ŠTA POSTOJI

А јел ти се пробило до свести да се ради о алегорији а не о демонстрацији. Алегорија служи да онима који су попут тебе заглибљени у своје утувљене догме, приближимо проблем који им се не свиђа да виде. Али очито да то није довољно.
Алегорију треба појмити, а твојим механизмима одбране се то не допада. Па су од алегорије начинили демонстрацију.

"Храбар је као лав".

" Аха! Он није лав. хе, хе хе.!

ne znaš šta znači pojam alegorija
zašto i šta mi se ne bi svidjalo da vidim? šta ima da mi se svidja ili ne svidja oko intuicije ili svesti il ičega,ne kapiram?

Nisi objasnio ništa nego si dao opširne proizvoljne primere
jesam

Tehnologija je direktna posledica nauke.
tako je

Ako ne možeš da daš primere šta je to danas pseudonauka a šta je bila prava nauka, ne znam šta radiš ovde osim pisanja proizvoljnih postova.
naveo sam primere pseudonauka (fizika,matematika,biologija) i pravih nauka (medicina,tehnologija),šta ti tu nije jasno? šta su ''proizvoljni postovi''?

ne znaš šta znači pojam alegorija
zašto i šta mi se ne bi svidjalo da vidim? šta ima da mi se svidja ili ne svidja oko intuicije ili svesti il ičega,ne kapiram?

jesam

tako je

naveo sam primere pseudonauka (fizika,matematika,biologija) i pravih nauka (medicina,tehnologija),šta ti tu nije jasno? šta su ''proizvoljni postovi''?

Proizvoljni postovi su ono što pišeš.

Tehnologija je direktan proizvod fizike. Uređaji koji se koriste u medicini su proizvod fizike a medoti proizvod biologije

nije tako,biva odbačeno a posteriori,kada utvrdim da je besmisleno i pogrešno
ja potpuno razumem tebe i bergsona i koga već sve ne šta vi podrazumevate pod tim trajanje,volja,intuicija i slično..nego samo kažem da je ironija u tome što čak i te intuicije i volje itd MORATE DA BUDETE SVESNI da bi ona postojala za vas,da biste uopšte mislili i pričali o njoj itd,ti TO nikako da ukapiraš.
iskustvo intuicije svakako,ponavljam ko i onaj put,NIJE izvan saznanja nego upravo UNUTAR njega,što si i dokazao i nastavljaš da dokazuješ TIME ŠTO PRIČAŠ O TOME i bivaš svestan toga,na ovaj ili onaj način.
tako da,žao mi je što ću te razočarati i srušiti ti sneška,ali i ta ''intuicija'',avaj,ne izmiče ''usudu'' podele na subjekt i objekt,i ona je samo predstava i pojava u svesti,objekat :aha:

Da,intuicija je čak,kao predosećaj,slabija i od emocija i od racionalne logike.
Dosta puta sam ponavljao da čovek kakav je ,a posebno korištenjem reči koje su igra
s imitacijama falsifikata misli,a misli imitacije hiletskih doživljaja svesti ,nema šansu da prenese
u komunikaciji punu informaciju o onom šta želi da prenese! Da asocira na doživljeno još i nekako,
ali to kod slušaoca ili čitaoca informacije može da izazove i izaziva samo slićnu (ili ni nalik:mrgreen:)
informaciju informaciji koja je upućena.
Znam da će ovo biti jasno svega nekolicini,ali šta ja tu mogu...
Inače,smatram da je Šopenhauer namerno prečutao štošta od onog šta mu je bilo jasno ,a kosilo se s njegovim učenjem
o svetu kao predstavi uma...:mrgreen:
Jedna od tih prečutanih "stvari" je znanje o jeziku koje nije mogao ne znati-bio je dobar poznavalac Kanta...

Proizvoljni postovi su ono što pišeš.

Tehnologija je direktan proizvod fizike. Uređaji koji se koriste u medicini su proizvod fizike a medoti proizvod biologije

A ti si proizvod tvog tate...:lol:
Fizika je nauka,a ne proizvođač.a tehnologija,uostalom,nije proizvod,već znanja i veštine skupljene u skupove algoritama kojima se
postiže proizvodnja materijala,upotrebljivih proizvoda,uređaja,objekata,instalacija,armatura,aparatura idr.
Uređaji ne mogu biti proizvod fizike već proizvodnih procesa u kojima se koriste i znanja fizike,ali i druga znanja...
Toliko o frljanju rečima i izrazima...:mrgreen:

A ti si proizvod tvog tate...:lol:

Uf si dovitljiv.

Fizika je nauka,a ne proizvođač

Ti sad možeš da se igraš rečima do sutra.

.a tehnologija,uostalom,nije proizvod,već znanja i veštine skupljene u skupove algoritama kojima se
postiže proizvodnja materijala,upotrebljivih proizvoda,uređaja,objekata,instalacija,armatura,aparatura idr.
Uređaji ne mogu biti proizvod fizike već proizvodnih procesa u kojima se koriste i znanja fizike,ali i druga znanja...
Toliko o frljanju rečima i izrazima...:mrgreen:

Da li je proizvođač firma, vlasnik firme, radnik ili mašina na kojoj radnik radi? Možeš u takve nebuloze beskonačno ići.

SVETA685:

Religije ne izmišljaju činjenice - već uglavnom izvode pogrešne zaključke iz uglavnom istinitih činjenica.
Takva je i cela zbrka sa Bogovima.

Religije ne temelje na činjenicama, već dogmama. Zato religijska učenja i nisu "znanja", već "verovanja".

Naravno da razumem...

Kad kažeš da "razumeš" fenomen magneta koji željezne opiljke privlači EMG silom, isto je kao kad vernik kaže da razume da je bog stvorio svet za 6 dana. Da bi neki fenomen mogao da se razume, potrebna je detaljna njegova i naučna i logička analiza sa ciljem da se otkrije UZROK samog postojanja fenomena i njegovog načina manifestovanja. Bez znanja UZROKA nikakvog razumevanja ne može da bude, ma o čemu da je reč.

Postoji univerzalna formula pomoću koje se i objašnjavaju i razumevaju svi mogući fenomeni, odnosno, pomoću koje se iskustveno i naučno i otkrivaju i logički objašnjavaju svi mogući UZROCI i POSLEDICE sveukupne stvarnosti, koja glasi "JA + 7". Sve što u beskrajnom nebeskom prostoru postoji ili se desi, po ovoj formuli se i desi i postoji. I ko ovu formulu ne razume, taj ništa ne razume.

Energija je osnovni pojam - koji se ne definiše.
Njime se definišu drugi pojmovi.
Isto kao tačka, prava i ravan u matematici (geometriji).

I energija je "JA + 7" i to je ujedno i definicija energije. S obzirom da se energija ne može ni objasniti, ni definisati na drugi način nego po onome što ona uistinu jeste, a to je uvek i samo "JA + 7", i s obzirom da naučnici sveta to ne znaju, ne ostaje im drugo, nego ili da priznaju da to ne znaju ili da se prave blesavi i tvrde, da se energija ne definiše, a da se pomoću nje sve drugo definiše. Ova tvrdnja se ni po čemu ne razlikuje od tvrdnje vernika da se pomoću boga sve objašnjava idefiniše, a da se sam bog neti objašnjava, niti definiše. Zato što ni vernici ne znaju da se i bog definiše i postoji i objašnjava i razume takođe po formuli "JA + 7", isto kao što i naučnici ne znaju da se energija definiše, objašnjava i postoji po formuli "JA + 7". Odnosno, što ni naučnici ni vernici ne znaju da su "bog" i "energija", kao i "svest", odnosno, "inteligencija" jedno i isto. Koji su ujedno sam svoj i Kreator i Kreacija. Sve pomoću onih uiniverzalnih "7".

Ovo ti nije tačno.
Materija je definisana kao kondenzovana energija, još poodavno.

Pa, da! Energiju ne umemo da objasnimo i definišemo, ali ipak ćemo pomoću energije materiju i da definišemo i objasnimo i onda ćemo da se pravimo da nam je sve jasno i da sve razumemo.

Pomoću neobjašnjenih i jasno nedefinisanih pojmaova se ne mogu objašnjavati drugi nepoznati pojmovi, jer tako se ne dobije ništa drugo do "prazni baloni". Zato svi pokušaji svetske nauke, filozofije i teologije da objasne postojanje materije, života i prirode i jesu samo "prazni baloni".

Taj tvoj Kretač je energija, koja se stalno kreće, gradi talasno organizovanu energiju, materiju sa energijom, tamnu materiju,...pa se opat vraća u početni stadijum.

To je samo opažanje, opis i imenovanje fenomena, a nikako i objašnjenje koje je potrebno za razumevanje fenomena.

Naravno, radi se o Inteligentnoj energiji, Kreatoru, Tvorcu.

NIje novo da mnogi nučnici i filozofi sveta u svojim bezuspešnim i jalovim pokušajima da objasne postojanje materioje života i priode, počev od Ajnštajna, pa nadalje, na kraju nemoćno pozovu boga u pomoć, pa onda vernici kada tvrde da su u pravu pozivaju se i imenuju poznate naučnike, kako, eto, i oni veruju u boga. Sem Tesle i indijskog fizičara i jogija, Maharišija koji su znali i tvrdili da je materija sama svoj Kretač i Kreator, jer je sama po sebi i živa i svesna i inteligentna,

To što je ti nazoveš Kretač - time ništa novo nisi rekao.

Bio bi u pravu da sam samo rekao "Kretač", a da postojanje tog Kretača nisam do kraja objasnio uz pomoć formule "JA + 7" sa značenjem ZAKONA SVEUKUPNOG POSTOJANJA.

OZIMAN:

Љубо је помислио да може и на подфоруму "Природне науке" да просипа своје месијанске уобразиље, а ово једно питање било је сасвим довољно да га ућутка.

Штета што у филозофији не постоји сличан метод који би раздвојио праве филозофе од софиста и шарлатана. Него месије, просветљени, и слични, хрле филозофији као уточишту, јер једино ту могу лапрдати а да при томе изгледа да су нешто паметно рекли.

О томе сам писао овде:

Svoje i Šopenhauerove "prazne balone" ne možeš veličati i braniti pljuvanjem po Ljubi i njegovoj formuli "JA + 7", sa značenjem ZAKONA SVEUKUPNOG POSTOJANJA, kojem ni ti, ni svi šarlatani sveta, poput tebe, nikada neće uspeti ni pero da odbiju. Zato bi ti bolje bilo da se potrudiš, shvatiš i pomiriš se s tim da je formula "JA + 7" vrhunac i kraj filozofije, i ponizno se pred Ljubom pokloniš i skineš kapu.

AIZEN:

ali zar i ti ne radiš isto, kada pomoću ''ja +7'' definišeš i objašnjavaš ''ja+7''

Dobro pitanje!

Ne radim isto. Ja ne objašnjavam "JA + 7" uz pomoć "JA + 7", već "JA" objašnjavam uz pomoć "7". Dakle, objašnjavam uzajamno uslovljeni psihofizički proces koji se sastoji od 7 fizičkih i psihičkih radnji, koje kružno teku jedna iza druge i uzrokuju jedna drugu, omogućujući JASTVU, kao vršiocu radnji, da pomoću njih naizmenično i uvek iznova, po načinu ponavljanja, igra ulogu i sebe kao svog UZROKA i sebe kao svoje POSLEDICE.

Evo da pokažem na praktičnom primeru kako to izgleda. Ovo sam već ilustrovao na grafikonu "jaje-pile koka". Sada ću to da ponovim, ali na drugi način, malo preciznije, da može da se vidi i razume uzajamna kauzalnost između fizičkih i psihičkih radnji koje kružno i naizmeničnoi jedna iz druge proizilaze. Da može da se vidi i razume kako Jastvo naizmenično i uvek iznova, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokuje sebe kao psihičku pojavu i proces, a zatim uz pimoć sebe kao ppsihičke pojave i procesa uzrokuje sebe kao fizičku povžjavi i proces i na taj način večito postoji, odnosno SAMOODRŽAVA se.

kauzalitet 400 piksli 1.jpg

Obrati pažnju na sliku i pogledaj kako fizičke i psihičke radnje idu jedna iza druge kružno i kako svaka fizička ili psihička radnja koja ide pre, uvek uzrokuje onu fizičku ili psihičku radnju koja dolazi posle.

Pa tako, ako krenemo, na primer od fizičke radnje naprezanja, (pogledaj sliku) to je radnja pomoću koje Jastvo poprima fizička svojstva sile i mase i tako počinje da se manifestuje kao energija.

To je uslov da Jastvo može iz nematerijalnog stanja da pređe u materijalno, bez čega ne može da bude kretanja, jer samo ono koje je fizičko i energetsko može da se kreće i radi.

I kad se u tome uspe, tek tada su stvoreni uslovi opažanja, osećanja i pamćenja, tj stvaranja životnog iskustva (znanja, informacije), jer samo ono koje je energetsko i materijalno može da se opazi, oseti i zapamti. To je, ujedno i postupak pomoću kojega Jastvo sebe dovodi u stanje svesnosti.

A posle , kada se stvori znanje, odnosno informacija o kretanju, tek tada su stvoreni uslovi za psihičke radnje mišljenja i razumevanja kretanja koje se opazilo, osetilo i zapamtilo, jer ne može se misliti, ni razumeti ono što se ne zna.

A šta mišljenje i razumevanje naprezanja, kretanja i rada uzrokuju?

Mišljenje i razumevanje kretanja, naprezanja i rada prerastaju u želju, odnosno potrebu i volju za istim takvim oblikom naprezanja, kretanja i rada o kojem se ima iskustvo, tj. znanje i koje može da se misli i razumeva.

I tako se krug izročno-posledičnih veza zatvorio. Iz kruga se vidi da fizičkih radnji i procesa ne može da bude ako nisu uzurokovane psihičkim i obrnuto. Jastvo ove fizičke i psihičke radnje večito ponavlja i pomoću njih postoji, tj. samoodržava se i tako večito biva svojim i uzrokom i posledicom.

Svemir se sastoji iz bezbroj najraznovrsnijih oblika fizičkih radnji, ali ni jednu nije moguće izvršiti a da se istovremeno ne upotrebi svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Mi to praktično možemo da proverimo i razumemo na sebi. Ako bilo koju radnju, fizičku ili psihičku, želimo da izvršimo, automatski moramo da upotrebimo svih 7 naših fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, pa makar se radilo samo o pomeranju malog prsta na ruci. Pokušaj, pomeri mali prst na ruci i analiziraj koje si sve fizičke i psihičke radnje morao da koristiš. Morao si i da pomisliš na pomeranje malog prsta i da razumeš zašto želiš da ga pomeriš, zatim i da napregneš i pokreneš mali prst, i tokom tog pomeranja i da opaziš i osetiš to pomeranje, i naravno zapamtiš. Pa makar i kad hoćeš, izvini na izrazu, samo da prdneš, opat moraš svih sedam fizičkih i psihičkih radnji da korsitiš ii bilo šta drugo da uradiš. Te fizičke i psihičke radnje uvek TI vršiš, što podrazumeva da bez tog tvog "JA + 7" apsolutno se ništa ne dešava i ništa nije moguće. Zato "JA +7" i jeste formula i Zakon svakog postojanja i svakog dešavanja.

Ovo ne važi samo za čoveka, već pre svega za onu tvar od koje je čovek sagrađen i od koje je ceo svemir sagrađen. Ona je ta koja sa tih 7 sposobnosti raspolaže i pomoću njih se samoodržava i sva čuda sveta čini.

Ovo, kad čovek objašnjava materiju, život i Svemir pomoću svog JA i njegovih 7 sposobnosti, se u filozofiji naziva imenom "solipsizam". Mnogi ovakvo objašnjavanje Svemira ne smatraju validnim i ne priohvataju. Tako je bilo do sada, ali ne i od sada. Danas ovakav način objašnjavanja sveta već ima svoju punu validnost, s obzirom da u prirodnim naukama postoji bezbroj dokaza da ove fizičke i psihičke sposobnosti nisu čovekove, već od one žive i svesne tvari koja sve materijalne forme u svemiru gradi, kao i samog čoveka.

Ranije se u nauci mislilo i još uvek se misli da je fenomen postojanja svesti rezultat ljudskog organizma kao visoke organizacije materije i da svesti kao psihičke, duhovne pojave i procesa bez ljudskog organizma ne može da bude. A upravo je obrnuto. Ljudskog organizma kao visoke organizacije ne može da bude ako pre toga ne postoji materija kao živa, svesna i inteligentna tvar, koja raspolaže sa 7 sposobnosti pomoću kojih će, putem samoorganizaovanja svojih čestica da sagradi ljudski organizam kao organizaciju svog kretanja i rada. Na isti način su nastale sve mateijalne forme u Svemiru, organske i neorganske.

Dakle sve što postoji, od najmanje elementarne čestice, pa do Svemira kao celine za sebe i u sebi je "JA + 7" i to je Zakon sveukupnog postojanja i univerzalna formula pomoću koje se apsolutn sve i objašnjava i razumeva.

mislim da razumem,bar u grubim crtama,mada nažalost verovatno ne sve.
dakle od naprezanja se kreće,tako si reko? sa naprezanjem sve počinje a završava se razumevanjem?
pa onda to nije kružno kretanje,odnosno kretanje bez početka i kraja,jer ima početak,a početak i najbitnija,osnovna stavka,po tebi,je upravo naprezanje.ako od naprezanja sve kreće,onda naprezanje nema svoj uzrok? ili je pak uzrok naprezanja zadnja stavka na onom lancu odnosno razumevanje.
zbunjujuće mi je to malo

i šta ti tačno znači da je sva materija živa tj svesna? na primer kamen,odakle ti da i on ima svest,a ne da samo ljudsko biće,koje taj kamen opaža,ima svest?

i mislim da ova tvoja teorija više odgovara apsolutnom idealizmu nego solipsizmu,mada su to slični pravci.
''Apsolutni idealizam je jedna forma idealizma. Jedan od najpoznatijih predstavnika apsolutnog idealizma je George Wilhelm Friedrich Hegel (pripadnik njemačkog klasičnog idealizma, zajedno sa Kantom, Fichtheom i Schelingom). Pripadnici apsolutnog idealizma smatraju da je cjelokupna stvarnost jedna jedinstvena apsolutna ideja. Ona predstavlja jedinstvo subjekta i objekta i ona se neprestano razvija, kreće, unutar sebe.'' jel bi se složio sa time? pošto čini mi se da ti na neki način zasupaš jedinstvo subjekta i objekta (iako bi to rekao drugim rečima al to je to u suštini valjda)

Суштина као интензивна, недељива, трансцендентна, није предмет сазнања већ ткз. "интуиције" , самим тим она се не може објашњавати једначинама, у томе си у праву. Међутим, математика се тиме ни не бави. Она се односи на појаву и само на појаву а не на суштину по себи.

То је Шопенхауер лепо објаснио овим речима:

Онај ко се бави суштином по себи није, нити може бити научник, и тако себе називати. Онај ко не зна математику такође то није, ма колико се овим шарлатанима не свиђало да себи одузму титулу " научник" којом су се самоокитили.

Objasni već jednom sta je to transcendentno, jesi li to neposredno iskusio? Ja i ti znamo da nisi. Stoga vrijeme je da se otkrije ko je istinski šarlatan.

Šta tebi daje pravo da sebe nazivaš poznavaocem postojanja kad u taj aspekt sebe nisi ni zavirio?

Šta je to što je transcendentno?
Objasni kako postoji, inače sve dalje što pričaš nema nikakvu osnovu. Sve su to isprazna ponavljanja nečeg u što sam nisi imao neposredan uvid.

Opet naglašavam da i ti i ja znamo da ti nisi imao nikakvo neposredno iskustvo tog što nazivaš "transcendentnim".

Odakle ti onda pravo da o znanjima drugih uopšte donosiš bilo kakav sud???

AIZEN:

mislim da razumem,bar u grubim crtama,mada nažalost verovatno ne sve.
dakle od naprezanja se kreće,tako si reko? sa naprezanjem sve počinje a završava se razumevanjem?
pa onda to nije kružno kretanje,odnosno kretanje bez početka i kraja,jer ima početak,a početak i najbitnija,osnovna stavka,po tebi,je upravo naprezanje.ako od naprezanja sve kreće,onda naprezanje nema svoj uzrok? ili je pak uzrok naprezanja zadnja stavka na onom lancu odnosno razumevanje.
zbunjujuće mi je to malo

Nisi dobro razumeo. Ja sam krenuo od tačke na kružnici zvane "naprezannje", ali to nije bitno. Mogo sam da krenem od bilo koje tačke, jer niti i jedna od 7 tačaka ne može da ima značenje POČETKA, pa ni tačka naprezanje, zato jer je ona uzrokovanja mišljenjem i razumevanjem, koje se subjektivno manifestuje kao želja, odnosno, volja za naprezanjem i kretanjem, koja uvek ide pre naprezanja i kretanja i uzrokuje naprezanje i kretanje. Isto kao što ni mišljenje i razumevanje naprezanja i kretanja ne mogu da stoje na početku jer su uzrokovani znanjem o naprezanju i kretanju. Kao što ni znanje (informacija) o naprezanju i kretanju ne može da stoji na početku jer je uslovljeno iskuatvom, tj. psihičkim procesima opažanja, osećanja i pamćenja naprezanja i kretanja.

Dakle, ni jedna tačka na kružnici ne može da bude Početak, zato što je svaka tačka uslovljena, tj. uzrokovana onom tačkom koja ide ispred nje. To je princip zvani "koka-jaje" gde niti koka može da stoji na početku zato jer je uzrokovana jajetom, niti jaje može da stoji na početku zato jer je uzrokovano kokom.

A šta su zapravo, koka i jaje i šta se tu uzajamno i naizmenično uzrokuje?

Tu imamo samo JASTVO - to je živa i svesna materija od koje će koka da se kreira, sa onformacijom (DNK) o koki kao sitemu kretanja i rada te materije, koja uzrokuje koku kao sistem svoga kretanja i rada. Zatim imamo koku kao sistem kretanja i rada mnoštva živih i svesnih JASTAVA u kojoj ta živa i svesna kao materija, uz pomoć svojih 7 sposobnosti stiče iskustvo o koki kao sistemu kretanja i rada i pravi jaje sa tom sačuvanom informacijom (DNK) po kojemu će kasnije da nastane nova koka kao sistem naprezanja, kretanja i rada mnoštva JASTAVA, tj. mnoštva živih i svesni čestica materije, atoma i molekula. Svaka, elementarna čestica, svaki atom i svaki molekul, a kasnije i svaka ćelija u koki, kao i koka u celosti su za sebe i u sebi uvek i samo "JA +7"

Dakle, kada su u pitanju koka i jaje, tu samo imamo informaciju kao psihiči proces, pomoću koje će kasnije da se uzrokuje naprezanje, kretanje i rad kao fizički proces. Da bi se dalje, iz pomoć tog fizičkog procesa naprezanja, kretanja i rada omogućio psihički proces opažanja, osećanja i pamćenja i uzrokovala informacija o naprezanju, kretanju i radu.

Ovaj moj grafikon kružno poredanih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji koji sam sada dao, je samo širi, detalniji i potpuniji prikaz i objašnjenje kako su fizički i psihički procesi uzajamno večito i naizmenično, uzrokovani, da može da se razume da materija, život i Svemir ne postoje po načinu večotog TRAJANJA, već večitog PONALJANJA, tj. pretakanja kroz tri prirodna oblika i stanja, sa značenjem SAMOODRŽAVANJA, isto kao koka i jaje. Jer mogućnost, princip i zakon po kojem sve u svemiru večito i uvek nastaje i nestaje je za sve isti. Nebitno da li je reč o samo jednoj čestici koja se uvek iznova pali i gasi ili Svemiru kao celini, pa i koki, koji se uvek na isti način i "pali" i "gasi". To je ono što se u nauci zove imenom "vibracija" ili "bio ritam".

i mislim da ova tvoja teorija više odgovara apsolutnom idealizmu nego solipsizmu,mada su to slični pravci.
''Apsolutni idealizam je jedna forma idealizma. Jedan od najpoznatijih predstavnika apsolutnog idealizma je George Wilhelm Friedrich Hegel (pripadnik njemačkog klasičnog idealizma, zajedno sa Kantom, Fichtheom i Schelingom). Pripadnici apsolutnog idealizma smatraju da je cjelokupna stvarnost jedna jedinstvena apsolutna ideja. Ona predstavlja jedinstvo subjekta i objekta i ona se neprestano razvija, kreće, unutar sebe.'' jel bi se složio sa time? pošto čini mi se da ti na neki način zasupaš jedinstvo subjekta i objekta (iako bi to rekao drugim rečima al to je to u suštini valjda)

Slažem se ja sa ovim. Razlika je samo što sam ja mnogo konkretniji jer moje objašnjenje se ne zasniva samo na logici,već na konkretnom naučnom iskustvu koje danas imamo u oblasti prirodnih nauka i psihologije, a kojeg u dioba Kanta ili Hegela nije bilo. Ja u sve to uvodim kao novost još i "7 fizičkih i psihičkih sposobnosti" kojima raspolaže ona jedino postojeća tvar bez kojih ništa ne bi bilo moguće. I pri tome objašnjavam uzajamnu večitu, kružnu i naizmeničnu uslovljenost između fizičkih i psihičkih procesa, i to proglašavam jednstvenim i univerzalnim zakonom sveukupnog postojanja. Skraćeno "JA + 7".

Da se može objasniti ne bi bila intuicija :)

Slutnja ,tj intuicija je jedini institut misli koji se smatra da ne stiže iz svesti ,već iz "negde iza nje"...
O intuiciji ipak ponešto znamo...
-Pogrešiva je jer ne koristi istu logiku kao um,već sledi prirodne algoritme koji često nisu pravilni i
greške nastaju kad tok naiđe na nepravilnost,
-Ne ukazuje jasno na razrešenja,već najčešće okvirno,uopšteno,
-Nije je lako prizvati,poseduje i svoju samostalnost i čudnu i posebnu volju,
-Metafizićna je po svojoj supstanciji,
-Teško je saznajna ( i ovaj opis to pokazuje:mrgreen:) tako da je, pogrešno,idealisti,a i fenomenolozi,svrstavaju u transcedencije...itd

Eto Rile,ne prećutkujem,samo nisam bio tu da ti reknem šta "znam"...:manikir:

Slutnja ,tj intuicija je jedini institut misli koji se smatra da ne stiže iz svesti ,već iz "negde iza nje"...
O intuiciji ipak ponešto znamo...
-Pogrešiva je jer ne koristi istu logiku kao um,već sledi prirodne algoritme koji često nisu pravilni i
greške nastaju kad tok naiđe na nepravilnost,
-Ne ukazuje jasno na razrešenja,već najčešće okvirno,uopšteno,
-Nije je lako prizvati,poseduje i svoju samostalnost i čudnu i posebnu volju,
-Metafizićna je po svojoj supstanciji,
-Teško je saznajna ( i ovaj opis to pokazuje:mrgreen:) tako da je, pogrešno,idealisti,a i fenomenolozi,svrstavaju u transcedencije...itd

Eto Rile,ne prećutkujem,samo nisam bio tu da ti reknem šta "znam"...:manikir:

Ne postoji pogrešna i pogrešiva intuicija, postoje samo pogrešno interpretirane intuitivne poruke.

Moraš biti majstor prepoznavanja intuitivnog jezika.
Intuicija je jezik duha, stoga moraš znati kako duh operiše i na koji način prenosi i prepoznaje znanja.

- - - - - - - - - -

Intuicija ne koristi nikakvu logiku.
Logika je altaka razuma a intuicija alatka duha.

AIZEN:

Nisi dobro razumeo. Ja sam krenuo od tačke na kružnici zvane "naprezannje", ali to nije bitno. Mogo sam da krenem od bilo koje tačke, jer niti i jedna od 7 tačaka ne može da ima značenje POČETKA, pa ni tačka naprezanje, zato jer je ona uzrokovanja mišljenjem i razumevanjem, koje se subjektivno manifestuje kao želja, odnosno, volja za naprezanjem i kretanjem, koja uvek ide pre naprezanja i kretanja i uzrokuje naprezanje i kretanje. Isto kao što ni mišljenje i razumevanje naprezanja i kretanja ne mogu da stoje na početku jer su uzrokovani znanjem o naprezanju i kretanju. Kao što ni znanje (informacija) o naprezanju i kretanju ne može da stoji na početku jer je uslovljeno iskuatvom, tj. psihičkim procesima opažanja, osećanja i pamćenja naprezanja i kretanja.

Dakle, ni jedna tačka na kružnici ne može da bude Početak, zato što je svaka tačka uslovljena, tj. uzrokovana onom tačkom koja ide ispred nje. To je princip zvani "koka-jaje" gde niti koka može da stoji na početku zato jer je uzrokovana jajetom, niti jaje može da stoji na početku zato jer je uzrokovano kokom.

A šta su zapravo, koka i jaje i šta se tu uzajamno i naizmenično uzrokuje?

Tu imamo samo JASTVO - to je živa i svesna materija od koje će koka da se kreira, sa onformacijom (DNK) o koki kao sitemu kretanja i rada te materije, koja uzrokuje koku kao sistem svoga kretanja i rada. Zatim imamo koku kao sistem kretanja i rada mnoštva živih i svesnih JASTAVA u kojoj ta živa i svesna kao materija, uz pomoć svojih 7 sposobnosti stiče iskustvo o koki kao sistemu kretanja i rada i pravi jaje sa tom sačuvanom informacijom (DNK) po kojemu će kasnije da nastane nova koka kao sistem naprezanja, kretanja i rada mnoštva JASTAVA, tj. mnoštva živih i svesni čestica materije, atoma i molekula. Svaka, elementarna čestica, svaki atom i svaki molekul, a kasnije i svaka ćelija u koki, kao i koka u celosti su za sebe i u sebi uvek i samo "JA +7"

Dakle, kada su u pitanju koka i jaje, tu samo imamo informaciju kao psihiči proces, pomoću koje će kasnije da se uzrokuje naprezanje, kretanje i rad kao fizički proces. Da bi se dalje, iz pomoć tog fizičkog procesa naprezanja, kretanja i rada omogućio psihički proces opažanja, osećanja i pamćenja i uzrokovala informacija o naprezanju, kretanju i radu.

Ovaj moj grafikon kružno poredanih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji koji sam sada dao, je samo širi, detalniji i potpuniji prikaz i objašnjenje kako su fizički i psihički procesi uzajamno večito i naizmenično, uzrokovani, da može da se razume da materija, život i Svemir ne postoje po načinu večotog TRAJANJA, već večitog PONALJANJA, tj. pretakanja kroz tri prirodna oblika i stanja, sa značenjem SAMOODRŽAVANJA, isto kao koka i jaje. Jer mogućnost, princip i zakon po kojem sve u svemiru večito i uvek nastaje i nestaje je za sve isti. Nebitno da li je reč o samo jednoj čestici koja se uvek iznova pali i gasi ili Svemiru kao celini, pa i koki, koji se uvek na isti način i "pali" i "gasi". To je ono što se u nauci zove imenom "vibracija" ili "bio ritam".

Slažem se ja sa ovim. Razlika je samo što sam ja mnogo konkretniji jer moje objašnjenje se ne zasniva samo na logici,već na konkretnom naučnom iskustvu koje danas imamo u oblasti prirodnih nauka i psihologije, a kojeg u dioba Kanta ili Hegela nije bilo. Ja u sve to uvodim kao novost još i "7 fizičkih i psihičkih sposobnosti" kojima raspolaže ona jedino postojeća tvar bez kojih ništa ne bi bilo moguće. I pri tome objašnjavam uzajamnu večitu, kružnu i naizmeničnu uslovljenost između fizičkih i psihičkih procesa, i to proglašavam jednstvenim i univerzalnim zakonom sveukupnog postojanja. Skraćeno "JA + 7".

nisi na ovo odgovorio ''i šta ti tačno znači da je sva materija živa tj svesna? na primer kamen,odakle ti da i on ima svest,a ne da samo ljudsko biće,koje taj kamen opaža,ima svest?
''

nisi na ovo odgovorio ''i šta ti tačno znači da je sva materija živa tj svesna? na primer kamen,odakle ti da i on ima svest,a ne da samo ljudsko biće,koje taj kamen opaža,ima svest?
''

СВАШТА С'ТОБОМ...:roll:

Није могуће да ниси чуо за " Камен Мудрости "...:huh:

Лупиш главом о њега ..и...Одма си :idea: :D паметнији...:hehe:...:hahaha: :zcepanje:

Када главом удариш у ..обичан камен...и тада ћеш од њега добити нека сазнања и информације ..типа: " Чамова даска је мекша " ..или.. " Не ударај јако, ако ти није нужда "...:hehe: ..и слично...:aha2:

AIZEN:

Nisam rekao da "sva materija ima svest", već "da je sva materija napregnuta i pokrenuta svest". Svest je ono što postoji i raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposonmosti, bez kojih ne bi moglo da postoji. Kamen, isto kao i čovek, ne mogu imati svest, već je to materija, koja je u svemu ista, od koje su sagrađeni i čovek i kamen. Kamen i čovek su samo organizacija života i rada materijalizovane, tj. napregnuta i pokrenuta svesti.

Još i ovo kao bitno: svest se ne može "imati", već "biti". Može se imati svesnost ili može se biti svestan. To meže samo ono što postoji, a to je ono što raspolaže sa sedam sposobnosti koje zovemo imenom "SVEST", koju, kada se napregne i pokrene opažamo i zovemo imenom "energija" ili "materija", a koja samu sebe zove imenom "JA".

Kad se pitamo šta je čovekova svest, odgovor je da se ona takođe manifestuje kao materija, u obliku elektromagnetnog polja koje obavija i prožima ljudski organizam, pomoću koje radi ljudski mozak, čula i nervni sistem, koja se može odvojiti od tela ili spojiti sa telom. Koja preživljava smrt tela i odvajanje od tela, ostajući živa i svesna slično kao što je bila i u telu, jer i dalje raspolaže sa svojioh 7 sposobnosti kojima je raspolagala i u telu. Samo što tada više ne može da koristi telesna čula i oseća telo jer više nije informatički povezana sa telom.

Slično je i sa kamenom. Materija koja gradi kamen je takođe živa i svesna i raspolaže sa sedam sposobnosti. Minerali kamena, ili voda i vazduh, kad dospeju u telo biljke, životinje ili čoveka, bez problema, uz pomoć svojih sedam spsobnosti, u skladu sa informacijom o građi tela biljke, životinje ili čoveka, postaju drugačije svesni nego u telu izvan tela biljke, životinje ili čoveka, i lako se prilagođavaju životu u telu biljke, životinje ili čoveka u skladu sa zadatkom koji prema podeli rada dobiju kad uđu u sastav tela biljke, životinje ili čoveka.

Inače i kamen je svesta na svoj način. Ne kao čovek, već kao planeta Zemlja. I Zemlja ima svoje svesno elektromagnetno polje koje igra ulogu zajedničke, kolektivne svesti svih atoma i molekula koji se nalaze u sastavu tela Zemlje, Kad dodirnemo bilo koji kamen mi, zapravo uvek dodirnemo telo planete Zemlje. Zemlja kao živo i svesno biće, koje se nalazi u Sunčevom sistemu i galaksiji kao harmoničnoj organizaciji života i rada mnoštva nebeskih tela, svesna je isto koliko i Galaksija, a kamen koji gradi telo planete Zemlje svestan je isto onoliko koliko i Zemlja. Kada mi posmatramo jedan kamen, mislimo da nije živ i svestan, zato jer se nikada ne mrda sa mesta i ne kreće. Međutim, to nije tačno. Kamenje se takođe kreće i radi, ali ne pojedinačno, već zajedno kao planeta Zemlja. Kreće se oko Sunca, a sa Suncem zajeno kreće se Kroz našu Galaksiju i to upravo snagom svog kamenja, vazduha i vode koji se nalaze u sastavu tela planete Zemlje. Isto kao što se ni ćelije našeg tela ne kreću pojedinačno po našem telu, ali kreću se kao telo. Telo se kreće pokretano snagom ćelija svoga tela i svojih mišića.

Sve ovo što pričam je malo dublja analiza stvarnosti onakve kakva ona ujistinu jeste. Ljudi nisu navikli da dublje logički analiziraju stvarnost, čak je većinom uopšte i ne analiziraju i ne razmišljaju o njoj, pa zato i ne znaju istinu o postojanju stvarnosti. A i oni koji je analizioraju i te svoje analize objavljuju u naučnim, filozofskim i verskim delima, te njihove analize još uvek nisu savršene, do kraja dorečene ili su još uvek dobrim svojim delom pogrešne. A ljudi koji iz njihovih dela uče ne preispituju i ne proveravaju istinitost njihovih tvrdnji, već ih uzimaju "novo za gotovo". I kada se desi da neko pronikne malo dublje u logiku po kojoj stvarnost postoji, ljudi to teško prihvataju jer su već izgradili svoj sistem verovanja i uibeđenja u skladu sa postoječim naučnim, filozofskim i verskim delima i prema njima uskladili svoj način života i navike. To smatraju neprikosnovenim istinama o životu i stvarnosti i obično to ne žele da menjaju. Tako je i sa ovom novootkrivenom logikom o postopjanju materije, života i prirode koju ja sda prezentiram. Ne ide ni malo lako, bez obzira što ja nisam ništa izmislio, već samo logički povezao činjenice koje su u prirodnim naukama i psihologiji odavno poznate.

Back