Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bulgakov - Majstor i Margarita

auuu čoveče, koja ludnica. koja genijalnost. predstavio je skučenost i strah u SSSR-u na najbolji mogući način. mada, dosta tužnih motiva se ponavlja kroz knjigu, neka seta, ne mogu da objasnim. naročito u delovima kada se pojavljuje ili spominje Pontije Pilat.
mačak je naj! naj!!

sad čitam Fokner - Svetilište

Arnold_Layne:

auuu čoveče, koja ludnica. koja genijalnost. predstavio je skučenost i strah u SSSR-u na najbolji mogući način. mada, dosta tužnih motiva se ponavlja kroz knjigu, neka seta, ne mogu da objasnim. naročito u delovima kada se pojavljuje ili spominje Pontije Pilat.
mačak je naj! naj!!

sad čitam Fokner - Svetilište

Vidim da te Korovljev nije jos obisao...

Arnold_Layne:
auuu čoveče, koja ludnica. koja genijalnost. predstavio je skučenost i strah u SSSR-u
Ја не мислим да су "скученост и страх" карактеристични само за СССР. Пре ми изгледа да је то општа одлика наше цивилизације и да смо, заправо, заробљени у свој "научни ум" који је велики део стварности прогласио непостојећим јер се не може опипати и измерити. Песници се данас, било где у свету, не осећају ништа боље него онај јадни Иван Бездомни, не због репресивне политике него због овог одбацивања (чак и презирања) свега што није материјално, конкретно и практично, а познато је да поезија живи баш од таквих слутњи и маште.

@Digger
Иста прича као у "Окултном рајху", само боља и шокантнија, испричана је у "Копљу судбине" Тревора Равенскрофта.

Modruna:
Ја не мислим да су "скученост и страх" карактеристични само за СССР. Пре ми изгледа да је то општа одлика наше цивилизације и да смо, заправо, заробљени у свој "научни ум" који је велики део стварности прогласио непостојећим јер се не може опипати и измерити. Песници се данас, било где у свету, не осећају ништа боље него онај јадни Иван Бездомни, не због репресивне политике него због овог одбацивања (чак и презирања) свега што није материјално, конкретно и практично, а познато је да поезија живи баш од таквих слутњи и маште.

jbg, ne slažemo se. mislim da ipak postoje neke razlike u mestima za život (ili su bar postojale tada), nema veze...

Ма, постоје разлике у местима за живот, ту се слажемо, него сам ја више пажње обратила чињеници да она двојица, с почетка приче, нису веровала у наднаравна бића и предсказања, и то ме је подсетило на чињеницу да се цела ова наша цивилизација с презрењем односи према свему што није "наука" (тј. мерљиво и опипљиво) и назива то "сујеверјем". Материјализам и позитивизам нису измишљотине социјалистичких друштава.

А ако читаш поезију са Запада, видиш да песници једнако пате као и на Истоку. Не осећају се добро у овом свету.

Modruna:
Ма, постоје разлике у местима за живот, ту се слажемо, него сам ја више пажње обратила чињеници да она двојица, с почетка приче, нису веровала у наднаравна бића и предсказања, и то ме је подсетило на чињеницу да се цела ова наша цивилизација с презрењем односи према свему што није "наука" (тј. мерљиво и опипљиво) и назива то "сујеверјем". Материјализам и позитивизам нису измишљотине социјалистичких друштава.

А ако читаш поезију са Запада, видиш да песници једнако пате као и на Истоку. Не осећају се добро у овом свету.

Sasvim si u pravu

OOOJ Dimitrije:
@ mudruna
preporuci mi nesto

Димитрије, можда си мислио на белетристику, али ја бих ти у ствари препоручила "У потрази за чудесним" од Петра Успенског.

Књига је веома инспиративна за размишљање. Не мораш уопште да се сложиш с њим у свему (ја се у понечем и не слажем) али књига је толико подстицајна да је обавезно треба прочитати. Говори о томе како неке друге, старије и можда мудрије културе схватају овај свет и човеков живот у њему. Изузетно је занимљиво упоредити њихово и наше поимање живота и човекове судбине. (У мом случају то поређење је најчешће испадало на нашу штету :D )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back