam...
Znam, to ovo vino iz mene govori, znam da lažem, ali, probaću...:(

Meni je tablet za čitanje dosta dobar jer mogu da podesim veličinu fonta i osvetljenost pozadine kako meni odgovara, a i ne moram da pamtim dokle sam stigao sa čitanjem ni da guram u knjigu razne kartice, već to tablet softverski prepoznaje. Papiru svaka čast, ali par hiljada knjiga u džepu je ipak moj favorit.

Čitam "Barabu" Per Lagerkvista. Inače, ne radi se o nekoj tamo barabi, već o onoj ličnosti koju znamo kao Varavu, osuđenika koga je jevrejski narod oslobodio, a osudio Hrista.
Tačnije, to je prikaz razvoja hrišćanske ideje spasenja, a svedok svih događaja je Baraba. Lagrekvist ima fascinantnu maštu koja čitaocu predočava davno vreme i događaje.

Nemam reci posle ovog Robertovog posta.
Ne znam sta da mislim, ali da me je tekst zaintrigirao, jeste.
Cula sam da je Olbrajtova zivela u Srbiji i da joj se u istoj desilo nesto ruzno... znaci, to je bilo to.

. :)
Sa samo 11 godina svog zivota je zauvek napustila Jugoslaviju u kojoj je zivela 4 godine.
Znaci nidje veze sa neuzvracenim ljubavima tako od tvoje teorije da covek moze da ucini svasta zbog neuzvracene ljubavi
nema nista.

Sa samo 11 godina svog zivota je zauvek napustila Jugoslaviju u kojoj je zivela 4 godine.
Znaci nidje veze sa neuzvracenim ljubavima tako od tvoje teorije da covek moze da ucini svasta zbog neuzvracene ljubavi
nema nista.

Komentarisala sam samo Robertov post.
Znala sam da je gospodja zivela u Jugoslaviji, ali koliko dugo, to nisam znala.
Ipak je gospodja mnogo starija od mene.

i tako u krug. Saramago me čeka, imam dve nove nepročitane, a tako ga volim...:think:
Članarina mi je istekla, baš fino, neću da je produžavam. Neću ni da kupujem više knjige dok ne pročitam ovo što imam...
Znam, to ovo vino iz mene govori, znam da lažem, ali, probaću...:(

Ja poceh Putovanje kroz Portugaliju ( i ja ga stvarno mnogo volim), ali cim zavrsih prvo poglavlje ( Andricev opis Lisabona) pocelo je da mi bude dosadno.
Nisam ja tip za te putopise.

- - - - - - - - - -

Komentarisala sam samo Robertov post.
Znala sam da je gospodja zivela u Jugoslaviji, ali koliko dugo, to nisam znala.
Ipak je gospodja mnogo starija od mene.
Ma sve je moguce, dogodi se i u Device detez;)

Ja poceh Putovanje kroz Portugaliju ( i ja ga stvarno mnogo volim), ali cim zavrsih prvo poglavlje ( Andricev opis Lisabona) pocelo je da mi bude dosadno.
Nisam ja tip za te putopise.

Ni ja ne volim putopise, pa sam rešila da tu knjigu ne kupujem. Dobro, ako bi mi ispala povoljno na Limundu, možda bih se i prevarila, ali bih je mrljavila bar deceniju... :(
Najpre ću Sedam sunaca i sedam luna (za nju je valjda dobio Nobela), a zatim i Jevanđelje po Isusu Hristu, mada mi Nora reče da bi mi možda bilo dosadno... Imam ja i te mazohističke trenutke.

Ni ja ne volim putopise, pa sam rešila da tu knjigu ne kupujem. Dobro, ako bi mi ispala povoljno na Limundu, možda bih se i prevarila, ali bih je mrljavila bar deceniju... :(
Najpre ću Sedam sunaca i sedam luna (za nju je valjda dobio Nobela), a zatim i Jevanđelje po Isusu Hristu, mada mi Nora reče da bi mi možda bilo dosadno... Imam ja i te mazohističke trenutke.

Molim te ne zaboravi da si obecala da ces i ovu procitati.

http://www.laguna.rs/n2231_knjiga_godina_smrti_rikarda_reisa_laguna.html

Meni je za sada to njegova najbolja knjiga, ali nisam citala Sedam sunaca.

Nisam ni ja mogla da citam Putovanje kroz Portugaliju.
Verujem da je zanimljiva onima koji vole te opise, ali nisam bila nesto zainteresovana, pa sam je vratila u biblioteku.
Za mene je najbolja od Saramaga ``Slepilo``.
Citala sam Sedam Sunaca i sedam mesecina, bilo je to davno, ali mi se nije nesto dopala.
E ubicu tez:lol:
Ja knjigu sinoc vec porucila, ali ko zna, mozda se meni i dopadnez;)

Ako ti Slepilo dopalo. onda ce ti se dopasti i to jos zesce Godina smrti Rikarda Reiša
Aj procitaj pa cemo ti , ja i Krausljak neobavezno da caskamo o knjiziz;)

Brem Stoker - Gospa s pokrovom. Zanimljiva horor misterija o engleskom nasledniku koji dolazi u izmišljenu zemlju na Balkanu da obavi porodični posao i tamo mu se dešavaju neke misteriozne stvari. Ovaj roman mi više leži od Drakule, nadam se da će duh misterije biti održan do kraja.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Čitam "Barabu" Per Lagerkvista. Inače, ne radi se o nekoj tamo barabi, već o onoj ličnosti koju znamo kao Varavu, osuđenika koga je jevrejski narod oslobodio, a osudio Hrista.
Tačnije, to je prikaz razvoja hrišćanske ideje spasenja, a svedok svih događaja je Baraba. Lagrekvist ima fascinantnu maštu koja čitaocu predočava davno vreme i događaje.

Nije los romancic. Mada se meni vise svideo njegov ' Kepec'

E ubicu tez:lol:
Ja knjigu sinoc vec porucila, ali ko zna, mozda se meni i dopadnez;)

Ako ti Slepilo dopalo. onda ce ti se dopasti i to jos zesce Godina smrti Rikarda Reiša
Aj procitaj pa cemo ti , ja i Krausljak neobavezno da caskamo o knjiziz;)

Ubij me, ali nezno. ;)
Kada sam citala sunca i mesecine bila sam mnogo mlada, sigurno ce se tebi svideti.
Evo dajem rec da cu procitati Godinu smrti Rikarda Reisa, evo upisujem je u tefter, jer ako je u pola tako dobra kao Slepilo, onda prosto moram da je procitam i mozemo da caskamo o knjizi, razume se... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back