Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Nisam mogla da završim "Crveno i crno", posle sam uzela "Dete jedne hulje", ni to nisam mogla, pa sam juče uzela ono što sam već čitala, Ildefonso Falcones i čitam maltene u dahu.
A nemam pojma zašto mi skoro ništa ne odgovara.
Зашто не Стендала? Ја га читам већ месец, два и на самом сам крају. Мени прија. А Катедралу сам читао поодавно. Имам је на полици.

Зашто не Стендала? Ја га читам већ месец, два и на самом сам крају. Мени прија. А Катедралу сам читао поодавно. Имам је на полици.
Čekaj, mesec - dva čitaš jednu knjigu, ako sam razumela?
E pa jbg, za 2 meseca bih na silu i ja pročitala.

Ja sam u mladosti čitala oko 100 stranica po satu, sad ne vidim dobro pa mi treba više, ali ako sam baš koncentrisana, Vajningera "Pol i karakter" sam pročitala za 7 sati i 50 minuta, sa dve pauze od po 5 i 15 minuta.

Morala sam da savladam tehniku brzog čitanja jer sam bila u srednjoj školi u eksperimentalnoj Gimnaziji, samo naša generacija je bila taj smer, zvanično prirodno- matematički ali smo imali + sve predmete iz društvenog - jezičkog, jednostavno rečeno: nije bilo teško nego obimno.

Dešavalo se da za sutra na primer moramo da naučimo po 60 strana iz istorije, 50 strana iz biologije, itd pa ti vidi, plus lektire, ja sad kad se setim, ne znam kako sam mogla.

Brzo čitanje mi je ostalo, ali daleko manje nego onda kad mi je mozak bio na vrhuncu, sad se gasi polako, 50 godina imam, 100 strana dnevno i to ako mi je zanimljivo.

Као што сам већ писао, немам баш обичај да читам две књиге у исто време, али... Читам Стендала, Црвено и црно, свакако препорука, психологија човека, критички погледи на цркву, додуше тек сам на пола, очекујем то и према војсци ( црвено је војска, црно је црква)... Био на одмору у Црној гори и у једној манастирској продавници узмем Горски вијенац. Био ми је школска лектира, али нисам га прочитао, нервирао ме стил ( шта зна клинац). Синоћ га отворим и за пола сата ишчитам пола књиге. Да није играо Партизан, и звршио бих. Овако, данас ћу.
Eeee, to ti kažem 👍👍👍👍👍

Čekaj, mesec - dva čitaš jednu knjigu, ako sam razumela?
E pa jbg, za 2 meseca bih na silu i ja pročitala.

Ja sam u mladosti čitala oko 100 stranica po satu, sad ne vidim dobro pa mi treba više, ali ako sam baš koncentrisana, Vajningera "Pol i karakter" sam pročitala za 7 sati i 50 minuta, sa dve pauze od po 5 i 15 minuta.

Morala sam da savladam tehniku brzog čitanja jer sam bila u srednjoj školi u eksperimentalnoj Gimnaziji, samo naša generacija je bila taj smer, zvanično prirodno- matematički ali smo imali + sve predmete iz društvenog - jezičkog, jednostavno rečeno: nije bilo teško nego obimno.

Dešavalo se da za sutra na primer moramo da naučimo po 60 strana iz istorije, 50 strana iz biologije, itd pa ti vidi, plus lektire, ja sad kad se setim, ne znam kako sam mogla.

Brzo čitanje mi je ostalo, ali daleko manje nego onda kad mi je mozak bio na vrhuncu, sad se gasi polako, 50 godina imam, 100 strana dnevno i to ako mi je zanimljivo.
Браво за брзину читања. Никад нисам мерио, али не ради се о томе, већ о времену које могу да посветим читању. Некад не узимам књигу у руке по пар дана, не стижем, или једноставно немам воље, али волим да сам увек у процесу читања, тако да сам стално у некој књизи. Једну завршавам, другу почињем.
Добро, са Стендалом можда јесам мало спор, али је и књига обимна. Иначе, прочитам петнаестак књига на годишњем нивоу, не више. И апсолутно сам задовољан тиме. Тако ми прија.
И још, већ сам писао о томе, не изнајмљујем књиге, волим да ми остану након читања, тако да не правим ни неки велики трошак.

Koji žanr te zanima? Možda mogu da preporučim neku knjigu.
Као нови члан ако може помоћ око избора историских романа а читао Кракова , Настасијевића, Стојиљковића ...... , првенствено ме интересују наши писци а затим руски итд. Био бих захвалан на помоћи .

nemoguće je pročitati STVARNO 100 stranica po satu,sem ako baš brzo ''čitaš'' tj samo prelećeš a nečitaš sa razumevanjem,što ti oči gledno činiš,ako nisi masno slagala a vrv jesi
Иначе, прочитам петнаестак књига на годишњем нивоу, не више
ja pročitam godišnjo 30-40 a nekad i 50, to je zato što sam jako pametan,uta-ta,boljisamte

...čitam upetljiv Intervju Sonje Ćiric
koja doraslo pise za tinejdzere
sto je veoma tesko iako malo lakše
nego za djecu
treba se prrivuci tom uzrastu a ne
...hrabro i sebi svojstveno a nimalo oprezno
ili dopadljivo
...sebe vidi kao svesnu osobu svega i tako i izlaže privatno i umjetnički
a ispoljava prirodu i princip ženski za koji se zalaze
da se u životu
ne laže
ulazeci u glave knjizevnih likova kao
i u skrivenosti hodajucih osoba
ne tražeci nikakve blokade i opreze
da se griješi vidimo
tek kad ispadne greška
a ne griješi se ako se svoja priroda uzima kao garant...
P.S.
...Nin br. 3893...

nemoguće je pročitati STVARNO 100 stranica po satu,sem ako baš brzo ''čitaš'' tj samo prelećeš a nečitaš sa razumevanjem,što ti oči gledno činiš,ako nisi masno slagala a vrv jesi

ja pročitam godišnjo 30-40 a nekad i 50, to je zato što sam jako pametan,uta-ta,boljisamte
То је зато што ја нећу да се форсирам, а да хоћу прочитао бих бар шездесет! :tongue2:

Sestro, 100 stranica nije čak ni mnogo da bi bilo nešto za čuđenje, ako ne možeš TI, misliš da je "nemoguće".
Više ne čitam ni ja brzo, već uživam u knjizi lagano.

Pa zavisi od žanra. Pošto zapisujem, znam šta čitam, kombinacija romana i filozofije.
Prošlog maja mi je baš bila "kombinacija godine" , Bulgakov "Morfijum" i Alber Kamijev "Stranac", jedina mana je što sam pročitala za skoro 2 dana (prešlo u 4.- ti dan nekih 30 stranica).

Jer problem kod brzog čitanja je što se brzo i zaboravi. Naravno da sam ove knjige pročitala već, neke čitam i po treći put.

Nisam ovde došla da se svađam ni da se hvalim, pa ti odgovoram sa mog nivoa na primedbu da sam masan lažov. Ne čudi me izraz, verujem da si deo "svetine", što reče Hegel, ali me čudi, maltene fascinira takva niskost i samoomalovažavanje izraženu kroz nezajažljivu želju ili potrebu da se uvredi drugi korisnik foruma.

Sestro, 100 stranica nije čak ni mnogo da bi bilo nešto za čuđenje, ako ne možeš TI, misliš da je "nemoguće".
Više ne čitam ni ja brzo, već uživam u knjizi lagano.

Pa zavisi od žanra. Pošto zapisujem, znam šta čitam, kombinacija romana i filozofije.
Prošlog maja mi je baš bila "kombinacija godine" , Bulgakov "Morfijum" i Alber Kamijev "Stranac", jedina mana je što sam pročitala za skoro 2 dana (prešlo u 4.- ti dan nekih 30 stranica).

Jer problem kod brzog čitanja je što se brzo i zaboravi. Naravno da sam ove knjige pročitala već, neke čitam i po treći put.

Nisam ovde došla da se svađam ni da se hvalim, pa ti odgovoram sa mog nivoa na primedbu da sam masan lažov. Ne čudi me izraz, verujem da si deo "svetine", što reče Hegel, ali me čudi, maltene fascinira takva niskost i samoomalovažavanje izraženu kroz nezajažljivu želju ili potrebu da se uvredi drugi korisnik foruma.
pa evo,sad si sama priznala ko što sam i reko,drugu mogućnost,ako nisi slagala prosto-naprosto,a verujem ti da nisi,onda je ova druga opcija u pitanju,da si PREBRZO čitala a ne s razumevanjem i normalnim iole ritmom,tako da to se onda nevaži
:ne:

nije mi bila namera da te uvrijedim,žaomie ako si to tako svatila
:mazi:

pa evo,sad si sama priznala ko što sam i reko,drugu mogućnost,ako nisi slagala prosto-naprosto,a verujem ti da nisi,onda je ova druga opcija u pitanju,da si PREBRZO čitala a ne s razumevanjem i normalnim iole ritmom,tako da to se onda nevaži
:ne:

nije mi bila namera da te uvrijedim,žaomie ako si to tako svatila
:mazi:
Izvrtanje govora je odavno prevaziđena stvar, moram da ti kažem da ti loše to radiš.
Imam jednu drugaricu na Fejsbuku koja to rastura. Lično, nije moj tip humora, pozdrav.

Није ни мој, али џаба трућам... :rtfm:
Teško mi je poverovati da ima ljudi kojima je tako dosadno, meni ama baš nije toliko bezizlazna situacija kad je u pitanju dosada, čak i u najtežim trenucima kada me dohvati osećaj besmisla pa ne mogu ni da čitam, nateram sebe da izađem napolje i nekad se namerno izurlam u saobraćaju, jednom se desilo nešto baš smešno, na komšiju sam počela da se derem oko parking mesta u hladu, i to za auto koji i nije moj nego očev, kad on reče: "Ne deri se na mene, nisam ti ja Krstarica!" Znači, momentalno sam počela i ja da se smejem.

Teška su vremena, ljudi popucali, mnogima je ne samo Krstarica nego i druge društvene mreže postao samo izduvni ventil, jbg.

Ja se držim Geteovog saveta: da sama iz sebe izvučem pozitivno. Volela bih da sam živela kad i on. To mi je omiljeni period.

ajoj bre..ako pod onim ''iZvRtAnJeM'' misliš ovo što namerno pišem naka radno i extremno nepismeno i maloumno (tek sad skontah da vrv mislis na to
:dash: ) koga boli uwo,kake ima veze wtf,šta te briga KAKO je nešto napisano,valjda je bitno ŠTA je napisano
:rtfm: volim tako eto,zabavlja me i smesxno mi i tragikomicxno,nezanima me što nekom drugom nije a nekom petom jeste isto

Teško mi je poverovati da ima ljudi kojima je tako dosadno, meni ama baš nije toliko bezizlazna situacija kad je u pitanju dosada, čak i u najtežim trenucima kada me dohvati osećaj besmisla pa ne mogu ni da čitam, nateram sebe da izađem napolje i nekad se namerno izurlam u saobraćaju, jednom se desilo nešto baš smešno, na komšiju sam počela da se derem oko parking mesta u hladu, i to za auto koji i nije moj nego očev, kad on reče: "Ne deri se na mene, nisam ti ja Krstarica!" Znači, momentalno sam počela i ja da se smejem.

Teška su vremena, ljudi popucali, mnogima je ne samo Krstarica nego i druge društvene mreže postao samo izduvni ventil, jbg.

Ja se držim Geteovog saveta: da sama iz sebe izvučem pozitivno. Volela bih da sam živela kad i on. To mi je omiljeni period.
Значи, у комшилуку си позната форумашка зверка!? ;)

ajoj bre..ako pod onim ''iZvRtAnJeM'' misliš ovo što namerno pišem naka radno i extremno nepismeno i maloumno (tek sad skontah da vrv mislis na to
:dash: ) koga boli uwo,kake ima veze wtf,šta te briga KAKO je nešto napisano,valjda je bitno ŠTA je napisano
:rtfm: volim tako eto,zabavlja me i smesxno mi i tragikomicxno,nezanima me što nekom drugom nije a nekom petom jeste isto
Пази, не смета ми на тај начин, једноставно сам перфекциониста кад су те ствари у питању, и иритира ми мозак. Знам да је већини људи свеједно, али ја исправљам и поруку ако видим да сам направио грешку у писању. Ебига, такав сам.

Back