Šta su nam ostavili preci?

A šta ako sam ateista? Onda nisam moralna?
Uz to, osnovna hrišćanska (izbaciću ovo moralna jer je sintagma "hrišćanska moralna načela" debilna kao i ona "tradicionalni srpski moral") su: ne kradi, ne ubi, ne poželi tuđe, poštuj roditelja svoga...bla, bla, bla...
Sad još da nađete tog jednog ko živi po ovim načelima a mi ostali da izvršimo harikiri...
Ako si ateista,opet imaš istoriju ili tradiciju.Možeš da je prihvatiš ili pokušaš da koristiš u životu neku falsifikovanu ako ti se ne sviđa ona prava.

i što se tiče tih hrišćanskih načela (o kojima novosrbi prde najglasnije) - sva su ta viševekovna načela nestala i vrlo lako bila zamenjena komunizmom i to ponajviše u srbijici.

jesu li nam i to ostavili preci..?
Pa to sam ja rekao malopre.To ti je ostavio Tito a ako si je prihvatio od roditelja onda su i oni žmurili na oba oka zbog lične i imovinske koristi.

Znači, svi koji poštuju običaje su automatski - zombiji? :eek:

Nije li to malo... :lol: ... rasistički?

ne znači. batice, rasizam je nešto drugo.
napregni malo te.. dve ganglije..
ajmo ovako - da je neko poštovao običaje pećine, da li bi ikada izašao iz nje i doneo vatru? Izmislio točak od kamena?

u srbiji je nekada bio običaj da žena muškarcu pere noge, ili da se ljubi ruka starijem - pa je neko stavio prst na čelo (čelo, to je ono mesto iznad obrva a ispod šiški, probaj)

Pa ne, ne obavezno, ali je dobar početak i, u praksi se pokazalo, dobar pokazatelj. :lol:

Uz to, osnovna hrišćanska (izbaciću ovo moralna jer je sintagma "hrišćanska moralna načela" debilna kao i ona "tradicionalni srpski moral") su: ne kradi, ne ubi, ne poželi tuđe, poštuj roditelja svoga...bla, bla, bla...
Sad još da nađete tog jednog ko živi po ovim načelima a mi ostali da izvršimo harikiri...

Ova banalizacije je toliko smešna da ne zaslužuje komentar. :lol:

Pod hriscanskim moralnim nacelima podrazumjevaju se sve one opsteprihvacene moralne norme,
pored i uz pomoc kojih je stvorena Hriscanska civilizacija,
a vidis, to je nesto zaista opipljivo tako da ti sve aluzije tipa "prevazidjenosti i zastarjelosti" ne piju vodsu!!!!

Preci su polozili milione zrtava za nas a mi smo sve to pogazili za samo nekih dvadesetak godina! Mislite li da ce ova generacija ili buduce biti dostojne svojih predaka?! Ja mislim da nece. Zapravo smatram da pravih srba ima jos malo u srpskoj Bosni i Hercegovini a ovo ostalo je manje vise boranija.

i što se tiče tih hrišćanskih načela (o kojima novosrbi prde najglasnije) - sva su ta viševekovna načela nestala i vrlo lako bila zamenjena komunizmom i to ponajviše u srbijici.

jesu li nam i to ostavili preci..?

ne izmišljaj. U SFRJ je na skoro 23 miliona bilo nešto više od dva miliona članova KP. Nemoj ovde da nam postiraš komunističke podmetačine

Pa to sam ja rekao malopre.To ti je ostavio Tito a ako si je prihvatio od roditelja onda su i oni žmurili na oba oka zbog lične i imovinske koristi.

ti se stalno kačiš za tu imovisnku korist..

Tito, ili Isus - kod srba je to svejedno.
Bitno je da postoji Autoritet, vođa, Otac.
TO je ono što su ti preci ostavili - podaničko patrijarhalni mentalitet, a ti ako to voliš, i ako ne vidiš sličnosti..onda ostaje samo da trepćeš i nostalgično ljubiš slike svojih đedova (koji su verovatno obožavali kralja)..

capisci ti mene..? no..?

Nama su nasi pretci ostavili drzavu , koju je naceo Kralj Aleksandar , a dokrajcili hrvati , to jest tito injegova gomna .

Moji pretci su nam ostavili nacionalnu kulturu , koje se bednici iz naseg naroda stide .
Junacka dela nasih predaka su ostavili su i te kako vazna i velika , no su zaboravljena od sljama bas iz naseg naroda .

Ne treba zaboraviti da je Gete ucio srpski , a i Braca Grim . Da je veliki Ranke napisao knjigu Srpska revolucija . ( zacudo , eto nije napisao slovenacki ni hrvatsku revoluciju ) ,.. \

Ostavili su nama nasi pretci masala kapital , al su je nasi pototnjui pretci prema dedovini ponasali ko prema alajbeogovo slami i na parcice sve razbucali . I to jos pre okuppacije 41 godine , koja traje do dan danas .
Mozda , kad se jednog dana oslobodimo okupacije , dodje i do kapitalizacije nase nacionalne zaostavstine .

ti se stalno kačiš za tu imovisnku korist..

Tito, ili Isus - kod srba je to svejedno.
Bitno je da postoji Autoritet, vođa, Otac.
TO je ono što su ti preci ostavili - podaničko patrijarhalni mentalitet, a ti ako to voliš, i ako ne vidiš sličnosti..onda ostaje samo da trepćeš i nostalgično ljubiš slike svojih đedova (koji su verovatno obožavali kralja)..

capisci ti mene..? no..?
Ne znam kuda to ideš sa kraljem ali moji nisu vezivali istoriju i veru za pare.Tako da nemamo dodirnih tačaka.

ne znači. batice, rasizam je nešto drugo.

Pa i nije. A u svakom slučaju jeste ono protiv čega ti skakućeš ovde celo veče nemoćan. :lol:

Iz toga zaključujemo da si ti klasičan licimur.

ajmo ovako - da je neko poštovao običaje pećine, da li bi ikada izašao iz nje i doneo vatru? Izmislio točak od kamena?

A ti si... :lol: ... živeo u pećini pa znaš koji su to 'običaji pećine'? :lol:

Smešno je tvoje poistovećivanje točka sa ciganima i gejšama, shvataš to i sam, verujem.

u srbiji je nekada bio običaj da žena muškarcu pere noge, ili da se ljubi ruka starijem - pa je neko stavio prst na čelo

...i izmislio sex i grad na srpski način pa imamo talas bele kuge. :lol:

Poslednja izmena:
jel to isti onaj bog koji je srbe učio da ko njih kamenom, oni njega hlebom? - pa su u koloni po jedan išli na klanje?

ili je to isti bog koji i danas tera srbe da poštuju svaku vlast "jer je od boga"?

jel to taj pastir..jesu li to te ovce...prepoznaješ li se?

Svakako, preci su mi ostavili sve te vrednosti Hriscanstva i zato ih PREPOZNAJEM,
nasuprot tebi, koji si po iznesenom, ocigledno satani prisao!!!!:eek::eek:

A, šta si ti pa konkretno pitao u prvom postu? Ništa. Samo opšta mesta i sad očekuješ da ti drugi razradjuju temu. Imam utisak da si onako, s vrha pameti ispisao dve rečenice i sad hvataš ljude za reč.

pitam konkretno:
koja su to moralna načela ostavili
koje predrasude
koje vaspitanje
koji "softver" koji upravlja našim "kompjuterima" danas.

eto to sam pa konkretno pitao. I pitao sam šta tu ima da se voli, ako nas je to dovelo ovde gde smo i ako nas sve to verovatno neće odvesti na neko bolje mesto ako se ne promenimo.

a pitam i da li su nam ostavili "gen promena"? Ili nisu.
Možemo li da se nadamo? Ili ne.
Jasnije sad?

Pod hriscanskim moralnim nacelima podrazumjevaju se sve one opsteprihvacene moralne norme,
pored i uz pomoc kojih je stvorena Hriscanska civilizacija,
a vidis, to je nesto zaista opipljivo tako da ti sve aluzije tipa "prevazidjenosti i zastarjelosti" ne piju vodsu!!!!

Opšteprihvaćene moralne norme su postojale valjda i pre no što su Hristivoja zakovali za drvo (bar u pričama o njemu).

Nisu moralna načela preko noći nikla na drvetu a Hrišćani ih ubrali prvog dana nove ere u ranu zoru.

I šta da neki pametnjaković nije izumeo način da kontroliše ovcolike narodne mase? Pa im servirao viziju o večitom životu ako budu dobri i ćute, rade i bekeću?
Po kojim moralnim načelima bi onda živeli?

Ne možeš ljudsko biće svesti na "moraš" i na "raditi to(ne raditi ono". Koliko god se ti ili ja ili komšija Pera trudili da recimo godinu, deset, pet živimo po pravilima koje ti nazivaš "hrišćanskim moralnim normama" život će nas demantovati. Pa će izbiti "jedan mali rat" (da citiram Ljubu Vrapčeta) i ti ćeš ubiti čoveka koji ti je nasrnuo na ženu, ja ću ukrasti hleb da nahranim gladno dete i o kojim moralnim hrišćanskim normama pričamo?

Ne znam koliko je ovakvo pitanje korektno prema drugim narodima?

Jer mi Srbi mozemo da isceprkamo ponesto dobro kroz istoriju, da pronadjemo i odredjen vbroj naucnika koji su zaduzili svet, da se podicimo i nekim piscima i pesnicima..

E sad jel to korektno prema nekim nasim komsijama ili narodima koji su nastali pre 15 god? Mislim da nije..

kakve veze brojnost ima?
bitno je da su se svi ostali solidarisali, trpeli, ćutali i gutali.
Dakle ne podmećem, nego ti razmisli pre nego napišeš.

Ima veze. Imali smo vladavinu manjine nad većinom, imali smo diktatorski i autokratski režim. Znaš, ljudi su ostajali bez glave u tom sistemu i ti pitaš zašto su ćutali i još kažeš da su se solidarisali.

A ti bi ovde da pričamo o mentalnom sklopu srba u negativnoj konotaciji. Jel ovo neka forumska lustracija?

Back