Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam! :mrgreen:

To me i tesi....

Jer biti "normalan" tj socijalno prihvatljiv u ovakvom vremenu na ovom mestu...:hahaha:

To moze samo lud covek da bude.... :D

Ja mozda niisam "normalan" , ali zdrav psihicki i fizicki jesam...A sad sta je normalno i nenormalno u odredjenim kulturama i drustvaima proucavaju sociologija, antropologija, psihologija i sl nauke....

Ne znaci da je neko pametan ako zna definiciju pameti xexexe (nisi prostudirao ako si studirao, ne znaci da je nauceno ako je uceno :) )
Ajmo glasanje da vidimo da li je neko ovde poremecen :)
Pazi sa 120 da se ne useres ;)

Poslednja izmena:
Ne lupajte ljudi mislim da je novija prica pocela u vezi ovog. Milose svaka cast za tekst.
Odakle ti ovo za patologiju i stres? Mislim odakle si to izvlacio?
Posto stoji da ima pojedinaca koji su podlozniji stresu ali to sad zahteva dublju pricu...ali moras da mi podrzis cinjenicama da stres izazvan na treninzima moze da vodi u pojavu patologije.

Na treninzima je potrebno uvijek se prvo osloboditi negativne energije koja svojim uticajem moze stvoriti upravo ovakve posledice koje su izazvale Bru Zli jevo ponasanje. Zato prije svakog treninga barem u mojoj vjestini se pljeska rukama kako bi ostri zvuk prekinuo atmosferu i poremetio upravo tu stalozenu negativnu energiju. S druge strane, patoloski strah od treninga moze biti izazvan i ponasanjem loseg instruktora te borilacke vjestine sto je jako cesto kod BV u odnosu na BS. Postoji, da ne nabrajam sad, veliki broj faktora koji negativno uticu na psihu kod ucenika a cije djelovanje uopste nije usporeno time sto je neko dobar borac ili jak i snazan covjek. Takvo djelovanje ce da zakaci svakog poput virusa, a steta je ogromna. Jedini lijek je napustanje takvog rada i promjena ucitelja. Srecom, ima i pozitivna stvar, a to je da je oporavak vrlo brz:super:.

Ja sam bas to hteo ali na testiranju kazali da ne ispunjavam uslove, kazu neki i ku mi nije veci od 80...
:klap:
Vi uceni ljudi obavezno sacuvajte linkove ovih strana, pa kada doktorirate vratite se na njih da vidite sta ste pisali.

Nema smisla uciti filozofiju. Poznati filozofi su oni nenormalni, a ovi koji su razmisljali normalno su nestali bez traga. Najveca dostignuca u istoriji filozofije pripala su ovima sto su lupali najvece nebuloze. Zamisli sad filozofiju u borilackim vjestinama i sportovima. Covjek pred borbu kaze: "Znam da nista ne znam". Sportista ce svaki put zavrsiti na podu, a majstor vjestine ce uvijek prezivjeti. ;)

PS. Xitmen, na tvoj komentar sam samo aplaudirao, komentar ispod je upucen ovima gore. :rtfm:

Nema smisla uciti filozofiju. Poznati filozofi su oni nenormalni, a ovi koji su razmisljali normalno su nestali bez traga. Najveca dostignuca u istoriji filozofije pripala su ovima sto su lupali najvece nebuloze. Zamisli sad filozofiju u borilackim vjestinama i sportovima. Covjek pred borbu kaze: "Znam da nista ne znam". Sportista ce svaki put zavrsiti na podu, a majstor vjestine ce uvijek prezivjeti. ;)

PS. Xitmen, na tvoj komentar sam samo aplaudirao, komentar ispod je upucen ovima gore. :rtfm:

Akoovo stvarno mislis pa ti stvarno onda nemas pojma o zivotu....

Znas ono kad je neko glup pa kaze za pametnog - "Jao kako si bre "glup" pa ja te nista ne razumem samo lupas nesto"....

Nisu filozofi nista lupali.... To samo moze da kaze neko ko je plitkog mozga.....Zato filozofiju moze i da zavrsi samo 2% stanovnistva mozda i manje....

Iz filozofije su se rodile sve nauke koje postoje, filozofija je bila rodonacelnik prvih naucnih ideja, i dan danas kada toliko ponosna nauka udari u corsokak vraca se kod svoje mame za savet koja joj da smernice u kom pravcu treba da ide dalje i ona je poslusa i tako napreduje dalje i razvija se....

Nema ja sta sad tebi da objasnjavam, ne mozes ti to da razumes, nisi na tom nivou, ali ozbiljo ti kazem, ne pokusavamd a te vredjam......Trebalo bi prvo da se spremas za filozofski fakultet jedno 3 godine pa onda da ga upises pa da dodjes bar do 3 godine, e onda bi ti malo bilo jasnije o cemu ja pricam.....

POznati filozofi nisu bili nenormalni...Upravo su oni zbog toga i geniji a ti si idiot....Sta je to NENORMLANO, KO JE DEFINISAO NENORMALNO I PO KOM PRAVILNIKU?
Mozda si ti nenormalan, a ne filozofi.....Svet je onakav kakav ga dozivljavamoa ne onakav kakav zapravo jeste....

Eto usli smo ve u filozofiju i vec si nokautiran.....
Upravo zbog te filozofije, logike i drugih disciplina meni niko i ne moze da prismrdi na ovom forumu, a mnogi su pokusavali, cak i njih 10-15 udruzenih, ali to je jednostavno nemoguce, kao kad bi krenuo lopatom na tenk....

I da imam odgovor za tvoj glupi banamaln primer kada covek pred borbu kaze znam da nista ne znam!
Bas nasuprot ovo coveku povecava stepen aspiracije, motivaciju i nagon za zivotom....
Sada vec zalazimo u sferu nauke - psihologije - Covek koji kaze znam da nista ne znam - JE COVEK KOJI JE SVESTAN SVOJE FIZICKE SPREME KOJA NIKADA NIJE IDEALNA I UVEK MOZE BITI BOLJA, ZNACI TAJ BORAC IMA VISOK STEPEN ASPIRACIJE TJ VISOKA OCEKIVANAJ I TEZNJE OD SEBE....Veoma postuje svakog protivnika i svestan je da dosta toga ne zna i da ga protivnik moze iznenaditi, pa ce biti maksimalno spreman, obazriv, odgovoran.....

nasuprot mog takvog borca ulazi tvoj borac KOJI SE K U R C I I KOJI ZNA DA SVE ZNA I DA JE NAJBOLJI.,,,,,Kaqda ga pitaju sta ocekuje on kaze - Ma polomicu ga, pa pobedjujem sigurno.....

I onda u tolikoj svojoj oholosti i pnosu, gordosti, TVOJ BORAC POLJUBI POD,,,,,,,

Jel si gledao ti decko 7 smrtnih grehova, nas film? E to je ono cemu ja pricam...

I kakvi crni tvoji "majstori", svi oni ispuse u MMA kavezu......A tvoje nindzicu majstorstvo i majstorstvo ostalih baletana okaci macku o rep, usracu od batina svakog koga dovedes da trenira nindjicu.....

Tako da manje lupaj...To nije ni pametno naucno pisanje a nije cak ni filozofiranje...nego bras prosto lupetanje....

Razmisljas i pises kao neki napaljeni klinac3-5 razred osnovne koji je upravo odgledao 2 filam od Dzeki Cena i prva dva dela fila Americki Nindza....

p.s.Jel znas ti za onaj demotivacioni poster u kome lice onog smrskanog nindze posle mma borbe a ispod pise - NInjutsu-leave it for a movies.....I bukvalno je tako i u praksi

A sta bi ti,da idu 5 na 1,bez sudije,bez pravila,na betonu?pa niko ziv ne bi ostao...

E ovo što si opisao već liči na trening samoodbrane. Da se tuku ne bi verovatno "živ ostao", ali da treniraju po nekom dobrom programu naravno da bi. I bio bi spremniji da se odbrani na ulici od ove sportske borbe. Koja je super, ali nije samoodbrana. Da bi bila, treba mnoge stvari prilagoditi nameni.

самбо; САМооборона Без Оружия
Combat sambo je malo modifikovan,itekako je koristan.
Po tvojoj logici ni boks ne moze da sluzi za samoodbranu jer na treningu imas kacige i rukavice.
Treniranjem bilo kog borilackog sporta stices vece sanse da se odbranis na ulici od onog koji ne trenira nista.
Iako su pravi sportisti smirene i stalozene osobe koje ce uvek recima da pokusaju da rese situaciju.

@ starac vujadin
Ne kapiram šta si hteo da kažeš? Naziv teme je šta trenirati za samoodbranu. U samom nazivu stoji reč trening. Pa i gladijatori su se borili na život i smrt, ali kad su trenirali verujem da se nisu povređivali nešto opasno. Ti treningom razvijaš mnoge sposobnosti i osobine koje inače imaš, e da li će to biti dovoljno da pobediš na ulici pa to zavisi od tebe i protivnika, a mnogo manje o toga šta treniraš.

1. Filozofiju moze i da zavrsi samo 2% stanovnistva mozda i manje....

2. Iz filozofije su se rodile sve nauke koje postoje, filozofija je bila rodonacelnik prvih naucnih ideja, i dan danas kada toliko ponosna nauka udari u corsokak vraca se kod svoje mame za savet koja joj da smernice u kom pravcu treba da ide dalje i ona je poslusa i tako napreduje dalje i razvija se....

3. Covek koji kaze znam da nista ne znam - JE COVEK KOJI JE SVESTAN SVOJE FIZICKE SPREME KOJA NIKADA NIJE IDEALNA I UVEK MOZE BITI BOLJA, ZNACI TAJ BORAC IMA VISOK STEPEN ASPIRACIJE TJ VISOKA OCEKIVANAJ I TEZNJE OD SEBE....Veoma postuje svakog protivnika i svestan je da dosta toga ne zna i da ga protivnik moze iznenaditi, pa ce biti maksimalno spreman, obazriv, odgovoran.....

4. I kakvi crni tvoji "majstori", svi oni ispuse u MMA kavezu......A tvoje nindzicu majstorstvo i majstorstvo ostalih baletana okaci macku o rep, usracu od batina svakog koga dovedes da trenira nindjicu.....

p.s.Jel znas ti za onaj demotivacioni poster u kome lice onog smrskanog nindze posle mma borbe a ispod pise - NInjutsu-leave it for a movies.....I bukvalno je tako i u praksi

1. Moze filozofiju da zavrsi mnogo vise, ali filozofa na birou koliko volis, jer u skupstini ne traze pripravnike.

2. Ovo nije tacno, to ti je sigurno rekao neki probisvjet od profesora, a kada nauka dodje u corsokak odgovore trazi uglavnom od religije. Od filozofije bi mogla samo da trazi neke teorije za ogranicavanje naucnih istrazivanja i usmjeravanje.

3. Kad si filozofirao "Znam da nista ne znam", a onda vidio da to ne mozes primjeniti u praksi, onda si malo promijenio pa napisao "Znam da ne znam sve" i opisivao toga borca. Sto je drugacije i sto ja nisam osporavao, ja sam komentarisao ono gore. Tako da ako mozes opisi mi toga borca koji "Zna da nista ne zna".

4. Vjerovatno na fakultetu kada se umorite od rasprave tudjih misljenja odete u nekakav kavez u podrumu pa koristeci MMA, sto je filozofski izraz da nema pravila, dokazujete koje misljenje je pravilno a koje nije. Ja nisam pominjao MMA, svaki ninja moze na kilometar da prepozna MMA borca, tako da on nema sanse da mucki napadne, jer mu je to jedina sansa.

Americki ninja je glup film, tu se slazemo. Vidio sam plakat koji je sa Vukajlije, nepotrebno stvarno, jer tip je odlucio da radi ninjutsu u oktagonu i da ogranici vjestinu, normalno da je izgubio mec, mogao je i glavu, no imao je srece. Bru Zli ti si vrlo pametan ali ja ne volim kad neko vrijedja moju inteligenciju i kada me svrstava u kojekakve bolesnike zato sto sam kao mali bio socijalno izopsten i sto nemam jaku skolu. Vi filozofi ste kao neki bibliotekari, samo zavodite stvari, onda bacite knjigu u neki ormar i zaboravite na nju. Ne primjetite da ljudi rastu, mijenjaju se. Samo budala moze nekome da kaze "ti si takav i takav jer si u srednjoj bio izopsten".

A sta bi ti,da idu 5 na 1,bez sudije,bez pravila,na betonu?pa niko ziv ne bi ostao...

Ninja bi.

1. Moze filozofiju da zavrsi mnogo vise, ali filozofa na birou koliko volis, jer u skupstini ne traze pripravnike.

2. Ovo nije tacno, to ti je sigurno rekao neki probisvjet od profesora, a kada nauka dodje u corsokak odgovore trazi uglavnom od religije. Od filozofije bi mogla samo da trazi neke teorije za ogranicavanje naucnih istrazivanja i usmjeravanje.

3. Kad si filozofirao "Znam da nista ne znam", a onda vidio da to ne mozes primjeniti u praksi, onda si malo promijenio pa napisao "Znam da ne znam sve" i opisivao toga borca. Sto je drugacije i sto ja nisam osporavao, ja sam komentarisao ono gore. Tako da ako mozes opisi mi toga borca koji "Zna da nista ne zna".

4. Vjerovatno na fakultetu kada se umorite od rasprave tudjih misljenja odete u nekakav kavez u podrumu pa koristeci MMA, sto je filozofski izraz da nema pravila, dokazujete koje misljenje je pravilno a koje nije. Ja nisam pominjao MMA, svaki ninja moze na kilometar da prepozna MMA borca, tako da on nema sanse da mucki napadne, jer mu je to jedina sansa.

Americki ninja je glup film, tu se slazemo. Vidio sam plakat koji je sa Vukajlije, nepotrebno stvarno, jer tip je odlucio da radi ninjutsu u oktagonu i da ogranici vjestinu, normalno da je izgubio mec, mogao je i glavu, no imao je srece. Bru Zli ti si vrlo pametan ali ja ne volim kad neko vrijedja moju inteligenciju i kada me svrstava u kojekakve bolesnike zato sto sam kao mali bio socijalno izopsten i sto nemam jaku skolu. Vi filozofi ste kao neki bibliotekari, samo zavodite stvari, onda bacite knjigu u neki ormar i zaboravite na nju. Ne primjetite da ljudi rastu, mijenjaju se. Samo budala moze nekome da kaze "ti si takav i takav jer si u srednjoj bio izopsten".

Ninja bi.

Daj coece jel se ti stvarno tripujes da si Ninja ili si se registrovao ovde da nas sve zezas, tj da nas "flejmujes" tj palis, ili si neciji klon?

Nindza bi na kilometar prepoznao MMA borca?

Hahahahha a kako majke ti, zato sto MMA borci nose zelene carape ili?

E bas me lepo nasmeja, uvek se oraspolozim kada citam tvoje postove.....

Za ostalo mrzi me da pisem, zao mi je sto si bio izopsten iz vrsnjacke grupe....
Iz filozofije jesu nastale sve nauke, akko nisu, pa filozofija je prva postavila pitanje Sta je u osnovi svekolikog postojanja? I onda se rodila metafizika, fizika, matematika astronomija, biologija itd itd.....Danas postoji i filozofija nauke i to je da kazem jedna spona izmedju filozofije i nauke koja ih spaja.....Npr znam 100% da je psihologija nastala iz psihologije, a i ostale nauke....A bas je psihologija do skoro bila u sastavu filozofije, i onda je formirala naucni metod i postala nauka...PA i logika, koja je osnova svake nauke, i ona je nastala iz filozofije, tj logika je filozofska disciplina....

Filozofija nije citanje filozofskih knjiga, to je onda istoricar filozofije a ne filosof! Filosofija je ljubav prema mudrosti...

самбо; САМооборона Без Оружия
Combat sambo je malo modifikovan,itekako je koristan.
Po tvojoj logici ni boks ne moze da sluzi za samoodbranu jer na treningu imas kacige i rukavice.

Combat sambo je modifikovan MNOGO da bi bio sport, od onoga iz čega i za koju namenu se sambo ispilio.
Sve može da koristi za samoodbranu. I boks, i atletika, i skok s motkom, i piksla, i pištolj i protivpožarni aparat.

Suština je šta je kreirano baš baš baš, u cilju samoodbrane kao što su combatives a ne održavanja kondicije, zabavljanja publike, bezbednog "divljanja" za mlade...

Ne protivurečim ti za Sambo uopšte. Sambo sport je super. Za samoodbranu nije baš idealno rešenje. To jest nije potpuno. Tek boks nije.

@ starac vujadin
Ne kapiram šta si hteo da kažeš?

To da ne kapiraš, vidim.

Pa i gladijatori su se borili na život i smrt, ali kad su trenirali verujem da se nisu povređivali nešto opasno. Ti treningom razvijaš mnoge sposobnosti i osobine koje inače imaš, e da li će to biti dovoljno da pobediš na ulici pa to zavisi od tebe i protivnika, a mnogo manje o toga šta treniraš.

Kakvi sad gladijatori? Kakve to veze ima sa životom i 21 vekom? Ko danas trenira kao gladijator? Obični ljudi koji nas okružuju, oni treba da imaju gladijatorske treninge da se možda odbrane za slučaj opasnosti? Ja ne kapiram kako ti se ta ideja uopšte mota po glavi. Pa to NIKO NIGDE ne radi.

Treningom "čega" razvijaš mnoge sposobnosti? Znaš kakva je razlika između sposobnosti za samoodbranu koje razvijaš treningom recimo tekvondoa i soko kombat sistema? Treningom aikidoa ili EFS? Treningom džudoa i ruske sisteme? Treningom boksa i krav maga?

Naravno da ne kapiraš, kad ne kapiraš razliku između sporta, veštine i combatives. Šta je profilisano za rekreaciju i zabavu, šta za psihofizičko i borilačko unapređenje a šta da bude "švajcarski nožić" za najčešće samoodbrambene potrebe.

Ajd da pogađam, treniraš nešto sa leve strane mojih pitanja. tekvondo, džudo, aikido, boks, šta?

To da ne kapiraš, vidim.

Kakvi sad gladijatori? Kakve to veze ima sa životom i 21 vekom? Ko danas trenira kao gladijator? Obični ljudi koji nas okružuju, oni treba da imaju gladijatorske treninge da se možda odbrane za slučaj opasnosti? Ja ne kapiram kako ti se ta ideja uopšte mota po glavi. Pa to NIKO NIGDE ne radi.

Treningom "čega" razvijaš mnoge sposobnosti? Znaš kakva je razlika između sposobnosti za samoodbranu koje razvijaš treningom recimo tekvondoa i soko kombat sistema? Treningom aikidoa ili EFS? Treningom džudoa i ruske sisteme? Treningom boksa i krav maga?

Naravno da ne kapiraš, kad ne kapiraš razliku između sporta, veštine i combatives. Šta je profilisano za rekreaciju i zabavu, šta za psihofizičko i borilačko unapređenje a šta da bude "švajcarski nožić" za najčešće samoodbrambene potrebe.

Ajd da pogađam, treniraš nešto sa leve strane mojih pitanja. tekvondo, džudo, aikido, boks, šta?

Upravo ti to i govorim apsolutno je nebitno šta treniram. Kad sam bio teenager nisam ništa trenirao, solidno sam se branio na ulici. Tek su posle došle BV i BS. Gladjatore sam spomenuo u kontekstu treninga (kako i glasi ova tema). Jer su se oni borili veoma oštro, ali su i morali da treniraju. Šta hoću da kažem, da na treningu ne možeš da očekuješ da budeš povređen i da nekog povrediš, dok je na ulici druga priča. A to ne znači da je ta veština ili sport loša za samoodbranu. Najviše zavisi od same osobe. Jer da je nešto toliko dominantno u odnosu na ostale BV i BS verujem da bi svi to trenirali. A sposobnost samoodbrane dolazi po meni prvo iz glave, pa tek onda fizička pripremljenost tj trening. Takođe zavisi i čime si napadnut i koliko je protivnika. U svakom slučaju neko ko trenira po meni skoro bilo šta, ima veće šanse da se odbrani ili pobegne.

Kao što vidiš ja ne ističem ni jednu veštinu kao primarnu nego mentalni sklop pojedinca. To je moje neko mišljnje. Inače treniram Judo od 35 godine. A ti?

Poslednja izmena:
za samoodbranu je najjace iskoristiti

images

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi. Hteo bih da pocnem sa treniranjem neke borilacke vestine, prvenstveno zbog samoodbrane. E sada, ne znam koje bih borilacke vestine mogao trenirati sa mojih 82 kilograma i 1,80m, posto nisam bas superokretan i superelastican. Imam 16 godina pa se pitam da nije kasno? Da li nekom vestinom mogu povecati brzinu/okretnost/agilnost? Ako bi mi neko i objasnio zasto je predlozio neku vestinu bio bih mu jako zahvalan :)

Pozdrav ljudi. Hteo bih da pocnem sa treniranjem neke borilacke vestine, prvenstveno zbog samoodbrane. E sada, ne znam koje bih borilacke vestine mogao trenirati sa mojih 82 kilograma i 1,80m, posto nisam bas superokretan i superelastican. Imam 16 godina pa se pitam da nije kasno? Da li nekom vestinom mogu povecati brzinu/okretnost/agilnost? Ako bi mi neko i objasnio zasto je predlozio neku vestinu bio bih mu jako zahvalan :)

Ljudi , deco kada cete shvatiti da na vasa pitanja ne postoje odgovori???? Tj svaki odgovor moze biti pravi odgovortako da sve gubi smisao i ne postoji oddgovor?

Ti sa samim trcanjem i istezanjem ces postici agilnost i okretnost, elasticnost, + redukovana ishrana! A kamoli sa nekom borilackom vestinom....

I ne postoji to da ti neko da NJEGOV savet a da TI prihvatis jer je to NAJBOLJE ZA TEBE jer je to NAJBOLJE ZA NJEGA...Jer TI nisi ON, tako da je TOTALNO BEZ SMISLA I GLUPO DA TI NEKO DA SAVET NEKI......

Ljudi su sujetni i subjektivni, pristrasni...Bokser ce ti reci da treniras boks, karatista karate, Dzudista dzudo, onaj sto trenira Aikido da treniras Aikido.....I svi ce oni navesti SVOJE pristrasne neobjektivne razloge i OPET NISI NISTA DOBIO!

Takvi sto pitaju nikada i ne pocnu nista da treniraju.....NEMA TU STA DA SE PITA.....

Prvo se vidi sta ima od BV u tvom gradu.....Pa se onda raspitas kada su treninzi, gde, koliko kosta!

I TEK POSLE OVIH NEKIH GEOGRAFSKO-EKNOMSKIH PREPREKA IMAS DALJI UVID STA TI OSTAJE I STA BI MOGAO DA TRENIRAS!

Onda kada napravis nekoliko izbora i podvuces crtu (prethodno utvrdivsi da se uklapas vremenski sa njihovim treninzima, imas novac za njihovu clanarinu, nije mnogo daleko od tvoje kuce pa mozes redovnod a dolazis na treninge) POLAKO KRECES NA PRVI TRENING BILO KOJE OD TIH VESTINA KOJE SI UZEO U UZI KRUG (A ZNAMO KOJOM SELEKCIJOM - NAPISAO SAM)....

Onda ide dalje POSMATRANJE SEBE, TE BORILACKE VESTINE I POSMATRANJE SEBE U NJOJ.....
Gledas kako ti ide, da li imas "smeka" kako napredujes...Kako napredujes u odnosu na druge - brze -sporije, posmatras da li si smesan i smotan ili pak pokreti ti bas leze, kao da si to znao ceo zivot samo nije ti ko rekao, da li su ti ti poreti prirodni....Gledas u sparingu da li ti je to urodjeno, da li ti je nekako prirodno to sto radis, ili pak moras mnogo da ulozis napora da to izvedes i imas neki los osecaj, a vidis kako ostalim a"nekako sve ide od ruke i kao da prosto uzivaju utome"....

PA onda vrsis opservaciju (posmatranje) TRENERA....Vidis generalno da li zna nesto ili samo lupeta i tera vas da radite nesto "uz vetar" , gledas da li svi napreduju uz njega ili ste gomila smotanih likova koja zeli da se odbrani od pravih frajera koji ih vecito maltretiraju u skoli....

PAzi i trener moze doprineti u 90% slucajeva da ti neku vestinu/sport dozivis kao dobru za tebe ili pak kao veoma losu....
Ista fora kao neki predmet u skoli - Neki profesor je toliko dobar (nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati) DA PROSTO ZAVOLIS TU NAUKU IAKO JE NISI NESTO PUNO VOLEO, CAK POZELIS DA SUTRADAN UPISES I TAJ FAKULTET, A NEKI PROFESOR JE U STANJU DA TI ZGADI TVOJ OMILJENI PREDMET I DA PORED PROFESORA ZAMRZNES I (NJEGOV) PREDMET ZA CEO ZIVOT I SVA VREMENA.....

E to je isto tako i sa bor.vestinama/ sportovima....

Onda ides na drugi sport kod drugog trenera, pa kod treceg, cetvrtog i kada pogodis to sto trazis VERUJ MI ZNACES DA JE TO TO, PRVI PUT KADA TE NEKO MALTRETIRA NA ULICI ILI U SKOLI A TI GA PREBIJES TJ ODBRANIS SE.....

Ko zna, zivot je takav da covek zaglavi na kraju negde gde se najmanje nadao da ce biti.....

ZATO TI KAZEM, NIKO TI NE MOZE ODGOVORITI OVDE, MORAS SAM PROCI TU FAZU ISTRAZIVANJA, I U NJOJ JE I NAJLEPSA CAR.....

Sto se tice mene, ja ti mogu subjektivno reci da odes na neki box, kik box, mma, muj taj box i sl, trenutno su veoma upotrebljivi za ulicu, treniraju se znatno krace nego ostali tradicionalni sportovi tj vestine i jednom kada izlupas nekog njime, i on i ostali nece te vise dirati niti ce im pasti napamet da se neko kaci sa tobom, pa vise neces ni imati potrebu za SAMOODBRANOM.....

Uvek sam mrzeo tu rec SAMOODBRANA! I one sto treniraju da se SAMOODBRANJUJU! Ovo te odmah stavlja u kos slabijeg, u kos zrtve, u kos nejakog, koji sam mora da radi nesto da bi se odbranio od agresivnog predatora, a ako pogledamo svet zivotinja vidimo da predator u 97% slucajeva dobija svoju zrtvu.....

Po meni ne postoji SAMOODBRANA....To je za filmove gde Mister ala Brus Li uspeva da pobedi nadmocnijeg, veceg, jaceg, dominantnijeg protivnika sa nekim tajnim tehnikama za samoodbranu.....

Znaci ne postoji SAMOODBRANA! Kada te neko napadne moras da se postavis tako i da preokrenes tok borbe da uvek ti ispadnes agresor i predator a tvoj napadac zrtva! TO JE JEDINA "SAMOODBRANA" KOJA POSTOJI!

bRu zLi, dipl.psiholog i praktikant borilackih vestina/sportova, amaterski bodibilder... :hvala:

Back