sta mislite o vegetarijanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme mima2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
O vegeterijanstvu se samo treba dobro raspitati i sve je ok. Ne ove gluposti po forumima, nekim shljbz sajtovima, nego stvarno, uzeti biologiju i hemiju, knjige, otici kod nutricioniste. Treba upoznati chovekov organizam da bi se moglo suditi shta je pravo a shta ne.
Vecina npr. tvrdi da je piletina potrebna a kada pitam zashto, taj neko ne zna. Plus zaboravlja da je to pile hranjeno koncetratima, shto uopshte nije zdravo.
Ako neko izbaci meso iz ishrane, i ne ubaci nishta drugo, najverovatnije ce se razboleti.
Sve shto je organizmu poterbno mozhe se naci, a da nije meso. Samo treba se zdravo hraniti, i to je to. Moja neko drugarica takodje nema menstruaciju jer je izbacila meso, a nije pochela da jede raznovrsno, vec joj se cela ishrana vrti oko nezdrave hrane.
Postoje i prirodna objashnjenja koja upucuju na to da covek nije svastojed (duzina crve, zubi, cinjenica da vuk mozhe da zakolje svinju, a covek ne itd.), ali dobro.
I da nije zbog ishrane, ja sada jednostavno ne zhelim da jedem meso zbog nekog svog razmishljanja i stava prema zhivotu. I nikoga ne treba prisiljavati da bude vegeterijanac, ili chak vegan, ako on sam to ne zheli. I svakako niko nema pravo da osudjuje i protivi se nechemu samo zato shto je on drugachiji.

23.png

Cak ni ne znate da pricate o temi. Zashto je uopshte otvorena, kada se na pola strana svadjate a na pola govorite koji deo mesa volite?
I niko nema neki argument protiv, samo neki inat, neki glupi komentari, neko podbadanje kao deca od 5 godina... Svashta.
Pozdrav!

O vegeterijanstvu se samo treba dobro raspitati i sve je ok. Ne ove gluposti po forumima, nekim shljbz sajtovima, nego stvarno, uzeti biologiju i hemiju, knjige, otici kod nutricioniste. Treba upoznati chovekov organizam da bi se moglo suditi shta je pravo a shta ne.
Vecina npr. tvrdi da je piletina potrebna a kada pitam zashto, taj neko ne zna. Plus zaboravlja da je to pile hranjeno koncetratima, shto uopshte nije zdravo.
Ako neko izbaci meso iz ishrane, i ne ubaci nishta drugo, najverovatnije ce se razboleti.
Sve shto je organizmu poterbno mozhe se naci, a da nije meso. Samo treba se zdravo hraniti, i to je to. Moja neko drugarica takodje nema menstruaciju jer je izbacila meso, a nije pochela da jede raznovrsno, vec joj se cela ishrana vrti oko nezdrave hrane.
Postoje i prirodna objashnjenja koja upucuju na to da covek nije svastojed (duzina crve, zubi, cinjenica da vuk mozhe da zakolje svinju, a covek ne itd.), ali dobro.
I da nije zbog ishrane, ja sada jednostavno ne zhelim da jedem meso zbog nekog svog razmishljanja i stava prema zhivotu. I nikoga ne treba prisiljavati da bude vegeterijanac, ili chak vegan, ako on sam to ne zheli. I svakako niko nema pravo da osudjuje i protivi se nechemu samo zato shto je on drugachiji.

:dash:
znas, covek je odaavno poceo da za lov koristi svoj mozak a ne zube..i tako pre mnogo mnogo hljada godina, dok su vukovi i dalje klali svinje zubima coek ih je gadjao kamenjem..
i proslo je jos mnogo vremena i idalje za lov koristimo mozak a vukovi ih i dalje kolju zubima..i zamisli mi nemamo zube koji mogu da ubiju svinju..cuudno...

:dash:
znas, covek je odaavno poceo da za lov koristi svoj mozak a ne zube..i tako pre mnogo mnogo hljada godina, dok su vukovi i dalje klali svinje zubima coek ih je gadjao kamenjem..
i proslo je jos mnogo vremena i idalje za lov koristimo mozak a vukovi ih i dalje kolju zubima..i zamisli mi nemamo zube koji mogu da ubiju svinju..cuudno...

ne, Iwane, ona zeli da kaze da anatomske odlike coveka (ne psiholoshke) cine da covek ne moze da jede meso. To je i tacno i netacno. Prve civilizacije su se razvile na obalal velikih mora i reka i covek je naucen da jede ribu i meso, neke tipove mesa. Svinjetinu npr. ne, jer ona ima slican genetski sastav kao i ljudsko meso, dosta je kisela, masna itd.

sa druge strane riba, morska, je preko potrebna svakome do neke 17-18, mozda i 20te, jer ima esencijalne omega 3 masne kiseline koje se ne mogu dobiti niodakle drugo sem iz ribe, a igraju vaznu ulogu u organizmu. Kasnije, organizma moze da pretvrara razne vrste masnih kiselina iz biljaka u omega 3.

Pa zato shto ovo nije tema "Koje meso volite?" .. ;]

Ja mislim da mozak uopshte nije dobar primer, jer ljudi upravo sa mozgom unishtavaju planetu. ;]

Jedino lose kod toga sto ljudi imaju mozak jeste to sto takvi kao ti dodju i ovde pocnu da bacaju gluposti...:ok:

A kad vec pricas o tome... Na sta mislis kad kazes "ljudi upravo mozgom unistavaju planetu"? Unistimo planetu zato sto pojedemo "jedno" prasence? Pfff...njih svejedno mozemo da obnovimo kad hocemo i nikad ne mogu nestati zbog toga sto ih mi jedemo... Jedino ako kinezi navale da ih ciste kao kucice i macice u mojoj ulici...

Mislim bash na to shto pishe.
Da ne koriste mozak u pogreshnom pravcu, ne bi bilo ratova, bombi, zagadjenja, bolesti itd. I zbog toga mislim da Iwanov argument nije bash neshto.
Kreptoman - Ja bih, veruj mi, vishe volela da ne sedim na ovoj stolici, da kompjuteri ne postoje i da je Zemlja lepa i chista kao nekaga. Ali, uvek postoji ali. ;]
Vidish, funny!, tebi je ok da pojedesh prase, a nije ti ok da jedesh machke. Dok Kinezima jeste. I Italijanima. Razlichiti narodi jedu razlichite zhivotinje. Negde se zhivotinje muche do smrti da bi se jele, jer se smatra da to poboljshava seksualnu moc. I nije uopshte stvar da mi mozhemo obnoviti koda shta hocemo [shto i nije istina], vec je poenta da zhivotinje ne treba muchiti, da i one imaju pravo da zhive svoj zhivot, jer samo taj jedan imaju. Vecina mesa koje ljudi jedu ne potichu od zhivotinja sa pashnjaka, shume itd. vec iz klanica, gde se one drzhe u krajnje nehumanim uslovima. Npr. krave tamo zhive jako kratko, stalno su prikljuchene na aparate i kada posle par godina crknu [ili iznoshene koke nosilje], to meso se proda nekim vecim kompanijama, kao shto je Mek Donalds.
To nije zhivot. I to nije sloboda, biti zatvoren u klanici. KO hoce, mozhe da pogleda Earthlings, da vidi kako to zapravo izgleda. ;]

I, da, funny, nadam se da cesh jednog dana nauchiti da uvazhish drugachije mishljenje od tvog i da znash da iskazhesh svoje bez vredjanja.
Necu se puno obazirati na tvoju uvredu, ali ovo je forum, prichash i komunicirash sa ljudima, bez bilo kakvog vredjanja i netolerancije. Hvala.

Back