Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
al smo bile vredne danas. Ja pravila medeno srce, banine i španske projice

evo banini:

i recept:
2 jaja
2 šoljice ulja
2 šoljice šećera
1/2 praška za pecivo
7 šoljica brašna

Sve umesiti (malo se raspada), razvaljati na debljinu od 1 cm, iseći modlama u željenom obliku (ja volim ovaj kao cvet) i ređati u NEpodmazan pleh jer je prilično masno, pa nema potrebe da se podmazije. Praviti veći razmak jer narastu. U svakom na sredinu napraviti malo udubljenje i staviti kašicu pekmeza. Peći na 180 - 200° oko pola sata. Nemojte me držati za reč za ovo, nisam sigurna koliko sam pekla. Bolje kraće da ne bude previše tvrdo. I jesti posle 2-3 dana jer su lepše kad malo otpuste

ovo je kolač iz 90-tih, samo dva jaja, jeftin, a lak i lep
pravim sutra....

jeste, samo što sada s obzirom koliko su poskupeli ulje i šećer, a najavljuje se i poskupljenje jaja, nije više ni jeftin.....
A sećaš se kako su se u to vreme stalno pojavljivali recepti za kojekakve "embargo" kolače

...eeee....kako je krenulo, samo cemo mastati o slatkisima, mada za mene
i nije steta, a vi morate deci nesto spremati.....:think:
...ja imam negde recept za tortu gde ide samo 1 jaje...moracu da ga iskopam
pa da ga stavim ovde...ko zna mozda nekom i zatreba...

sećam se, imam negde i sačuvane te recepte, što reče affro, daj da ih nađemo, meni prvoj će da zatrebaju

...daleko bilo, ne trebali nam vise nikada, ali kakva su luda vremena, stvarno
ko zna...moja deca srecom vise nisu mala....i sve je to iza nas, ali imam
negde i odlican recept za domaci keks, medenjake i tako te kolace koji
uopste nisu losi, naprotiv..iako nama sad iz ovog ugla deluju sirotinjski,
verovatno moje i dan danas ne vole kupljeni keks....

al smo bile vredne danas. Ja pravila medeno srce, banine i španske projice

evo banini:

i recept:
2 jaja
2 šoljice ulja
2 šoljice šećera
1/2 praška za pecivo
7 šoljica brašna

Sve umesiti (malo se raspada), razvaljati na debljinu od 1 cm, iseći modlama u željenom obliku (ja volim ovaj kao cvet) i ređati u NEpodmazan pleh jer je prilično masno, pa nema potrebe da se podmazije. Praviti veći razmak jer narastu. U svakom na sredinu napraviti malo udubljenje i staviti kašicu pekmeza. Peći na 180 - 200° oko pola sata. Nemojte me držati za reč za ovo, nisam sigurna koliko sam pekla. Bolje kraće da ne bude previše tvrdo. I jesti posle 2-3 dana jer su lepše kad malo otpuste

ja obozavam banine
ali ih moja baka drugacije pravi, onako spaja jedne sa drugim
a i testo se ne vadi modlom nego razliva po tepsiji na manje delove
bas cu je pitati da mi da recept (a i da napravi jedan dan) :))))

Poslednja izmena:
Moje dete je izrazilo zelju da danas jede spagete. Ona ih inace jede prazne, bez sosa, bez icega, eventualno moze da dodje u obzir malo parmezana preko. Da Bog sacuva.
Pa tako ce za nju biti odvojene prazne a za nas sa piletinom i lesnikom. Nista lakse, nista lepse...

ajd jedno brzinsko pitanje za pilav.ja samo izdinstam luk i u njega strpam pile na delove i pirinac i zalijem vodom i uljem i dodam malo aleve paprike i u rernu.sad na guglu pogledam,ono u svakom receptu posebno proprze piletinu sa lukom,pa dinstaju i pirinac,pa tek onda u rernu.kakav smor.
a vi?jel ima neke razlike?

Smokvice ja pilav malo obogatim.
Tacnije pocnem kao ti ...luk proprzim da postane staklast pa dodam zamrznutu balkansku mesavinu na njega, kad se otopi ubacim solju pirinca i samo po nekad meso stavljam direktno unutra i tada obicno raskomadam pile tj odvojim ga od kostiju. Nalijem vrucom vodom i na ringli krckam, dodajuci vodu kad pirinac popije. Na pola prilikom dodavanja vode dodam i dve kocke za supu ili vegetu ili nekad oba :)

Kad je kuvan , pred samo gasenje ringle dodam mirodjiju i promesam.

Tako je pilav mnogo socniji i jestiviji i na kraju krajeva estetski lepsi.

Poslednja izmena:
ja nekad pile suvam, pa obeskostim, pa da staklasto izdinstan luk, i malo sargarepe dodam pirinac i onda nalijem vodom, suvi zacin, kari..ubacim obareno meso, pa u rernu..

a cesce - kao smokvica, pravim ga samo od pileceg filea i pravac rerna..nije mi onda mastan kao klasican pilav..

E probajte da ubacite frikomovu Balkansku mesavinu...zasto bas nju...jer imam crvenu papriku u sebi a ona da fenomenalan ukus pirincu i lepu boju i neki specifican smek kompletnom rucku.
Probala sam i sa drugim mesavimana garantujem da ni sa jednom nije toliko lep kao sa Balkanskom.
Pri tom ima jos sargarepu, grasak, kukuruz unutra pa je bas bas bas sareno i osim sto je ukusno i estetski dopadljivo maksimalno je brzo i jednostavno jer ne zahteva nikakvu pripremu, otvoris kesu i tras.

Za taj rucak ( kad je bez mesa ) potrebno je max pola sata vremena.

Posebno je super uz belolucane crvene paprike i batake pecene u rerni :) Mljac.

E nego imam jedno pitanje...neki muzjak je ovde kacio fotku rucka , sve lepo naseckao povrce i poredjao na meso i stavio u rernu i sve se to divno ispeklo u svom soku i skuvalo i super izgledalao i mnogo mi se jede ali ....imam naravno pitanje ....kako da se to skuva a da ne izgori u rerni i da se ne sparuska, nego da bude bas onako kuvano ?

Sta treba raditi ?

Jaooooooooooooooooooooooooo sta mi se dogodilo sa onom magi kesom ljudiiiiiiiii...pakao.
Smestila sam batake u nju, zatvorila kako kazu , ubacila u rernu i posle jedno pola h smrdi nesto ubija.....
Kad se nisam slogirala ...kesa pukla, onaj drzac za zatvaranje otopljen na resetki :dash: a kesa se rastapa po batacima i gori ....

PODIVLJALA sam !

Sta cu raditi sa preostalih 4 magi pakovanja ja ne znam al u moju rernu to vise ne ide.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back