Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Koje? Mislite Westa, Bulgakova,... ili neke druge?@Harvat mogli ste sve ove linkove da stavite u jedan post.
Da li ste pročitali sve ove knjige ili ste o njima tražili podatke preko Al-a?
Pitam jer je ovo tema gde pišemo šta smo pročitali i možemo da ostavimo utiske o pročitanim knjigama.
Koje? Mislite Westa, Bulgakova,... ili neke druge?
Imam komplet knjiga Branka Ćopića ali mi nije poznata ova knjiga.
Trenutno čitam istorijsku knjigu "U senci starog hrasta" Ketlin Grisom. Radnja se dešava u Americi krajem 1790-tih godina.
Ovo je dirljiva priča o robovima na jednoj plantaži duvana.
Slažem se sa AI-jem, potpuno isti utisak imam o Nabokovu, samo je on to lepo sročio

Ostavio je samo početak. Ja sam sjeckao Nabokova dalje i dalje, pa onda AI nije ostavio puno.Slažem se sa AI-jem, potpuno isti utisak imam o Nabokovu, samo je on to lepo sročio
Naposletku opet ne mogu da prelomim da li ga volim ili ne volim.
AI je politički korektan i neutralan u početku, dok ne namiriše šta ti godi, pa onda podilazi.Ostavio je samo početak. Ja sam sjeckao Nabokova dalje i dalje, pa onda AI nije ostavio puno.
Moj prigovor je bio:
* sve forma, ništa sadržaj
* igre riječima kao inferiorni vid spisateljstva, mislim na engleske "puns", što je djetinjarija kao rebusi
* utjecaj na sterilne autore koje nitko ne čita
* nedovoljno inteligentan, pa stoga kritizira misaone autore kao Mann i općenito filozofski roman, a i druge autore bliske književnosi- Freud- iz jednostavoga razloga što nema dostatno razvijen analitički um
* svi su mu romani očite konstrukcije i nemaju nikakve životnosti ni uvjerljivosti
* nije čitan izvan sektaških krugova esteta koji imaju upravo takve preferencije
* to je u biti dosadno i ne dovodi ni do kakve promjene u svijesti čitatelja,osim kod osoba koje volje jezične igre
* neuvjerljiv prikaz osoba, nikakva transcendencija ni mudrost, nikakva zabava, nikakav prikaz međuljuskih odnosa koji ne bi bio samo projekcija njegovih osobnih simpatijaa i antipatija
* nema univerzalnoga utjecaja plus sterilnost
AI se ne nevoljko složio s većinom prigovora.
Ovo ono, Nabokov je stalno naglašavao da ne priznaje tzv. roman ideja- Dostojevski na jedan način, na drugi Mann, Musil, Broch, a šutio je o klasičnim djelima Voltairea i Diderota... Zatim se bio okomljavao na Freuda i na sve što je mirisalo na "filozofiju", ali i misaonost. Njegov sam opus, ne samo narativni, ima niz dijelova gdje se vidi nepoznavanje običnih filozofema, napose u predavanjima o književnosti, knjizi o Gogolju i interviewima. On je jednostavno bio "nementalni" tip koji je imao orijentaciju uma tipa dosjetaka, rebusa..a to potvrđuje i njegov hobi oko leptira i sl. Tip uma koji nema sposobnost analitičkoga razlaganja apstraktnijih sustava, a ni ono što u pisanoj kulturi spada u kombinaciju religijskoga s mentalnim, a što srećemo npr. u zapadnim misticizmima i upanišadama u Indiji. Stoga ga je izluđivao Dostojevski kod koga su likovi na neki način dramatizacija ideja, a to nije podnosio (uz neke druge stvari). Prirodno je da je bio u Njemačkoj jer tamo je mogao živjeti izolirano, budući da nije znao jezik i njemačka duhovna kultura, koja je upravo misaona, s njim nema veze. On je za anglo-francusku, koja je slabog mentalnoga sadržaja.AI je politički korektan i neutralan u početku, dok ne namiriše šta ti godi, pa onda podilazi.
Generalno me nervira kad je pisac okrenut sebi. Ali ne slažem se da nije dovoljno inteligentan, naprotiv. Pa da, i ja ih kritikujem. Ako si pisac - budi pisac, nemoj da mi koristiš junaka i kroz njega me daviš svojom filozofijom.
Ali volim ga zato što fino raskrinkava i kažnjava sebičnost muškarca koji ženu gleda kao objekat. Ni ja ne bih imala srca da kaznim Albina onako surovo.
Dobro, ali to je na kraju stvar ukusa. Ja više volim pisca umetnika nego filozofa, ako moram da biram između ta dva.Ovo ono, Nabokov je stalno naglašavao da ne priznaje tzv. roman ideja- Dostojevski na jedan način, na drugi Mann, Musil, Broch, a šutio je o klasičnim djelima Voltairea i Diderota... Zatim se bio okomljavao na Freuda i na sve što je mirisalo na "filozofiju", ali i misaonost. Njegov sam opus, ne samo narativni, ima niz dijelova gdje se vidi nepoznavanje običnih filozofema, napose u predavanjima o književnosti, knjizi o Gogolju i interviewima. On je jednostavno bio "nementalni" tip koji je imao orijentaciju uma tipa dosjetaka, rebusa..a to potvrđuje i njegov hobi oko leptira i sl. Tip uma koji nema sposobnost analitičkoga razlaganja apstraktnijih sustava, a ni ono što u pisanoj kulturi spada u kombinaciju religijskoga s mentalnim, a što srećemo npr. u zapadnim misticizmima i upanišadama u Indiji. Stoga ga je izluđivao Dostojevski kod koga su likovi na neki način dramatizacija ideja, a to nije podnosio (uz neke druge stvari). Prirodno je da je bio u Njemačkoj jer tamo je mogao živjeti izolirano, budući da nije znao jezik i njemačka duhovna kultura, koja je upravo misaona, s njim nema veze. On je za anglo-francusku, koja je slabog mentalnoga sadržaja.

Ovo ono, Nabokov je stalno naglašavao da ne priznaje tzv. roman ideja- Dostojevski na jedan način, na drugi Mann, Musil, Broch, a šutio je o klasičnim djelima Voltairea i Diderota... Zatim se bio okomljavao na Freuda i na sve što je mirisalo na "filozofiju", ali i misaonost. Njegov sam opus, ne samo narativni, ima niz dijelova gdje se vidi nepoznavanje običnih filozofema, napose u predavanjima o književnosti, knjizi o Gogolju i interviewima. On je jednostavno bio "nementalni" tip koji je imao orijentaciju uma tipa dosjetaka, rebusa..a to potvrđuje i njegov hobi oko leptira i sl. Tip uma koji nema sposobnost analitičkoga razlaganja apstraktnijih sustava, a ni ono što u pisanoj kulturi spada u kombinaciju religijskoga s mentalnim, a što srećemo npr. u zapadnim misticizmima i upanišadama u Indiji. Stoga ga je izluđivao Dostojevski kod koga su likovi na neki način dramatizacija ideja, a to nije podnosio (uz neke druge stvari). Prirodno je da je bio u Njemačkoj jer tamo je mogao živjeti izolirano, budući da nije znao jezik i njemačka duhovna kultura, koja je upravo misaona, s njim nema veze. On je za anglo-francusku, koja je slabog mentalnoga sadržaja.
Ali ja nisam napisala da volim prizemna umetnička delaЈа, насупрот, не волим приземна уметничка дела. Уосталом, још је Гете казао да се врхови поезије и филозофије састављају.![]()
Slažem se. No Nabokov je popljuvao sve što nije odgovaralo njegovim uskim kriterijima (Balzac, Stendhal, Dostojevski, Mann, Faulkner, Hemingway, ..) pa je zaslužio tretman vađenja masti.Pa dobro, ne treba Nabokova baš svoditi na enigmatu zato što je za njega književnost uglavnom bila bavljenje formom i jezikom. Za nekoga je upravo to umjetnost.
Ni ja ne volim knjige u kojima likovi imaju ambiciju da budu modeli za nešto, a ne ljudska bića. Ne mora knjiga saopštavati neke krupne istine o svijetu da bi bila dobra.
haha, bašSlažem se. No Nabokov je popljuvao sve što nije odgovaralo njegovim uskim kriterijima (Balzac, Stendhal, Dostojevski, Mann, Faulkner, Hemingway, ..) pa je zaslužio tretman vađenja masti.
Može što je bio, da tako kažem "naduvenko". Npr. Tolstoj nije trpio Shakespearea, napisao je cijeli pamflet. Ja sam ga pročitao, vidio da je u dobrom dijelu prigovora u pravu, no da je u nizu stvari bio ne toliko u krivu, nego je imao svoje preferencije, pa mu Shakespeare nije "ležao", a ni Tolstoj nije imao dovoljno razvijen analitički um da to razloži kako treba. No ukupno- to je korektan prikaz jedne odbojnosti. S druge strane, pljuckanje Nabokova po autorima koji su stratosfera za njegove uske nazore djeluje blesavo, kao i njegova očaranost minornim djelima RLSa i slične burgije.haha, baš
Mene je davno prošlo oduševljenje moralnim idejama i predramatizacijama kod Dostojevskog, ali Nabokov ga pretera, sveo ga je skoro na nulu. Samo mu je priznao Dvojnika.
Što on ne voli psihološki roman- njegov problem.
A i njemu se može svašta zameriti.