Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Otkad mi se pokvarila kućna pekara sama mesim hleb i pečem u rerni, pa taman zgodno da isprobam neke recepte. Pogotovo takve koji ne zahtevaju previše vremena. Dok ne kupim novu pekaru, jer definitivno hoću. To mi je, uz veš maišu, najvažniji kućni aparat. Pogotovo sad kako najavljuju poskupljenje hleba. Doduše ja ne volim taj kupovni naduvani, pa taman i da je džabe.

....sigurno da je lepsi, ukusniji i zdraviji milion puta nego ovaj koji moze
da se kupi..samo to je ipak za porodicu...ja koji god hleb da kupim u
proseku ga jedem nedelju dana...ta spravica nije za mene nikako....

evo da vam se i ja prikljucim. ja sam danas kuvao pasulj sa suvom kolenicom, ali ja pravim posebnu vrstu pasulja, bez zaprske, a ispadne mnogo ukusnije i,naravno, zdravije (naravno samo je kolenica onda kvaka kad je o zdravijem rec :D )nego onaj regularni :D

Ma ne treba preterivati sa zdravom hranom, nismo mi navikli na to. Moraš ponekad da presečeš... Tako ja kuvam danima neke čorbice, cušpajze, dinstano meso, riba.... onda moj muž u jednom momentu ode pa kupi kilo svinjskog vrata, dobro zamasti tepsiju, iseče krompir, pa onaj vrat preko krompira pa sve u rernu...
i onda deca kažu da tata bolje kuva...

...ja tako sebi dam oduska jednom u 10 dana...i uopste me ne grize
savest...sta cu i ja imam dusu...:D

...sutra idem na pijacu, da nakupujem nekog povrca, brokoli me skroz
osvojio...corbe sa njim su mi savrsene..ali cu probati da nadjem i neko
lepo meso, pa da sebi u nedelju spremim rucak kao sto pravi tvoj muz...:lol:

ja nigde nisam rekla da coolinarika ne valja, sajt je odlican. ali, sustina ove teme je da ucesnice teme razmenjuju recepte koje su probale, svoja iskustva, cake i savete. odlican primer je mirabelin recept za svarcvald tortu. recept je linkovan sa coolinarike, ali je ona dala svoje primedbe iz svog iskustva sa tim receptom.
coolinarika je sajt posvecen kuvanju i receptima, ovo je samo jedna tema na jednom podforumu i pokusavamo da je odrzimo lepom i originalnom.

Napravila sam juce lazanje za danas...hm...kad su bile gotove...i kad sam probala....bile su uzasno tecne, pa je u tanjiru izgledalo hehehe kao gusta riblja corba
ali vidim od jutros jer sma ih stavila na terasu da se mogu seci kocke i da sve to zajedno lici na lazanju
da li sam stavila malo testa ili mi je crveni sos bio jako redak ebem li ga...mozda mi i recept nije dobar..ima li eksperata ovdeza lazanju da mi daju neki savet?

jel kupovno testo, ono sto se malo prokuva ili sto direkt redjas u tepsiju? ja imam bolje iskustvo sa ovim sto se ne kuva.
ja stavljam oko 350ml (odokativno) paradajza na oko 600g mesa, to je moja mera. ali nesto od toga i ukuva, mada bude tecno kad stavljam na testo, ali ne bas da se jede kasikom.
al sam pomogla:lol:

Meni lazanje i musaka od patlidžana i slične stvari isto budu skoro tečne odmah kad se naprave i onda se uzasno nerviram, naročito ako pravim za neke goste. A posle (kad gosti odu) sve se lepo stegne i dođe na svoje i onda može lepo da se seče. Sve tako kako Safira kaže

...iz mog iskustva sa lazanjama...svima nam se to od prilike tako desi,
osim ako se bas stavi malo paradajiza i besamela...ali...koliko sam ja
primetila...to jednostavno treba ostaviti da se malo prohladi, da se ne
jede ono direkt iz rerne..da malo stane sto bi rekli...isto tako bi trebalo
malo duze da se pece na slabijoj temperaturi..ili kad je vec skoro gotovor,
ostaviti jos malo u rerni da odstoji...rerna je i iskljucena dovoljno topla, da
taj visak "vode" ispari....

Dinstala batake, obarila sargarepu i izvadila cveklu iz tegle. Sargarepu sam iseckala na kolutice pa pomesala sa slatkim kukuruzom iz konzerve. Ja obozavam kukuruz koji mom sistemu za varenje uopste ne prija, ali sam svesno odolucila da izdrzim torturu creva nadamnom..:)

za lazanje: ako je sos redak, malo se ocedi da se ne razmlati testo, a besamel ne treba da bude pregust, onda bude bas gadno, ali ni previse redak iz istog razloga.
ja u meso stavim manju konzervu pelata, tj. iseckam ono meso paradajza, dodam u izinstano meso, a preostalog soka iz konzerve dodajem po potrebi, ponekad cak ne sve.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back