Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas na brzaka, posle posla, rostiljska kobasica i smrznuta mediteranska mesavina.
Za sutra pasulj sa kolenicom - prvi put sam potrefila zaprsku - da nije corbast ( ja volim, ali on ne),a da nije ni da ga nozem secem :)
I pleh pite sa prazilukom i sirom.

Данас скувала кељ,...по рецепту који сам сама измислила:D
Укусан је баш, баш...

п.с.
Многима којима сам дала рецепт се допада, па ако неко жели, написаћу и овде

Poslednja izmena:
Ja konačno počela da pravim suve punjene paprike koje najavljujem već nekoliko dana. I iskombinovaću sve recepte koje ste ovde pominjali - luk, beli,crni, praziluk, pirinač (ja volim integralni), šargarepa, peršun, šampinjoni....
Ali, bre, koja je to petljavina. Nemam ja vremena za to... sad, pa ko zna kad..
E, da vas pitam. Kakvo je to hladno? Palo mi na pamet da poslužim to i kao predjelo, pošto ću imati neki ručak na kome će glavno jelo biti irski paprikaš. Ali za to će glavni kuvar biti moj sin, pa o tom -potom. Znam samo da je od jagnjetine.

Ja konačno počela da pravim suve punjene paprike koje najavljujem već nekoliko dana. I iskombinovaću sve recepte koje ste ovde pominjali - luk, beli,crni, praziluk, pirinač (ja volim integralni), šargarepa, peršun, šampinjoni....
Ali, bre, koja je to petljavina. Nemam ja vremena za to... sad, pa ko zna kad..
E, da vas pitam. Kakvo je to hladno? Palo mi na pamet da poslužim to i kao predjelo, pošto ću imati neki ručak na kome će glavno jelo biti irski paprikaš. Ali za to će glavni kuvar biti moj sin, pa o tom -potom. Znam samo da je od jagnjetine.

Ja ih jedino i volim hladne, sa cime god da su punjene

Danas ne kuvamo ništa. Poslala juče ujna sa slave prasećeg pečenja, i deca i baba i deda imaće i da ručaju i večeraju. Mi ionako i danas idemo i na ručak i na večeru u komšiluk. :) I pravila sam ujni tortu, a ona pola poslala, pa će biti i da dezertiraju. :)

2j2yvd0.jpg

Zove se " cvetna livada ".

Uh, domaći, kako lepo izgleda. Meni liči na pčelu, mislim, takvih je boja i šara... valjda pčela sletela na cvetnu livadu... al sam maštovita :zjelka2:
a i lepo ste organizovali život, u komšiluk na hranu...

ja stavila moje suve punjene paprike u rernu... a necu stici da ih jedem... moram da idem z:cry:

btw da izjavim da od Božića na ovamo nisam skuvala tri čestita ručka :rumenko:
sve mi se neka slavlja, proslave, pomeni i slave zaređale....

A onda sam danas konačno skuvala najobičniji pasulj, a dragi mm ga je zapržio, kažu deca on to bolje radi nego ja.
Ali me sad ucenjuje: neće da mi otkrije tajnu - veli ispričaće mi tek večeras u zamenu za "ono" :mrgreen:

Kako je moguće? Pa šta može da se zezne kod suvih paprika?
Moje cure uopšte ne vole paprike, jedino te suve punjene, u njima bi se davile...

Ne znam nista dok ne probam. Ne mogu ja bas da verujem jednoj 15-ogodišnjakinji.
Pravila sam ih sa integralnim pirinčem, ali pravim i druga jela, pa se jedu.
Malo luka -crnog, belog, praziluka, 2 manje šargarepe, pola korena peršuna, oko 250 g šampinjona, dosta tog pirinča... soli, bibera, začina C, aleve paprike - slatke, malo ljutkaste, malo kurkume... krilo od slepog miša.... hahaha, bas sam svasta stavila...

Ne znam nista dok ne probam. Ne mogu ja bas da verujem jednoj 15-ogodišnjakinji.
Pravila sam ih sa integralnim pirinčem, ali pravim i druga jela, pa se jedu.
Malo luka -crnog, belog, praziluka, 2 manje šargarepe, pola korena peršuna, oko 250 g šampinjona, dosta tog pirinča... soli, bibera, začina C, aleve paprike - slatke, malo ljutkaste, malo kurkume... krilo od slepog miša.... hahaha, bas sam svasta stavila...

Sad znam šta si uprskala: pa gde beli luk i krila vampirska zajedeno :pop: :zper:

napiši, malo - malo pa neko traži recept za kelj

Извини, нисам видела да си раније питала за рецепт,..а ретко овде свраћам,
па је и то разлог.

За кељ који сам скувала било ми је потребно:

* 1,5 кг кеља
* 1 крменадла или било које парче свињског меса
* 4 веће главице црног лука
* 2 шаргарепе
* 1 корен першуна
* мало першуновог лишћа
* 1 већи кромпир
* 3 чена белог лука, неољуштена, опрана
* мало уља, може и маслиново, ( за динстање меса)
* мало млевеног бибера
* мало соли ( ја солим са 3 мале кашичице)

Исецкати црни лук, ставити у тигањ на уље, посолити и
када лук постане стакласт, додаје се исецкана шаргарепа, першун,
и кромпир, (ја сам све то сецкала на ситне коцкице, а
ви како хоћете). Све се то мало динста и онда се дода
крменадла или било које парче свињског меса.
Зависи, ако је количина кеља већа од поменуте, повећава се
и количина меса.
Месо се побибери и поспе ситно исецканим першуновим лишћем
(како ко жели, може да додаје још зачина, ...)
Када се то све добро издинстало, склони се са рингле.

Главица кеља се опере хладном водом,
понекад се чак мора и пресећи на пола, провере се листови,
деси се да неки лист буде оштећен.
Кељ се стави у дубоку шерпу, долије вода, и држи
се у њој само онолико да вода проври, па се изручи на цедиљку
да се добро исцеди.

У дубоку шерпу ( ја узмем ту исту у којој се кувао кељ) стави се
прво једна половина кеља, па се на то поређа оно месо са свим
састојцима са којима се динстало. Преко тога се стави друга
половина кеља, посоли се и ставе се она три чена белог лука,
неољуштена. Долије се млака вода, онолико таман да прекрије
сав садржај у шерпи и кува се приближно око сат и по.
Некад кељ запржим, а некада не. Зависи од расположења,
али свакако је укуснији када се запржи.

Кељ може да се једе уз салату од парадајза или уз кисело млеко,
јогурт, кефир, шта ко има и воли..

Било би ми драго, ако неко буде правио, да напише да ли је
задовољан са рецептом......

Пријатно!

.

Kisela, imam podpitanja. Ta jedna krmenadla, koliko je to mesa? Meni je jedna krmenadla, onako jedno parče mesa koje bi se, recimo stavilo na roštilj, debljine 1 cm, veličine recimo, veceg dlana, za jednog čoveka. A onda mi nešto puno cela glavica kelja uz to. Verovatno se misli na neisečenu krmenadlu, što bi se reklo u komadu. I jel se taj kelj ništa ne secka? A ni to meso?
Pravo da ti kažem, lepo mogu da zamislim to jelo, sa iseckanim svim tim sastojcima .... i tako ću ga i praviti, ako budem pravila.

Kazite mi zene...moze li se slag u kesici pokvariti.
Spremila sam vocnu salatu i umutila slag i tek mi je onda palo na pamet da pogledam rok upotrebe.
Istekao sredinom 2009 :confused:
A ja sam celu ciniju olizala .
Pa me sad zanima jel tu ima sta da se pokvari. Meni je delovao ok i ukusan..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back