Sta mislite o ateizmu?

• Začetnik teme Začetnik teme Dita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@! dostizanje bozanskog? jos se niko nije vratio da nam javi. mada, ne treba odustajati jer se i to racuna

Kako nije ,na milione ljudi u ovom trenutku se bavi nekim vidom duhovnog rada,i nema nijednog da nije doziveo neko iskustvo koje nije doslo odozgo a da se moze pripisati obicnim zemaljskim culima.

Sto se tice smrti i vracanja zapisano je na papir vise iskustava nego sto jedna glava moze procitati za vreme svog zivota.

Druga je stvar sto ateisti ne obracaju paznju na to kad im se jasno pomene i sto razmisljaju o nekim drugim stvarima.

јесте кад умни болесник без Духа Светог одређује шта је морал:mrgreen:

mozda jeste umni bolesnik, kako ti kazes, ali je cinjenica da jeste oderedjivao moral , i da je imao hiljade istomisljnika, zar ne? koji su takodje mislili da je ispravno istrebiti jevreje...to je bilomoralno za njih, iz njohvog ugla, za tebe nije...ali to upravo dokazuje koliko je moral promenljiv pojam, a nesto toliko promenjljivo, nesto sto se menja kako vetar duva ne moze biti istina ***...moral je obicna laz i iluzija...

mozda jeste umni bolesnik, kako ti kazes, ali je cinjenica da jeste oderedjivao moral , i da je imao hiljade istomisljnika, zar ne? koji su takodje mislili da je ispravno istrebiti jevreje...to je bilomoralno za njih, iz njohvog ugla, za tebe nije...ali to upravo dokazuje koliko je moral promenljiv pojam, a nesto toliko promenjljivo, nesto sto se menja kako vetar duva ne moze biti istina ***...moral je obicna laz i iluzija...
сви знају шта је морал само безумници не знају

када кажем Св.Дух мислим на разум, што и јесте у нас православаца

Kako je onda sistemska struktura pravo slavlja organizovana na slepoj veri a inteligenciju odbacuju a ti mislis razum da je sveti duh.

Definicija razuma :
Razum je sposobnost razboritog (logičkog, kritičkog) mišljenja, poimanja i rasuđivanja.Razum takođe označava više kognitivne funkcije ljudskog uma.

Definicija kognitivne funkcije:
Kognitivna funkcija je zajednički naziv za bilo koju saznajnu psihičku aktivnost (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, suđenje itd.) koja je svojstvena nekoj kognitivnoj strukturi.

Verovatno mislis na razumno ponasanje kod vas pravo slavaca,u ubedjenju da ste vi dobri i ok,a kada vec delimo stvari mozemo reci da poistovecenje duha sa razumom nije kompatibilno jer gledajuci cak i pisanija duhovnika za ovo su zaduzene bica drugih sfera,koji svoje dejstvo na coveka ispoljavaju preko nebeskihinteligencija.

Kako je onda sistemska struktura pravo slavlja organizovana na slepoj veri a inteligenciju odbacuju a ti mislis razum da je sveti duh.

Definicija razuma :
Razum je sposobnost razboritog (logičkog, kritičkog) mišljenja, poimanja i rasuđivanja.Razum takođe označava više kognitivne funkcije ljudskog uma.

Definicija kognitivne funkcije:
Kognitivna funkcija je zajednički naziv za bilo koju saznajnu psihičku aktivnost (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, suđenje itd.) koja je svojstvena nekoj kognitivnoj strukturi.

Verovatno mislis na razumno ponasanje kod vas pravo slavaca,u ubedjenju da ste vi dobri i ok,a kada vec delimo stvari mozemo reci da poistovecenje duha sa razumom nije kompatibilno jer gledajuci cak i pisanija duhovnika za ovo su zaduzene bica drugih sfera,koji svoje dejstvo na coveka ispoljavaju preko nebeskihinteligencija.

а о каквој то интелигенцији причаш?
па да можемо даље да разговарамо

када кажем Св.Дух мислим на разум, што и јесте у нас православаца

saki izvini ali ovo nema veze sa vezom... slazem se sa kamaelom da vera koja je bazirana na svetom verovanju upravo ponistava razum...kod vecine...savest nije ista ni za pripadnike jedne religije, a ne da bude ista za sve ljude...savest je individualna i zavisi od coveka do coveka. Za nekog mozemo reci da nema savest, ako se njegova moralna nacela razlikuju od nasih, a u stvari je njegova savest samo drugacija od savesti vecine...

saki izvini ali ovo nema veze sa vezom... slazem se sa kamaelom da vera koja je bazirana na svetom verovanju upravo ponistava razum...kod vecine...savest nije ista ni za pripadnike jedne religije, a ne da bude ista za sve ljude...savest je individualna i zavisi od coveka do coveka. Za nekog mozemo reci da nema savest, ako se njegova moralna nacela razlikuju od nasih, a u stvari je njegova savest samo drugacija od savesti vecine...

па можеш ти да се слажеш с ким оћеш, али без Духа Светог си не разумна
у ствари ти мислиш да си разумна ал то није исто.

problem je sto vernici onog ko se izjasni kao ateista automatski vide kao evolucionistu. To je mana i jednih i drugih, slepo verovanje u jednu rec. Ne mogu da vide da ne postoje samo te dve strane, ako nije ovo onda je ono, ako nije ono onda je ovo. drugi putevi i verovanja njima su neshvatljiva i jednostavno ih ne prihvataju kao moguca, postoje samo dva puta. ka dobrom i ka losem.a cesto ta dva puta imaju zajednicki zavrsetak...

mislio sam da sam ateista ali vremenom sam shvatio da je to nemoguce jer je u ljudskoj prirodi da se okrece necem natrprirodnom kada je nemocan i nesiguran ili kada mu je potrebna uteha....svakako nisam vernik al imam neka svoja mambo dzambo verovanja.

Ja sam vjernik, al poznajem ljude koji su " atesti " al su na visokim spiritualnim nivoima..Mislim da religija je samo jeden put do spiritulno izdizanje duse . Takozvani " atesti " ne cine zlo nikome , pomazu ljudima,imaju visoki moral, posteno rade .., po meni to su .veci vernici nego neko ko ide u crkvi a cini zlo..

I Isus kaze " Mnogi su putevi do Crastva moga Otca " Bog je dao slobonu volju ljudima . ipak mislim da svi atesti na kraju su se okrenuli. ka Bogu ..Ajnstajn je na kraju svog zivota zaklucio da ipak sve ukazuje na postojanje boga .. „Ја vеruјеm у bоga, који оtкriva samog sebe u zakonitoj harmonii sveta ," , Sopenhauer isto.

Svi atesiti na kraju postaju vjernici :)

Ipak ja najvise volim" ateista " Voltera koji kaze "Kad Bog ne bi postojao trebalo bi ga izmisliti "

Poslednja izmena:
Ateisti nemaju verske ratove(ili izgovore za iste),dozvoljeno im je da sumnjaju,eksperimentisu,koriste puni potencijal mozga,sto se tice morala...pravi moral je upisan u nasem nervnom sistemu,posto imamo otprilike svako isti,to bi bio reper za "pravu meru",a ne neproverene ,nedokazive price koje mogu biti razlicito tumacene i voditi u npr.samomucenje.

Ateisti nemaju verske ratove(ili izgovore za iste),dozvoljeno im je da sumnjaju,eksperimentisu,koriste puni potencijal mozga,sto se tice morala...pravi moral je upisan u nasem nervnom sistemu,posto imamo otprilike svako isti,to bi bio reper za "pravu meru",a ne neproverene ,nedokazive price koje mogu biti razlicito tumacene i voditi u npr.samomucenje.
slazem se da savremeno shvatanje morala povlaci za sobom i samomucenje, jer trudeci se da postupa moralno, covek neke stvari koje bi mu pomogle da se oseca bolje izbegava jer nisu moralno ispravne uzimajuci u obzir sistem vrednosti koji vlada. covek se opterecje sitnicama za koje vaga da li su moralne ili ne a pri tom ne vidi da cini mnogo nemoralnije stvari, prvo nemoralan je prema sebi. kakav bi to bio moral koji je "urezan u nervni sistem"?

Nervni sistem je jedini "organ" dozivljvanja sveta.To je ono najprirodnije u nama,mi sami.Biti u skladu sa sobom je iskrenost,to je iako subjektivno jedina prilika za kakvu takvu objektivnost,npr.ljudi opsednuti nekom idejom(istorija je puna toga) smatraju da je ideja toliko znacajna da podnositi patnju zbog nje sasvim ok,ili nanositi istu drugima.Ako krenes od onog sto mozes da dokazes i dozivis u praksi(sops.n.sistem)imaces najbalansiraniju putanju,ako odustanes od "sebe"i smatras da postoji nesto vaznije od tebe,ideja,itd.onda moras da imas ucenje,sistem koji ces uciti,sta sme-sta nesme,itd.Cak iako sistem ima smisla,razni ljudi ga razlicito tumace,stavljaju akcenat na razlicite stvari,posto nemaju "sebe",skloni su da budu izvestaceni(i u najboljoj nameri),odvojeni od prirode,svoje pa samim tim i bilo koje.Jednom kada covek prestane da veruje prirodi(sopst.n.sistemu),onda moze da veruje bilo cemu i da radi bilo sta,onda posto je izgubio "uzemljenje" mora da ima ljude ili knjige koje ce da mu kazu sta da radi,oseca ,bude.I onda moze doci do stvari kakva je inkvizicija ili samoubilacki napadi,itd.Potisnuta priroda tezi da se ispolji i ispoljava se na prikrivene(jer direktni nisu dozvoljeni) nacine,stvarajuci poremecaje u drustvu.recimo mrznja prema ovom ili onom jer se oseca pritisak npr.seksualnog nagona i frustracija zbog potiskivanja istog,itd.Ako si precizan i zdrav u sopstvenom nerv.sistemu bices i sa drugima,nece biti projekcije sopstvene nutrine na druge.Znati sebe,to je ime igre,kroz eksperiment i razne prakse saznati iz prve ruke svoj n.sistem pa i saznati relativnost,granice istog.

A sta bi rekla o njima, neka zive kako oce.

Dok jedni tvrde da je svemir stvorio Bog, a drugi da je sam nastao, uglavnom svi zaboravljaju treću mogućnost – da su ga kreirali znanstvenici nalik na nas u nekom paralelnom vremenu-prostoru

Mene zanima zasto se vernici boje ateista?

Poslednja izmena od moderatora:

Back