Velimir Visković:
Rat za enciklopediju
Radi se o prikazu, iz njegove vizure, nastanka Hrvatske književne enciklopedije. Pročitah i tu Viskovićevu knjigu, kojih 330 stranica.
Rekao bih da je glavno zadano: negativci Jergović i Vlaho Bogišić.
Ladan je, rekao bih, realno prikazan (dijelom)- erudit i znalac, no neugodna i cinična osoba koja stalno traži mane drugima i ironizira. Mandrilo Visković je možda i pogodio kad je naveo da bi uzrok Ladanovih jada bio niski rast- Ladan je furao macho priču, a nije baš neka visina (Visković veli da je navođeno da Ladan ima 170 cm, no da je to debelo pretjerivanje, ovaj je nosio i podpetice kao Bob Rock u Alanu Fordu). Sukob oko enciklopedije je tek posljedak Ladanovih godina, bolesti (melanom koji ga je brzo pojeo) i pitajboga čega. Mislim da Visković nije zao, u svemu odaje priznanje Ladanu, jedino kaže da se ovaj rijetko otvarao i stalno nalazio mane i ismijavao druge (bio je i dobar oponašatelj), i općenito bez životne širine.
Jergović i Bogišić su psihopati, to je zapravo ludilo.
Ovaj luđački dvojac nema prave ideologije ni nacije, samo im je do vlasti i slave (niz gadljivih primjera).
Ima i nekih samokritičkih zapisa...
No, moj je opći dojam da je sva ta književna kuhinja leglo povrijeđenih taština i da je sve to neko nadguravanje bijednika. Vjerojatno autori koji imaju solidniji opus ne bi ulazili u sve te tračeve i olajavanja, no to su rijetki (mislim na Slobodana Novaka).
Šteta što nismo veća zemlja, da imamo Sibir, pa da te pisačke taštine pošaljemo u Gulag na preodgoj, na Golom Otoku bi samo uživali na suncu ....
Uglavnom što sam rekao. Ladan je čovjek koji je bio tašt i narcisoidan, a Bogišić mu se uvukao servilnošću (Bogišić je prikazan kao vješt intrigant).
Ima dosta smrti od raka povezanih, možda, sa stresom (Vesna B. (tajnica), pa Zoran Kravar, jedan od glavnih urednika, a konačno i Ladan).
Sve se svodi na ovo: Ladan i B. su htjeli minirati HKE iz pizme, i inzistirali da bude u jednoj knjizi, kompilirano nešto ništa. A ovi napravili da bude u 3 knjige, a kad je Ladan već bio pokojni, Bogišić je da pokaže da je autoritet navalio da bude u 2 ili 4, pa je onda mandrilo Visković pristao na četiri.
Nacionalni dio je očito bio tu, no ne vidim da je netko od glavonja bio digao dreku zato što pod h nema hrvatski jezik (postoje 4 natuknice koje to opisuju, no to nije pod h).
Ostalo- ja sam pregledao te sveske, je zanimljivo i u redu. Dakle- nacionalno je bilo vjerojatno manje od 5% motiva, više taštine, sitni tirani i zlostavljanja ... inferiorno.
Neki ljudi jednostavno ne bi smjeli imati vlast.
Likovi, iz Viskovićeve vizure:
* Nikola Batušić, teatarski, dobar no mlitav
* Branka Kamenski-super
* Bogišić, Jergović- luđaci mediokriteti
* Ladan- genijalac, no tašt i nesiguran na vlasti, opći dojam-šteta
* Sanader- uspješni gad kao političar
* Aralica- ognjištar, osvetoljubiv
* Zoran Kravar- nekonfliktan, znalac u literaturi, kultiviran (posebno u klasičnoj glazbi)
* Branimir Pofuk- ljigav
* javni nastupi na TV- užas, visoki tlak, propast ...
Ne mislim da je išta lagao, nego je vjerojatno prešutio.
Koliko suvišnih stresova, apaurina, suza, drama, možda karcinoma ....
Bogišić nekoj radnici u LZ naloži da zbog nekakvog navodnog prijestupa- potpuno irelevantno- pilji u školsku ploču u nekoj prostoriji LZ-a. I pilji ona tako- 5 sati.
Nije mi jasno samo zašto mu nije rekla da ide u 3 ...
Ladan, osoba koja ima iza sebe magnum opus, iza 70-te dolazi u LZ i izmanipuliran od Bogišića sprječava i kreše HKE, samo iz taštine. Nema nijedan drugi razlog (opravdanja su glupava, pročitao sam ih)- samo nebulozna taština i pizma.
Jergović napada iz jala Katunarića da mu je žena Srpkinja, i kao takva "alien", te da je "alienu" napravio dijete. Katunariću skoro pozli, umjesto da ili nokautira gada, ili da ga jednostavno ignorira. Ne, on se zbog toga pati ...
Kad je u javnost izašlo prljavo rublje, Bogišić preko nekog suradnika poruči Viskoviću da će počiniti- samoubojstvo. V. ne reagira, no onda si pomisli- ne lezi vraže, a da mu ipak posredno odgovorim tako da HKE mora izaći, a neka se ne sekira. I, naravno, Bogišić se zapjeni i počne se derati (nije ni mislio na suicid)....
Inferiorno.
Usput, za one koji ne znju, HKE je ovo:
http://www.lzmk.hr/izdanja/enciklopedije/63-hrvatska-knjizevna-enciklopedija