Šta to ne valja u realu i traži se na Netu?

Zasto net, a ne RL?
Zato sto je na netu sve laske. Cak se ni za druzenje ne moras obuci, doderati, dogovarati, ne treba ti novac, u svako doba mozes sesti ispred kompjutera i pronaci nekog slicnog ili potpuno drugacijeg, ali isto tako zeljnog komunikacije.
A i prostor za samoprezentaciju, samopotrvdu i igru samootrkivanja je mnogo veci. Ili kako bi to moj prijatelj jednom rekao:"Sve ribe su na Facebook slikama mnogo lepse nego u RL. Kako to?!" Banalan primer, ali hajde da ga malo prosirim, jer je i to jedan od razloga za boravak na netu - zelja da budemo dozivljeni kao bolji, pametniji, lepsi nego sto zaista jesmo, a prostora za manipulaciju ima i vise nego dovoljno.

Nakon nekog duzeg boravka na netu ljudi se vecinom opuste i svi ti forumi i Facebook profili postanu samo prolazna stanica na koju se navrati u zurbi, sa ili bez komentara.

ne valja u "realu" to sto uopste nema veze sa realnoscu ..taj real je prezasicen lazima obmanama i prevarama da retko ko uopste moze da izadje na kraj sa svim tim folovima pozama..losima glumama pricama za malu decu sa tv ekrana koja se servira odraslim ljudima..taj real je davno jos prestao biti stvaran..i postao samo jedna opsena..u kojoj svako ima svoj mali svet i oko njega kineski zid..internet je omogucio da se otvori prozor kroz taj zid i da se gvirne u drugaciji svet ..svet ravnopravnijih ljudi gde nema nikakvog uticaja kakvog je ko materijalnog i drustvenog statusa..da li vozi porse ili ficu..
ljudi ovde traze slobodu koju u tom realu sve manje imaju svezani raznim lancima i katancima..bilo drustvenim bilo materijalnim..stisnuti su sa svih strana cvrstom rukom hijerarhije moci iako ce retko ko to moci da artikulise..mnogi to osecaju
s druge strane ljudima trebaju drugi ljudi i to drugi ljudi koji su na "istoj frekvenciji" sa njima..jedino se tada i obavlja komunikacija izmedju ljudi ..sve ostalo su gluvi telefoni..

a sve ovo je ..komunikacija..telefoni ..telegrami..pisma ..internet forumi fejsbuk tviter wordpress...su samo sredstava komunikacije..jer sav sadrzaj je kreiran od strane ljudi koji tim sadrzajem salju poruku drugim ljudima..razne poruke na raznim osnovama ali za svakoga po nesto se nadje sto ga zaista zanima

Rekao bih da i prepuni forumi,fejsbuk,tviter...potencijalno služe bekstvu od stvarnosti i traženju željenih sadržaja makar virtuelno---
Šta to toliko nedostaje u realu?

To isto bi se moglo reći i za tv ili knjige . Sve je to bekstvo od stvarnosti. :)

Realu ne nedostaje ništa, ovo je samo jedan novi vid komunikacije,a mi smo među prvim generacijama čije ponašanje će sociolozi istraživati i vremenom dati neki odgovor .

ne valja u "realu" to sto uopste nema veze sa realnoscu ..taj real je prezasicen lazima obmanama i prevarama da retko ko uopste moze da izadje na kraj sa svim tim folovima pozama..losima glumama pricama za malu decu sa tv ekrana koja se servira odraslim ljudima..taj real je davno jos prestao biti stvaran..i postao samo jedna opsena..u kojoj svako ima svoj mali svet i oko njega kineski zid..internet je omogucio da se otvori prozor kroz taj zid i da se gvirne u drugaciji svet ..svet ravnopravnijih ljudi gde nema nikakvog uticaja kakvog je ko materijalnog i drustvenog statusa..da li vozi porse ili ficu..
ljudi ovde traze slobodu koju u tom realu sve manje imaju svezani raznim lancima i katancima..bilo drustvenim bilo materijalnim..stisnuti su sa svih strana cvrstom rukom hijerarhije moci iako ce retko ko to moci da artikulise..mnogi to osecaju
s druge strane ljudima trebaju drugi ljudi i to drugi ljudi koji su na "istoj frekvenciji" sa njima..jedino se tada i obavlja komunikacija izmedju ljudi ..sve ostalo su gluvi telefoni..

a sve ovo je ..komunikacija..telefoni ..telegrami..pisma ..internet forumi fejsbuk tviter wordpress...su samo sredstava komunikacije..jer sav sadrzaj je kreiran od strane ljudi koji tim sadrzajem salju poruku drugim ljudima..razne poruke na raznim osnovama ali za svakoga po nesto se nadje sto ga zaista zanima

lepo.

Rekao bih da i prepuni forumi,fejsbuk,tviter...potencijalno služe bekstvu od stvarnosti i traženju željenih sadržaja makar virtuelno---
Šta to toliko nedostaje u realu?

Konkretno, meni ništa ne smeta u realu.

Ima onog što mi - nedostaje. A to je da sagovornike zatvoriš s prozorom na monitoru, naprimer. I ako se s nekim nađeš; on te - pretpostavljam - neće silit da ga posećuješ svaki vikend i krstiš mu decu. Osim toga, a kao ne manje bitno, za monitorom sam uživalac te milosti da čovek ne može za dva dana reć: ja to nisam rekao. I ti mi to nisi rekla. Odmah možemo da odvrtimo konverzaciju: kome opanci, kom obojci.

Meni se u vr najviše dopada to što nisam rob otužnih društenih manifestacija kao u rl; pa mogu s ljudima pričat o onome što me zanima i sasvim ignorisat svakog ko blebeće o bilo čemu što me smara. Prosto se ne logujem na forume koji me ne zanimaju, i na mestima na kojima jesam ne razgovaram s ljudima koji ne dele moja zanimanja.

U rl to nije izvodljivo.

U rl ste prisiljeni da blebećete s ljudima koji vas ni najmanje ne interesuju i za koje pouzdano znate da vas nikad neće zanimati, naprosto zato što vas na to sili društvena norma, moral, obaveza, vaš posao - sve to u jednom. U rl morate da kalkulišete; koliko će vas koštati prekid konverzacije s ovim, i koliko nastavak konverzacije s onim.

U vr vas (mene) boli ki.ta.

Možeš mi odgovoriti, i ne moraš. Možeš da mi kažeš šta misliš o mojem mišljenju, a ne moraš; i čak ako mi kažeš, šta s tim? To neće uticat ni na tebe ni na mene.

Govorim u smislu da niko ovde nije maloletna i/ili budala koja ovisi o tuđem stavu, naravno.:mrgreen:

Jer, ako ne budem govorila u tom smislu; onda stvarno nemam šta reći zaista.:zcepanje:

sad bez sale.... moze na netu da se nadje zivotni partner, samo treba biti mudar i izmedju mnogo kukolja prepoznati ono zrno ili iskru koja nam necim izvuce osmeh na lice... a od osmeha do sopstvenog zadovoljstva pronalazenja u drugome deli nas samo vlas kose
Na netu ima kvalitetnih osoba . Ako mislimo da ih nema , onda i o sebi mislimo lose .
Ja sam upoznao par zena koje mi bas leze, a godinama u realu nisam uspio upoznati
osobu koja ce mi zagrijati srce .Upoznao sam jednu sa juga i poslije cetiri mjeseca
dopisivanja nije bilo druge nego da upalim motocikl i odem do nje .Poslije par sati razgovaranja
nije mi se islo kuci .Daljina je problem , ali me srce vuce na jug . Slatke su to muke !:)

sad bez sale.... moze na netu da se nadje zivotni partner, samo treba biti mudar i izmedju mnogo kukolja prepoznati ono zrno ili iskru koja nam necim izvuce osmeh na lice... a od osmeha do sopstvenog zadovoljstva pronalazenja u drugome deli nas samo vlas kose
niko nikad nije prepoznao jer nije vidovita zorka..znaci ides redom pa sta uleti sex veza brak ko ce znati

Postoji nešto gde je net u prednosti. Ovde smo mnogo opušteniji i otvoreniji nego u RL. Čak i ako zanemarimo foliranje koje ne mora da bude manipulativno, već najčešće u želji da se što bolje predstavimo neke stvari prećutimo, a ono dobro gledamo da istaknemo.Kao i u realu uostalom.

Ne mogu da zamislim situaciju da sa nekim poznanikom ili čak prijateljem razmenjujem mišljenja o najintimnijim stvarima, a ovde je to jednostavno i lako.

Na kraju krajeva svi mi vremenom stvorimo neku sliku o sagovorniku i ona ne može mnogo da odstupa od stvarnosti. Ne mislim fizički, već suštinski. U realu vi ne znate kako se neko izražava pismeno, da li pravi pravopisne greške, ne osećate stepen pronicljivosti pa čak ni obrazovanja. S druge strane ovde sagovornik mora da vas sasluša, a ne da vam upada u reč, da vas prekida .

Najposle i na društvenim mrežama ljudi stvaraju prijateljstva koja ne moraju da se realizuju u RL, ali vi jako dobro znate sa kim se dobro slažete, ko vam prija kao ličnost, sa kim biste mogli da pričate o umetnosti ili da idete u pozorište..sve se to oseti.

Ovo je samo još jedan vid komunikacije među ljudima . Mnogo bolja varijanta od buljenja u TV gde si samo statični posmatrač, dok si ovde aktivni učesnik jer znaš da tamo iza prozorčića nije mašina već živi čovek koji u tom trenutku kroz razgovor deli neku ideju ili emociju sa tobom.

Poslednja izmena:
Zašto nešto mora biti loše u realu?
Ovo je virtuelan stvarnost, i tako je shvatam i prihvatam
Dobra je, u smislu da sam na FB u kontaktu sa prijateljima,
I stvarnim i onim koje sam "upoznao" na NET-u.
S nekoliko njih ću se i sresti (u realu)
kada oni dodju u moj grad ili ja u njihov.
Kada vidim da se na forumima budale
raspravljaju, samo menjam kanal.

Ma sve je OK. u realu,
ali su na Netu šire mogućnosti.

Za iskusnijeg, da ne kažem starijeg čoveka,
to je novi izazov u životu.

Daću primer on-line igranja šaha.
Gomila nas voli šah, ali je ustvari ograničena na određeni krug saigrača.
To se potpuno menja kada izađeš na mrežu.
Hiljade potpuno novih saigrača,
samim tim novih ideja, strategija ...

Isto je i sa svim drugim forumima.
Tehnički, kulturni, muzički, filozofski, ma ..

Divno !
Divno, divno !!!

Back