Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Da razbijem nefikcijsku monotoniju pored Junga iz biblioteke sam sa izložbene ograde uzeo i Zlokobnog gosta Sheridana Le Fanua.
Dovrših danas ovu novelu. Reč je o mešavini krimića i horora (dark story to zovu na eng.) koji se dešava u oronuloj aristokratskoj kući sa nesrećnom porodicom koja tu obitava. Kada stari poznanik poseti glavu kuće stvari krenu da se komplikuju. Tu je naravno i francuska dadilja jer dobra engleska kuća ne može biti bez barem jedne Francuskinje. Sam autor se radi razvijanja tenzije i atmosfere misterioznosti služi sredstvima kao što su šaputanje na uvo i pismo gde imamo samo blage naznake onoga što piše. Iz mog ugla to je u izvesnom smislu blefiranje. Na kraju kada se zavesa digne i svi odnosi se razjasne dobijemo pomalo banalnu priču, ali se može reći da je autor u određenoj meri uspeo da izgradi atmsoferu zbog čega ovakve stvari i čitamo. No, Zlokobni gost ne važi za kategoriju njegovih najboljih dela i jedva čekam dohvatiti se onih boljih.

Vratila sam se "Beskrajnoj priči" Mihaela Endea i uživam kao da je čitam prvi (a ne peti.. sedmi?) put.
Kao i svaka dobra knjiga za decu i mlade i "Beskrajna priča" ima taj kvalitet da je vredna kako deci tako i starijima. Ona me nekako najlepše i najjednostavnije podseća na sve vrednosti koje meni znače, ali sam ih zaboravila ili zapostavila.

Možda svako od nas ima neku knjigu koja ga naprosto "resetuje", vraća na tačku od koje počinje malo lutanje i gubljenje sebe. Meni se to trenutno dešava, a "Beskrajna priča" me najjače vezuje za detinjstvo, za vreme kada je sve bilo jedostavno. Ne lako, nego samo jednostavno.

Bastijanu je bila potrebna jedna uspomena na oca koja će ga vratiti - u svoj život, u sebe kakav je bio pre nego što se mnogo promenio. I takav Bastijan liči na sve nas koji dozvolimo sebi onu čuvenu rečenicu da nemamo vremena za... (ovde treba dopisati sve čega se odričemo zarad posla, profita, kredita, dugovanja ili nečeg sličnog).

Pa, "Beskrajna priča" je definitivno takva moja uspomena. :heart:

20250803_123941.jpg

Back