Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Naravno nacistički anti semitizam je totalno idiotski...Zato što je, većina jevreja, čak i industrijalaca podržavala nemačku ratnu mašinu, kako u WW1 tako i kasnije, ali ipak mislim da je broj žrtava holokausta uveliko naduvan...Kao i izuzetno snažna propaganda da se jevreji učine jedinim žrtvama drugog svetskog rata...Ipak sigurno je lepo čitati o tom opštem tipu društva u Srbiji koji je postojao samo između dva svetska rata, kada je činjen napor da se izgradi civilizovano društvo ovde to jest da se narod izvuče iz orijentalnog matrixa, što je kao što vidimo danas, doživelo potpuni poraz.

0516d71f900221864417aeb7a5cbea2769b44b-wm.jpg
:mrgreen:

Marko Selic - Higijena nesecanja, druga knjiga trilogije malter ego. Nesto sam manje uzivao nego u prvoj ali sveobuhvatni utisak je da se radi u vrlo kvalitetnom mladom piscu sa puno kreativnih doskocica i zapazanja, dugih recenica u kojim se malo teze snalazi, ali je njihova smislenost neupitna. Svakako jedan od verovatno najboljih pisaca svoje generacije.

Conan the Warrior
Добре приче Хауарда, уз уредништво Спрага де Кампа. Занима ме колико се де Камп мешао у приче, јер је и сам написао више њих. Ово је, ако је веровати, гудридсу, у основи оригинално Хауардово дело што се и види по интензитету и жестини. Конан у свом најбољем издању. Једино ме мучи већи број непознатих речи, аутор користи богат речник.

završio večiti kalendar, fernanda pesoe.

knjiga pesama, oda prirodi, tako sam je doživeo.

...

XXVIII
Pročitao sam danas dve stranice
Iz knjige jednog mističnog pesnika,
I smejao sam se kao neko ko se sit isplakao.
Mistični pesnici su bolesni mislioci,
A mislioci su ljudi sumanuti.
Jer mistični pesnici kažu da cveće oseća
I kažu da kamenje ima dušu
I da reke padaju u zanos na mesečini.
Ali kad bi cvetovi osećali, ne bi bili cvetovi
Nego ljudska stvorenja;
I kad bi kamen imao dušu, bio bi stvar živa, a ne kamen;
I kad bi reke padale u zanos na mesečini,
Reke bi bile bolesni ljudi.
Treba ne znati šta je cveće i kamenje i reke
Pa govoriti o njihovim osećanjima.
Govoriti o duši kamenja, cveća, reka,
Znači govoriti o sebi i sopstvenim naopakim mislima.
Bogu hvala što je kamenje samo kamenje,
Što reke nisu ništa drugo nego reke,
I što je cveće samo cveće.
A što se mene tiče, ispisujem prozu svojih stihova
I zadovoljan sam
Jer znam da shvatam Prirodu spolja;
A ne shvatam je iznutra
Jer Priroda nema ,,iznutra“;
Inače ne bi ni bila Priroda.

...

tako, u tom fazonu.

edit:

pojma nemam
zbunjen sam

nisam siguran da razumem pesou

"kad bi cvetovi osećali, ne bi bili cvetovi"

?

Poslednja izmena:
Pa Pesoa se nervira što prirodi daju ljudske atribute. Pošto je spoljni svet mnogo iznad pokvarenog ljudskog razmišljana. Sve covekovo je pokvareno, pogotovo razmisljanje. Dozivljaj prirode bez razmišljanja je ideal ali nisam siguran kako li je to moguće.
Mozda previse osetljiv beži od osecaja i to vidi kao svoj spas

"Nije samo tuđa mržnja ili zavist
Ono što nas sputava i kinji:ko nas voli
Jednako nas sputava ljubavlju.
Neka mi bogovi dopuste da, očišćen od svih
Osećanja, steknem hladnu slobodu
Pustih planinskih visova.
Ko malo hoće, sve ima, ko nista neće
Slobodan je, ko nema, i ne priželjkuje,
Čovek je ravan bogovima"
Pesoa

Tomas Burgental - Dete sreće, Čovek je kao dete preživeo nacističke logore. Čitao sam možda i bolje knjige na tu temu, ali i ova je odlična. Defintivno treba podsećati ljude na šta je spreman čovek...

Vlada Arsić - Armagedon, sam aknjiga je napisana tako-tako. Ali tema, način an koji pedofili prilaze deci što u pravom životu, što n ainternetu, naravno, radnja se dešava kod nas. Ne sumnjam da baš po tim principima rade-.. Gadila mi se sve vreme, ali sam morao da isteram do kraja

Hari Poter i ukleto dete - obožavam ceo srijal, ova knjiga mi je malo slabija od glavnog serijala, ali opet nije loša.

Sad čitam Tramp - cela priča i učvrstilo mi se mišljenje koje sam imao o istom... :D

Back