Šta mislite o fiat 500L?

Oduvek je za svaki auto pisalo u tehnickoj knizici da je normalno ako automobil potrosi do 1L na 1000 km.
To je kod nekih bilo i manje ali se u praksi to pokazalo drugacije pa neki nisu trosili ulje iako je fabrika rekla drugacije.
Mislim da je normalna potrosnja ulja kad se od servia do servisa nemora dolivati.
Problem kod 500L je sto se u njega sipa cista sintetika koja se menja na 20k km a ljudi ocekuju da za to vreme motor ne potrosi ni kap ulja jer je nov.
Ne zaboravite da smo nekad menjali ulje na 5000 km a koje je bilo gusce. Sta mislite da smo to ulje vozili 20k km dali bi se trosilo?
I kod VW 2.0 TDI motra je bila cesta slika kako vlasnici Pasata dolivaju ulje na benzinskim pumpama ali to je do novih tehnologija i drugacije izrade motora.
Opet cu napisati da na masinskoj obradi motora Cubi u NS stoji obavestenje da je potpuno normalno da neki motor trosi ulje u normalnoj kolicini i da ako ga ne trosi da to nije u redu jer se neki sklopovi ne podmazuju dobro. Sasvim je i logicno da se nesto usled trenja i temperature trosi pa tako i ulje.
Nikad nisam bezao od motora koji troskare ulje a pritom ne dime na auspuh pa sam tako imao licno Toyotu MR2 koja je na 1000 km trosila litar ulja i meni tih 90-tih nikako nije bilo jasno pa sam isao u servis gde su mi rekli " Dali ti cepas ovaj auto?" na sta sam im rekao da mu dusu vadim i oni su tad rekli da mi malo i trosi ako ga tako vozim.
Verujem da je slicna prica i sa 500L gde ga je neko uzeo misleci da je trkac sa svojih 95ks i onda ga cepa da bi auto isao a samim tim mu dize i potrosnju ulja.

Naravno, nemoguce je da motor ne trosi ni malo ulja, ako ne trosi ni kap onda nesto nije ok.

Mene je vise interesovalo iz iskustva kako ide potrosnja ulja kod tih motora. Kako Euro standradi idu gore 3,4,5,6...tako su motori sve vise preorijentisani manjoj potrosnji goriva. Pa ih prave tako da je trenje u motoru minimalno, a potrosnja ulja logicno raste.

Oduvek je za svaki auto pisalo u tehnickoj knizici da je normalno ako automobil potrosi do 1L na 1000 km..
Ti napisi u tehničkim knjižicama su takozvno "redefinisanje defekta"... auto koji troši litar ulja na 1000km je svakako defektan, a proizvođači žele da spuste ovaj prag da ne bi bili odgovorni za kvarove tog tipa. Auto NE SME da troši toliko ulja, bez obzira šta piše u knjižici... isto važi i za ove koji rade obradu motora - tu glupost da auto MORA da troši ulje pišu da bi se ogradili od loše obrađenih motora koji troše ulje. Dobar motor ne troši ulje uopšte, malo lošiji motor troši malo, znači ne postoji "normalna" potrošnja ulja, idealna je "0" a sve preko toga je proizvođačka i serviserska patka da se opravdaju. ne nasedajte, auto se perfektno podmazuje i kad ne troši ulje ako je sve kako treba.

Mislim da čim auto počne da troši toliko ulja da mora da se doliva između redovnih servisnih intervala, (5000-20000km), to više nije 100% ispravan motor.

Ti napisi u tehničkim knjižicama su takozvno "redefinisanje defekta"... auto koji troši litar ulja na 1000km je svakako defektan, a proizvođači žele da spuste ovaj prag da ne bi bili odgovorni za kvarove tog tipa. Auto NE SME da troši toliko ulja, bez obzira šta piše u knjižici... isto važi i za ove koji rade obradu motora - tu glupost da auto MORA da troši ulje pišu da bi se ogradili od loše obrađenih motora koji troše ulje. Dobar motor ne troši ulje uopšte, malo lošiji motor troši malo, znači ne postoji "normalna" potrošnja ulja, idealna je "0" a sve preko toga je proizvođačka i serviserska patka da se opravdaju. ne nasedajte, auto se perfektno podmazuje i kad ne troši ulje ako je sve kako treba.

Mislim da čim auto počne da troši toliko ulja da mora da se doliva između redovnih servisnih intervala, (5000-20000km), to više nije 100% ispravan motor.

BRAVO

Duletu I ovim "drzi vodu dok majstori odu" majstorima je izgleda normalno sve do jednog litra na 100 km :mrgreen:

Dobar motor ne troši ulje uopšte, malo lošiji motor troši malo, znači ne postoji "normalna" potrošnja ulja, idealna je "0" a sve preko toga je proizvođačka i serviserska patka da se opravdaju.
Naravno da nisi u pravu.

Ostalo sto si napisao je svakako tacno, proizvodjaci stite sebe povecanjem tolerancija potrosnje, idealno bi bilo da ne mora da se dosipa ulje u toku servisnog intervala, tako i jeste kod velikog broja vozila koja se voze dozirano. Ali to ne znaci da se ulje ne trosi.

Ako ti je grubo poznat nacin rada SUS motora, jasno je da se tecnost koja sluzi za podmazivanje mora trositi inace podmazivanja nema. Koliko se trosi je upitno i zavisi od konstruckije motora i nacina voznje.
Pri radnim temeperaturama ulja od preko 100C u motoru, deo ulja uvek ispari i degradira se, uljni sistem nije zatvoren sistem, vec naprotiv napravljen je tako da uljna isparenja napustaju karter i sagorevaju u cilindru.
Kolicina ulja se smanjuje.

Zavisno od duzine intervala servisa, kolicine ulja, dimenzija sipke i potrosnje ulja u konkretnom motoru, neko ce primetiti potrosnju, neko nece. Jednostovano postoje modeli kod kojih je dosipanje normala od pocetka ekspolatacije, dok postoje modeli kod kojih dosipanje znaci kvar.

Niskofrikcioni motri sa pocetka 2000ih su redom fabricki trosili ulje u omeru da se ulje uvek dolivalao u toku servisnog intervala od dana jedan.

Na kraju ako ste presli 20k sa istim uljem i nivo na spici se nije pomerio ni milimetar, to samo znaci jednu stvar, to sto merite na sipci nije samo ulje, vec je mesavina vodenog kondenzata, prljavstine, antifriza i slicno, koji su dopunili potroseno ulje u toku rada motora.

Ostalo sto si napisao je svakako tacno, proizvodjaci stite sebe povecanjem tolerancija potrosnje, idealno bi bilo da ne mora da se dosipa ulje u toku servisnog intervala, tako i jeste kod velikog broja vozila koja se voze dozirano. Ali to ne znaci da se ulje ne trosi.
Pazi, fizički je nemoguće da ne dolazi do degradacije ni jednog molekula ulja, ali ja ovde govorim o onom pomenutom "1 litar na 1000km" što je apsolutno nenormalno.

Moj auto iza sebe ima 10 godina i 200.000km, i još nema potrebu za bilo kakvim dosipanjem ulja. Prilikom zamene, na svakih 10k km, ulje izgleda sasvim OK, bistro je i samo za blagu nijansu tamnije od novog.... treba li da se brinem što ne troši više? :D

J*bo ja taj auto gde ti moraš na 1000 km da sipaš kilo ulja na pumpi. To znači da na 20 000 km sipaš 20 litara ulja? A čuo sam da mnogi sa 2.0 TDI CR imaju kilo ulja u gepeku.

Zavisi od motora do motora, ali na 20 000 km zdravi razum je maksimum da potroši litru ulja, ništa više od toga. Sve preko toga, iako fabrika deklariše kao ''normalno'', je za mene nenormalno.
Meni su servisi na 30 000 km i zabeležiću koliko je potrošio, jer znam čoveka u servisu, pa ćemo da izmerimo koliko je izvadio.

Inače, malo sam guglao oko potrošnje ulja na tom 1.6 crdi dizel motoru:

*I have had my new Pro_Cee'd 1.6CRDI for over 2000 miles now and so far the engine hasn't used a drop of oil, which is great. MK5 Golf used about 0.5L every 3000 miles in contrast (and seems this was about normal as other owners reported the same so it never bothered me). Consumption appears to vary by manufacturer and specific engine model, which I would expect... Seat 1.4TSI engines have awful oil consumption!

*My 2011 1.6Crdi hasnt used a drop, my petrol vrs skoda used about a litre every 4-5k if i used 5w30 longlife when i upped the power i changed to 5w40 never used any oil - ovde je prešao sa propisanog na drugo ulje.

The Fabia vrs 1.4Tsi was chronic on oil my mates used a litre every 6-800 miles.*

*Our Ceed CRDi has used no oil in almost 3 years and 28,000 miles*

Pre nekog napadanja samo da kažem da sam objektivan. Niti hvalim Kiju, niti je to auto koji sam želeo da kupim, ali jedino je Kija htela da uzme prethodnu Dačiju. Šta više, bio sam najbliže Škodi Super/Oktaviji 2.0 TDI CR, baš taj koji troši dosta ulja.
Možda je to i igra Volksvagena sa potrošnjom ulja. Mogu oni napraviti motor koji ne troši ni pola litra ulja na 30 000 km, ali su rešili da skupe pare i na tom dosipanju ulja. Na 60-70% vozila u inostranstvu će se dosipati u servisu, a sve se to plaća. Neka se plati 30 eura po litri, na 500 000 motora koliko je to para?
Sve su ovo špekulacije koje su vrlo možda istinite.

Nazalost ovo je istina i ja sam oduvek govorio da sto su noviji motori da su sve gori a u smislu ekologije i FAP,DPF i ostalih ekoloskih filtera.
Ali sa tim se moramo pomiriti ili cemo voziti kola stara 12-13 ggodina koja su jos i bila ok a posle toga uveliko krece euro4 mada je bilo koal sa tom normom i u 2001-oj.
Meni je normalna potrosnja ulja,kao sto rekoh, ona gde ja ne moram od servisa do servisa da dosipam sto znaci negde 0,75 a negde 1L.
Mislim da se svakako ti long life servisi trebaju skratiti jer sa nasim gorivom treba menjati ulje dosta ranije. Ja bih ga licno menjao na 10k km pa nek prica ko sta hoce a samim tim mi je motor uvek sa svezim uljem plus sto necu ga dosipati od zamene do zamene.
Danas ulje nije skupo i motoru moze samo da prija ako se ranije zameni.
Sinis@ je objasnio danasnju situaciju i tako zaista i jeste.

Bolje da cutis jer samo dokazujes da o automobilima i motorima ne znas mnogo.
Audi A4 2.0B (benzinac) sa 130 ks od prvog dana po izlasku iz fabrike trosi ulje. Ne dimi,ne oseti se sagorelo ulje,ide normalno,ponasa se perfektno a zna da popije na 1500-2000 km citavu litru ulja.
Provereno je kod svih vlasnika tog motora koji se ugradjivao i u Audi A6.
Drugar ga ima i ne zali se jer ga perfektno sluzi ali litra ulja mora biti u gepeku.
Jednostavno je takav motor konstrukcijski i mnogi su radili i generalke zahvaljujuci savetima starih majstora i opet posle toga je potrosnja ulja bila ista.
Kad je motor los da trosi ulje zbog karika onda dimi nazad i oseti se sagorelo ulje iz auspuha ana iberlaufu purnja dim.
Procesljaj Tihi malo internet pa ces da vidis da to sto govoris nije istina jer ima dosta motora koji fabricki troskare ulje.
Isto je i za dizel motore gde neki modeli jednostavno moraju da potrose neki deci od zamene do zamene sto je sasvim normalno.
Sinis@ je lepo objasnio da je uljni sistem otvoren i kroz iberlauf odlaze isparenja od temperature tako da je potpuno normalno da usled trenja i temperature nivo ulja bude kod nekih modela nizi. Zasto kod nekih modela nije verovatno se radi o konstrukciji motora ali se moramo pomiriti sa cinjenicom da ce sve biti vise ovih sto trose.

Bolje da cutis jer samo dokazujes da o automobilima i motorima ne znas mnogo.
Audi A4 2.0B (benzinac) sa 130 ks od prvog dana po izlasku iz fabrike trosi ulje. Ne dimi,ne oseti se sagorelo ulje,ide normalno,ponasa se perfektno a zna da popije na 1500-2000 km citavu litru ulja.
Provereno je kod svih vlasnika tog motora koji se ugradjivao i u Audi A6.
Drugar ga ima i ne zali se jer ga perfektno sluzi ali litra ulja mora biti u gepeku.
Jednostavno je takav motor konstrukcijski i mnogi su radili i generalke zahvaljujuci savetima starih majstora i opet posle toga je potrosnja ulja bila ista.
Kad je motor los da trosi ulje zbog karika onda dimi nazad i oseti se sagorelo ulje iz auspuha ana iberlaufu purnja dim.
Procesljaj Tihi malo internet pa ces da vidis da to sto govoris nije istina jer ima dosta motora koji fabricki troskare ulje.
Isto je i za dizel motore gde neki modeli jednostavno moraju da potrose neki deci od zamene do zamene sto je sasvim normalno.
Sinis@ je lepo objasnio da je uljni sistem otvoren i kroz iberlauf odlaze isparenja od temperature tako da je potpuno normalno da usled trenja i temperature nivo ulja bude kod nekih modela nizi. Zasto kod nekih modela nije verovatno se radi o konstrukciji motora ali se moramo pomiriti sa cinjenicom da ce sve biti vise ovih sto trose.

Eto da kazem da je normalno tj tolerise se da motor potrosi do 200-300 grama izmedju 2 servisa. Sve preko toga znaci da je motor los ili pred crkavanjem.

Pa to je proglaseno normalnim zato sto VW motori uglavnom ne valjaju nista

Sad slazem se da neki predju i 200-300.000 km bez vecih problema ali realno procenat takvih je mali.

Ako su VW motori tako dobri zasto ne daju garanciju od milion kilometara na motore i menjace kao sto to radi Honda ?

Eto moj brat od ujaka vozio 1997 Passata karavana radio mu tri puta generalku pre nego ga je prodao . Secam se kad smo zadnji put isli na Kopaonik njegovim autom vec u Novom selu mu je motor ostao kompletno bez ulja i zakovao. Licno mi je pricao da mu auto trosi litar ulja na 100 km a uzbrdo jos vise. Drugar vozi 1990 Golfa 2 isto mu radjena 3 puta generalka . Trosi ulje ko lud sad gleda da ga proda pa da uzme nekog Megana karavana.

A moj rodjeni stric vozio 10 godina Toyotu Corollu nikad motor taknut . Posle njega drugi brat od ujaka uzeo taj auto , i presao sa njim jos 200.000 km motor i dalje netaknut .... A auto 1990/1991 godiste. Jedino sto mu je bio satruo na pragovima i rubovima pa je morao limarijski da ga sredjuje, a mehanicki auto i dalje u ekstra stanju. A pre toga vozio Audija 100 dizela 1994-1995 godiste, koostale ga popravke ne zna ni sam koliko hiljada evra i plus nikada nije resio probleme koji auto muce na kraju ga prodao bud zasto i uzeo Corollu. Koliko puta ga je ostavio na putu to da ne pricam, a covek je nonstop na putevima prelazi 70.000 km godisnje.

Sad vozi Pezoa 307 karavana, na plin i za sad je zadovoljan, imao je manjih problema sa elektronikom ali to je resio.

Onaj drug sto zivi u Svajcarskoj sto je kupio 2011. godine 6 meseci star Audi A4 u S line opremi , koji sam ja vozio, mi je rekao da je tom autu nakon samo 6 meseci voznje crkao motor, zato ga je prethodni vlasnik i prodao a on kupio od njega.

Eto to su sve iskustva ljudi koje ja licno poznajem , moji prijatelji i rodbina i sa kojima se konstantno vidjam i druzim a ne rekla kazala price.

Zato ja ne pomisljam nikad da kupim VW tj nemca. Precenjeni, nepouzdani, skupi za odrzavanje. To je samo bajka da su oni jeftini za odrzavanje . Jer mozda je deo za moj auto i skuplji, ali ja ga ne menjam nikad za razliku od ovih sto vise kod majstora.

Secam se jednom u radnji cekam na red da kupim ulje za motor, i ispred mene neki mehanicar , kupuje delove za VW Caddyja . I izvadio papir , izdiktira covek preko 10 razlicitih delova samo za trap ostalo da ne pricam. Pitam ga ja , sta se desilo tom autu , sto mu menja toliko delova, da nije imao neki udes ? A kaze meni mehanicar : REDOVAN SERVIS :lol:

Zato se moj surak mehanicar kune u VW . Koliko se samo letvi volana kod VW namenjao koliko samo menjaca alansera , o trapovima tek da ne pricamo nista ...

Ja jos nisam do sada cuo da je nekom na japanskom i americkom vozilu crkla letva volana

Mozda jeste ali ja nisam to cuo.

Zato nemac u moju kucu nece da udje nikad.

Sto se tice Fiata oni su ipak druga prica, nisu preterano pouzdani ali makar kostaju onoliko koliko vrede . Realno Fiatova vozila su pouzdanija od VW-ovih i Fiatova auta bi trebalo da budu skuplja.

Poslednja izmena:
Kakve veze imaju VW i japanci sa ovom temom?
Po starom dobrom obicaju gde god se pojavis tema odlazi u off.
Ajd malo smiri laprdanje i prestani da hvalis nesto sto je propalo sa prodajom u Evropi.:bye:
Jel ima uopste moderatora u ovom delu foruma? Vidim da su pobrisani neki postovi pa kad vec brisete onda brisite one koji treba da se brisu.

To je tačno, ali je zbog tog defekta u Americi sto i kusur hiljada Audija sa tim 2.0T motorom povučeno na servis, a vlasnici su dobili pravo da im se izvrši popravka besplatno, i produžena im je garancija na vozilo... znači ipak je bio defekt, jer da nije - teško bi vlasnici vozila dobili kolektivnu tužbu.

Kakve veze imaju VW i japanci sa ovom temom?
Po starom dobrom obicaju gde god se pojavis tema odlazi u off.
Ajd malo smiri laprdanje i prestani da hvalis nesto sto je propalo sa prodajom u Evropi.:bye:
Jel ima uopste moderatora u ovom delu foruma? Vidim da su pobrisani neki postovi pa kad vec brisete onda brisite one koji treba da se brisu.

pa imaju tema je kvalitet motora u Fiat 500L i drugim proizvodjacima . Cim motor trosi ulje znaci da nece dugo tj defektan je.

Evo ovde kazu da motor sme da potrosi maksimum pola litre ulja na 8000 km predjenih sve preko toga znaci da je motor propao tj defektan

Vecina motora ne trose nimalo ulja

Ako motor trosi vise od 1 litre ulje na 500 kilometara to znaci da je propao i da treba da se promeni

Uglavnom tvrde da je potrosnja ulja znak da je motor los i da je presao par stotina hiljada kilometara tj da je dotrajao

Vise o svemu ovde

http://www.aa1car.com/library/oil_consumption.htm

Pazi, lično sumnjam u priču da je svaki motor koji troši mnogo ulja po fabričkim specifikacijama defektan. Da je defektan, ne bi se našao u vozilima. Setite se SAAB-a. Propala fabrika zbog 2.3t motora. To je defekt, kad ti crkne motor, ne kad troši više ulja.
Inženjeri se zadržavaju na tom sistemu da motor ima što više podmazivanja, a to i odgovara servisima koji nose imena tih koji su napravili te motore. Šta ćeš lepše od konstantnog priliva novca zbog jedne stvarčice koju svako ignoriše pri kupovini auta. VW/Audi mogu to da rade, jer znaju da će uvek biti kupaca. Honda, Toyota, Hyundai, KIA itd ne može, jer se oni svim snagama bore da privuku kupce, pa im ta priča o potrošnji ulja ne bi išla u korist. A u salon VW će ljudi ulaziti sve i da piše na ulazu velikim slovima: uđite ovce, konstruisali smo mnoge stvari sa namerom da ranije otkažu i košta više održavanje, samo da bi uzimali od vas pare.

A moj rodjeni stric vozio 10 godina Toyotu Corollu nikad motor taknut . Posle njega drugi brat od ujaka uzeo taj auto , i presao sa njim jos 200.000 km motor i dalje netaknut ....

Vi ste gori od šiptara, ne mogu da vas pohvatam. Stric, jedan brat od ujaka, drugi brat od ujaka. Au yebote.

Zato nemac u moju kucu nece da udje nikad.

Nikad ne reci nikad, ako krene kao 1941. eto ti ga u kući. Uostalom i tog tvog džipa je sklepao Švaba tj. Austrijanac.

Vi ste gori od šiptara, ne mogu da vas pohvatam. Stric, jedan brat od ujaka, drugi brat od ujaka. Au yebote.

Nikad ne reci nikad, ako krene kao 1941. eto ti ga u kući. Uostalom i tog tvog džipa je sklepao Švaba tj. Austrijanac.

moj dzip je sklepan u Detroitu tako kaze broj sasije. :)

U Magna Steyr fabrici su sklapali dizelase ...

A i ta fabrika u Austriji je kanadska tj u kanadskom vlasnistvu a ne nemackom.

Pa znaci to tvoje cudo ima samo male veze sa Amerikom a ti se tu kurobecas kako vozis amerikance!:hahaha:
Po tebi znaci Jeep sa dizelasem treba u smece jer nije sklapan u Americi jel tako?:hahaha:
Kad vec dozvoljavaju spam i kad vec dozvoljavaju Tihiju da unakazi ovaj forum onda se prikljucujem.
Moderatori samo uzivajte i unistavajte forum svojim nereagovanjem.
Bitno je da na politici ne smes da susnes i odmah se brisu postovi ili se banuje.

Back