Sto se tradicionalnih (konkretno istocnjackih) vestina, one su pravljene za neko drugo vreme, kad je borac vezbao do 16h dnevno, jako su korisne ali ti treba mnogo vremena da ih savladas. Npr, ninjutsu je najbolja borilacka vestina jer pokriva apsolutno sve moguce aspekte borbe, ali ima i 9 skola, 4 elementa, pa je potrebno da prosecan ljudski zivot traje 300 godina da bi se savladao .
Ti zapravo trazis neki moderni koncept: brzo se uci i primenljiv je. To bih ti preporucio.
evo ti osvrt na neke poznatije vestine:
Karate shotokan (light contact) zaboravi, osim ako ne planiras da delis nokaute katama, kyokushin je bolji, medjutim postoji problem sto nemaju udarce pesnicom u glavu, sto je, slozices se, osnovno sredstvo pobedjivanja u ulicnoj tuci
Dzudo ili rvanje jako korisne vestine, ali za njih ti ipak treba malo vise snage, tj korpulentnost ti je jako bitna, tako da, ako si velik ovo bi bio sasvim dobar izbor
Boks i kik boks odlicni za recimo 1na1, ali nemaju klinc ni jedan ni drugi, tako da ako naletis na dzudistu ili rvaca, verovatno si obrao zelen bostan
Brazilski jiu jitsu (BJJ) je posle boyevog samba (po mom misljenju) najbolji nacin borbe na zemlji, tj. u parteru. Medjutim, problem je taj sto time imas resenu samo zavrsnicu, a sta ces sa prvom i drugom distancom?
Takodje, sta ces protiv vise napadaca kad ti je primarni cilj da protivnika bacis na zemlju i potcinis ga?
Wing chun najbolje resenje za drugu distancu, tj. onu iz koje se prelazi u klinc, slabo koriste ostalo
Aikido, realni aikido - mozda ce me zbog ovog mnogi napljuvati ali - na ulici jako slabo primenljiva vestina jer mora mnoooogo dugo da se uci. Batali ove price da je aikido umetnost, jos gore, da je "mnogo lep da bi se primenjivao na nekim dripcima na ulicii" i slicne gluposti... To ti nece mnogo koristiti protiv mrcine. Protiv udarackih vestina nema nikakvu sansu.
Taekwondo, kapoeira lepo za oko i za razgibavanje. Beskorisno (naravno, osim ako se ne trenira 7+ godina)
Moderni koncepti:
Ruski sistem . Borbena (ne borilacka!) vestina ruskih specijalaca, sve pokriveno, jos uvek se razvijaju metode ucenja posto se bazira na prirodnosti pokreta, jako je tesko verbalno objasniti...
Krav maga - moja vestina

je bazirana na sili i agresiji.Krav Maga u sebi sadrzi rvacke, parterne i uradacke tehnike. poznata je po svojim izuzetno efikasnim i brutalnim kontra napadima. Verovatno najbolja varijanta za ulicu, jer ti nije cilj da pobedis u tuci, nego da ne dobijes batine, a cela je zasnovana na "hit & run" principima. Najbrze se uci od svih vestina posto je u pitanju samoodbrana, a njihov princip je da je bolje imati jedno resenje za 10 problema nego 10 resenja za jedan problem. Mada vise mi se svidja Tactical krav maga od tradicionalne..
MMA, iako je sport, relativno je mlad pa sam ga svrstao ovde. Sve distance su obuhvacene, vezbas i snagu i brzinu i tehniku, jedini problem je sto nema ni "s" od samoodbrane, i to sto se boris protiv jednog protivnika.