Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прочитао од Исидоре Секулић: Суседи

(Одиграва се у аустроугарској царевини)
Настали су преврат и немир као у време рата. Људи се моле Богу, жене прскају собу богојављенском водом. Али узалуд. Ко је још вечерас седео за својом трпезом, није био сигуран, да ли га у поноћ неће дићи преметачина, или тајни акт о хапшењу, и да ли га прва зора неће затећи негде на друму за Загреб. Жене се стале плашити свога рубља, свештеници и имућнији људи спаљују слике и књиге, ћирилицом исписане фирме се наврат нанос премазују, старци и бабе уче латиницом да се потпишу, учитељи сваки час суспендовани, деци се препоручује да се чувају велеиздајничких читанки и писаљака. Гдегод је неки црвени и плави вез на платну, удаваче седе и плачући га парају, а гдегод има трговачка марка са неким цртежом у облику тице , грба или круне, то се све уништава. Остругати, премазати, не помаже. Јер чим жандарми пронађу нешто замрљано, нечитко или састругано, одмах се кроз увеличавајуће стакло појави српски грб или слика краља Петра.

Ha, ha...
Mi mora da smo negde povezani na psihickoj bazi.
Ja juce uzeo da citam "Proces" po drugi put.:)

Proces :heart: retko kome se svidi,mene je oduševio :D

Ja završila Varvarsku svadbu i Derviš i smrt.
Varvarska svadba je super...odličan kraj,emotivno...ali nekako je izbledeo utisak posle Derviša.Odavno nisam pročitala bolju knjigu nego što je "Derviš i smrt"...baš mi je nekako "legla" u ovom trenutku,.sva ona razmišljanja,koja mnogi preskaču,stvarno su divna...pa kako se šejhov lik menja posle smrti brata...malo mračno s vremena na vreme...ali stvaaaaaaarno odlična knjiga!

Norveska suma..
sva sam u murakamiju...

Kad vam se dopadne neko delo, da li citate sve od tog pisca ili napravite pauzu?

Kada mi se dopadne neko delo, obavezno procitam sve sto je potpisnik dela napisao.
I ja sam sva u Murakamiju.
Kada sam ga sasvim slucajno otkrila, nisam mogla da se otrgnem njegovim romanima.
Nesto slicno mi se dogodilo pre cetiri, pet godina sa Nikolom Amanitijem.

Trenutno citam Muzej nevinosti Orhana Pamuka iiii... ne znam sta da mislim... jos sam na pocetku.
Javljam svoje impresije kada ga budem zavrsila.

Tren od Isakovića, 84. od Orvela. Ima li nekoga da je čitao Tren?

:ok:

Da, ja sam čitala davne 1984. god. kada je bila hit, dobila sam je za rođendan. Bila sam mlada i bilo mi je malo dosadno jer je ratna tematika. Vredi li da je pročitam ponovo?
1984 od Orvela nisam čitala. Ima li da ih nešto povezuje, ili je čista koincidencija?

Poslednja izmena:
Da, ja sam čitala davne 1984. god. kada je bila hit, dobila sam je za rođendan. Bila sam mlada i bilo mi je malo dosadno jer je ratna tematika. Vredi li da je pročitam ponovo?
1984 od Orvela nisam čitala. Ima li da ih nešto povezuje, ili je čista koincidencija?

1984 je najsveobuhvatnija knjiga koju samikad imala prilike da citam. fenomenalna. pomera coveka. kao i sve ostale orvelove.

ja sma izletela iz sume inace, pa sam presla na crne rupe i bebe vaseljene od hokinga, preporucujem svika koji volepopularnu nauku.

Upravo sam počela "Lovca na zmajeve". Prepuručili su mi i "The Secret", Rhonda Byrne.
Imaš li nekih preporuka?

Lovac na zmajeve je super, obavezno posle procitaj Hiljadu cudesnih sunaca, a Tajna me razocarala. Ludovala sam dok je nisam kupila a onda je nisam ni procitala do kraja. Kao, ne misli negativno, jer ti se iz svemira vraca isto. Znam milion predobrih ljudi sa uzasnom sudbinom, pa ne mogu da poverujem nebulozama.

Lovac na zmajeve je super, obavezno posle procitaj Hiljadu cudesnih sunaca, a Tajna me razocarala. Ludovala sam dok je nisam kupila a onda je nisam ni procitala do kraja. Kao, ne misli negativno, jer ti se iz svemira vraca isto. Znam milion predobrih ljudi sa uzasnom sudbinom, pa ne mogu da poverujem nebulozama.

meni se hiljadu cedesnih sunaca nije dopala.

lepa je knjiga, topla, kvalitetno napisana...ali ja ne nadjoh poentu osim o teskom polozaju zena u araspokom svetu, a toga sma vec dosta procitala, pa sam od ove knjige odustala...

od moderne literature najvise mi se svidja miljas, posto si trazila preporuku. ne znam sta te znaima ustvari,...

Читам ''Копитар и Вук''. Занимљива књижица.
Цитат из Вуковог писма из ''Питера'' (Петрограда) Копитару :
Поздравите ми госпођу Мацу (Вукова кума) и г. Тирку. Госпођа Маца нека крсти и Милутинову (Вуков син) сестру (или брата), ако ово моје писмо не дође после крштења. Ако буде дјевојка, гледајте те јој надјените име Милица, ако ли буде момак, а ви му опет надјените какво српско име, нпр. Ранко, Милан, Радивоје, Радован, Стојан, Станоје, Паун итд.

Из Вуковог писма:
''У великој куверти запечаћено лијепо од стране Симе Паштрмца (звани Амиџа) добијем пасош и велики одговор на писмо моје што сам кнезу Васи писао. У пасошу ружили су ме што су гођ више знали, па кад ријечима више нису могли , а они су намоловали како ја пишам у тестију итд. А писмо је горе од пасоша десет пута.''

Пасош гласи: Ја Амиџа, први и последњи, који имам власт давати свакојаке пасоше, и мушком и женском, и старом и младом, и здраву и кљасту, објављујем настојашчим пасошем да показатељ сего г. Вук Стефановић из Тршића у Јадру, од скора прозвавши се Дробњак из Петнице, полази одавлен преко биоградске скеле у Земун, а оталем докле му тојага траје. Лични опис: име и презиме: Вук Стефановић Караџић из Тршића. У младости козар, а сада списатељ српске граматике; уста су му: као чарапин почетак; нос: као модри патлиџан; особених знакова: нема, али кад би се човек остраг загледао у њега, рекао би да је у једну ногу при(х)ром.
Амиџа
(печат: талир орлаш)
Овде је нацртано како је Вук у манастиру Раковици ноћу хтео да се послужи крчагом место ноћног суда, а Лаза Зубан му не да, те се њих два око тога гурају.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back