Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Da li bi mi neko preporučio autora poput Frenzena, Marijasa, Knausgora nekog novijeg egzistencijalistu ili neki roman toka svesti.
Inače volim Sartra, Moraviju, Žida, Muzila, Morijaka, D.H. Lorensa, Virdžiniju Vulf, Mišimu, Majkl Kaningama, Kunderu itd.
Preporučio bih Zaveru budala, Džona Kenedija Tula i Knjigu nespokoja, Fernanda Pesoe.

Da li bi mi neko preporučio autora poput Frenzena, Marijasa, Knausgora nekog novijeg egzistencijalistu ili neki roman toka svesti.
Inače volim Sartra, Moraviju, Žida, Muzila, Morijaka, D.H. Lorensa, Virdžiniju Vulf, Mišimu, Majkl Kaningama, Kunderu itd.
Denis Džonson, Ričard Ford, Majkl Šabon, Džonatan Letem... Od starijih čitaj Foknera i Hakslija.

Pod uslovom da su jos uvek u zivotu: Cartarescu, Fosse, Ligotti, Nadas, Modiano.. de znam..ovi su mi trenutno pali na pamet..

Od malo starijih slazem se sa ovim gore.. dodao bih: Pavese, B. Broch, Bernhard, Camus, Sebald, Cioran, Dostojevski...
Kartareskua sam čitao prošle godine, baš mi se dopalo, dobar pisac.

I kakav ti je Modiano?
Interesantan. Ima svoj neki stil koji se svodi vise na atmosfere, emocije, secanja.. Likovi nisu bas nesto produbljeni, proza jasna i tecna.. cilja vise da izazove neku vrstu nedefinisane emocije i nostalgije kod citaoca. Vredi procitati bar 2-3 njegova dela.. ionako su knjizice koje se citaju za dan-dva

Interesantan. Ima svoj neki stil koji se svodi vise na atmosfere, emocije, secanja.. Likovi nisu bas nesto produbljeni, proza jasna i tecna.. cilja vise da izazove neku vrstu nedefinisane emocije i nostalgije kod citaoca. Vredi procitati bar 2-3 njegova dela.. ionako su knjizice koje se citaju za dan-dva
Slažem se, i sve knjige su mu slične, a nekako je ključna autobiografska Rodoslov.

Nisam čitao Modiana, imam na Kindle, ali nikako da dođe na red.
Meni je Rodoslov vjerovatno najbolji. Čitao sam još nekoliko tih kratkih roman, ali bukvalno moram da pogledam svoje bilješke da vidim kad sam koji čitao, toliko su slični. Svi se vrte oko neke uspomene, neprecizno zapamćenih uspomena i lica iz prošlosti i svi imaju istu atmosferu, što pastuv kaže, nostalgije, lagane rezigniranosti prolaznošću, koja nenametljivo emocionalno angažuje čitaoca.

Читао сам Родослов и Те незнанке. Очигледно ми његов начин писања не одговара, али сам се запањио репресивним мерама у европским државама.

Нажалост књиге које читамо су контролисане. Године 1962. бићу избачен на неколико дана зато што сам читао Зелено жито [Модиану је 17 година!]. Захваљујући професору француског, опату Акамбреу, добићу ''специјално'' допуштење да прочитам Госпођу Бовари, забрањену за остале ученике. Сачувао сам примерак књиге на којој стоји: ''Одобрење – други разред!'' са потписом каноника Жанена, директора школе.
(Родослов, Модиано)

Crni cvet, Boban Knežević
Ovo je nešto najbolje što sam čitao od domaćih autora godinama...
Žanrovski epska fantastika, roman provlači političku i ezoterijsku konotaciju "srpskog pitanja". Nastao je 1993.
Videćemo kakav će biti kraj, nadam se da se neću razočarati.
Da sam neko producentsko moodo snimio bih film po ovome, može i Netflix serija.

Poslednja seansa, Agata Kristi
Lepa mešavina krimi priča koje deluju kao natprirodne i onih sa supernatural elementom. Ove druge mogu da se porede sa radovima kvalitetnih pisaca horor žanra. Agata je umela da se igra i sa paranormalnim i da stvori atmosferu čudnovatog. To se posebno vidi u poslednjoj priči (Pas smrti).

Smrt u ružičastom, Đorđe Bajić. Reč je o modernom krimi trileru. Likovi su standardne pojave srpske stvarnosti. Silikonske žene mafijaša, mafijaši, korumpirani političari, tabloidni novinari i pokoji dobri policajac. Stil je konvencionalan a moja konačna ocena ovog dela zavisiće od raspleta, tj. rešenja slučaja.
Vidim da je Bajić pisao seriju romana o inspektoru Limanu, od ovog utiska zavisiće da li ću nastaviti da ga čitam.

Uzeh juče Geparda od autora po imenu Giuseppe Tomasi di Lamedusa. iz biblioteke, pređoh već trećinu. Prvobitno sam pogledao film ali postoje razlike kao i obično. Roman pisan kompleksnim klasičnim stilom sa puno opisa i detalja. Nakon što sam čitao neki domaći krimić ovo zahteva mnogo više pažnje i korišćenja mozga. Definitivno mi je dobro došlo da se vratim zahtevnijem delu. Glavni junak je italijanski plemić i roman prikazuje njegovo prilagođavanje na novu stvarnosti i opadanje moći njegove klase. Roman je smešten u 1860. u doba stvaranja "Dve Sicilije" tj. ako sam dobro razumeo spajanja Napulja i Sicilije u isto kraljevstvo. Plemić je astronom a u isto vreme i veoma religiozan i konzervativan čovek koji ne pliva najbolje u doba velikih promena koje su dovele do ujedinjenja Italije.

Procitao: Pedro Paramo - J Rulfo.... odlicna 5/5

Citam: Noctuary - T. Ligotti .... hmmmm slabo me radi jeza

Uzeh juče Geparda od autora po imenu Giuseppe Tomasi di Lamedusa. iz biblioteke, pređoh već trećinu. Prvobitno sam pogledao film ali postoje razlike kao i obično. Roman pisan kompleksnim klasičnim stilom sa puno opisa i detalja. Nakon što sam čitao neki domaći krimić ovo zahteva mnogo više pažnje i korišćenja mozga. Definitivno mi je dobro došlo da se vratim zahtevnijem delu. Glavni junak je italijanski plemić i roman prikazuje njegovo prilagođavanje na novu stvarnosti i opadanje moći njegove klase. Roman je smešten u 1860. u doba stvaranja "Dve Sicilije" tj. ako sam dobro razumeo spajanja Napulja i Sicilije u isto kraljevstvo. Plemić je astronom a u isto vreme i veoma religiozan i konzervativan čovek koji ne pliva najbolje u doba velikih promena koje su dovele do ujedinjenja Italije.

Probaj i "Potkraljevi" - de Roberto.. ako ima negde da se nadje...

Back