Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto se wing **** tice, ima i aperkat i krose, i sve zive moguce udarce. Wing chun je odlican ali mnogo zavisi od toga gde i sa kim treniras. Veruj mi da ces napredovati jako brzo ako nadjes pravu skolu, jer wing chun ti je u prevodu realna tuca i ono sto se desava na ulici.
Za kratko vreme ces da bijes kao lud, ako plus trening vezbas i sam, kad god mozes...
Samo hrabro , wing chun i neces pogresiti sigurno!
Pozdrav i svako dobro

Jel ovo meni odgovaras ili ovom sto pita sta da trenira?

JA predlozio boks ti WC, i stavio si klip a kraj je bas smesan i ironican....Provali zasto hehehehehe

WC, WC, a na kraju Tajson prica hahah (boks)

Pisem ovim ljudima koji su pitali sta da treniraju...
Taj klip sam upravo zato i stavio, rec je o wing cunu, a dobro si zapazio to za Tajsona, svaka cast, Tajson je takodje vezbao i neke elemente wing chuna, imas detaljnije opisano u knjizi Moj zivot sa wing chunom, zato je i fora.
:)

hahahahahah

Zasto onda nema u MMA wing Chuna i na ulici, a boksa ima pod obavezno?

Cini i se da je samo jedan lik (lude hrabrosti) usao u MMA kavez a da je iz neke te branse, tacnije mislim da je trenirao ninjutsu i kung fu neki, i toliko je ispeglan bio da je odmah izasao na posteru na vukajliji (tj na nekom demotivacionom sajtu stranom te vrste kao nasa vukajlija).Ispod postera pisalo Ninjutsu - leave it for a movies.

Poslednja izmena:
Svasta, niko nikog ne lozi, samo kazemo sta mu je bolje milion puta za sve, samo ti izaberi WING CHUN i neces pogresiti!!!
Boks je ok, ali WING CHUN je MAMA!!!

nece biti ...!

wing chun je odlicna vestina, ali je suvise qrcevito reci da je mama. mnogi wingovci ne koriste wing chun vestinu u tuci ,ako koriste -koristit ce je nekih 10% ,ostalo ce biti kako se ko snadje (msm ,na one koji treniraju wing). neko ko se nece snaci mlatit ce rukama bezveze...

neka mi nadje neko gde wingovac sa cistom tehnikom resava tucu ...nije da se ne moze ,ali da bi se to izvelo treba na treninzima koristiti realne situacije tog tipa.

neko ko trenira wing 6 meseci to ne moze ,neko ko trenira boks isto toliko, moze...naravno mnogo ovisi o coveku i njegovoj spremnosti.

Svasta, niko nikog ne lozi, samo kazemo sta mu je bolje milion puta za sve, samo ti izaberi WING CHUN i neces pogresiti!!!
Boks je ok, ali WING CHUN je MAMA!!!

Da li mislis da neko sa Wing Chunom moze uci u kavez protiv MMA borca?
Da li znas nekog vrhunskog majstora WC-a koji bi mogao da se nosi u ringu sa Klickom,ili recimo Junior Dos Santosom?A koji su takodje vrhunski majstori u svom sportu.
@zli verovatno si na ovo mislio

Nisam na to mislio vec na nekog lika u crnim trenerkama, kimonu tako nesto...Gore je bio go, i u kavezu su bili....On je valjda bio jedan od prvih koji su to pokusali. Posle njega niko iz sveta Aikidoa, Kung Fua u svim oblicima, Ninjutsua i slicnih vestina nije to uradio, tj nije im ni palo na pamet!

A ta "vukajlija" slika-poster je - vidi se njegova faca sva deformisana a ispod pise - Ninjutsu - leave it for a movies...

nece biti ...!

wing chun je odlicna vestina, ali je suvise qrcevito reci da je mama. mnogi wingovci ne koriste wing chun vestinu u tuci ,ako koriste -koristit ce je nekih 10% ,ostalo ce biti kako se ko snadje (msm ,na one koji treniraju wing). neko ko se nece snaci mlatit ce rukama bezveze...

neka mi nadje neko gde wingovac sa cistom tehnikom resava tucu ...nije da se ne moze ,ali da bi se to izvelo treba na treninzima koristiti realne situacije tog tipa.

neko ko trenira wing 6 meseci to ne moze ,neko ko trenira boks isto toliko, moze...naravno mnogo ovisi o coveku i njegovoj spremnosti.

Ba sto! Ovde se ne radi o filozofskom pitanju sta je bolje u teoriji wing ili boks, vec je decko pitao sta je bolje za njega DA U NAJKRACEM MOGUCEM VREMENSKOM ROKU se pripremi protiv nekog NA ULICI KO BI GA NAPAO! Posto na ulici se napada bokserski , NAJBOLJE BI BILO DA TRENIRA BOKS!

Jer vec posle nekoliko treninga ti znas NESTO, IMAS BRE SIGURNOST, I ODMAH SI U PREDNOSTI OD NEKOG KO NE ZNA DA STEGNE SAKU I KADA TE UDARI U GLAVU POLOMI ZGLOB!
A Wing mozes trenirati godinama i NISTA NE ZNATI!

Boks je bolji jer je napravljen tako da te nosenje rukavica i kaciga ne ometa u pravom sparingu u kome ima i modrica i krvi iz nosa, a Wing sparing ne postoji , da se ne bi povredio protivnik, a kada se stave bokserske ili MMA rukavice i kaciga onda se gubi poenta Winga i ne moze se uvezbati ono sto se uci na treninzima kroz taj sparing.

I zato kada bokser izadje na ulicu on je svoj na svome ima EXPERIENCE iliti iskustvo, a Wingovac kada izadje na ulicu za njega je to nesto novo. I samo da stane u onaj stav i gard Wingovski je presmesno, pa odmah u praksi staju u neki opet bokserski stav...A da ne pricam o onom neutralnom stavu za koji treba da drzis noge kao da imas X noge.... Smesno...

I uvek se Wing na ulici pretvori u smesno mlataranje rukama! Uvek! Ako nije mlataranje, e onda je to nesto sto lici 90% na nepravilan boks a 10% na Wing....

Nije da pljujem wing, nego treniram oba, i odgovaram skroooooz objektivno....Dok sam bio mladji i bio zaludjen Wingom a i Brus Lijem (koji je sve samo ne Wing) , uostalom i pogledajte moj nick, nije Tajson nego bru, NISAM MOGAO DA PRIHVATIM CINJENICU DA WING NIJE NAJSAVRSENIJI I NAJBOLJI SISTEM KOJI POSTOJI KOJI CE ZA 2-3 GODINE OD SONJE DA PRETVORI MASINU ZA UBIJANJE KOJI ZADA 2000 UDARACA A NE PRIMI NI JEDAN, I NE POKVARI MU SE FRIZURA NA KRAJU BORBE.....E onda sam odrastao!

Jako je bitno gde se trenira i kako se vezba. Ja sam rekao da je wing chun ulicna tuca kako i jeste, u mma nisu dozvoljeni ni bodovi u oci, niti u grkljan, kao i gomila toga sto moza na ulici da se uradi....
Ulica je jedno a ring je drugo, to ne moza da se poredi.
Sto se spariinga tice, u wing chunu i te kako moze da se sparinguje, to ti je i goransm rekao i napisao, a okacice i klip. Samo onaj ko ne zna wing chun nece ga ni primeniti i zato ce prerasti u boks ili sta vec.
Wing nije za svakoga, verovatno ga nisi dobro naucio, ili jednostavno nisi za to, ili se nisi pronasao, ali dobro uvezban wing chun itekako moze da se primeni sto u sparingu, sto na ulici.
Slazem se da wing mozes trenirati dugoi nista ne znati samo ako si ili smotan za bv (neces znati sta god treniras) ili imas loseg ucitelja, ili se ne trudis dovoljno. U protivnom postajes jako zajeban.
I na ulici se ne napada bokserski vec kako stignes i cim stignes, e za to je wing chun najbolji jer je wing ulicna tuca i ako ga dobro uvezbas, to je to...
I sto se tice sparinga u wing chunu, mozda kod tebe i u tvom klubu ne postoji, nisi ti tu kriv jer ne znas za to, on postoji i itekako je zastupljeen i dobar...
Sto se mlataranja ruku tice, slazem se da se pretvori u mlataranje za one koji ga ne znaju, a za uvezbane se ne bioh slozio, jer se sve resava jako brzo.
I za wing chun ipak treba dosta da se razmislja, za boks jako malo, to je dokazano.
Boks je dobar i uvek ce biti, ali je wing chun mnogo mnogo i daleko bolji u svemu...-Opet kazem, moje misljenje...

Izvini molim te, ali Wing nije stvaran i pripreman za ulicu vec pre 2000 godina za odbranu raznoraznih manastira od Kinescica koji imaju 50 kilograma i koji ce te napasti samo mlitavim direktom sile 10 kg.

U boksu nema mnogo da se razmislja????

PA vidi se da ne poznajes boks.... Boks je sto se tice koreografije veoma prost, ali sve ostalo je slozeno.... Bas zato sto ima "malo" ali dovoljno pokreta, ima milion kombinacija koji se prave.

Boks je kao i sah, ima toliko polja i toliko figura, ali milijarde poteza i kombinacija.....Boks je izuzetno intelektualna borilacka vestina i NADMUDRIVANJE PROTIVNIKA!

U boksu nema pickarskih poteza tipa udarac u oko, u grkljan, u mosnice, pa da se IZVUCES na tu foru, nego bukvalno treba nadmudriti protivnika i uloziti intelektualni rad a i napor da bi to osvarili jer sve sto ti znas zna i protivnik, nekoliko udarca, stav i eskivaze, koliko god da se ti prirpremis, toliko i on, tako da TAJ SAM INTELEKTUALNI RAD I NADMUDRIVANJE JE ONO STO JE PRESUDNO.

Tako da uopste nije tacno da je boks sport za maloumne, sirovine i glupe.... Mozda je bio samo jedan bokser takav, i od toga se napravio senzacionalizam i nastao je stereotip.

I ja jos uvek tvrdim da nisam video u MMA ili bilo kom freestyle takmicenju ili na ulici da neko dodje i Wingom to odradi sto ti navodis i da to bude cool kao u filmi Ip Man.

Pusti ti te price, Wingovac bi u kavezu MMA, koristio ovo, ono, bacao magiju, napadao oci i slicno, pa je kao mnogo superiorniji od mma borca.....On to nebi ni stigao da uradi a ovaj bi ga samleo! MMA borcu ne mozes da se priblizis covece na metar a kamoli da ga udaris u oko, do tad bi vec radio neki low kikc koji bi ti iz momenta polomio nogu na 4 dela ili neka poluga...

Poceci MMA su bili kada je sve bilo dozvoljeno, i ujedanje, cupanje, sut izmedju nogu, pa gde su tada bili Wingovci???

Opet su najbolje prolazili rvaci , bokseri, muj taj-kick bokseri, dzudisti, pa onda karatisti i svi ostali....

Jako je bitno gde se trenira i kako se vezba. Ja sam rekao da je wing chun ulicna tuca kako i jeste, u mma nisu dozvoljeni ni bodovi u oci, niti u grkljan, kao i gomila toga sto moza na ulici da se uradi....
Ulica je jedno a ring je drugo, to ne moza da se poredi.

Sto se spariinga tice, u wing chunu i te kako moze da se sparinguje, to ti je i goransm rekao i napisao, a okacice i klip. Samo onaj ko ne zna wing chun nece ga ni primeniti i zato ce prerasti u boks ili sta vec.
Wing nije za svakoga, verovatno ga nisi dobro naucio, ili jednostavno nisi za to, ili se nisi pronasao, ali dobro uvezban wing chun itekako moze da se primeni sto u sparingu, sto na ulici.
Slazem se da wing mozes trenirati dugoi nista ne znati samo ako si ili smotan za bv (neces znati sta god treniras) ili imas loseg ucitelja, ili se ne trudis dovoljno. U protivnom postajes jako zajeban.
I na ulici se ne napada bokserski vec kako stignes i cim stignes, e za to je wing chun najbolji jer je wing ulicna tuca i ako ga dobro uvezbas, to je to...
I sto se tice sparinga u wing chunu, mozda kod tebe i u tvom klubu ne postoji, nisi ti tu kriv jer ne znas za to, on postoji i itekako je zastupljeen i dobar...
Sto se mlataranja ruku tice, slazem se da se pretvori u mlataranje za one koji ga ne znaju, a za uvezbane se ne bioh slozio, jer se sve resava jako brzo.
I za wing chun ipak treba dosta da se razmislja, za boks jako malo, to je dokazano.
Boks je dobar i uvek ce biti, ali je wing chun mnogo mnogo i daleko bolji u svemu...-Opet kazem, moje misljenje...

ok ,ti imas svoj stav ..i to je to...

ali ,sad mi nadji na y.tubu...gde to wing resava tucu cistom tehnikom.

u wingu se moze sparingovati ,ali ti za takvu vrstu sparinga treba jako dugo treniranja ,da ne bi posle sparinga isao ko mlitava qrva koju je makro stegao za ruku i stvorio modricu...

imam 40 god. trenirao sam full contact kod branka cikatica, aikido kod vracarevica, tae kwon do kod jovica, dzudo na vracaru, boks, muay thay , i na kraju wing (danas rekreativno) ...imao sam ugovorene tuce ,tukao sam se za pare sredinom 90 ih ...i ,ako sam ista video u mojoj ''karijeri'' kad pricam o wing chunu TO JE DA NIKO NIKADA NIJE PRAKTIKOVAO CISTI WING CHUN U REALNOJ TUCI ....NIKADA !!!

Ja po svemu ovome vidim da se ti bez uvrede ne razumes bas u wing chun.
Sto se nastanka wing chuna tice, to je duga prica...
Ja nisam nigde rekao da je boks za glupe, maloumne i sirovine, to ti kazes, ja sam samo rekao da u wing chunu mora dosta vise da se misli...
Posto si i sam rekao da si trenirao wing chun a tako pises o njemu znaci da ili nisi imao dobrog ucitelja, ili ti jednostavno nisi za to, sad tu ima vise razloga...
A sto se sparinga u wing chunu tice, itekako je zastupljen, a ti govoris da ne postoji...

Ljudi , hvala vam puno na savetima, mada mi niste mnogo pomogli sto se tice moje dileme boks-wing chun ;)
e sad, ja sam napravio jedan dugorocan plan za sebe. Moguce da je to vise kako mali perica zamislja...ali dobro,recite mi ako je tako.
Elem, imam nameru da upisem prvo boks ( zato sto mi se cini da cu ipak tu najbrze nauciti nesto konkretno, zato sto mi se cini da je tu manji rizik sto se tice strucnosti instruktora ( a ja trenutno studiram u bg ali sam iz ns, studije mi se zavrsavaju za cetiri meseca i ako ne budem imao sta da radim vracam se za ns, gde cu onda opet morati da jurim dobar wing chun klub a imam druga koji trenira boks i za to mogu da se snadjem, zato sto mi je to savetovao i ortak koji je jako dobar poznavalac raznih borilackih vestina a koji i mene dobro poznaje, zbog vasih komentara a na kraju i zbog poslednja dva klickova meca :mrgreen: ) da treniram to jedno dve godine, i da onda kupim dzak i lupam kod kuce u dzak a sto se treninga tice da se prebacim na jiu jitsu isto godinu-dve pa onda da ruknem godinu-dve wing chun... pa cu onda da vidim sta cu i gde cu,ako i dotle sve izguram bice super.

Sad opet moram da vas zamolim da mi preporucite neki dobar boks klub u beogradu, pozeljno je da je u oklini vukovog spomenika ali i ako nije - nije problem.

p.s. hvala i na predlogu za rusku sistemu,ali to mi ne odgovara zbog moguce selidbe - tj.vracanja za ns.

Poslednja izmena:
Ja nisam nigde rekao da je boks za glupe, maloumne i sirovine, to ti kazes, ja sam samo rekao da u wing chunu mora dosta vise da se misli...
Posto si i sam rekao da si trenirao wing chun a tako pises o njemu znaci da ili nisi imao dobrog ucitelja, ili ti jednostavno nisi za to, sad tu ima vise razloga...
A sto se sparinga u wing chunu tice, itekako je zastupljen, a ti govoris da ne postoji...

pretpostavljam da je meni upucen tekst?

Veoma gresis jer ja sam se tukao gomilu puta i uvek sam praktikovao wing chun. Trenirao sam i ja svasta ali sam se ovde pronasao jer je najrealniji od svega i sve sto ti se moza desiti na ulici, ucis ovde.
Sto se tuca tice, nisam hteo ni da ih pominjem, ali vidim da ovde ima dosta hvalisavaca, pa ajde da i ja pomenem, a tukao sam se zaista mnogo puta, sto kaze goransm da ne pominjem prijave i ostalo...
Meni ne treba youtube da se uverim da se sve resava wing chunom na ulici, jer sam to nebrojeno puta doziveo i primenio, ima gomila ne realnih tehnika, ali ima par stvari iz winga koje sve rasavaju na ulici i to prolazi, ako meni ne verujes, ptaj i pojedince odavde koji su imali takodje dosta realnih tuca i kojecega...

Svaka cast, kajzer, ! Tacno se vidi iz pisanja da li neko ima iskustva ili pise ideoloski i utopijski. Nazalost zivot je zajebana stvar i tu nema milosti.

da ,strasno na koji nacin covek mora voditi zivot da bi sebe prehranio ili nekog 2og...ja danas mogu reci da sam uspeo (donekle) ,ono sto ce me do kraja zivota muciti jesu uzasne povrede koje nosim i zbog kojih kad je promena vremena imam takve probleme ,da se cesto pitam dal cu dogurati 60 tu...

bas tako ,nema milosti ....

Veoma gresis jer ja sam se tukao gomilu puta i uvek sam praktikovao wing chun. Trenirao sam i ja svasta ali sam se ovde pronasao jer je najrealniji od svega i sve sto ti se moza desiti na ulici, ucis ovde.
Sto se tuca tice, nisam hteo ni da ih pominjem, ali vidim da ovde ima dosta hvalisavaca, pa ajde da i ja pomenem, a tukao sam se zaista mnogo puta, sto kaze goransm da ne pominjem prijave i ostalo...
Meni ne treba youtube da se uverim da se sve resava wing chunom na ulici, jer sam to nebrojeno puta doziveo i primenio, ima gomila ne realnih tehnika, ali ima par stvari iz winga koje sve rasavaju na ulici i to prolazi, ako meni ne verujes, ptaj i pojedince odavde koji su imali takodje dosta realnih tuca i kojecega...

Ako si procitao tekst, cudi me da ne zakljucujes da nije tebi upucen?

koliko imas godina !?

Tvoja odluka je tvoja odluka...
Sto se tice boks kluba kod Vukovog spomenika, to ne znam, reci ce ti drugi.
A kad odes u ns, idi u wing chun klub Wisdom Warriors.- Klub vodi Arsenije Jelovac, odlican majstor, samo idi na probni trening koji je i besplatan to te nista ne kosta da vidis. Sve najbolje...

Kako je zastupljen, to mene zanima? Mozete vi da kazete ovo je sparing, ali za mene to nije! Sparing je po meni isto sto i tuca na ulici samo protivnik ne gleda bas da te ubije ili namerno u nos da te udari...

Pa na boksu i kik boksu sa gomilom zastitne opreme, ruakvice, kacige, zastita za mosnice, zastita za noge, telo, pa se tesko ispovredjuju ljudi i imaju krvarenja i modrice... I tu nema 2-3 udarca kao u wingu pa se prekida, nego nema kraja dok ovaj jedan ne padne nokautiran ili ne prodje 3 minuta....

E a kako onda u Wingu to moze da se postigne? Pa izlazili bi mrtvi sa treninga i tek je to onda sparing... One koreografije i milkenje protivnika za mene nije sparing.....

Sto se tice boksa i winga, i jedno i drugo znam otprilike na istom nivou, nebitno da li sam mnogo dobar u oba, ili mnogo los u oba ! E ako sam jednak u oba zasto sam se bas odlucio za boks, a npr wing mi je bio drazi i prvo sma njega trenirao? A pritom nemam nameru namerno da srozavam wing, niti imam neke koristi od toga niti drzim boks skolu pa hocu da preotmem vezbace sa Winga.

To je zato sto sam objektivan.

Pa to je isto uradio i Brus Li. Sto zar je i on bio los u Wingu pa mu wing nije bio dovoljno dobar samo? KAd moze jedan Brus Li tako da radi (radio) zasto ne bih mogao i ja.

Ljudi doslo je novo vreme, ljudi su veci jaci, hemija je prisutna, ko zna za 20 godina kakvi ce borci sve postojati i koji moderni sistemi borenja, zamislite samo da naucnici nadju nacina da oslobode steroide stetnih svojstava i da steroidi postanu bezbedni kao vitamin C ! Pogledajte kako su izgledali bodibilderi 50-ih i 60-ih a kako izgledaju danas! Sve zivo napreduje i prevazilazi granice pa tako i svet borenja!

Naci ce ljudi nacin da uvecaju brzinu , eksplozivnost, da skinu veliki procenat telesne masnoce da ne smeta, da uvecaju previse misicnu masu, da nabiju gustinu misica, i jednostavno takav borac ce biti u prevelikoj prednosti recimo z anekog ko trenira neke retro tradicionalne zastarele sisteme borenja koji su skrojeni po merama nekog cosavog coveka od 60kilograma cija se celodnevna ishrana bazira na 2 sake pirinca i pola ribe...

Back