Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Po mom mišljenju, odgovor na temu je drugačiji od ovih ponuđenih, od kojih će više od pola da te uvuku ili u neku sportsku priču kojoj primarna namena već desetinama godina nije samoodbrana ili...

Za samoodbranu ti je najbolje da treniraš samoodbranu. Kako? Tako što ćeš prvo da saznaš šta to stvarno znači, samoodbrana. Onda ćeš da sedneš i da produmaš koje te potencijalne opasnosti vrebaju i šta su najveće šanse da će da ti se desi. Cela planeta je pod tom aktuelnom paranojom o tome kako će neko da napadne a mi se moramo pripremati i naoružavati (kupuj kurseve, kupuj oružje).

Informiši se šta koja škola, klub ili kurs koji nude samoodbranu daju kroz svoje gradivo. Preklopi to sa onim što ti je potrebno. Radi i čuvaj se "univerzalaca" koji rešavaju sve tvoje probleme svojim "proizvodom" kao Rainbow usisivači. Krajnji rezultat tvog rada ce biti kombinacija znanja i vestine koje si prikupio usput a trebalo bi da odgovaraju tvom svakodnevnom okruzenju (postar si, policajac, lekar, vucibatina, prodavac novina na semaforu...). Kakav god da bude taj rezultat, buduci dogadjaji su sve jedno tesko predvidivi. Srećno.

odlicno receno, slazem se u potpunosti :)

''sta trenirati za samoodbranu''? samo predlazem... da pocnes sa wing chunom.
ja sam poceo wing chun da treniram pre nekih 4 meseca i mogu ti reci da sam zadovoljan
sa vestinom. trenirao sam 3god. ful kontakt, 4god. aikido i 3god. tekvondo i mesec dana dzudo.. sve sto ti mogu reci iz mog ugla, je to da napravis popis onih vestina i bor.sportova
,koji te zanimaju ,pa da nadjes vremena i krenes po klubovima ...pa gde se nadjes. dzudo za mene nije bio ..zbog konstitucije ,a i nosim povredu ledja, tekvondo jeste dobar za kondiciju
,ali na ulici malo sta mozes uraditi sa tekvondom(Atraktivan jeste ,ali...), aikido jeste dobar
za ulicu, no pitanje je poluga i kretanja ,a sve zavisi gde se nadjes ,ako dodje do frke. u aikidou pokret moras zaista brzo izvesti...ful kontakt ,kao udaracki bor.sport jeste ok, i tu stices kondiciju, ali opet se postavlja pitanje ,odnosa naspram osobe sa kracim i brzim rucnim udarcem rukom ,nogom ili eskivazom...ali za svaki bor.sport ili vestinu znoj i malo zestine ti ne gine..

ova tema je zaista neiscrpna i to ne samo ovde nego na svim martial arts forumima kao sto je npr. pitanje ,,koju marku ulja da sipam u svoj automobil,, na automobilskim forumima...hehe.
sad ozbiljno, svet je zaista upao u paranoju kao kako se odbraniti i zastiti od ovoga onoga, u skladu sa tim su se i pojavili oni koji imaju resenje za ,,sve situacije,,-univerzalci , ljudi bi sve na brzaka, ali dobro ne treba se mnogo ni opterecivati sa ovom temom, mislim da je odgovor na pitanje vec dat, doticni samo treba dobro da procita sve sto su ljudi ovde napisali i donese svoj zakljucak .

najbolje za samoodbranu je da kupis trenerku i patike i iznajmis dva hranotellitelja i nema da se mucis .
Nije tesko a pri tome se ne prljas. Kakav karate da se lupas po rukama i nogama kao ja . A da te bacaju u Aikidou ili Judou to nikako. Macevanje jos grdje treab da se iseces po prstima i sta onda, ko ce lebac da ti zaradjuje. I tako za svaku vestinu bih ti moga naci 1000 razloga da ne treniras . Ali ti trebas pronaci jedan ali pravi koji ce biti najveci i trenirati nesto bez ideje o tome da se samo branis.
Kad to odradis onda bilo koja vestina ce da bude dobra.

A ko ti dira? Mene niko nikad nije napao na ulici, a ne izgledam nešto zajebano, čak se i ne šišam tako... Niti sam ja nekoga napao...
Spreman si da utrošiš godine da se spremiš za slučaj da te neko eventualno nekada napadne? Bolje zaradi neke pare i uplati dodatno zdravstveno da te posle tog eventualnog susreta okrpe doktori, i još će ti ostati para, a nećeš se oznojiti.
U svakom slučaju, čuo sam da će 2012 smak sveta, pa bih ti preporučio da počneš da radiš neke vežbe protiv toga. Pronađi neku tradicionalnu majansku veštinu...
Tvoja tema čak nije za ovu sekciju. Čitaj malo psihologiju, filozofiju... Gledaj kako da izbegneš sukob. To ti je u svakom slučaju najpametnije.
Čak i ako počneš da treniraš nešto nemoj misliti da ćeš posle par meseci ili čak godina biti majstor borilačkih veština jer će te prvi put kad se budeš osilio da pokažeš koliko si jak neko spustiti na zemlju, u bukvalnom smislu te reči.

Ako već treniraš, treniraj zbog sebe, razvijanja celokupnog bića i u psihičkom i u fizičkom smislu, osećaja koji će trening probuditi u tebi, druženja, takmičenja, pobeda (poraza), priprema, seminara... I nemoj početi da treniraš ovo, zato što je ta veština "jača" od one, jer je moj tata uvek jači od tvog tate... Ne dozvoli da te pogrešni motivi povuku i treniraj ono što tebi najviše odgovara, pa makar to bio i balet (mada bi te zbog toga definitivno neko prebio). Ajd sad, pamet u glavu (i dupe uza zid).

nemoguadaneodgovorim
Nov član

Učlanjen: 21.10.2009.
Pol: muški
Reputaciona moć: 0
nemoguadaneodgovorim se trudi

Podrazumevano Re: Sta trenirati za samoodbranu?
A ko ti dira? Mene niko nikad nije napao na ulici, a ne izgledam nešto zajebano, čak se i ne šišam tako... Niti sam ja nekoga napao...
Spreman si da utrošiš godine da se spremiš za slučaj da te neko eventualno nekada napadne? Bolje zaradi neke pare i uplati dodatno zdravstveno da te posle tog eventualnog susreta okrpe doktori, i još će ti ostati para, a nećeš se oznojiti.
U svakom slučaju, čuo sam da će 2012 smak sveta, pa bih ti preporučio da počneš da radiš neke vežbe protiv toga. Pronađi neku tradicionalnu majansku veštinu...
Tvoja tema čak nije za ovu sekciju. Čitaj malo psihologiju, filozofiju... Gledaj kako da izbegneš sukob. To ti je u svakom slučaju najpametnije.
Čak i ako počneš da treniraš nešto nemoj misliti da ćeš posle par meseci ili čak godina biti majstor borilačkih veština jer će te prvi put kad se budeš osilio da pokažeš koliko si jak neko spustiti na zemlju, u bukvalnom smislu te reči.

Ako već treniraš, treniraj zbog sebe, razvijanja celokupnog bića i u psihičkom i u fizičkom smislu, osećaja koji će trening probuditi u tebi, druženja, takmičenja, pobeda (poraza), priprema, seminara... I nemoj početi da treniraš ovo, zato što je ta veština "jača" od one, jer je moj tata uvek jači od tvog tate... Ne dozvoli da te pogrešni motivi povuku i treniraj ono što tebi najviše odgovara, pa makar to bio i balet (mada bi te zbog toga definitivno neko prebio). Ajd sad, pamet u glavu (i dupe uza zid).

MNOGO SI GLEDAO NOSTRADAMUSA !!!!!! NE VALJA TI TO :) :cool::cool:;);)

Pozdrav,
Bavim se biciklizmom, amaterskim, već godinama, ali sada imam nameru da se osvetim nekim borilačkim veštinama, ali od gomila školi ne znam tačno za koju da se odlučim. Da li Box ili neku istočnjačku. Ne hvalim se, ali imam popriličnu fizičku snagu (dnevno prevezem između 100-150km) i želeo bih da je konkretno usmerim na neku borilačku veštinu koja bi razvijala koncentraciju, fokus i koja se pre svega zasniva na samoodbrani.

Svaka preporuka bi mi dobro došla, hvala!

Ne bi bilo lose da kazes zasto hoces da se bavis borilackim vestinama, sta ocekujes od vestine, kakvim se poslom bavis, treba li ti borilacka vestina profesionalno ili ne, zelis da se bavis iskljucivo borbenim aspektom vestine ili zelis da proucavas kompletan sistem sa svim moralnim\etickim i filosofskim nacelima koja odredjena vestina sadrzi, da limti vise leze udaracke ili rvacke discipline , da li zelis da vestina ukljucuje i trening haldnim i vatrenim oruzijem ili bks e samo ogranicio na goloruku borbu... Moras ti nama da pomognes da mi mogli da pomognemo tebi. Za pocetak imas ovde novi podforum "enciklopedija borilackih vestina" , pa pogledaj to , mozda malo pomogne.

Ne bi bilo lose da kazes zasto hoces da se bavis borilackim vestinama, sta ocekujes od vestine, kakvim se poslom bavis, treba li ti borilacka vestina profesionalno ili ne, zelis da se bavis iskljucivo borbenim aspektom vestine ili zelis da proucavas kompletan sistem sa svim moralnim\etickim i filosofskim nacelima koja odredjena vestina sadrzi, da limti vise leze udaracke ili rvacke discipline , da li zelis da vestina ukljucuje i trening haldnim i vatrenim oruzijem ili bks e samo ogranicio na goloruku borbu... Moras ti nama da pomognes da mi mogli da pomognemo tebi. Za pocetak imas ovde novi podforum "enciklopedija borilackih vestina" , pa pogledaj to , mozda malo pomogne.

Hvala na iscrpnom odgovoru i na pravim pitanjima.
Stvari stoje ovako:
1) Pre svega zelim da ucvrstim svoje telo, drugim recim da od njega napravim stenu.
2) Sustina mi je saomodbrana, ali ni napada nije losa opcija.
3) Ji Djing i Kinesku filozofsku misao citam i i uzcavam vec neko vreme tako da bi svakako najboje bilo nesto sa istoka.

Procitao sam ovo sto si mi preporucio, tako da lista spada Shao Lin Kung Fu, Uechery (da li se tako pise) i kojokonsikai. Kako ti se cini?

Pozdrav

Zivim na Novom Beogradu. Ali mi ne bi bio problem da se cimam po Starom Gradu ili Vracaru ili neki treci deo grada.

A sta mislis o Kong Fuu, ne Shao Lin? Da se ti nalazis u mojoj poziciji, sta bi mi od toga preporucio.

Za to sto ti ocekujes od borilackih vestina preporucujem ti sledce .
Za Uechy Ryu kontaktiraj nekog od ljudi iz http://www.okikukai.org.rs/
, za njih garantujem da rade odlican karate i jako su cenjeni svuda u svetu ,cak im i okinavljani odaju priznqanje za rad

Za Kyokushinkai se javi Zarku Dukicu http://www.kyokushin-serbia.com/kontakt.html Odlican je trener , sa velikim prakticnim iskustvom

Za kung fu imas tri opcije koje mogu da preporucim , dve kluba Tradicionalnog Wing Chun-a , jedan po sistemu William-a Cheung-a , i jedan po sistemu David-a Cheung-a , i jedan Wing Tsun klub po sistemu Leung Ting-a. Ako se odlucis neki od ovih stilova, za Wing Tsun kontaktiraj Sifu Rudolfa Kerekesa preko pp-a na krstarici , a mogu i ja da te povezem sa njim, ako hoces TWC po sistemu William-a Cheunga kontaktiraj Jovana Vucu isto preko pp-a ovda na krstarici , a ako hoces TWC po sistemu Davida Cheunga , javi se meni na pp.

Back