ŠTA POSTOJI

DRAGOLJUB:

(Ljubo i onaj što je jok -prednjače! Namlatili kamare prazne slame!

Mlaćenje prazne slame je to kad ti kažeš ("smatraš"):

"Svest o postojanju nije kompletno postojanje - izvorište svesti je (smatramo!) duhovno ili transcedentno-metafizićko!"

Znaš li zašto? Narvno da ne znaš. Zato što ne znaš ni šta je "svest", ni "duh", ni "transcendentno" ni "matafizičko". Pomoću ta četiri termina u nauci i filozoviji, psihologiji i religiji su označena četiri izmišljena i potpuno nepoznata pojma. Ta četiri termina su "prazna slama" ili pak "prazni baloni." I prava je smejurija kad neko - u ovom slučaju ti, Dragoljube, pokušava da neki od ova četiri nepoznata pojma objasni uz pomoć druga tri nepoznata.

Poslednja izmena:
ELEVEJT:

Ja postojim.
Tačno!
Netačno!!

Precizirao si u uvodu da to mora biti i svetleće:

(Ne)tačno!!!

Odnosilo se na elektricitet.
Onda može katanac na temu....
jer eto kojinog odlivka, koji je po postavljaču, savršeno ukalupljen uvodom ove teme.
Sve ostalo dođe mu spam.

Postoji samo energija, koja se objektivno, fizički manifestuje još i kao svetlost i kao elektricitet (ovo je rekao Tesla), a u sebi se manifestuje kao psiha, tj. kao svest, Jastvo (ovo kažem ja, Ljubo), jer sem fizičkih sposobnosti naprezanja i kretanja, raspolaže i psihičkim sposobnostima opažanja tog svog kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Ko ovo razumme, može da stavi katanac na temu i sve ostalo što je u ovoj temi rečeni označi kao spam.

JA KOJI JESAM:

Ni jedno niti drugo nije subjekat. Apsolut je uvijek onaj koji je iza subjekta,
onaj koji se u subjektu centrira, pozicionira, dok je Svijest, Jastvo, osnova
iz koje se projektuju subjekti.

Lupetanju nikad kraja.

Iza termina "subjekt", "apsolut", "svest" i "jastvo" stoji jedan i isti pojam. Te četiri reči su sinonimi. Uz pomoć ova četiri termina obeležavamo ono što POSTOJANJE za sebe u sebi jeste. A posmatrač iz vana, ovo četvoro, koje je, ustvari jedno i isto, opaža kao energiju, svetlost, elektricitet ili kao materijalnu formu.

Postoji samo energija, koja se objektivno, fizički manifestuje još i kao svetlost i kao elektricitet (ovo je rekao Tesla), a u sebi se manifestuje kao psiha, tj. kao svest, Jastvo (ovo kažem ja, Ljubo), jer sem fizičkih sposobnosti naprezanja i kretanja, raspolaže i psihičkim sposobnostima opažanja tog svog kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Ko ovo razumme, može da stavi katanac na temu i sve ostalo što je u ovoj temi rečeni označi kao spam.
Tako je!
Ti si ovde zadao toliko preciznih/detaljnih odgovora na svoja, isto toliko precizirana/uslovljena, pitanja iz uvoda,
do te mere,
da bi svi ovde (na ovoj temi) trebali javno da ti se izvinimo što dadosmo odgovore na pitanja koja se čak i ne nalaze u uvodu.
...a ti nama da se izviniš, što si nas svo vreme navlačio.

Dragče, kakva je to sila trijade kvarkova?
Možeš li nešto napisati o tome za nas koji nismo upućeni...ili, ako te mrzi da pišeš, daj neki link na tu termu.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Јака_интеракција

Poreklo jake sile je i poreklo Univerzuma...Šta drugo i rade u CERNu-pokušavaju da nadvladaju jaku silu! Za jedno opaljivanje u hadronskom ubrzivaču čestica, potroše energije koliko cela Ženeva za sat!
Razdvojiti par ili trijadu kvarkova je posao koji se meri u gigavatima...
A ovaj Ljubo priča pumpađijsku priču i dalje...:mrgreen:

Poslednja izmena:
DRAGOLJUB:

Poreklo jake sile je i poreklo Univerzuma...Šta drugo i rade u CERNu-pokušavaju da nadvladaju jaku silu! Za jedno opaljivanje u hadronskom ubrzivaču čestica, potroše energije koliko cela Ženeva za sat!
A ovaj Ljubo priča pumpađijsku priču i dalje..

Moju, "pumpadžisku priču", po kojoj ono što POSTOJI, raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, ne možeš oboriti činjenicom da U CERN-u pokušavaju da nadvladaju jaku silu....itd, koja takođe NE BI POSTOJALA, da ne raspolaže sa sedam sposobnosti.

Ti si lud ako misliš da sam pojam i termin "POSTOJANJE" koje je uslovljeno sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, možeš da negiraš bilo čime što ima značenje same fizičke manifestacije tih sedam sposobnosti, bez obzira da li se radilo o manifestaciji jake sile u celosti ili samo jednog njenog kvarka ili bilo koje druge fizičke ili psihičke manifestacije u Svemiru koja iskustveno i naučno može da se opazi, dokaže, izbroji ili izmeri.

Postojanje sa svojih sedam sposobnosti je Jedno, a manifestacija postojanja i njegovih sedam sposobnosti je Drugo. Ovo Drugo uslovljeno je Prvim. Drugo je posledica Prvog. Uz pomoć Drugog ne možeš negirati Prvo, kao što ti pokušavaš, već samo DOKAZATI PRVO, jer Drugog bez Prvog ne može da bude. Jake sile kao Drugog ne može da bude bez postojanja sedam sposobnosti Prvog pomoću kojih će to Prvo da se fizički manifestuje kao jaka sila, tj. kao Drugo.

Dragoljube, moraš da se potrudiš da malo logički razmišljaš, a ne samo da bez razumevanja posmatraš i učiš stvari na pamet.

Poslednja izmena:
Sedi jedan s tim tvojim pričama o sedam patuljaca...
Ko te šta pita kad zvezda sine u supernovu ili kolabrira...
Eno ti Hoking i njegovo imaginarno vreme pre Big Benga...
Nije to "sipaš,platiš,voziš"...

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Јака_интеракција

A ovaj Ljubo priča pumpađijsku priču i dalje...:mrgreen:

Da, ovo je pristojno naučno objašnjenje jake sile, ali u tekstu nisam naišao na pojam "trijada kvarkova", a ta trijada me najviše interesovala. Spominju se uglavnom dve sile koje učestvuju u stvaranju jake nuklearne sile, to su protoni i neutroni koji se sudaraju. Treća sila u trijadi je izostavljena (po nekoj logici atoma to bi trebao da bude elektron), a ako su u Cernu sudarali samo dve sile, onda je i jasno zašto ti sudari nisu dali rezultate. Bez treće sile manifestacija nije moguća.

DRAGOLJUB:

Sedi jedan s tim tvojim pričama o sedam patuljaca...
Ko te šta pita kad zvezda sine u supernovu ili kolabrira...
Eno ti Hoking i njegovo imaginarno vreme pre Big Benga...
Nije to "sipaš,platiš,voziš"...

Sedi, jedan iz sposobnosti da logički misliš. I dalje pričaš o manifestacijama kojekakvih sila, nesposoban da razumeš da pre svake manifestacije prvo mora da POSTOJI ono što raspolaže sposobnostima da se manifestuje kao sila, kao i sposobnostima koje su mu potrebne da postoji. NI Hokibg pojma nema gde je šupalj, kao ni ti ili bilo ko drugi ko god ne zna i ne razume logiku "sedam pumpadžijskih sposobnosti". Zato jer ničega na svetu nema što zakonima "sedamice" ne podleže, niti može da bude.

Ama, đžaba ja to tebi pričam, jer to u tvoju glavurdu ne može da uđe. Ne znam samo kako si uspeo da završiš i osnovnu. Još u prvom osnovne deca savladaju račun do 100 a ti ne možeš ni do "7".

Poslednja izmena:
Da, ovo je pristojno naučno objašnjenje jake sile, ali u tekstu nisam naišao na pojam "trijada kvarkova", a ta trijada me najviše interesovala. Spominju se uglavnom dve sile koje učestvuju u stvaranju jake nuklearne sile, to su protoni i neutroni koji se sudaraju. Treća sila u trijadi je izostavljena (po nekoj logici atoma to bi trebao da bude elektron), a ako su u Cernu sudarali samo dve sile, onda je i jasno zašto ti sudari nisu dali rezultate. Bez treće sile manifestacija nije moguća.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Nuclear_Force_anim.gif
Mada je i ovo samo delić hromodinamike...
Tri kvarka (gluona) čine stabilnu česticu ,a sila među njima je reda veličina nekoliko giganjutna! Ako te interesuje-sve imaš na netu...
No ,dobro-da bi lepo razumeo,trebalo odslušati nuklearnu fiziku,recimo na PMF ili siziku na ETF,ili TF... Bez prethodnih znanja,naročito
matematičkih ipak malo teže...Ali informativno-bez problema...

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Nuclear_Force_anim.gif
Mada je i ovo samo delić hromodinamike...
Tri kvarka (gluona) čine stabilnu česticu ,a sila među njima je reda veličina nekoliko giganjutna! Ako te interesuje-sve imaš na netu...
No ,dobro-da bi lepo razumeo,trebalo odslušati nuklearnu fiziku,recimo na PMF ili siziku na ETF,ili TF... Bez prethodnih znanja,naročito
matematičkih ipak malo teže...Ali informativno-bez problema...

Na ovoj micalici što si okačio ja vidim dva protona i jedan neutron, pri čemu jedan proton i neutron menjaju mesta u toj takozvanoj trijadi.

Naravno to nema nikakve logike jer neutron i postoji da bi neutralisao suprotnosti druge dve sle - u atomu ili, kako ti voliš da kažeš, stabilnoj čestici to su elektron i proton. Elektron je aktivna sila, a proton pasivna iliti + i -, neutron je tu da ih poveže.

Sad mi je tek jasno, mada sam i pretpostavljao kada sam čuo da u Cernu sudaraju protone kako bi dobili novu česticu, gde je greška. Imaju jedan proton viška u trijadi koji ničemu ne služi. To je isto kao kada bi očekivali da dva muškarca u seksualnom odnosu naprave bebu.
Onaj Cern su samo uludo bačene pare.

Eh, ribaru, ribičić... Hockingovo imaginarno vreme insinuira o vaskrsenju singulariteta! A tvoj imaginarni ribarski Genije, nepriznavanjem ni realnog, o robovanju Ledenoj kraljici, koja, opet Hockingu, imaginarna.

Na ovoj micalici što si okačio ja vidim dva protona i jedan neutron, pri čemu jedan proton i neutron menjaju mesta u toj takozvanoj trijadi.

Naravno to nema nikakve logike jer neutron i postoji da bi neutralisao suprotnosti druge dve sle - u atomu ili, kako ti voliš da kažeš, stabilnoj čestici to su elektron i proton. Elektron je aktivna sila, a proton pasivna iliti + i -, neutron je tu da ih poveže.

Sad mi je tek jasno, mada sam i pretpostavljao kada sam čuo da u Cernu sudaraju protone kako bi dobili novu česticu, gde je greška. Imaju jedan proton viška u trijadi koji ničemu ne služi. To je isto kao kada bi očekivali da dva muškarca u seksualnom odnosu naprave bebu.
Onaj Cern su samo uludo bačene pare.

Ne gledaš dobro.Ta micalica je s kvarkovima up i down (u i d) ...;) .Oni menjaju mesto,ali to je izmena pozicije kad se deluje na njih-konkretno
u Cernu tuku proton drugim teškim česticama i to ubrzanjem do brzine svetlosti (zato tolika cevčuga s stepenastim magnetnim ubrzivačima!:mrgreen:))
ne bili razbili tu trijadu.Tako su izfercerali Higsov bozon koji je odleteo u tom sudaru čestica ....
Veći je štos sve to proračunati...

U levoj cevi magneti ubrzavaju cesticu do priblizno brzine svetlosti.
U desnoj cevi magneti ubrzavaju cesticu do blizu brzine svetlosti.
Koja je brzina cestica, brzina jedne u odnosu na drugu, u trenutku sudara?

"Najveći deo mase običnih protona ili neutrona je rezultat polja energije jake sile; individualni kvarkovi proizvode samo oko 1% mase protona."
Dakle, masu ne cini masa,
nego energija.

Energija je izvor i uzrok, sustina mase.
Ljubo je u pravu.

RUSTOB:

Pa, ruku na srce, vidi ti se, Ljupče, svestrana naobrazovanost. Al džaba.
O panorami orlu pod očima, iz kokošje perspektive, možeš umno insuinirati.

Tvoji postovi nikad nisu duži od jedne rečenice, u kojima nikad nisi pokazao nikakvu svoju
obrazovanost, već kao i u ovoj gore rečenici - baljezganje, nepismenost i neobrazovanost.

Poslednja izmena:
KONAN SUMERIJANAC:

Zaboravio sa na kamen on niti ima ja niti ima razumevanje,mišljenje,pamćenje i ostale psihičke sposobnosti jer jednostavno i prosto ko pasulj nema psihu da bi imao te psihičke osobine.

Već sam ti to u vezi kamena jednom naširoko objašnjavao. Nisi valjda toliko tup da nisi shvatio. Hajde ponovo:

1. Svemir se sastoji iz materijalnih oblika od kojih je jedan i kamen isto kao i čovek i sastoji se od materije koja sve moguće oblike sama od sebe gradi.

2. Oblici (kamen, čovek) nemaju značenje postojanja jer mogu i da nastanu i nestanu, već uvek i samo materija koja oblike od sebe gradi, koja nikada niti nastaje, niti nestaje.

3. Oblici (kamen-čovek) ne mogu da raspolažu sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, zato jer oni i ne postoje, već uvek i samo materija koja oblike gradi.

4. Da bi materija mogla da postoji i da bi mopgla od sebe da gradi sve moguće materijalne oblike (kamen ili čoveka), mora da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Bez ovih sposobnostio i radnji materija ne bi mogla ni da postoji, ni da materijalne oblike od sebe same gradi.

Sve ovo gore rečeno je iskustveno proverljiva i logički objašnjiva i razumljiva nauka. Sva druga svetska tzv. bilo naučna objašnjenja i teorije, bilo filozofska ili teološka u vezi postojanja materije, života i prirode su obična baljezganja.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Фермиони

Su fermioni-elementarne čestice koje tvore ,materiju. Njihova "unutrašnja struktura nije poznata,ali važi teorija struna koja govori
o nematerijalnoj strukturi kvarka i leptona."Materijalnost" i druge osobine kvarkovima koji su u trijadama ili ređe u paru (i koje vezuje jaha sila koja se meri u
gigavatima na elementarnom nivou!) daju bozoni.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Фермиони
"Životnost" materije koja potiče od bozona,kao i sve njihove osobine (recimo "pamćenje" svih pozicija,ponavljanje postupka i sl) se ne može posmatrati kao "živi svet",
ali poseduje svoju posebnu duhovnoswt od koje je struktuirana i životnost živih bića.
Prema većinskim shvatanjima naučnika,duh bića treba tražiti u svetu bozona!

Back