Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U dahu pročitan Fante Puna života.
Drag roman. Jaki autobigrafski elementi kao i najopsesivnija, najvatrenija Fanteova ljubav prema supruzi Džojs.
Posvećenost, i večita dragost u njemu ka Džojs ne jenjava ni kada ona u trudnoću postane pomalo gorka, otresita, gruba, i ljubomorna usled gojenja. Veran joj je do poslednje kapi krv, posvećen, za nju postoji.
Sa druge strane, tu je i Džonov otac, sjajna, i tvrda figura Fanteovog odrastanja. Građevinar, strog, hladan, ali topao, i itekako privržen.
Otac koji nije za uzor, nije onaj koji pruža ljubav, mada ju oseća.
Otac kakav Džon Fante nipošto ne želi da bude.
Nežno tkanje. Toplo, znalačko. Ne naročito divno koje bi se ubrizgalo u venu, i večito pamtilo, ali šansa za upoznavanje Fantea. Kao umetnika, i Čoveka koji voli, pripada bez ostatka.

Bila sam u biblioteci maločas. Uh, šta sam sve uzela:
Bernard Šlink Gordijev čvor. Jedno ne baš dopadljivo delo poput Vikenda od Šlinka nipošto me sasvim ne udaljava od autora. Volim da ga isprobam u dosta knjiga, kako bih upotpunila dojam.

Odri Nifeneger Vremeplovčeva žena.
Dugo čekah ovu knjigu. Strašno je hvaljena, ali nisam još uvek sigurna, mada je držim u rukama da će mi se dopasti koliko i drugima koji je toliko hvale. Ipak, sinopsis deluje zanimljivo.Prepustiću joj se.
Pol Oster Čovek u mraku.
Priče kojima se čovek prepušta kao načinu osvetljenja kada zamrači. Recimo da sinopsis deluje i više nego divno. Jedva čekam da pročitam.
Vida Ognjenović Otrovno mleko maslačka-zbirka pripovedaka.
Pročitala sam njenu dramu: Maj nejm iz Mitar, oduševila me je, kao i roman Kuća mrtvih mirisa. Žena piše znalački. Toplo, ali svesvno, snažno, stil je toliko briljantan da bih ako bih je srela Vidi potrčala u zagrljaj i grlila do jutra.
Takođe sam uzela i Vidinu dramu Mileva Ajnštajn. Čula sam da je fascinantna. Da Milevu prikazuje u jednom realnom, tragičnom svetlu žene talenta, ali žene u senci. Nju ću, čini mi se, odmah danas da uzmem i pročitam.
Da ukompletiram sa potonje navedenom dramom, uzeh i Ljubavna pisma: Albert Ajnštajn I Mileva Marić u periodu od 1897.do 1903.

Teško mi je bilo kada sam negde naišla, čitajući o Ajnštajnu kako je bio sklon preljubi (uzalud mu ta genijalnost kada nema ljudskosti) i da je jednom, ljubavnici koja se ustručavala i nećkala oko preljube rekao kao vid ohrabrenja: Ne možeš ti Milevi da otmeš ono što ona nema.
Muž joj je, dakle, ali joj nije veran, niti sa njom oseća sklad, niti pripadanje. Takav tretman, složićete se, Mileva nije zaslužila.

Eh, da. Uzeh i Ožiljci slatkog raja, biografija Dženis Džoplin.

procitala

BIGsmellofa.jpg

Pročitala sam već dramu Mileva Ajnštajn, Vide Ognjenović.

Mileva, britki, talentovani, promišljeni um žene borca koji odbacuje sve zbog ljubavi prema Albertu.
Žena koja pored tolikog potencijala i stručnosti nauku stavlja u zapećak zarad porodice.
Koja svoje tri novogodišnje želje beleži ovako:
1.Albert
2.Albert
3.Albert.

Koja se zaljubljuje u njegovu lucidnosti, nazire njegovu posebnost i duh, dok ga svako njen baš i ne ljubi toliko.
Susretala sam se na više mesta sa Albertom koji mi se nipošto nije dopao. Ovde me je takođe mnogo rasrdio.
Tako hladan. Nepristupačan. Emocionalno nepismen. Truo van svega osim nauke. Zaljubljenik u sebe, sa osvrtom samo na sebe.
Usredsređen na nauku,gluv za emocije svoje žene.
Mileva koja sve stavlja iza Alberta.
Povlađuje mu. Sve odobrava. U nejmu susreće ideal svog čoveka. Priliku za večnu sreću. Spokoj.
Dobija otupelost.
Tužno lice žene koja je mogla biti zadovoljna.
Uspešna. Mnogo ispred Alberta.
A koji ju je porazio ljubavlju.
Njenom ljubavlju prema njemu.

Bila sam zgrožena nekim postupcima Ajnštajnovim.
Njegovom hladnoćom, i strašću koja se budula samo kada se pričalo o njemu, njegovim uspesima.
Dok za njihov jedini zajednički ističe decu. Koju ni nije viđao koliko je valajlo.
Ostala su ga željna.

Milevina patnja za Lizikom. Detetom o kojem se ćuti, a koje nju čini nesrećnom.
Večita misao o njoj. Pamćenje njenog datuma, briga za Lizi koja je daleko.
Koja je negde drugde, daleko od njih.
I užasni ugovor nastavka Albertove i Milevine zajednice načinjen od strane Alberta.
Tvrd, hladan, neljudski spis.
O zabrani bilo kakvih odnosa među njima, njena potlačenost, njena robija.
Teško je voleti nekog toliko krutog.
Prepustiti mu se.
Od učene žene postati, kako i sama Mileva kaže, kišobran.
Njena samost, tuga, potištenost, i večiti gubitak.
Dirnulo me je.

jesi li ti skontala kraj, tj. zašto su X umrli ( da ne otkriva sve za one koji će možda čitati )?

Pa mislim da jesam, knjiga je za razmisljanje i napisana.
Ne smem da otkrivam moje misljenje, jer je sigurno jos neko sa teme cita.
Znas da je i sam Pekic u predgovoru napisao da je ne citaju oni koji imaginaciju - nemaju :)
A ja iste i previse imam.
Primetila sam da pod uticajem knjige govorim kako Pekic pise. Znas na sta mislim, ima specifican stil pisanja, sto me odusevljava.
Neki put ode u filozofiju, pa se cesto pogubim u tim delovima, ali se posle vratim, covek zaista istoriju civilizacije zna. Ma, sjajan je, sve u svemu.

Primetila sam da pod uticajem knjige govorim kako Pekic pise. Znas na sta mislim, ima specifican stil pisanja, sto me odusevljava.
Neki put ode u filozofiju, pa se cesto pogubim u tim delovima, ali se posle vratim, covek zaista istoriju civilizacije zna. Ma, sjajan je, sve u svemu.

Onda se, divno, specifično izražavaš. :)
Volela bih kada bi taj da kažem, krhk govor bio zastupljeniji u verbalnoj komunikaciji. :)

Posle Atlantide, jos se druzim sa domacim piscima.
Imala sam prilike da pre nekoliko godina procitam ``Isijavanje``, Veselina Markovica o kojoj i dalje cesto razmisljam, a sta je uostalom svrha citanja dobrih knjiga, da se ne zaborave tako lako... E pa to se meni upravo dogodilo, pa uzeh njegov roman ``Mi razliciti``. Jeste da je uzasno skupa, ali mislim da vredi. Ostadoh taj dan bez rucka i obaveznih ``slatkoca``, ali nije mi zao. Jer, ne mogu, na zalost, da imam ``i jare i pare`` :( pa duhovno uvek pobedi materijalno (ili nisam dovoljno gladna bila) :) (Smejem se, a plakala bih).
Tek sam pocela sa citanjem, a vec me je oborila...

У последњих месец дана прочитао сам више него за цео живот јер сам нашао сјајан посао за тај вид егзибиције.
Шолохов-Човекова судбина, дивна приповетка, фантастична прича и стил
Достојевски- Прочитах скоро све, остало ми још неколико приповедака и Жутокљунац; Генијално, иако сам био противник толике фаме око њега.
Стерија-Родољупци; До сржи огољена критика полтронства недостатка уверења и идеала, грамзивости и властољубља. Као да је писао за ове бандите данас
Коељо-Пета Гора; Није ми се нешто допало, тешко да ћу му давати шансу дуго времена
Кафка-Преображај; ГЕНИЈАЛНО, свака реченица је симбол, свака мисао поука, готово савршено.
Хесе-Демијан;Лошије од Степског вука који је феноменалан и Сидарте која је такође врхунска.
...

У последњих месец дана прочитао сам више него за цео живот јер сам нашао сјајан посао за тај вид егзибиције.
Шолохов-Човекова судбина, дивна приповетка, фантастична прича и стил
Достојевски- Прочитах скоро све, остало ми још неколико приповедака и Жутокљунац; Генијално, иако сам био противник толике фаме око њега.
Стерија-Родољупци; До сржи огољена критика полтронства недостатка уверења и идеала, грамзивости и властољубља. Као да је писао за ове бандите данас
Коељо-Пета Гора; Није ми се нешто допало, тешко да ћу му давати шансу дуго времена
Кафка-Преображај; ГЕНИЈАЛНО, свака реченица је симбол, свака мисао поука, готово савршено.
Хесе-Демијан;Лошије од Степског вука који је феноменалан и Сидарте која је такође врхунска.
...

Dobro si ti to ocenio.I nemoj vise Koelja da citas,nije vredan.

Поподне прочитах Пушкина- Капетанову кћи и заиста јак утисак је оставила на мене. Однос Пугачова и главног јунака је предивно описан, тај специфичан вид пријатељства у ненормалној ситуацији. До сада нисам читао ништа од Пушкина али у најкраћем року набавићу Пикову даму и нека друга дела. Ако неко има предлог нека остави...

Поподне прочитах Пушкина- Капетанову кћи и заиста јак утисак је оставила на мене. Однос Пугачова и главног јунака је предивно описан, тај специфичан вид пријатељства у ненормалној ситуацији. До сада нисам читао ништа од Пушкина али у најкраћем року набавићу Пикову даму и нека друга дела. Ако неко има предлог нека остави...

Čitao si valjda Onjegina?;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back