Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Skoro sam završila Kontrapunkt od Oldosa Hakslija. Udavio me. Ne volim kad pisac pretencioznom erudicijim nadomešćuje manjak ideje za dobru priču. Početak mi je bio dobar, obećavao je dosta ali se pisac toliko rasplinulo u filozofiji, umetnosti, politici da je zaboravio na svoj roman. I na kraju skarabudžio nešto bzv.

Sad čitam Lutalice od Knuta Hamsuna.
E, to je pisac

Ufffff malo sam oladio sa citanjem zbog raznih obaveza... Procitao sam Oblomova i svidela mi se.. Neki delovi su bili bas smorni narocito ono barenje sa klinkom iz komsiluka (300 strana kojekakvih mentalnih tripova).
OndaK sam presao na Denisa Dzonsona - Angels i bas me osvezila i oraspolozila (jbg kad volem crnjake)
Sad citam od italijanskog pisca Berta - Un male oscuro.. odlicna i puna humora iako se bavi ozbiljnom temom..konflikt otac-sin, bolesti, rak, depresija

Naredna ce verovatno biti nesto od Fosse-a.. recimo Melanholija.. videcu

Ufffff malo sam oladio sa citanjem zbog raznih obaveza... Procitao sam Oblomova i svidela mi se.. Neki delovi su bili bas smorni narocito ono barenje sa klinkom iz komsiluka (300 strana kojekakvih mentalnih tripova).
OndaK sam presao na Denisa Dzonsona - Angels i bas me osvezila i oraspolozila (jbg kad volem crnjake)
Sad citam od italijanskog pisca Berta - Un male oscuro.. odlicna i puna humora iako se bavi ozbiljnom temom..konflikt otac-sin, bolesti, rak, depresija

Što bi se reklo- šarao.

Oblomov je divna ljudska priča koja ima te smor momente, ali ima i dobre. Npr. kako ga sluga Zahar kulira, ne tretira ga i ne "poštuje" ni dva posto. Ali ga zato voli, brani i odan mu je do groba. Odličan roman ruskog realizma, za srednjoškolce bolje petput od Ane Karenjine.

Gde kopate samo te klasike iz praistorije? :) Ja citam trenutno reizdanje Shoguna od James Clawella, citao sam ga jako davno 90tih...A onda dolazi na red Ken Folet Trilogija Stolece-Sunovrat Divova je prvi deo...Ako je imalo zadrzao kvaliteta iz Stubova Zemlje-bice uzivanje citati...

Sve tri knjige su odlične. I Stubovi zemlje imaju nastavak, i jednu knjigu pre Stubova zemlje ( Veče i jutro, izdavač Kosmos ).

Trenutno čitam tzv "laku literaturu" Plamene inkvizitore Marije Jurić Zagorke. Pored fiktivnih junaka, u romanu su junaci i prave istorijske ličnosti.

Ovo je priča o srednjem veku, o inkvizitorima koji su spaljivali ljude..Priča o dvorskim intrigama, o prijateljstvu, ljubavi..Ali je taj obimni roman najpre istorijski.

Onda uzmi Jesus' Son od Džonsona, isto je odlična.
Tree of Smoke mi se nije tako dopala.

Sve tri knjige su odlične. I Stubovi zemlje imaju nastavak, i jednu knjigu pre Stubova zemlje ( Veče i jutro, izdavač Kosmos ).

Trenutno čitam tzv "laku literaturu" Plamene inkvizitore Marije Jurić Zagorke. Pored fiktivnih junaka, u romanu su junaci i prave istorijske ličnosti.

Ovo je priča o srednjem veku, o inkvizitorima koji su spaljivali ljude..Priča o dvorskim intrigama, o prijateljstvu, ljubavi..Ali je taj obimni roman najpre istorijski.
Nasao sam i Vece i jutro, i procitao. S jedne strane ima smisla a s druge malo je fabrikovanje jos JOS ali...OK. Odlican je Ken Folet. Redak autor da pise kvazi-istorijske price a da mi se svidja. Odlicne su mu price, zapleti, likovi...Odlicnu tenziju drzi, dobro opisuje itd.> ima SVE sto jedan dobar autor treba da ima da bi se meni svideo...

Nasao sam i Vece i jutro, i procitao. S jedne strane ima smisla a s druge malo je fabrikovanje jos JOS ali...OK. Odlican je Ken Folet. Redak autor da pise kvazi-istorijske price a da mi se svidja. Odlicne su mu price, zapleti, likovi...Odlicnu tenziju drzi, dobro opisuje itd.> ima SVE sto jedan dobar autor treba da ima da bi se meni svideo...
Tacnije Stubovi Zemlje imaju dva nastavka-Temelji Vecnosti i Svet bez kraja. A Vece i jutro iako je knjiga izdata POSLE-govori o dogadjajima PRE Stubova Zemlje...

Tacnije Stubovi Zemlje imaju dva nastavka-Temelji Vecnosti i Svet bez kraja. A Vece i jutro iako je knjiga izdata POSLE-govori o dogadjajima PRE Stubova Zemlje...

Da, ide prvo Veče i jutro. Stubovi zemlje, Svet bez kraja u dva dela i Temelji Večnosti.

Trilogija Stoleće je, za nijansu možda bolja od Stubova zemlje, jer prati razdoblje od pre Prvog svetskog rata do ubistva Kenedija.

Sunovrat divova, Zima sveta, Na rubu večnosti- ovo su knjige trilogije Stoleće.

Inače, Ken Folet je pre pisanja istorijskih romana pisao trilere. Nisam čitala sve, ali su me oduševili triler "Treći blizanac" i " Opasno bogatstvo".

Da, ide prvo Veče i jutro. Stubovi zemlje, Svet bez kraja u dva dela i Temelji Večnosti.

Trilogija Stoleće je, za nijansu možda bolja od Stubova zemlje, jer prati razdoblje od pre Prvog svetskog rata do ubistva Kenedija.

Sunovrat divova, Zima sveta, Na rubu večnosti- ovo su knjige trilogije Stoleće.

Inače, Ken Folet je pre pisanja istorijskih romana pisao trilere. Nisam čitala sve, ali su me oduševili triler "Treći blizanac" i " Opasno bogatstvo".
Svet bez kraja zavisi koje je izdanje ako je u dva dela onda je Solarisovo izdanje valjda-ja imam Evro Giunti. Inace za Sunovrat Divova sam se namucio da ga nadjem zadnjih godinu dana ufff nebo i zemlju sam prevrnuo. Da video sam skoro da je pisao i neke trilere, nesto od novijih je mislim Nikad.

Ових дана прелиставао књигу Одрођени књижевник Зорана Аврамовића.
Из Увода, као мото:
Неки грађани више су волели да њихова отаџбина буде поробљена него слободна. (Николо Макијавели)
Откуда се у тих људи нашло толико горчине и издајничке доследности против сопственог народа? (Дворниковић)
Разобличио је код многих наших писаца аутошовинизам, а посебно изнео (по поглављима):
Мирка Ковача
Филипа давида
Бору Ћосића
Видосава Стевановића
Драгана Великића
Вука драшковића
Љубомира Симовића
:mrgreen:

Ових дана прелиставао књигу Одрођени књижевник Зорана Аврамовића.
Из Увода, као мото:
Неки грађани више су волели да њихова отаџбина буде поробљена него слободна. (Николо Макијавели)
Откуда се у тих људи нашло толико горчине и издајничке доследности против сопственог народа? (Дворниковић)
Разобличио је код многих наших писаца аутошовинизам, а посебно изнео (по поглављима):
Мирка Ковача
Филипа давида
Бору Ћосића
Видосава Стевановића
Драгана Великића
Вука драшковића
Љубомира Симовића
:mrgreen:
Bolje autošoveni nego zatucane Srbende, Mirko Kovač i Bora Ćosić su odlični pisci.

Не ради се о књижевној вредности њихових књига, како наглашава аутор, већ о њиховом менталитету.
Tja, ako ga zanimaju mentaliteti, zašto je baš uzeo da pisce proučava. A opet, ako pisce analizira ne može da zanemari njihov književni kvalitet.
Kako god, nebitno.

Nego, šta je Ljubomir Simović zgriješio pa da ga stavi na spisak sa ovom ekipom?

Не ради се о књижевној вредности њихових књига, како наглашава аутор, већ о њиховом менталитету.
Zašto bi taj mentalitet bio loš? Ko ustanovljuje te kategorije, pisci i intelektualci uopšte, trebaju uvek biti kritičari svega, države, crkve, politike, svih institucija, bez obzira da li one rade dobro ili loše, intelektualci su ti koji su tu da prevrednuju vrednosti, da kritički sagledavaju stvari, da kažu ono što politička i ekonomska elita ne želi da čuje.
A oni koji su apologete sistema i statusa quo nisu vredni pomena.

I na kraju jedan dobar citat Emila Siorana:
Pravi zlikovci su oni koji ustanovlјuju pravovernost na religioznom ili političkom planu, koji su uveli razlikovanje između vernika i otpadnika.

Poceo.,...

IMG_20240702_083605.jpg

Back