Sta mislite o forexu ???

Aj važi, al da me ne psujete da oću nešto da prodam ili nekog da prevarim. :lol:

Daklem, na listi mojih brokera ubedljivo na prvom mestu je forex4you.
Naravno, ovo za sitne početničke uloge gde možeš da se izrizikuješ sa nekom sitninom. Čini mi se da je minimum sad nekih 5$.
Naplaćuju spread od 2%, a ukoliko uspeš da trguješ dovoljno dobro, od uloga ti vrate do 50%.

Oanda je relativno dobar broker, ali je američki, tako da ne dozvoljavaju istovremeno kupovanje i prodavanje (hedžing), a i maksimalna "poluga" je 1:50.

U svakom slučaju, jako NE preporučujem dva brokera koji su uvek u vrhu googleta, ali ništa ne valjaju. To su po mom miljenju eToro i Marketiva.

A počeo sam slučajno. Nisam imao ni pojma da možeš da ideš na tržište valute, a da nisi neka firma ili banka. Ili onaj što šapuće po ulici "marka, dolar, forinta". :lol:

E, a kad jednom čuješ za njega, Forex jeste jedna krajnje zavodljiva stvar. Prvo sam, naravno, probao na demo računima. Zadržao sam se tu ne znam, nekoliko meseci, pobožno primenjujući razne strategije koje sam nalazio po internetu. I sve sam se tu kotrljao oko nule dok nisam shvatio da strategije sa svim onim linijama što ti povlači računar samo pokazuju nešto što se inače vidi golim okom na grafiku, ako znaš gde treba da gledaš. I onda sam ostavio samo jednu prosečnu liniju (30 poslednjih tačaka obračunatih po "težini") čisto da vidim nekakav pravac i odmah sam počeo da zarađujem.

Naravno, sve što bi mi se učinilo da predstavlja nekakvo pravilo proveravao sam na ranijim dešavanjima, gde je rezultat bio poznat. Tako sam oblikovao nekakvu sopstvenu strategiju (koja nije baš originalna kao što sam video kasnije) koja je funkcionisala.

A onda mi se desilo da sam u jednom danu uspeo da učetvorostručim svoj virtualni ulog. Obuzela me je euforija i izvukao sam kreditnu karticu. Prvi pravi ulog izgubio sam od ponedeljka do srede ili tako. :rotf:

Ovo jeste važno pitanje. Koliko čovek treba da koristi demo račun? Svakako treba da ga koristi kada obrazuje strategiju i podešava upravljanje novcem i tako. Ali, mišljenja sam da demo treba napustiti što brže. Mislim da je Forex kao plivanje. Može se naučiti samo u vodi. Danas postoji mogućnost da uložiš samo nekoliko dolara i da posluješ sa centima, pa rizik zaista nije veliki, ali osećaj je apsolutno drugačiji.
Ako si suviše dugo na demo računu, lako postaneš previše samouveren i to ti se osveti u RL. :)

Ovo nisam razumeo, moze li malo detaljnije. Kakav ulog ti vracaju? Koliko sam razumeo ti kupujes i prodajes, a oni naplacuju fiksnu tarifu za posredovanje u tim transkcijama ili gresim?
Tako nekako. Uplatiš na svoj račun kod njih neki iznos i onda kreneš da trguješ.
Trgovanje se vrši u parovima. Recimo, ponudiš prodaju EUR u zamenu za USD. Ova tvoja ponuda ostaje otvorena, a u međuvremenu se kurs menja - ako imaš sreće u tvoju korist. Kada zaključiš da si dovoljno zaradio, zatvoriš trgovinu i dobar si za razliku kursa (pomnoženo sa leverage) od otvaranja do zatvaranja pozicije.
(jasno, može da krene kako se ne nadaš, pa onda zatvoriš kada zaključiš da si dovoljno izgubio :))

Lepota je u "leveridžu". Možeš da trguješ sa mnogo većim iznosima nego što imaš na računu. Recimo 100 puta većim. I to ti je leverage 1:100. A to znači, da ćeš zaraditi (ili izgubiti :eek:) 100% od onoga što si realno uložio ako se vrednost kursa promeni za cca 1%.
E, pod takvim uslovima većina brokera naplaćuje spread (komision) oko 2 pipsa tj. 2% od onoga što si uložio po transakciji. Ovo za velike valute, a egzotične valute imaju veće komisione.
Postoje veliki brokeri kod kojih je ovaj komision upola manji, ali kod njih moraš da imaš ozbiljan račun, pa nije baš za nas sitne ribe.

Ponekad se dešava da u kriznim situacijama promene spread i na 10% u toku trgovine. Što veće barabe, to češće promene.

E, neki brokeri, među kojima je i rečeni forex4you, kada uplatiš neki iznos, daju ti bonus. To nisu prave pare, već ih dobijaš samo ako uspešno trguješ, tako da im doneseš zaradu koja je dvostruko veća.
Znači, ako recimo uplatiš 100$ i odabereš bonus od 50% (možeš da odabereš i manje), kada im obezbediš zaradu kroz spread od 100$, oni će ti 50$ uplatiti na račun i to postaju tvoje pare. Naravno, ima vremensko ograničenje, pa nisi baš siguan da ćeš uspeti da naplatiš tako visok bonus.

I još nešto - novac na tvom računu je u nekoj valuti, recimo EUR. Ne moraš da imaš franke da bi prodavao franke. Dovoljno je da imaš dovoljan ekvivalent u EUR. Zarada se takođe obračuna u EUR.

Takođe, neki brokeri naplaćuju kamate ako trgovina ostane otvorena preko noći, a neki naplaćuju (ili daju, zavisno od smera trgovine) kamatu za sredstva koja su uključena u trgovinu, no to su znatno manji troškovi od spreada.

E, neki brokeri, među kojima je i rečeni forex4you, kada uplatiš neki iznos, daju ti bonus. To nisu prave pare, već ih dobijaš samo ako uspešno trguješ, tako da im doneseš zaradu koja je dvostruko veća.
Znači, ako recimo uplatiš 100$ i odabereš bonus od 50% (možeš da odabereš i manje), kada im obezbediš zaradu kroz spread od 100$, oni će ti 50$ uplatiti na račun i to postaju tvoje pare. Naravno, ima vremensko ograničenje, pa nisi baš siguan da ćeš uspeti da naplatiš tako visok bonus.
Da, ovo nisam razumeo, sada je jasno...

Koji tip kartice koristis za poslovanje? Da li je u pitanju internet/debitni racun odnosno devizni racun koji mozes koristiti samo ako imas sredstva na njemu ili nije moguce koristiti ovakav tip racuna? Na primer da li je moguce koristiti internet kartice koje izdaju nase banke?

Koji tip kartice koristis za poslovanje? Da li je u pitanju internet/debitni racun odnosno devizni racun koji mozes koristiti samo ako imas sredstva na njemu ili nije moguce koristiti ovakav tip racuna? Na primer da li je moguce koristiti internet kartice koje izdaju nase banke?

Zavisi od brokera. Neki prihvataju kartice, neki ne. Neki prihvataju PayPal i slične sisteme. Treba da vidiš u podršci kod svakog brokera kako posluje.
Uglavnom svi prihvataju bankarski transfer, ali to košta poprilično za male uloge i povlačenja.

Ja koristim debitnu Visa karticu u USD. Nabavio sam je posebno za ovu svrhu da, ako padnem žrtvom pljačke, bar ne budem uturen u minus. :D
Uglavnom, Forex brokeri su nekakve firme. Ako tvojom karticom možeš da platiš robu na internetu iz inostranstva, trebalo bi da možeš i da uplatiš kod brokera. Al to bolje pitaj nekog drugog. Ne živim u Srbiji i ne znam kako je sa karticama tamo.

Vecina brokera koristi procesor Moneybookers, registruj se tamo i prijavi debitnu-kreditnu karticu za placanje roba u zemlji i inostranstvu i onda mozes placanje izvrsiti ili putem Moneybookersa ili karticom preko Moneybookersa. Nema veze sto ti je racun u dinarima, to se automatski konverujeje u potrebnu valutu. Moneybookers nemoj otvarati u dinarima vec u USD ili EUR.

[/QUOTE]Zazijavalo;16748460
Prvi pravi ulog izgubio sam od ponedeljka do srede ili tako. :rotf:

Ovo jeste važno pitanje. Koliko čovek treba da koristi demo račun? [/QUOTE]

Dok ne stekneš rutinu i ne razumeš da taj novac ti ništa ne znači.
Odrediš cilj za gubitak i profit i preko toga ne ideš.
Da nemaš sekiracije, a ni euforije.
Jednostavno shvatiš forex kao igru.
Obavezno koristi SL.
Moj savet, otvori cent račun, uplati $10, to je 1000 centi i ophodi se kao da radiš sa 1000 eura ili $.
Neka ti to bude vodilja, postavi cilj i polako.
Ako svaki dan uzmeš 3% na ulog,.... ili do 7% na gubitak, matematika je čudo

Rekoh ranije da sam poslednji put ulog uplatio 2007. godine. Ne bih da se sada vraćam na cent račune :D
Slažem se da je matematika čudo. Jedino... Forex nije matematika. Nije ni kocka. Forex su živi, nervozni i pohlepni ljudi s druge strane monitora. :)

U svakom slučaju, nisam za to da se na ovakvom mestu predlažu nekakva generalna pravila. Pogotovo kada im je vrednost problematična.
Ima mnogo (bezbednih) načina da se čovek oproba na tržištu. Tek kada ubode potencijalno dobitnu strategiju, razmišljaće o money managementu. A i onda bi bilo uputno da nađe neku robusniju strategiju koja će biti uperena na pojedinačne transakcije, a ne na dnevni promet.

Ako imaš stabilnu ADSL vezu (jok dial-up) možeš objektivno (i što je važnije besplatno) testirati priče o Forexu.
Možeš otvoriti demo račun kod ozbiljnog brokera i nabaviti Forex robota. Za nekoliko nedelja možeš videti šta jedna prosečna naprava može uraditi na Forexu, a ako ti se ne svidi, vraćaju ti pare u celosti.

Nezgodacija je da računar treba da ti je uključen non stop od ponedeljka do petka i da se robot plaća unapred, no izbegavaš sve pogrešne zaključke iz svog kratkotrajnog trgovanja, bilo da ostvariš virtualne gubitke ili dobitke.

Ko želi da oproba stvarni forex može dobiti na poklon 5$, odnosno 500 dolarcenti za poslovanje na lite računu. Sve što treba je da se otvori klijent nalog, verifikuje mobilni telefon, otvori lite trgovaćki račun i na taj račun biće dodato 500 centi kredita za stvarno poslovanje. Ostvareni profit može se podići a pokon kredit daje se trgovcu ako dodatno nekad uloži preko 50$ i ostvari najmanje 30 trgovina. dakle, poslovanje je kao da je u pitanju 500$, najniži lot volume je 0.1
Akcija važi od 14. do 18. februara, iskoristite šansu.
Link za registraciju http://www.liteforex.org/?uid=900004536

ne radim foreks.
bakar, uranijum, poljoprivredni proizvodi i narocito potash su plejeri. ne mislim na fizicke proizvode nego na akcije.

EPO.V, AAA.V, CUU.V, PPI.V, WPX.V, UUU.TO itd.

pre toga sam se sigrao sa zlatom i srebrom. s obzirom na vrlo okrutnu korekciju koju su dozivela oba metala zbog london pumping - comex (jp morgan) dumping, skoro sve akcije firmi koje se bave zlatom i srebrom su dozivele okrutnu downtrend yebachinu pa sam lovu stavio drugde. hrana je sad plejer, posebno potash.

kad se cene zlata i srebra konsoliduju i pokazu jak trend na gore, bice fino uloziti nazad u kompanije kao sto su OSK.TO recimo.

EPO.V iz saskachvana sa svojih 0.53 centi lako moze sledece nedelje da odleti na dolar.
koga interesuje prica nek se javne prvatno

Prednost Forexa u odnosu na tržište akcija i dobara je upravo u tome da praktično ne može biti manipulisano od pojedinih grupa.

nema sta ne moze da se manipulise, big players drze konce donekle. mali trejderi ili igraju njihovu igru ili idu dole.

za info svia, u kanadi se desava mali bum, dot.com bubble u zacetku, sam sto se radi o pravim stvarima.
raj za one koje investiraju na duze a i za TA trejdere.

chekiraj ovo:

http://img199.imageshack.us/i/entryct.jpg/

za nedelju ili dve, ova akcija ce da bude negde izmedju $0.7-1.00 a kasnije samo nebo zna.

toliko je lako za predvideti samo na osnovu charta. jos kad ove nedelje odrade resource estimate, akcija lako ode na preko $1 i chim referendum indijanaca prodje, eto shvaba ili kineza da stav e 5-6 dolara na tacku i preuzmu EPO, kao styo su uradili sa potash one.
ostale su samo jos dve junior potash exploration kompanije u saskachvanu. rio tinto pazljivo cheka na resource estimate.

desava se chesto :)

1000% profita

Poslednja izmena:
nema sta ne moze da se manipulise, big players drze konce donekle. mali trejderi ili igraju njihovu igru ili idu dole.

za info svia, u kanadi se desava mali bum, dot.com bubble u zacetku, sam sto se radi o pravim stvarima.
raj za one koje investiraju na duze a i za TA trejdere.
Nema načina da se manipuliše tržište novca. Naravno, mislim na ozbiljne valute, a ne na dinar. :lol:
A velikog ili malog igrača ne karakteriše veličina iznosa na računu, već brzina rasta tog računa. :)

chekiraj ovo:

http://img199.imageshack.us/i/entryct.jpg/

za nedelju ili dve, ova akcija ce da bude negde izmedju $0.7-1.00 a kasnije samo nebo zna.

toliko je lako za predvideti samo na osnovu charta. jos kad ove nedelje odrade resource estimate, akcija lako ode na preko $1 i chim referendum indijanaca prodje, eto shvaba ili kineza da stav e 5-6 dolara na tacku i preuzmu EPO, kao styo su uradili sa potash one.
ostale su samo jos dve junior potash exploration kompanije u saskachvanu. rio tinto pazljivo cheka na resource estimate.

desava se chesto :)

1000% profita

Naravno da se dešava često. I u Forexu često možeš da ostvariš 1000% profita u roku od 30 min. Ali nije obavezno. I onda nije preterano utešno što gubitak ne može da pređe 100%. :lol:

"Kupovati kada je jeftino, prodavati kada je skupo" zapravo je prerušeni oblik igara na sreću. S tim da kod trgovine akcijama i dobrima imaš i element nameštenih utakmica. z:shock:

Naravno da se dešava često. I u Forexu često možeš da ostvariš 1000% profita u roku od 30 min. Ali nije obavezno. I onda nije preterano utešno što gubitak ne može da pređe 100%. :lol:

"Kupovati kada je jeftino, prodavati kada je skupo" zapravo je prerušeni oblik igara na sreću. S tim da kod trgovine akcijama i dobrima imaš i element nameštenih utakmica. z:shock:

forex jeste kladjenje, ulaganje u kompaniju koja ima jake fundamente je druga prica. tu nema puno igara, vise tvog rada, iliti due diligence.

ako igrash na chart i na 5-10 posto day trading zayebancija, opet, nikako nije kladjenje

Poslednja izmena:
forex jeste kladjenje, ulaganje u kompaniju koja ima jake fundamente je druga prica. tu nema puno igara, vise tvog rada, iliti due diligence.

ako igrash na chart i na 5-10 posto day trading zayebancija, opet, nikako nije kladjenje
Kada ulažeš u kompaniju, onda poklanjaš poverenje toj kompaniji.
Kada ulažeš u neku valutu, onda poklanjaš poverenje čitavoj ekonominiji koja stoji iza te valute.

Naravno, ništa od ovoga ne važi za kratkotrajne špekulacije koje su po definicjii igre na sreću. Kladiš se na šum u promeni odnosa vrednosti.
Kada si dobar u dnevnoj trgovini, to nije (niti može biti) zato što si dobar da proceniš kretanje realne vrednosti kompanije ili valute, svejedno.
To jednostavno znači da si dobar da proceniš kako će reagovati oni drugi mali pohlepni čovečuljci u monitoru koji n grafiku vide isto što i ti. :lol:

Kada ulažeš u kompaniju, onda poklanjaš poverenje toj kompaniji.
Kada ulažeš u neku valutu, onda poklanjaš poverenje čitavoj ekonominiji koja stoji iza te valute.

Naravno, ništa od ovoga ne važi za kratkotrajne špekulacije koje su po definicjii igre na sreću. Kladiš se na šum u promeni odnosa vrednosti.
Kada si dobar u dnevnoj trgovini, to nije (niti može biti) zato što si dobar da proceniš kretanje realne vrednosti kompanije ili valute, svejedno.
To jednostavno znači da si dobar da proceniš kako će reagovati oni drugi mali pohlepni čovečuljci u monitoru koji n grafiku vide isto što i ti. :lol:

forex kapital je mrtav kapital, ne stvara nista.

kada ulozis (kao investitor) u kompaniju, postajes suvlasnik, finansijer, partner. naravno, da bi ostvario profit. tvoj novac kroz Private placement sluzi za sirenje kompanije, nova radna mesta i najverovatnije novi rudnik i prosperitet za celo mesto u kome ce rudnik biti.

sto se tice trgovine, i to ima svrhu. istina je da gledati u chart znaci uci u psihologiju kupaca-prodavaca. ali to nije samo psihologija, znaces da ako je tog i tog dana volume bio mamutki za cenu od okop40-50 centi, ti ljudi nece prodati za manje. oni drugi koji su kupili za menje ce polako prodati i uzeti profit, cena ce pasti do nekog nivou i onda na osnovu fundamentaknih vrednosti kompanije, kupci ce da prevladaju.
chak i kad radis day trading, moras da udjes bit kompanije da se ne desi krah, uptrend patern mora da je tu, to jest kompanija je u procesu kad joj se na marrketu formira realna cena.

to onda nije kockanje. ima tu mnogo da se prati, osluskuje, prate cene komoditeta, dolara, kineskih izjava, drugih firmi iz iste oblasti, pa eto i egipat utice.
siroko geopoliticko znanje, nesto o ekonomiji, analiza grafikona, dobfri zivci i sposobnost da se uradi DD i onda sedi cvrto na stolici.

Pa sad... Poklanjanje poverenja nekoj valuti dovodi do promena u kamatnim stopama, konkurentnosti proizvoda i takvim stvarima. Nije baš mrtav kapital.

S moje tačke gledišta Forex je sama esencija kapitalizma. Apstrahuju se sve konkretne stvar. Kupci, dobavljači, krediti, inspekcije, sirovine, sindikati... Ostaješ samo ti i novac.
Kod akcija i robe ovo je samo delimično ostvareno. Naravno, važna je fundamentalna analiza, pogotovo ako ne špekulišeš, nego kupuješ akcije da bi ih držao duže vreme. Ali, ostaje činjenica da firma ipak prilično zavisi od toga koliko je Pera komercijalista sposoban da zaključi ugovora i koliko je Sima iz Nabavne sposoban da održi kamenu facu kad ponudi cenu dobavljaču. :lol:

Back