AIZEN:
ali zar i ti ne radiš isto, kada pomoću ''ja +7'' definišeš i objašnjavaš ''ja+7''
Dobro pitanje!
Ne radim isto. Ja ne objašnjavam "JA + 7" uz pomoć "JA + 7", već "JA" objašnjavam uz pomoć "7". Dakle, objašnjavam uzajamno uslovljeni psihofizički proces koji se sastoji od 7 fizičkih i psihičkih radnji, koje kružno teku jedna iza druge i uzrokuju jedna drugu, omogućujući JASTVU, kao vršiocu radnji, da pomoću njih naizmenično i uvek iznova, po načinu ponavljanja, igra ulogu i sebe kao svog UZROKA i sebe kao svoje POSLEDICE.
Evo da pokažem na praktičnom primeru kako to izgleda. Ovo sam već ilustrovao na grafikonu "jaje-pile koka". Sada ću to da ponovim, ali na drugi način, malo preciznije, da može da se vidi i razume uzajamna kauzalnost između fizičkih i psihičkih radnji koje kružno i naizmeničnoi jedna iz druge proizilaze. Da može da se vidi i razume kako Jastvo naizmenično i uvek iznova, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokuje sebe kao psihičku pojavu i proces, a zatim uz pimoć sebe kao ppsihičke pojave i procesa uzrokuje sebe kao fizičku povžjavi i proces i na taj način večito postoji, odnosno SAMOODRŽAVA se.
Obrati pažnju na sliku i pogledaj kako fizičke i psihičke radnje idu jedna iza druge kružno i kako svaka fizička ili psihička radnja koja ide pre, uvek uzrokuje onu fizičku ili psihičku radnju koja dolazi posle.
Pa tako, ako krenemo, na primer od fizičke radnje
naprezanja, (pogledaj sliku) to je radnja pomoću koje Jastvo poprima fizička svojstva sile i mase i tako počinje da se manifestuje kao energija.
To je uslov da Jastvo može iz nematerijalnog stanja da pređe u materijalno, bez čega ne može da bude
kretanja, jer samo ono koje je fizičko i energetsko može da se kreće i radi.
I kad se u tome uspe, tek tada su stvoreni uslovi
opažanja, osećanja i pamćenja, tj stvaranja životnog iskustva (znanja, informacije), jer samo ono koje je energetsko i materijalno može da se opazi, oseti i zapamti. To je, ujedno i postupak pomoću kojega Jastvo sebe dovodi u stanje svesnosti.
A posle , kada se stvori znanje, odnosno informacija o kretanju, tek tada su stvoreni uslovi za psihičke radnje
mišljenja i razumevanja kretanja koje se opazilo, osetilo i zapamtilo, jer ne može se misliti, ni razumeti ono što se ne zna.
A šta mišljenje i razumevanje naprezanja, kretanja i rada uzrokuju?
Mišljenje i razumevanje kretanja, naprezanja i rada prerastaju u želju, odnosno potrebu i volju za istim takvim oblikom naprezanja, kretanja i rada o kojem se ima iskustvo, tj. znanje i koje može da se misli i razumeva.
I tako se krug izročno-posledičnih veza zatvorio. Iz kruga se vidi da fizičkih radnji i procesa ne može da bude ako nisu uzurokovane psihičkim i obrnuto. Jastvo ove fizičke i psihičke radnje večito ponavlja i pomoću njih postoji, tj. samoodržava se i tako večito biva svojim i uzrokom i posledicom.
Svemir se sastoji iz bezbroj najraznovrsnijih oblika fizičkih radnji, ali ni jednu nije moguće izvršiti a da se istovremeno ne upotrebi svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Mi to praktično možemo da proverimo i razumemo na sebi. Ako bilo koju radnju, fizičku ili psihičku, želimo da izvršimo, automatski moramo da upotrebimo svih 7 naših fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, pa makar se radilo samo o pomeranju malog prsta na ruci. Pokušaj, pomeri mali prst na ruci i analiziraj koje si sve fizičke i psihičke radnje morao da koristiš. Morao si i da pomisliš na pomeranje malog prsta i da razumeš zašto želiš da ga pomeriš, zatim i da napregneš i pokreneš mali prst, i tokom tog pomeranja i da opaziš i osetiš to pomeranje, i naravno zapamtiš. Pa makar i kad hoćeš, izvini na izrazu, samo da prdneš, opat moraš svih sedam fizičkih i psihičkih radnji da korsitiš ii bilo šta drugo da uradiš. Te fizičke i psihičke radnje uvek TI vršiš, što podrazumeva da bez tog tvog "JA + 7" apsolutno se ništa ne dešava i ništa nije moguće. Zato "JA +7" i jeste formula i Zakon svakog postojanja i svakog dešavanja.
Ovo ne važi samo za čoveka, već pre svega za onu tvar od koje je čovek sagrađen i od koje je ceo svemir sagrađen. Ona je ta koja sa tih 7 sposobnosti raspolaže i pomoću njih se samoodržava i sva čuda sveta čini.
Ovo, kad čovek objašnjava materiju, život i Svemir pomoću svog JA i njegovih 7 sposobnosti, se u filozofiji naziva imenom
"solipsizam". Mnogi ovakvo objašnjavanje Svemira ne smatraju validnim i ne priohvataju. Tako je bilo do sada, ali ne i od sada. Danas ovakav način objašnjavanja sveta već ima svoju punu validnost, s obzirom da u prirodnim naukama postoji bezbroj dokaza da ove fizičke i psihičke sposobnosti nisu čovekove, već od one žive i svesne tvari koja sve materijalne forme u svemiru gradi, kao i samog čoveka.
Ranije se u nauci mislilo i još uvek se misli da je fenomen postojanja svesti rezultat ljudskog organizma kao visoke organizacije materije i da svesti kao psihičke, duhovne pojave i procesa bez ljudskog organizma ne može da bude. A upravo je obrnuto. Ljudskog organizma kao visoke organizacije ne može da bude ako pre toga ne postoji materija kao živa, svesna i inteligentna tvar, koja raspolaže sa 7 sposobnosti pomoću kojih će, putem samoorganizaovanja svojih čestica da sagradi ljudski organizam kao organizaciju svog kretanja i rada. Na isti način su nastale sve mateijalne forme u Svemiru, organske i neorganske.
Dakle sve što postoji, od najmanje elementarne čestice, pa do Svemira kao celine za sebe i u sebi je "JA + 7" i to je Zakon sveukupnog postojanja i univerzalna formula pomoću koje se apsolutn sve i objašnjava i razumeva.