sta mislite o vegetarijanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme mima2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
2216.gif
2222.gif
2220.gif
2221.gif
133.gif
2140.gif
2130.gif
2181.gif
2188.gif
2179.gif
2126.gif
2204.gif

EAT VEGGIES! :mrgreen:

pa meso sadrzi mnoge materije koje se u biljkama sigurno ne mogu naci, za coveka je vazno da ima raznoliku ishranu

alo ljudi pa mi smo svastojedi!

a sto se tice mekartnijeve, ranije su govorili da vegetarijanstvo sprecava rak, ona je drugacije dokazala **(kad je umrla :? )
tu mi je nesto sumljivo... :?

LPhoklica:
pa meso sadrzi mnoge materije koje se u biljkama sigurno ne mogu naci, za coveka je vazno da ima raznoliku ishranu

a sto se tice mekartnijeve, ranije su govorili da vegetarijanstvo sprecava rak, ona je drugacije dokazala **(kad je umrla :? )
m daj bre jesi ti citala ono sto je Swan pisala, sve sto ima u mesu moze se naci i u biljkama ... samo sto kad jedes biljke, imas cak raznovrsniju ishranu, sto je pak i bolje ((;

~ ~ ~ ~ ~
Jungle is nothing without animals, animals are nothing without jungle!
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

Master_Chief:
New Rose:
Cheaf:
Pa ovako,Bog je odredio da ljudi jedu meso a i nase telo mora da ima neophodne materije iz mesa.Tako da ne bih se odrekao jednog lepog na rostilju pecenog pileceg bataka samo zato sto mi je zao pileta koje jedem.
Zasto mislis da ti imas vise prava na zivot od pileta?
Ja se ne bih odrekla tvoj bataka na rostilju samo zato sto mi te je zao.
Mislim da je to bezveze, bez obzira na inteligenciju ( tipa: sto ih ne jesti kad su glupe zivotinje ) onda bismo trebali jesti i glupe ljude. Zasto razlikovati?
Uostalom svi ti proteini se mogu naci i u raznim namirnicama biljnog porekla.
A inace, licemerje je biti vegetarijanac sa koznim cipelama!!!
Pa zivotinje se izmedju sebe ubijaju i jedu zbog hrane,i mi ljudi smo na neki nacin zivotinje,a i brate ta prokleta pilad se proizvode da bi se jela,da se ne proizovede i da su ugrozena vrsta sigurno ne bih ni ja jeo...ne treba ici iz krajnosti u krajnost,mislim da dosta vegetarijanaca preteruje,ipak su ljudi jeli meso desetine hiljada godina i sad neko dodje i kaze necu da ubijem da bih jeo nego cu da zivim na zelenisu...

Ali zasto proizvodimo tu pilad??? Da bismo ih pojeli??? Ne pazi - ako mislis da ti pilici barem imaju lep zivot pre smrti ( pa u kazan/rernu ) varas se - oni uglavnom ne vide svetlost dana vec svi zive na gomili u nekoj prostoriji i tu je industrija...
Pa cekaj, po toj tvojoj logici, da posle 10 000 godina odjednom menjamo stvar, ajde onda da to posmatramo ovako:

Dodje covek i kaze - ajde ubijali smo se do sad - necemo vise, nema vise ratova!
i onda se pojavi neko drugi i kaze: sta sad 10 000 godina smo se ubijali, sad da prestanemo?

Pa dajte, to je samo jedna plemenita promena!
ZASTO JE ISPRAVNIJE POJESTI ZIVOTINJU NEGO POJESTI COVEKA? ( KADA CE MI NEKO ODGOVORITI NA PITANJE??? )

-LPhoklica:
ne se.ri :roll:
-Tisha:
jaoooo :D pa neko je citao one moje kilometarske postove,diiiiivno :D
da bas kao sto kazes-sve sto ima u mesu moze se naci u biljkama,a tu je i lakse resenje:riba :idea:
-NewRose:
Jos jednom,u potpunosti se slazem....
Pitanje malo previse filozofsko a meni se spava:p

i najvaznije...
IZUZETNO,ali izuzetno me nervira kada neki dodju ovde i pljuju po vegeterijancima(i uopste o tom nacinu ishrane)a najblaze receno-NEMAJU POJMA iliti lupetaju ko maksim po diviziji.
Otvorite temu 'GURMANI' pa tamo trabunjajte o mesu do mile volje a ne ovde jer iritira!!! :x

mortishaaa:
LPhoklica:

m daj bre jesi ti citala ono sto je Swan pisala, sve sto ima u mesu moze se naci i u biljkama ... samo sto kad jedes biljke, imas cak raznovrsniju ishranu, sto je pak i bolje ((;

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

da budem iskrena uopste ne verujem u to, to je neka vresta utehe za one koji jedu samo biljke :roll:

eto to je neko moje misljenje mada nenam nista protiv drugih...

MEAT IS MURDER

Heifer whines could be human cries
Closer comes the screaming knife
This beautiful creature must die
This beautiful creature must die
A death for no reason
And death for no reason is MURDER

And the flesh you so fancifully fry
Is not succulent, tasty or kind
It's death for no reason
And death for no reason is MURDER

And the calf that you carve with a smile
Is MURDER
And the turkey you festively slice
Is MURDER
Do you know how animals die ?

Kitchen aromas aren't very homely
It's not "comforting", cheery or kind
It's sizzling blood and the unholy stench
Of MURDER

It's not "natural", "normal" or kind
The flesh you so fancifully fry
The meat in your mouth
As you savour the flavour
Of MURDER

NO, NO, NO, IT'S MURDER
NO, NO, NO, IT'S MURDER
Oh ... and who hears when animals cry ?

da... ko cuje zivotinje kada placu kada ih covek kolje i.... kada se u prirodi medjusobno izjedaju :?

PS ako si i na mene mislila za ono pljuvanje po vegetarijancima, ni jednu losu stvar nisam rekla o njima...

PPS. zasto se zivotinje u prirodi ne suzdrzavaju od mesa?

LPhoklica:
da... ko cuje zivotinje kada placu kada ih covek kolje i.... kada se u prirodi medjusobno izjedaju :?

PS ako si i na mene mislila za ono pljuvanje po vegetarijancima, ni jednu losu stvar nisam rekla o njima...

Heheh, lepo receno.
Mogu da razumem vegeterijance koji su vegeterijanci zato sto moraju da budu vegeterijanci.
I oni cim probaju bilo koji zivotinjski proizvod nakon minut sve ispovracaju.

A oni sto seru o zastiti zivotinja ili zbog zdravlja, oni stvarno seru.
U prirodi postoji lanac ishrane koji treba postovati da bi sve lepo funkcionisalo. Razumem ta udruzenja za zastitu zivuljki koje se masovno istrebljuju da bi ljudi imali lepe cizmice, zimsku bundu od medJeda itd. I takva udruzenja treba postovati.

LPhoklica:

nisam mislila na tebe vec uopsteno.
zato sto se to zove LANAC ISHRANE,i kada npr lav ne bi jeo gazelu one bi se prenamnozile i nastala bi ekoloska katastrofa.U prirodi je sve uredjeno,ko koga jede i ko koga juri i kada bi se to poremetilo posledice bi bile katastrofalne...

Ljudi nemaju potrebe to da rade(tj ne ucestvuju u prirodnom lancu ishrane),jer je planeta savrseno funkcionisala i bez coveka.

e sad,kao sto rece neko:gajimo pilice da bi ih jeli.Sad.....zasto ih jedemo?
Svidja nam se meso.
Zasto ih ne jesti?
Prvo zbog sopstvenog zdravlja....
Zasto U Japanu gotovo da i nema srcanih udara?Ljudi samo ruckaju ribu...
zatim,zbog toga sto je to pile zivo bice kao i covek,ima potrebe i ima osecanja.
New rose je rekla-da li iko od nas ima predstavu kako oni gaje te pilice?Hrane ih nekim muckalicama za brze tovljenje u fabrikama....sta je tu PRIRODNO???
doduse,sada se i povrce isto djubri svakavim hemikalijama,pa i to ne moze biti potpuno zdravo...

zao mi je MaRe sto cu te razocarati, ali ja svakako da moram nesto da dodam ...
prvo nesto da citiram, sto ne znam bas koliko je usko povezano sa ovom celom pricom, ali se moze primeniti i na nju: "Sta je covek bez zivotinja? Ako sve zivotinje odu, covek ce umreti od velike usamljenosti duha. Sto god se desilo zivotinjama ubrzo ce se dogoditi i coveku. Sve stvari su povezane. Morate nauciti svoju decu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih dedova. Da bi oni postovali zemlju, recite vasoj deci da je zemlja s nama u srodstvu. Ucite vasu decu, kao sto cinimo mi s nasom, da je zemlja nasa majka. Sto god snadje zemlju snacice i sinove zemlje. Ako covek pljune na tlo, pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada coveki; covek pripada zemlji."
(iz pisma poglavice Indijanaca americkom predsedniku, 1854.)
mnogi verovatno znaju odakle sam ovo citirala ... no nije ni bitno ... doduse prvi deo ima najvise veze sa ovim sto pricamo ...
sad dalje ... ->
New Rose:
Pa dajte, to je samo jedna plemenita promena!
ZASTO JE ISPRAVNIJE POJESTI ZIVOTINJU NEGO POJESTI COVEKA? ( KADA CE MI NEKO ODGOVORITI NA PITANJE??? )
svakako da nije ispravine ... (((; ali ti danas to ne mozes objasniti jednom coveku ... danas, u svetu industijalizacije, tehnologije ... u svetu gde coveka nije vise briga za drugog coveka (skoro p i za svoje bliznje ...), a kamoli za neku tamo zivotinju koja po njima eto igrom slucaja izvor hrane, oni su navikli na to i nece da menjaju (navika je gadan porok!) ... oni ce uvek reci (kao sto se i da primetiti u odgovorima na temi...) p ubijali smo ih tolike godine da bi ih jeli, zar je bitno sad da prestanemo? njih nij briga sto su zivotinje zive, stoo imaju osecanja ... kad neko kaze 'nemojmo ubijati/jesti zivotinje, one su zive!' dodju drugi i kazu 'p i biljke du zive, zasto njih jesti?' svaka jedinka se razlikuje od druge po nekoj 'osobini' ... tako uzmimo da poredimo biljku, zivotinju, coveka i kompijuter ... covek je na najvecem stupnju razvica ... ima najvise 'osobina' ... dakle biljka je ziva, ali ona nema osecanja, a takodje ni inteligenciju ... zivotinje su zive, a i poseduju osecanja (zato su bliska coveku), ali nisu inteligentne (mada pojedine i jesu, ali ne pricam o tome...) ... covek - je ziv, poseduje osecanja, inteligenciju, kao i (sto ga upravo i razlikuje od svih jedinki) 'sposobnost' da postavlja fundamentalna pitanja (tipa zasto je rodjen? ili napr. ovo sto mi raspravljamo zasto jesti zivotinje? zivotinja to nikad nece upitati, ali ce osecati bol ako je ubijaju...) ... dok kompijuteri nisu zivi, ne poseduju osecanja, jedino imaju inteligenciju ... (ovo sam sve vec jednom slicno pricala...) ... e sad zasto sam ja sad sve ovo pricala ... LoL (vi kazete: to se i mi svi pitamo!! LoL) znaci covek u danasnjem vremenu pocinje da gubi osecanja (kao 'sazaljenje', ali ne u ruznom smislu...), prestaje da se pita zasto? nema vremena za tako nesto, ljude vise nij briga ni za sta, oni se pretvaraju u masine koje su zive ... a to svakako nije lepa buducnost, ni za koga ... kao sto kaze prvih par recenica mog posta! e sad ... kakve sve ovo veze ima sa tvojim pitanjem LoL ja ne znam odgovor, jer ni ja ne razumem ... ali znam sta se desava sa ovim svetom i na taj nacin objasnjavam covekovo ponasanje (ili bar pokusavam da shvatim ((;)
Swan:
-LPhoklica:
ne se.ri :roll:
Mala, mogla si da budes malo recitija LoL
Swan:
-Tisha:
jaoooo :D pa neko je citao one moje kilometarske postove,diiiiivno :D
da bas kao sto kazes-sve sto ima u mesu moze se naci u biljkama,a tu je i lakse resenje:riba :idea:
svakako da jesam ((; ... p da ... ali zar i ribe nisu zivotinje? RoLL tu mi uopste niste jasni ... mozde ste to vec pre razjasnili, ali ja sam zaboravila OoPs
LPhoklica:
da budem iskrena uopste ne verujem u to, to je neka vresta utehe za one koji jedu samo biljke :roll:

eto to je neko moje misljenje mada nenam nista protiv drugih...
kao prvo ... kao sto sam vec rekla ja nisam vegeterijanac (; tako da nemam razloga da se tesim ...(; ja samo kazem ono sto znam ... (btw da ne shvatis pogresno ja ovo sve pricam totalno prijateljski sa (: izrazom na licu (;) ... ti sama kazes da je to tvoje misljenje, da znaci ne znas nista o stetnosti kako biljaka tako i zivotinja ... e p ja idem u medicinsku (mada i ne ucimo puno o tome LoL) i znam ddovoljno da bih mogla da zakljucim ono sto sam rekla ... tako da ... (;
@ Swan - bas je dobra pesma ... cija je?
@ Kuliraza - bas si me iznenadio SHOCK elem ... a sto ja volim kad ljudi (kako kazes) seru o necemu o cemu i ne znaju puno (;
Swan:
Ljudi nemaju potrebe to da rade(tj ne ucestvuju u prirodnom lancu ishrane),jer je planeta savrseno funkcionisala i bez coveka.
sa ovim se totaaaaaaaaaalno ne slazem ... tacno se secam da smo iz biosta u OS crtali onaj krug ishrane i coveka izmedjuostalog, znaci da i covek ucestvuje u lancu ishrane .. ali to svakako ne znaci da on Mora ucestvovati u njemu! a ovaj drugi deo recenice SHOCK Mala, znas li sta si upravo rekla?! ajmo svi da se pobijemo i ostavimo zivotinje da zive SHOCK pazi ovako ... sve je na svetu povezano ... nista na planeti ne moze bez onog drugog, zato svi i postojimo ... da nije postojala potreba za razumnim bicem na zemlji, da li bi on bio stvoren (mada bi on istu trebao da cuva, a ne unistava! no, vremena se menjaju... sve je nepredvidivo ...) ... dakle covek je potreban planeti (na neki cudan nacin...) .. blah ...
Swan:
New rose je rekla-da li iko od nas ima predstavu kako oni gaje te pilice?Hrane ih nekim muckalicama za brze tovljenje u fabrikama....sta je tu PRIRODNO???
doduse,sada se i povrce isto djubri svakavim hemikalijama,pa i to ne moze biti potpuno zdravo...
danas ne postoi prirodno ... p je mozda (?!?) bezvredno raspravljati o svemu ovde .. ali kao sto vec rekoh tehnologija, industrijalizacija ... da se ne ponavljam ... unistavamo ono od cega zivimo? koliko cemo jos opstati ...
Swan:
Zdravo je sve shto nije hemijski pravljeno
navedi mi u danasnjem vremenu jednu takvu stvar?

uh smorih ... nadam se da nisam previse prosirila temu .. OoPs
Pozdravljam vas!

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

mortishaaa:
prvo nesto da citiram, sto ne znam bas koliko je usko povezano sa ovom celom pricom, ali se moze primeniti i na nju: "Sta je covek bez zivotinja? Ako sve zivotinje odu, covek ce umreti od velike usamljenosti duha. Sto god se desilo zivotinjama ubrzo ce se dogoditi i coveku. Sve stvari su povezane. Morate nauciti svoju decu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih dedova. Da bi oni postovali zemlju, recite vasoj deci da je zemlja s nama u srodstvu. Ucite vasu decu, kao sto cinimo mi s nasom, da je zemlja nasa majka. Sto god snadje zemlju snacice i sinove zemlje. Ako covek pljune na tlo, pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada coveki; covek pripada zemlji."
mnogi verovatno znaju odakle sam ovo citirala ... no nije ni bitno ...
ja ne znam!....ali je divno,predivno!!! :D

Milica:
:oops: :oops: :oops: pa znam :oops: :oops: :oops:
Milica:
svakako da jesam ((; ... p da ... ali zar i ribe nisu zivotinje? RoLL tu mi uopste niste jasni ... mozde ste to vec pre razjasnili, ali ja sam zaboravila OoPs
ma pravi vegani ne jedu ribe naravno,ali ne mozes se odmah totalno odreknuti mesa...mora da ide postupno,a pricali smo o tome jos na pocetku cini mi se....
Milica:
@ Swan - bas je dobra pesma ... cija je?
The Smiths :wink: bas tad sam ih slusala....

Milica:
sa ovim se totaaaaaaaaaalno ne slazem ... tacno se secam da smo iz biosta u OS crtali onaj krug ishrane i coveka izmedjuostalog, znaci da i covek ucestvuje u lancu ishrane .. ali to svakako ne znaci da on Mora ucestvovati u njemu! a ovaj drugi deo recenice SHOCK Mala, znas li sta si upravo rekla?! ajmo svi da se pobijemo i ostavimo zivotinje da zive SHOCK pazi ovako ... sve je na svetu povezano ... nista na planeti ne moze bez onog drugog, zato svi i postojimo ... da nije postojala potreba za razumnim bicem na zemlji, da li bi on bio stvoren (mada bi on istu trebao da cuva, a ne unistava! no, vremena se menjaju... sve je nepredvidivo ...) ... dakle covek je potreban planeti (na neki cudan nacin...) .. blah ...
u pravu si,ali nisam mislila bukvalno.....mislim...ne kazem da svi treba da prestanu da jedu meso,daaaaaleko od toga....
ali mislila sam i na gorepomenutu tehnologiju,industriju etc.mnogo je lepse bilo dok nismo sve to izmislili.... :roll:
kao sto rece onaj poglavica 'covek pripada zemlji' samo sto mislim da danas retko ko razmislja o zemlji:p

Milica:
danas ne postoi prirodno ... p je mozda (?!?) bezvredno raspravljati o svemu ovde .. ali kao sto vec rekoh tehnologija, industrijalizacija ... da se ne ponavljam ... unistavamo ono od cega zivimo? koliko cemo jos opstati ...

---
pa to i pricam,ne postoji vise nista prirodno..... :cry: nazalost :cry:

Evo vam jedan textic...
Za nama je proslava Božiæa po jednom kalendaru, upravo se pripremamo za proslavu Nove Godine, a posle toga nas èeka proslava Božiæa po drugom kalendaru.

U jeku tih proslava retko se ko seti da je Isus svoj život na zemlji zapoèeo meðu životinjama. Mariju na poroðaju niko od ljudi nije hteo da primi u kuæu, dete je rodila u peæini u kojoj su bile samo životinje. Stari spisi govore da je Marija rodila sina i povivši u pelene položila ga je u jasle, a životinje su ga grejale svojim dahom, i Njega i prostor u kome je roðen. A u peæini su bili jedan vo, konj, magarac i ovca, bilo je i golubova a kraj jaslica ležala je maèka sa maèiæima. I svaka životinja imala je svog parnjaka, muškog ili ženskog.

Dalje se kaže da je On je meðu životinjama roðen jer je došao i njih da oslobodi od patnje, a ljude od neznanja i sebiènosti. Da li se možemo uživeti u tu sliku roðenja?

Kako izgleda današnje slavljenje Božiæa, koje treba da bude seæanje na taj dogaðaj? Prava ironija! Milioni mrtvih životinja èekaju Božiæ na sveèanim trpezama. Zato pozivamo sve one koji se nazivaju hrišæanima da doèekaju i proslave Božiæ uz vegetarijansku trpezu.

Sa svešæu da su životinje kao oseæajna biæa koja imaju dušu, u ovom vremenu izložene svesnoj i smišljenoj odluci èoveka da ih ubija radi zadovoljenja svojih navika u ishrani, osetili smo potrebu da pokrenemo novu kampanju sa sledeæom porukom:

Ubistvo sa predumišljajem.
Ne budite sauèesnik.
Ne jedite životinje

Ne brinite! Ispod ovako strogog i strašnog naslova ne krije se hvalospev o vegetarijancima, niti ponižavanje i kritika upuæena na raèun onih koji jedu meso. Ovde æete pronaæi samo èinjenice. Sve je istina- ali “gola”, bez ublažavanja i ulepšavanja. Ako posle èitanja pomislite kako sve to zvuèi strašno, ako se osetite malim, i tuga vam ispuni srce, zamislite samo kako je životinji koja, možda baš u ovom trenutku, gleda u svog dželata, sama, uplašena i nemoæna da izbegne svoju sudbinu, a koja æe se za koji dan naæi na vašem tanjiru.

(klikni za uveæan prikaz plakata)

Krenimo od poèetka. Osnova etike vegetarijanstva je jednostavna. U suštini, radi se o ideji da sve životinje imaju oseæanja baš kao i ljudi, i da, kada izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo poštovanje i prema ljudskom životu. Da li vam ovo zvuèi logièno? Ili vam je smešno i besmisleno?! Zastanite malo, i postavite sebi jedno pitanje: zašto mi, ljudi, uopšte jedemo životinje? Zato što je logièno da veæi i jaèi jede manjeg i slabijeg? Zašto onda tako tragièno shvatamo vest da je, u divljini Severne Amerike, ili u šumi kod Sremske Mitrovice, lav, medved ili vuk pojeo èoveka? Zato što je život èoveka vredniji od života životinje?! Kako onda objašnjavate èinjenicu da je jedino èovek, od svih živih biæa, sposoban za mržnju, sposoban da ubije samo iz zadovoljstva, ili bez razloga, i da vrši genocide nad svojom vrstom? Zar je to odlika “najsavršenijeg” i “najvišeg” biæa, kako sebe nazivamo?! Iako se sve životinje, oèigledno sa razlogom, plaše èoveka, ni jedna životinja nije njegov prirodni neprijatelj.

Neke ljude nije briga za naèine, sredstva, cenu i patnju potrebnu da životinja (u bilo kom obliku) stigne na njihovu trpezu. Neke je briga, ali smatraju da “oni sami ne mogu ništa da promene”. Postoje i ljudi koji kažu da bi “iste sekunde postali vegetarijanac, samo kada bi im neko dokazao da je meso moguæe zameniti biljnom hranom”.

Ovaj èlanak je upuæen svima vama, bez obzira na to da li æete posle èitanja odmahnuti rukom i nastaviti po starom, ili æete potražiti savete o tome kako da postanete vegetarijanac. Ali, u svakom sluèaju, trebalo bi da se upoznate sa èinjenicama koje bliže odreðuju vaš naèin ishrane, jer ne kaže se uzalud “èovek je ono što jede”. Cilj nam je da vam ukažemo na èinjenice koje ne možete pronaæi u dnevnim novinama ili na televiziji i da vam ostavimo slobodnu volju pri odluci kakav æe ubuduæe biti vaš naèin ishrane.

Èinjenice o proizvodnji mesa:
Voda
Birajuæi ishranu u kojoj je zastupljeno meso, ljudi, nažalost, biraju i nepovratno uništavanje prirodnih bogatstava. Evo samo nekoliko èinjenica koje govore u prilog ovoj tvrdnji:

Dok je za proizvodnju 1 kg žitarica potrebno 100 litara vode, za proizvodnju 1 kg mesa potroši se 10 000 litara;
Kolièina vode potrebna za proizvodnju 10 kg šnicli jednaka je kolièini vode koju jedna proseèna porodica potroši za godinu dana;
Cena 1 kg proteina iz goveðe šnicle (prema kolièini potrošene vode) je 32$, dok je cena 1 kg proteina iz pšenice samo 3$;

Nafta
Nafta je, kao što znate, veæ postala razlog ratnih razaranja i osvajanja. A meso i potrošnja nafte su u više nego tesnoj vezi:

Kada bi celokupna svetska populacija konzumirala meso, svetske rezerve nafte trajale bi 13 godina, dok bi iste rezerve trajale èak 260 godina kada bi celokupna svetska populacija prešla na vegetarijanstvo;
Za proizvodnju 1 kg govedine utroši se kolièina fosilnih goriva potrebna za proizvodnju 40 kg soje;
Šume
Kaže se da su šume “pluæa planete”. Nažalost, pluæa naše planete bi, da se radi o èoveku, odavno bila neupotrebljiva, a èovek bi bio prvi na listi za transplantaciju. Reæi æete da šume i meso nemaju nikakve zajednièke veze, ali da li je zaista tako?

Zbog uništavanja tropskih šuma, oko 1 000 vrsta biljaka i životinja izumre svake godine;
Da bi se nahranio proseèan èovek koji jede meso, potrebno je 1 255 ari zemlje, dok je za osobu koja ne jede meso i proizvode od mesa dovoljno 6,75 ari zemlje;
Svake godine, Amazonska prašuma se sve više krèi, èak 79 miliona jutara (oko 32 miliona hektara) godišnje, da bi se obezbedilo zemljište za ispašu ili uzgoj žitarica za ishranu stoke. Ako se krèenje nastavi istim tempom, Amazonske prašume æe nestati za 30 godina;

Zdravlje ljudi

Uvek imajte na umu da, pored toga što, iako pasivno i posredno, svaki put kada jedete meso ubijate po jednu životinju, vi na taj naèin polako ubijate i sebe:

Kod žena koje svakodnevno jedu meso rizik za nastanak raka dojke veæi je oko 4 puta nego kod vegetarijanki;
Rizik od raka prostate kod muškaraca koji svakodnevno jedu meso veæi je 3,5 puta nego kod vegetarijanaca;
Mleko žene dojilje koja jede mnogo mesa, sadrži tako veliku kolièinu otrovnih materija da bi je, u sluèaju da je izvezu u SAD, Administracija sa hranu i lekove (FDA) zaplenila i odredila za uništenje;

Uzgoj životinja
Ali, ono što je najvažnije, ono zbog èega se uvek “digne najveæa prašina”, jesu uslovi u kojima se odgajaju životinje koje završavaju na našem stolu, i izrazito nepoštovanje prava na život koje svakom od nas (dvonožnih ili èetvoronožnih životinja) roðenjem pripada.
Ono zbog èega se najveæi deo ljudi opredeli za prelazak na vegetarijanstvo svakako su slike sa farmi i prizori iz klanica.
Sledeæe èinjenice pokazuju da èoveku nije dovoljno što od životinja pravi svoje robove, nego se uopšte ne obazire na to što svoju buduæu hranu, od poèetka do kraja njenog tužnog života, svakim gestom u toku uzgoja i ubijanja dodatno ponižava i povreðuje:

Tzv. "crvenokošci" su piliæi, koji su na pokretnoj traci, na putu do smrti, izbegli, ne samo elektrifikovano, omamljujuæe korito ispunjeno rasolom, veæ i nož koji je trebao da ih prereže vrat. Njihova smrt nastupa u bazenu sa vrelom vodom (èitaj: bivaju skuvani ŽIVI), gde perje olabavi pre èupanja. Èitave gomile takvih piliæa se odbacuju svakodnevno;
Obzirom da je svaki prirodni nagon kod svinja u fabrièkim farmama ogranièen i nezadovoljen, svinje poèinju da meðusobno grizu repove. Ta, inaèe, prirodno inteligentna i razigrana biæa sada postaju pomahnital i frustrirana što ih tera da jedni drugima grizu repove i zadnje delove tela. Ako se to ne spreèi, povreðena svinja može da ugine od povreda i da bude pojedena od strane svojih napadaèa. Tako povreðene svinje se ne mogu prodati, pa tako postaju proizvoðaèev problem. Rešenje? Svinjama se redovno odsecaju repovi i drže se u potpunom mraku, sem kada ih hrane;
U svetu se godišnje u mesnoj industriji muèi i ubija preko 40 milijardi životinja: više od 3,3 milijarde meseèno, više od 770 miliona nedeljno, više od 109 miliona dnevno, više od 4,5 miliona u toku jednog sata, više od 76 hiljada u toku jednog minuta, što znaèi svakog sekunda više od 1270 životinja.

(Svi podaci preuzeti sa sajta Udruženja ‘’Prijatelji životinja’’, www.prijatelji-zivotinja.hr)

“Kada èovek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od èega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterijum po kom možemo prepoznati da li je èovekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno.”Lav Tolstoj

Nama, koji smo veæ izabrali “zeleni” put vegetarijanstva, ovo je dovoljan dokaz da smo na pravom putu da postanemo bolji ljudi. Svi vi, koji jedete meso, još jednom dobro proèitajte naslov ovog èlanka. A onda ga proèitajte još deset puta. Zatim èitajte ovaj èlanak sve dok vam se ne “sklope kockice”, i dok ne shvatite osnovnu ideju ove kampanje: Jeduæi životinje, pristajete da budete sauèesnik u ubistvu s’ predumišljajem, ali ne jednom, nego bezbroj puta. Ubijate životinje koje jedete, ali ubijate i sebe, time što na stotine stabala biva poseèeno da bi se proizvodila hrana za njih, a toga niste ni svesni!

Za tebe, koji ovo možda èitaš sa nevericom i podsmehom, imam jedan predlog: Uzmi kantar, ili ga zamisli. Na levi tas stavi jedan hamburger, ili Karaðorðevu šniclu, ako je više voliš. Na desni tas spusti samo cedulju na kojoj piše: “U svetu se godišnje zbog 6,5 milijardi ljudi ubije 43,2 milijarde životinja. JEDAN ŽIVOT (ljudski), naspram SEDAM ŽIVOTA (životinja) SVAKE GODINE; 1 prema 500 za svaki životni vek svakog èoveka na planeti.”
Sam odluèi na koju stranu æe da pretegne tvoja vaga i da li ti zaista nije važno to što je tvoja hrana nekada imala oèi i oseæanja.
Marija Milovanoviæ

e, ljudi, skroz podrzavam vegeterijance.. mislim - ako neko nece da jede meso zato sto mu se ne svidja ili iz principa, pa to je njegova volja. znaci, tako je sama osoba htela, i ne treba se osudjivati zbog toga.. mislim cak da je to super kad je neko vegeterijanac. ne ubija zivotinje. ja nisam vegeterijanac, i mislim da ne bih ni mogla da budem, jer smo u kuci uvek jeli meso. ne bas svaki dan, ali skoro..

ja sam ovo kucala u praistoriji ali nisam postovala (8 p cu sad :p
Swan:
ja:
mnogi verovatno znaju odakle sam ovo citirala ... no nije ni bitno ...
ja ne znam!....ali je divno,predivno!!! :D
p naravno kad si jos u OS :pPp [collor=green]((;[/color] btw iz knjige iz sociologije (;
Swan:
ja:
:oops: :oops: :oops: pa znam :oops: :oops: :oops:
znas ((;
Swan:
ma pravi vegani ne jedu ribe naravno,ali ne mozes se odmah totalno odreknuti mesa...mora da ide postupno
aha ... zato .. ok (; ali ipak zasto bas ribe LoL
Swan:
a pricali smo o tome jos na pocetku cini mi se....
tako se i meni cinilo, tj znala sam da ste pricali, ali sam zaboravila tacno zakljucak OoPs
Swan:
The Smiths ;) bas tad sam ih slusala....
(((; (8
Swan:
ja:
u pravu si,ali nisam mislila bukvalno.....mislim...ne kazem da svi treba da prestanu da jedu meso,daaaaaleko od toga....
ali mislila sam i na gorepomenutu tehnologiju,industriju etc.mnogo je lepse bilo dok nismo sve to izmislili.... :roll:
kao sto rece onaj poglavica 'covek pripada zemlji' samo sto mislim da danas retko ko razmislja o zemlji:p
ej Mala ... ja sam mislila na onaj deo recenice '... jer je planeta savrseno funkcionisala i bez coveka. ...'
elem ... sto kazes 'retko ko razmislja o zemlji' zar zaista postoje jos uvek takvi ljudi?? mislim, ima ih ... ali bukvalno dzaba ... zasto bi, danas je svet samo materijalan .. ): ...
sto se tehnologije tice ... pazi, ipak ne mozemo ni bas o njoj pricati tako ... mislim MI ne mozemo! pogledaj gde si ((;
Swan:
ja:

---
pa to i pricam,ne postoji vise nista prirodno..... :cry: nazalost :cry:
upravo ... 'priroda nestaje' ... ): ...
sto sew ovog novog tice ... ): samo sto se tice toga da mi unistavamo sami sebe kad jedemo zivotinje ~ i kad bi bili svi vegeterijanci covek bi opet nasao nacin i ~ nekoga da unistava ... sve je uzaludno ... ili mozda nije ? (8

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

Moon Child:
Kako izgleda današnje slavljenje Božiæa, koje treba da bude seæanje na taj dogaðaj? Prava ironija! Milioni mrtvih životinja èekaju Božiæ na sveèanim trpezama. Zato pozivamo sve one koji se nazivaju hrišæanima da doèekaju i proslave Božiæ uz vegetarijansku trpezu.

Ali to onda nece biti hriscanski, vernik. I meni je to pomalo glupo, zato sto ztrtvavanje ne potice iz ove ere. To je jedno daavno (izmisljeno) verovanje. Ako ubijes zivotinju to je dobro, i jos to ce doneti srecu celoj porodici.
Naravno da se ne sazem, ali se i ne bunim.

Moon, ako je za utehu TU JE (bozicni) POST. Ko to ne postuje, ne sme da u to ime ubija zivotinje i sebe naziva hriscaninom.

Moon Child:
“Kada èovek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od èega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterijum po kom možemo prepoznati da li je èovekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno.”Lav Tolstoj

Nama, koji smo veæ izabrali “zeleni” put vegetarijanstva, ovo je dovoljan dokaz da smo na pravom putu da postanemo bolji ljudi.

Moralna savrsenost je nedostizna (ma ko da je rekako suprotno, gresi).

Izabrali ste da jedete samo biljke i odmah ste bolji ljudi? Ovo nije tacno.
Ako je vegetarijanac uradio nesto lose (ubio drugog coveka npr.),moze da cuva i brine o zivotinjama koliko hoce, ali on nije dobar covek. To su neke nase druge vrednosti koje nas cine moralnim.

Ipak, kad covek ne pojede zaklano, isprzeno prase, njegova savet je mirna. Ali samo to, nije odmah bolji covek, jer ce to prase vec ubijeno i neko ce ga drugi poesti.

Milim da bi bili bolji, kada ne bi jeli meso svi ljudi, kao celina. E to je onaj put do savrsenosti (ili bar jedan njen deo), koju treba da dostignemo.

Kako god, mislim da bih vegetarijanac postala samo kada bi me neki problem sa zdravljem naterao, ali u suprotnom tesko.
Narano ja nemam nista protiv vegetarijanaca i siguna sam, necu ni imati! :wink:

Back