Sta mislite o forexu ???

nisi shvatio pitanje...šta će da padne CHF ili EURO ( u međusobnom odnosu te dvije valute)?
Pojma nemam, iskreno. :D
No, kada se porede grafici eur/chf i eur/usd, ispada da eur polako, ali sigurno propada u odnosu na chf još od kraja 2007, bez obzira šta se dešavalo sa dolarom.
chf prati dolar, ali su mu oscilacije znatno manje.

Cenim da će chf, kao evropska oduška za eur, nastaviti da jača sve dok (ako) EU ne reši problem sa Grčkom i drugim zemljama kojima preti bankrot, ali ništa ne potpisujem. :lol:

Poslednja izmena:
EUR ce u odnosu na USD jos nekih 4 dana da jaca i posle ide ciklus duzeg slabljenja eura cak negde do odnosa 1.2600. Zbog krize u arapskom svetu mnogi investitori konvertuju svoj kapital u $ i plemenite metale tako da ce dolar da jaca iako USA belezi lose ekonomske rezultate u zadnjem periodu.
CHF, kao najstabilnija valuta i dalje ce jacati i bice sve veci problem za samu CH. Bice tu povremenih mera same CH na obaranju kursa sopstvene valute jer jak franak steti izvoznoj privredi CH.

Pa, to baš ne razumem. Forex baš nema veze srećom. a nisam primetio ni da neko nešto prodaje. Dobro, nisam baš pročitao sve postove. :neutral:

Prodavci magle, prodavci srece, sibicari, jajare itd. su sinonimi za one koji prodaju seme za brzo bogacenje, a takvi uglavnom pisu na ovoj temi drugim recima niko ne napada forex vec su pod napadom ne-ljudi koji prodaju kojekakve sibicarske seme.

Prodavci magle, prodavci srece, sibicari, jajare itd. su sinonimi za one koji prodaju seme za brzo bogacenje, a takvi uglavnom pisu na ovoj temi drugim recima niko ne napada forex vec su pod napadom ne-ljudi koji prodaju kojekakve sibicarske seme.
Ondak dobro. z:)
Mislim, bilo bi šteta da se ne čuje malo više o ovoj interesantnoj oblasti samo zato što bi neko da uvali nešto il bi da ovaj... pripomogne nekako. :D

Zato sto na forexu treba cvrsta disciplina, dobra strategija, dobro osmisljeno upravljanje novcem, hiljade sati provedeno u vezbanju trgovanja, mnogo takmicenja i opet mozda nismo dobri jer nismo izgradili ono prvo a to je disciplina poslovanja. Na forexu 95% trgovaca gubi najvise zbog pohlepe, veoma ju je tesko kontrolisati.

Slazem se. Sam forex iznosi tvrdnju da postoji svega < 5% uspesnih trgovaca pitam se zasto je to tako?

To je zato što ne hebe lep nego uporan. :D
Tih 5% je onih 5% koji nisu odustali nakon prvog neuspeha, već su bez obzira na gubitke opstali nekih 2 godine, kažu statistike.

Učestvovanje na Forex tržištu zahteva da osetiš grafik - da povlačiš poteze, a da ne možeš uvek da objasniš šta i zašto radiš. Zatim, moraš da se otarasiš emocija (pohlepe, straha, osvetoljubivosti, stida čak). Ne kažem da se ovo ne može donekle naučiti, ali svakako ti treba izvesno vreme. :)

PS. Evo, preteče me čovek. I sve je u pravu. :D

To je zato što ne hebe lep nego uporan. :D
Tih 5% je onih 5% koji nisu odustali nakon prvog neuspeha, već su bez obzira na gubitke opstali nekih 2 godine, kažu statistike.

Učestvovanje na Forex tržištu zahteva da osetiš grafik - da povlačiš poteze, a da ne možeš uvek da objasniš šta i zašto radiš. Zatim, moraš da se otarasiš emocija (pohlepe, straha, osvetoljubivosti, stida čak). Ne kažem da se ovo ne može donekle naučiti, ali svakako ti treba izvesno vreme. :)

PS. Evo, preteče me čovek. I sve je u pravu. :D

Da li si ti u tih 5% uspesnih trgovaca?

Zavisi od sposobnosti trgovca. :D
Ukoliko se poštuje sigurnost, verovatno bi 5-10% mesečne zarade bilo prilično dobar rezultat.

Pitao sam u tvom konkretnom slucaju pa sam planirao na osnovu toga izvuci zakljucak. Nego, da li to poslovanje obavljas preko posrednika ili direktno? Da li si pre toga imao neku praksu? Korisnik Vladaster je na ovom forumu takodje tvrdio da radi na forexu ali da je pravio 10 - 15% godisnjeg profita i da je i to pravo cudo jer je u pitanju cista kocka.

Poslednja izmena:
Koliko procentualno profita moze da se napravi mesecno pod uslovom da se posluje sigurno? Mislim na procenat od glavnice sa kojom se trguje.

Iskusan trgovac moze ici mesecno i preko 100% mada je i 30% strasno visok profit.
Evo dole moze se videti kako sam napravio, veoma oprezno i sigurno, profit od 100% na pocetni depozit za svega 12 radnih dana. Radi se o Magic Tokenu koji daje Admiral Market da se posluje pun mesec dana i sav profit do 50$ poklanja se kao pocetni depozit. Meni je ovde trebalo da to dostignem mnogo krace od mesec dana.

kch1yq.jpg

2q8dqi0.jpg

3byq9.jpg

25jz9jt.jpg

Sada ovde nesto nije u redu.

Vladaster kaze da dobar trgovac pravi 10 - 15% profita godisnje.

Zazijavalo kaze da dobar trgovac pravi do 10% profita mesecno.

Bees kaze da dobar trgovac pravi 30 - 100% mesecno.

Otkud ovako veliko razilazenje u ciframa i sta je uopste istina?

Ja sam prilozio dokaz da sam napravio 100% za 12 radnih dana, dakle moze i vise. Sto si bolji i iskusniji trgovac, poslujes opustenije i na svaki pomak kursa, nista se ne propusta.

Pitao sam u tvom konkretnom slucaju pa sam planirao na osnovu toga izvuci zakljucak. Nego, da li to poslovanje obavljas preko posrednika ili direktno? Da li si pre toga imao neku praksu? Korisnik Vladaster je na ovom forumu takodje tvrdio da radi na forexu ali da je pravio 10 - 15% godisnjeg profita i da je i to pravo cudo jer je u pitanju cista kocka.
A, pa moj profit nije toliki. Imam mesece u kojima sam dobar čak i 100%, imam mesece sa gubicima, pa onda taljigam par meseci da dođem na normalu. Ali, kao što rekoh, ja to više kao hobi. A to znači da vrlo često propustim dobre dane.
Ako pogledam statistike, onda vidim da u proseku imam oko 4 dobitne trgovine, a vrlo retko dva uzastopna gubitka. Problem je da su pojedinačni gubici veći nego pojedinačne zarade. I tako... :)
Poslujem preko brokera, naravno, ali ne koristim usluge posrednika koji bi investirao u moje ime. Znači, sam sam odgovoran, sam sam zaslužan.

Pitanje procentualne zarade zavisi i od uloženih sredstava. Ako uložiš vrednost jedne večere, onda ćeš se ponašati drugačije nego ako na računu imaš vrednost automobila ili stana. Pa ćeš ići na veću sigurnost.

No, ne mogu se složiti da je Forex isključivo pitanje sreće. Neko ko ima takav stav verovatno će i proći kao u kockarnici.
Ako uvežbaš oko možeš prepoznati situacije u kojima će se verovatno desiti ono što očekuješ. Ne obavezno zato što si ti pametan, već isti grafik posmatraju hiljade drugih trgovaca.

Čisto kao zanimljivost... Postoji siguran način zarade na Foreksu. Nađeš dva brokera od kojih jedan plaća kamatu, a drugi ne. I dok ti pare stoje i raste kamata kod prvog, kod drugog brokera uplatiš direktno obrnutu trgovinu, tako da ti je zarada nula, ali dobiješ tu kamatu. :)

Razilaženje u ciframa nije veliko.
Mene si pitao koliko se može zaraditi u sigurnim uslovima,
Bees je pokazao koliko se može zaraditi u visoko-rizičnim uslovima,
a Vladaster pokazuje da oslanjanje na sreću daje minimalac. Ako imaš sreće. :D

Bees je pokazao koliko se može zaraditi u visoko-rizičnim uslovima
Cini mi se da je ovo dosta slobodna konstatacija bez objasnjenja. Biti vredan i dobar trgovac nije poslovanje u visoko rizicnim uslovima
Otvaranjem jedne ili vise pozicija u toku dana sa zauzimanjem ukupno 3-10% slobodne margine nije takode visoko rizicno poslovanje. Dobro, gore na izvestaju je pocetno zauzimanje margine islo do 20% zato sto manje nije moglo, medutim, trgovcu sa iskustvom 20% margine daleko je manji rizik nego pocetniku 2%.
Pocetniku je svako zauzimanje slobodne margine rizicno za razliku od iskusnog trgovca gde je ulazak u poziciju skoro isto kao otici u prodavnicu da kupi vekna hleba.

Govorio sam u principu. Složićeš se da se uobičajeno smatra da je visok rizik svaka trgovina u kojoj je prihvaćeni gubitak veći od 5% (mada mnogi predlažu granicu od samo 2% ili čak manje).

Ovo ne znači da je za tebe lično rizik veliki. Ukoliko imaš dobar odnos uspešnih/neuspešnih tgovina, onda lakše možeš da progutaš kakav veći gubitak.
No, ovo je često spojeno sa optimizmom da se ništa strašno neće desiti. A stvari se dešavaju.
Kao prošle godine kada sam imao valjda par pipsova pa da pokupim profit na eur/chf i u sledećoj sekundi kurs je skočio 200 pipsova zbog intervencije centralne banke. Bilo je tako brzo i opako da ni SL nije reagovao dovoljno brzo pa mi se račun u toj sekundi prepolovio. :)

Slazem se, ja u nacelu izbegavam poslovanje kada su objave vesti. Zavisi od trgovca do trgovca, neko posluje iskljucivo na vesti a eto meni one nisu pogodne posto je uvek nepredvidivo kuda ce i koliko spajk da ode. Nekad je bilo 40 pipa idealno za sl a sada se to popelo na 60 i postalo bas mnogo. Zato se sada savetuje da se saceka momanat objave vesti da se sajkovi smire i tek posle spajkova uci u poziciju na nesto mirnije trziste.

Back