Šta su Srbi propustili?

Pricas bajke potaknut frustracijom zbog poraza 90-ih godina. Cuj Hrvatska bi placala ratne odstete. :D Placala bi u tom slucaju i Srbija. Jako su se naplacale ratnih odsteta svi od Madzarske, Slovacke, Rumunjske... A ova teritorija sadasnja RH je sramota sto su od Hrvatske napravili komunisti. Ovo su ostaci ostataka Hrvatske. Maznuli ste nam Srijem i Boku. Bosna je van granica RH itd.
Kad kazes maznuli, mislis na NDH tokom WWII. To se ne pika. Maznuli ste nam Republike Srpsku Krajinu. (Krajina, Banija, Kordun, Srem i Baranja, i Posavina, i Pozega.) Hrvatska, koja u biti je samo Zagorje (i sahovnica je odatle), nije ni Istru ni Dalmaciju istorijski ukljucivala prije Yu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Serbian_Krajina#mediaviewer/File:CroatianSerbs.jpg

Poslednja izmena:
Pricas bajke potaknut frustracijom zbog poraza 90-ih godina. Cuj Hrvatska bi placala ratne odstete. :D Placala bi u tom slucaju i Srbija. Jako su se naplacale ratnih odsteta svi od Madzarske, Slovacke, Rumunjske... A ova teritorija sadasnja RH je sramota sto su od Hrvatske napravili komunisti. Ovo su ostaci ostataka Hrvatske. Maznuli ste nam Srijem i Boku. Bosna je van granica RH itd.
Od koga smo to doziveli poraz ako mislis na oluju za to niste zasluzni vi nego vatikan i nato aliansa koja vam je pruzala podrsku iz vazduha. Bas bih voleo da vidim vas u takvoj situaciji vi biste ih odmah napali cvecem kao i nemacku soldatesku kad vam se usetala u Zagreb.

Marine na osnovu cega tvrdis da ste vi izgubili teritorije , kada ste to imali nezavisnu drzavu ? Da li je to u pitanju ndh , onda ste vi nacisticka tvorevina ? Odlucite se vec , cas ste hitlerovci , cas podizete ustanak protiv hitlera , ko ste vi ?

Covece da nije stvorena ta Jugoslavija ne bi ni bilo Hrvatske ovolike. Vi ste bili saveznici Hitleru sledilo vam je placanje ratne odstete i oduzimanje teritorija ali vi uvek imate rezervni plan, ne sto ste pametni vec zato sto o vama brine Vatikan. Da smo luzeri jesmo priznajem, vecih budala od nas srba nema na svetu zato cemo i nestati ali to je vec nas problem.

Oprosti, ali koliko ja znam iz POVIJESTI i Srbija je bila saveznik Hitleru! Nedićevci, Ljotićevci, četnici... Sve su to njemački saveznici...

Ti izgleda nisi informisan, da je najbolje rešenje za Hrvatsku nakon Prvog i Drugog svetskog rata, bio ulazak u Jugoslaviju. Kao agresor u oba rata, Hrvatska je trebalo da bude kažnjena gubitkom teritorija, onako kako su bile kažnjene i druge države (Nemačka, Austrija, Mađarska). Srbija je 1918. u svom sastavu imala današnju centralnu Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Vojvodinu. Londonskim sporazumom joj je garantovana južna Dalmacija, Dubrovnik, Bosna i Hercegovina i Slavonija. Italiji je (kao pobedniku takodje) garantovana Severna Dalmacija, a Istru je već imala. Šta bi ostalo od Hrvatske da nije ušla u Jugoslaviju? Zagorje?
Nakon drugog svetskog rata, gosn Tito koji je bio "Srbin" iz Zagorja, je Srbiji je oduzeo Makedoniju, Crnu Goru, napravio dve autonomne pokrajine - Kosovo i Metohiju i Vojvodinu. Hrvatskoj je dodat Dubrovnik, Istra i Baranja.
Možda bi mogao da pročitaš šta od istorije pre nego što lupiš, da je Hrvatskoj bilo loše što je ušla u Jugoslaviju.

Hrvatska agresor u oba rata??? Koja Hrvatska??? Koga je Hrvatska napala??? Hrvatska nije bila samostalna država od 1102. kad je stupila u PERSONALNU UNIJU sa Mađarskom. Ako misliš na NDH pokaži mi rezultate referenduma kojima je hrvatski narod želio uspostavu NDH!!!

Sto se tice ratne odstete to je islo u paketu sa vama , jer ste vi bili deo Austrije . Tu su Srbi prevedeni zedni preko vode , a vi ste brzo pokazali kakva ste nam braca i kakvi ste zaista .

Pa i vi ste jako brzo pokazali kakvi ste i što ste... Pogledaj odnos prema hrvatskom seljaku i srpskom seljaku. Pa razmjenu kruna u dinare u odnosu 4krune za 1dinar, porezi, ulaganje u Beograd (npr. BG je prelaskom iz 19. u 20. stoljeće imao nešto više od 50 tisuća stanovnika, dok je ZG imao više od 100 tisuća. Početkom WW2 imaju podjednako (oko 300 tisuća) ili BG nešto više. Odkud??? Isto se nastavilo i u SFRJ)... Pa ubojstva Hrvata u skupštini...
Bio je i slogan: Moj je narod pusto roblje, moja zemlja samo groblje!

Pa i vi ste jako brzo pokazali kakvi ste i što ste... Pogledaj odnos prema hrvatskom seljaku i srpskom seljaku. Pa razmjenu kruna u dinare u odnosu 4krune za 1dinar, porezi, ulaganje u Beograd (npr. BG je prelaskom iz 19. u 20. stoljeće imao nešto više od 50 tisuća stanovnika, dok je ZG imao više od 100 tisuća. Početkom WW2 imaju podjednako (oko 300 tisuća) ili BG nešto više. Odkud??? Isto se nastavilo i u SFRJ)... Pa ubojstva Hrvata u skupštini...
Bio je i slogan: Moj je narod pusto roblje, moja zemlja samo groblje!
3 krune za 1 dinar a i tu ste uvalili kosku drzavi odmah u startu krijumcareci krune zagrebackih banaka iz Peste i Beca u Hrvatsku, zbog cega je Radic i robiju gulio.

3 krune za 1 dinar a i tu ste uvalili kosku drzavi odmah u startu krijumcareci krune zagrebackih banaka iz Peste i Beca u Hrvatsku, zbog cega je Radic i robiju gulio.

Ja ipak mislim da je bilo 4krune za 1 dinar...

YugoslaviaP13-25Para=QuarterDinar-1921_b.jpg

a i ovaj link... http://www.hrvatskanumizmatika.net/...a-25-para-ili-1-4-dinara-1921&catid=9&Itemid=

I sam kažeš da se radi o zagrebačkim bankama, znači to su bili naši novci...

Poslednja izmena:
Lepo kazes da vi niste imali drzavu od 1102 g , ali moras da izmisljas neku personalnu uniju koja je rastegljiv pojam i trebao bi da objasnis sta ta unija konkretno znaci u odnosu Hrvata prema Madjarima . Jeste li vi bili madjarska teritorija koju su Srbi spasili od propasti ili ste bili drzavotvorni sa Madjarima ?

YugoslaviaP13-25Para=QuarterDinar-1921_b.jpg

a i ovaj link... http://www.hrvatskanumizmatika.net/...a-25-para-ili-1-4-dinara-1921&catid=9&Itemid=

Нико није ни могао зна-
ти колики ће коначни курс бити јер је договорен тек пред сам крај децембра 1919, после теш-
ких преговора унутар коалиционе владе, где су већину чинили министара из пречанских краје-
ва (Бјанкини, Трумбић, Кораћ, Алауповић, Крамер, Кризман, Букшег, Прибићевић, Кристан,
Палачек, Лукнић).
http://www.google.rs/url?q=http://w...cQFjAB&usg=AFQjCNFHJ9zqznQv-1uEsOa8FknRHK0jOw

Знаш ли ти колико је била вредност динара тада, а колико круне, динар није девалвирао за цело време рата док круна тешко да је вредела и четвртину као на почетку рата.
Шта ћемо са новцима "Српске банке", јел су о они ваши:
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276926-Mo263-srpske-banke

Lepo kazes da vi niste imali drzavu od 1102 g , ali moras da izmisljas neku personalnu uniju koja je rastegljiv pojam i trebao bi da objasnis sta ta unija konkretno znaci u odnosu Hrvata prema Madjarima . Jeste li vi bili madjarska teritorija koju su Srbi spasili od propasti ili ste bili drzavotvorni sa Madjarima ?

Ukratko to ugovor izmedju hrvatskih velikasa i ugarskoga kralja Kolomana iz dinastije Arpadovica. On se obvezao da ce postovati poseban polozaj i privilegije plemstva i hrvatskog kraljevstva i kao potvrdu tome okruniti hrvatskom krunom. 1102. se u Biogradu kraj Zadra okrunio za hrvatsko-dalmatinskoga kralja. Prema Pacta conventa Kraljevina Hrvatska i Kraljevina Ugarska bile su povezane samo osobom vladara, a to znaci da je medju njima postojala klasicna personalna unija. Dakle Hrvatska je sacuvala svoju unutarnju upravu, poreze, svoj sabor, bana, pa je cak i kovala svoj novac, a to znaci da je zadrzala osnovne elemente svoje drzavne posebnosti. Zemljom su u ime kralja upravljali njegovi namjesnici, ban ili herceg. Npr. 1113. Koloman je hrvatsko-dalmatinskom krunom okrunio svoga sina Stjepana.

I sta je bilo sa tim zamenjenim krunama za dinare , jesu li imale neku vrednost u vidu neke opipljivw podloge . Na primer zlatne , ko je tu ostecen ?

Знаш ли ти колико је била вредност динара тада, а колико круне, динар није девалвирао за цело време рата док круна тешко да је вредела и четвртину као на почетку рата.
Шта ћемо са новцима "Српске банке", јел су о они ваши:
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276926-Mo263-srpske-banke

Vas dvojca se šalite, zar ne? Da li je razvijenija Srbija ili Hrvatska i Slovenija??? Tko je više dobio, a tko izgubio??? HR i SLO su bile zlatne koke...

Sto se tice objasnjenja za personalnu uniju , ispada da ste bili kao nezavisni , nesto kao Ugro-Hrvatska ? Ravnopravni sa Madjarima , ali nikada niste imali kao kralja te unije nekog Hrvata . Koju ste to vi onda imali valutu, da li ima neka sacuvana kovanica sa na hrvatskom jeziku ? Da li ste davali porez Madjarima ili oni vama ?

Sto se tice objasnjenja za personalnu uniju , ispada da ste bili kao nezavisni , nesto kao Ugro-Hrvatska ? Ravnopravni sa Madjarima , ali nikada niste imali kao kralja te unije nekog Hrvata . Koju ste to vi onda imali valutu, da li ima neka sacuvana kovanica sa na hrvatskom jeziku ? Da li ste davali porez Madjarima ili oni vama ?

Godine 1102. Hrvatska ulazi u savez s Ugarskom. U novom političkom odnosu ugarski vladar ujedno je i hrvatski kralj, no Hrvatska ima određenu samostalnost. Tako herceg, koji njome vlada, ima pravo da kuje svoj novac. Taj novac vrijedi na teritoriju cijele Hrvatske.

Herceg Andrija (1192. - 1211.) kovao je srebrne denare i poludenare po uzoru na frizatike3, pa se oni nazivaju hrvatski frizatici.

Reprezentativan primjer hrvatskog novca svakako je banski denar (banovac), koji su kovali nasljednici hercega Andrije sljedeće stoljeće i pol (1235.-1384.). Taj je novac cijenjen zbog svog sastava i finoće izrade – kovan je od finog srebra u kovnicama u Zagrebu i Pakracu.

Slike novca imaš na linku...

http://www.hnb.hr/novcan/povijest/h-nastavak-3.htm

Kazes savez , a staje se to desilo pre toga . Ako je savez onda ste ravnopravni , kakvu odredjenu samostalnost podrazumevas ? Porez koji je skupljan vecim delom je zavrsavao u Ugarskoj , sto znaci da su oni bili vasi gospodari . A to plemstvo je bilo madjarskog porekla i delom hrvatskog sa nekim pravima i obavezama prema Ugarskom kralju . Kakav ste vi imali uticaj na izbor kralja , verovatno kao mi na izbor sultana kada smo pokoreni. Takodje napomenuo si ,, cele Hrvatske " koje su to teritorije ?

Kazes savez , a staje se to desilo pre toga . Ako je savez onda ste ravnopravni , kakvu odredjenu samostalnost podrazumevas ? Porez koji je skupljan vecim delom je zavrsavao u Ugarskoj , sto znaci da su oni bili vasi gospodari . A to plemstvo je bilo madjarskog porekla i delom hrvatskog sa nekim pravima i obavezama prema Ugarskom kralju . Kakav ste vi imali uticaj na izbor kralja , verovatno kao mi na izbor sultana kada smo pokoreni. Takodje napomenuo si ,, cele Hrvatske " koje su to teritorije ?

Ja znam da je vama Srbima pojam personalne unije nepoznat i da se svim silama trudite da to što je više moguću umanjite i obezvrijedite... Zapravo bi trebali biti jako ponosni na sebe... Nitko nikada u povijesti nije tako sje.ao HR kao vi od 1918 do 1991. To je jedino razdoblje u kojem HR nije imala nikakva prava i bila je potpuno okupirana.

Što znači personalna unija piše ti par postova iznad. Ostao sam ti dužan odgovor o porezima. U početku HR Kolomanu nije plaćala porez do negdje sredine 14. stoljeća, a i onda tek niži staleži...

Trojedna Hrvatska = Hrvatska, Slavonija i Dalmacija

Vas dvojca se šalite, zar ne? Da li je razvijenija Srbija ili Hrvatska i Slovenija??? Tko je više dobio, a tko izgubio??? HR i SLO su bile zlatne koke...
Хрватска и Словенија су као делови АУ доживеле слом, новац је био практично безвредан без икакаквог покрића а ипак је мењан 4 према 1, што је чиста пљачка.
Шта ћемо са "Српском банком" у Загребу и њеним новцем?
Мада од неког ко још верује у неку пакту конвету и не могу да очекујем неки смислен одговор.

Vi ste izgleda jedini narod koji dobrovoljno bira tudjeg kralja za gospodara , sto ne izabraste nekog Hrvata kada st u pers. uniji sa Ugrima . Reprezentuj nam opsteprihvacenu definiciju za pojam personalna unija . Sada ispada da su Dalmacija i Slavonija bile trojedna kraljevina Hrvatska , kasnije ste verovatno u uniji tipa Austro-Ugarska-Hrvatska ? Sto se tice ratne odstete to je bilo u paketu sa vama kada ste spasavani kao porazena strana

s

Хрватска и Словенија су као делови АУ доживеле слом, новац је био практично безвредан без икакаквог покрића а ипак је мењан 4 према 1, што је чиста пљачка.
Шта ћемо са "Српском банком" у Загребу и њеним новцем?
Мада од неког ко још верује у неку пакту конвету и не могу да очекујем неки смислен одговор.

A Srbija nije doživjela slom??? Srbija nije bila više od 2 godine potpuno okupirana??? Kako je tad branila svoju nacionalnu valutu? Kolika je bila tad proizvodnja???
Srpska banaka u Zagrebu? Pa što ste napravili? Bili smo od 1918 u zajedničkoj državi, što ste napravili???

Tko vjeruje u Pacta Conventa??? A što se desilo po tebi? Koji dio nije točan? Da li je HR imala svoj novac? Jesi li vidio linkove???

Znam, znam, teško je priznati da je HR ipak imala jedan vid samostalnosti, dok Srbija pod Turcima nije...

Nisi dao definiciju ,, personalne unije '' . Ako ste imali neki vid samostalnosti onda ste agresorska drzava koja je ucestvovala u napadu na Srbiju 1914g , ovovsi sam priznao . Jos jedno pitanje na kom jeziku ste diskutovali u parlamentu Austro-Ugarske-Hrvatske i na kom jeziku sa ,,vasim kraljem''

Nisi dao definiciju personalne unije . Ako ste imali neki vid samostalnosti , onda ste bili agresori na Srbiju 1914 g i vi ste porazeni od srpske armije. Na kom jeziku ste vodili rasprave u parlamentu Austro-Ugarske i na kom jeziku ste se obracali vasem kralju ?

Vi ste izgleda jedini narod koji dobrovoljno bira tudjeg kralja za gospodara , sto ne izabraste nekog Hrvata kada st u pers. uniji sa Ugrima . Reprezentuj nam opsteprihvacenu definiciju za pojam personalna unija . Sada ispada da su Dalmacija i Slavonija bile trojedna kraljevina Hrvatska , kasnije ste verovatno u uniji tipa Austro-Ugarska-Hrvatska ? Sto se tice ratne odstete to je bilo u paketu sa vama kada ste spasavani kao porazena strana.

Što ja sad moram tebi objašnjavati što je to presonalna unija i Trojedna Hrvatska???

Evo:

personalna unija, oblik vladavine u kojem su dvije ili više neovisnih državnih jedinica ujedinjene isključivo osobom vladara (suprotno: realna unija). Personalna unija postojala je s prekidima između Svetoga Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti i Španjolske (1519–56), Danske, Švedske i Norveške (1397–1523), Poljske i Litve (1386–1569), Saske i Poljske (1697–1763), Engleske i Škotske (1603–1707), Velike Britanije i Hannovera (1714–1837), Finske i Rusije (1809–1917), Nizozemske i Luksemburga (1815–90) te Danske i Islanda (1918–44). U današnje doba personalna unija postoji između nekih država članica Commonwealtha (npr. Velike Britanije i Kanade te Australije). U hrvatskoj povijesti pojam personalna unija vezan je uz uniju Hrvatske i Ugarske 1102., kada je ugarski kralj Koloman Arpadović bio izabran za hrvatskoga kralja. Za vladavine ranih Arpadovića položaj Hrvatske, kao neovisnoga kraljevstva, potvrđivan je i zasebnim krunidbama. Iako je taj običaj poslije bio zapostavljen, Hrvatska je i dalje zadržala vlastitu državno-pravnu neovisnost, koja se očitovala u odvojenom saboru i funkciji bana kao potkralja. Težnje za raskidanjem personalne unije u hrvatskim su zemljama postale sve izraženije od XVI. st., od smrti posljednjega legitimnog hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika II. Jagelovića (1526). Tada su hrvatski staleži na Cetinskom saboru (1527) izborom Ferdinanda I. Habsburškoga za hrvatskog kralja istaknuli samostalnost Hrvatskoga Kraljevstva u odnosu na Ugarsku.
http://enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=47743

Back