Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Branko-Copic-ROSA-NA-BAJONETIMA-1947-_slika_XL_148566317.jpg

po mom mišljenju, on ne dobija dovoljno pažnje za svoju 110. godišnjicu tj rođendan. njegovi raniji radovi iz 1940-ih i 50-ih su jednostavno briljantni. rosa na bajonetima remek delo pripovetki

Imam komplet knjiga Branka Ćopića ali mi nije poznata ova knjiga.

Trenutno čitam istorijsku knjigu "U senci starog hrasta" Ketlin Grisom. Radnja se dešava u Americi krajem 1790-tih godina.

Ovo je dirljiva priča o robovima na jednoj plantaži duvana.

pa ono, njegova klasika, kroz kratke priče, Ćopić prikazuje junaštvo, stradanje i plemenitost partizanskih boraca (ne slepa ideologija komunista, stradao je zbog te iste kritike prema sistemu), tj pogotovo njegovog naroda u bosanskoj krajini. metafora naslova u stvari treba da simbolizuje spoj lepote i užasa, života i smrt

1761893613567.png

Slažem se sa AI-jem, potpuno isti utisak imam o Nabokovu, samo je on to lepo sročio

Naposletku opet ne mogu da prelomim da li ga volim ili ne volim.
Ostavio je samo početak. Ja sam sjeckao Nabokova dalje i dalje, pa onda AI nije ostavio puno.

Moj prigovor je bio:
* sve forma, ništa sadržaj
* igre riječima kao inferiorni vid spisateljstva, mislim na engleske "puns", što je djetinjarija kao rebusi
* utjecaj na sterilne autore koje nitko ne čita
* nedovoljno inteligentan, pa stoga kritizira misaone autore kao Mann i općenito filozofski roman, a i druge autore bliske književnosi- Freud- iz jednostavoga razloga što nema dostatno razvijen analitički um
* svi su mu romani očite konstrukcije i nemaju nikakve životnosti ni uvjerljivosti
* nije čitan izvan sektaških krugova esteta koji imaju upravo takve preferencije
* to je u biti dosadno i ne dovodi ni do kakve promjene u svijesti čitatelja,osim kod osoba koje volje jezične igre
* neuvjerljiv prikaz osoba, nikakva transcendencija ni mudrost, nikakva zabava, nikakav prikaz međuljuskih odnosa koji ne bi bio samo projekcija njegovih osobnih simpatijaa i antipatija
* nema univerzalnoga utjecaja plus sterilnost

AI se ne nevoljko složio s većinom prigovora.

Back