Šta su nam ostavili preci?

Ima veze. Imali smo vladavinu manjine nad većinom, imali smo diktatorski i autokratski režim. Znaš, ljudi su ostajali bez glave u tom sistemu i ti pitaš zašto su ćutali i još kažeš da su se solidarisali.

A ti bi ovde da pričamo o mentalnom sklopu srba u negativnoj konotaciji. Jel ovo neka forumska lustracija?

vidiš, sama pišeš paradoksalnu stvar i nije ti ništa čudno...

kako je moguće, da manjina vlada većinom? Kakva je to većina? Organizovana, svesna, hrišćanska? (Hrist je pre svega bio buntovnik protiv režima, remember?)
Ili su srbi zapravo bili stado. Uplašeno, ostavljeno na milost onima (srbima) koji su ih potkazivali, kažnjavali, odnosili glave?

da, ja bih da pričamo o mentalnom sklopu Nancy. O tom nasleđu kojeg smo posisali od predaka.
O tim predrasudama, strahovima, i nesvestima, o tom "softveru" koji nas i danas vozi.

Zašto? Jer mislim da tu leži problem, koji nas sve danas prca.

Opšteprihvaćene moralne norme su postojale valjda i pre no što su Hristivoja zakovali za drvo (bar u pričama o njemu).

Nisu moralna načela preko noći nikla na drvetu a Hrišćani ih ubrali prvog dana nove ere u ranu zoru.

I šta da neki pametnjaković nije izumeo način da kontroliše ovcolike narodne mase? Pa im servirao viziju o večitom životu ako budu dobri i ćute, rade i bekeću?
Po kojim moralnim načelima bi onda živeli?

Ne možeš ljudsko biće svesti na "moraš" i na "raditi to(ne raditi ono". Koliko god se ti ili ja ili komšija Pera trudili da recimo godinu, deset, pet živimo po pravilima koje ti nazivaš "hrišćanskim moralnim normama" život će nas demantovati. Pa će izbiti "jedan mali rat" (da citiram Ljubu Vrapčeta) i ti ćeš ubiti čoveka koji ti je nasrnuo na ženu, ja ću ukrasti hleb da nahranim gladno dete i o kojim moralnim hrišćanskim normama pričamo?

Ajde da skratimo, sklonosti ka filozofiranju ostavi za neku drugu diskusiju!!
Ne mozes ti, vec niko, negirati, te postavljati pitanje, kao, sta je to Hriscanska civilizacija!!!!!
Posthriscansko doba, ma koliko ti se dopadalo, nece moci negirati hriscanske vrednosti!!

ti se stalno kačiš za tu imovisnku korist..

Tito, ili Isus - kod srba je to svejedno.
Bitno je da postoji Autoritet, vođa, Otac.
TO je ono što su ti preci ostavili - podaničko patrijarhalni mentalitet, a ti ako to voliš, i ako ne vidiš sličnosti..onda ostaje samo da trepćeš i nostalgično ljubiš slike svojih đedova (koji su verovatno obožavali kralja)..

capisci ti mene..? no..?

Ma, daj. Opet koristiš terminologiju koju ne razumeš.
O trpljenju srba može da se mnogo kaže i ne povezuj to sa podaničkim ponašanjem

mora da se šališ..

Ne salim se uopste.

Danima citam kako Muslimani na sve nacine pokusavaju da prisvoje Ivu Andrica iako je bio deklarisani srpski pisac. I jos k tome postoje ogromni otpori prema njemu u samom muslimanskom drustvu zbog opisa samih poturica .

I kad vidis takav ocajnicki pokusaj na delu, jasno ti je da necija istorija ne zadire dalje od tvoje srednje ili osnovne skole..kako kod koga.

sve te vrednosti hriščanstva..? kao što je "ne ubij" ? (aj prezjum..?)

pa što smo se onda ubijali toliko međusobno?

Vidis, licio si mi na obrazovanog covjeka,
ali ti ocigledno nedostaje osnovno obrazovanje o Hriscanstvu, da bi to i bio!

Nisi ni svjestan koju si me glupost pitao, glupost svojstvenu totalnim nepoznavaocima Hriscanstva, tako da po tom pitanju svaka debata sa tobom je suviusna!!:per::per:

Kako sme da se govori o srpskom mentalnom sklopu u pezorativnom smislu, a o romskom ne sme?

ikel2, da ti nacrtam - cilj mog pitanja nije da se srbi nagrde. Niti da se ismeju. Cilj mog pitanja je upravo to - da (koliko je moguće) - ZAPITA.
Tebe, mene, njega.

Možda mene sva ova pitanja više bole nego bilo koga od vas?
Možda sam zbog raznih gluposti tog "mentalnog sklopa" povređen više od bilo koga odavde?

Možda sam se nadao da će se "srbi opametiti" više od bilo kog mamlaza koji sada mudruje o hriščanskim normama i tradiciji?

Smatram da je iskreno samosagledvanje, pošten odnos prema svojim greškama, (naročito prema lošim "programima" predaka) najbolja moždana oluja kroz koju srbija treba da prođe.

Nisam ni hrvat, ni žuti, ni beli, ni hrišćanin ni komunista - marsovac sam, rođen u srbiji i, kao i ti pretpostavljam, želim da živim dobro.

A muka mi je od praznoglavaca koji non stop navijaju jednu istu srBsko-pravoslavno-unikatno-genijalnu-nebeskonarodnu ploču..od koje nema ništa osim vekovnog, sveprožimajućeg - sranja.
Nadam se da sam ti pojasnio malo.

Ajde da skratimo, sklonosti ka filozofiranju ostavi za neku drugu diskusiju!!
Ne mozes ti, vec niko, negirati, te postavljati pitanje, kao, sta je to Hriscanska civilizacija!!!!!
Posthriscansko doba, ma koliko ti se dopadalo, nece moci negirati hriscanske vrednosti!!

Konstrukcija rečenice ti je kao loš prevod sa arapskog.:roll:

Ne negiram hrišćanska pravila. Ne negiram ni postojanje hrišćanstva kao religije. Svako veruje u šta želi da veruje. Ali ne možeš podvesti ceo ljudski rod pod jedan sistem vrednosti. Meni možda gušt da sedim na Tibetu i mirišem cveće. Je l to znači da sam nemoralna? Da, po nepisanom pravilu, čim nisam Hrišćanka, ubijam, kradem, otimam tuđe?

Mislim da svaki čovek ima odličnu predstavu o dobrom i lošem. I nisu mu portrebne ni hrišćanske ni nehrišćanske moralne norme da ga upute kojim putem da stigne do Albukerkija.

Tema: od predaka mi osta tvrdoglavost, koliba u Gledićkim planinama, crne oči i buntovnička narav. Dosta. Čak i previše.

vidiš, sama pišeš paradoksalnu stvar i nije ti ništa čudno...

kako je moguće, da manjina vlada većinom? Kakva je to većina? Organizovana, svesna, hrišćanska? (Hrist je pre svega bio buntovnik protiv režima, remember?)
Ili su srbi zapravo bili stado. Uplašeno, ostavljeno na milost onima (srbima) koji su ih potkazivali, kažnjavali, odnosili glave?

da, ja bih da pričamo o mentalnom sklopu Nancy. O tom nasleđu kojeg smo posisali od predaka.
O tim predrasudama, strahovima, i nesvestima, o tom "softveru" koji nas i danas vozi.

Zašto? Jer mislim da tu leži problem, koji nas sve danas prca.

Kol'ko ja vidim, tebe prca to što te niko ne prca. :lol:

Back