Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni kad dodju da poruce torte, prvo predlozim neku sa lesnikom...bez obzira sto me iznece skuplje, a njih isto...ali, oni samo onako slegnu ramenima i kazu da bi ipak nesto sa orasima...ne razumem ih, ali hajde ukusi razliciti...
E da, a kokos, za sve ove godine, mozda sam napravila 10 torti sa kokosom, cudo jedno kako ga ljudi ne vole...nisam ni znala, ja ga obozavam.

eh, pa nećemo valjda sad strogo da odgovaramo na pitanje... ja to ne umem, ja se uvek rasplinem nadugačko i naširoko... i svidja mi se što sve sto je u vezi s kuvanjem i jedenjem možemo ovde da pitamo i da kažemo... sve je to povezano i gde kupujemo i kako i pošto i šta volimo i šta ne volimo (ni ja ne volim kokos)

je l imate neku ideju koju bih tortu napravila drugarici za rodjendan,francuskinja koja nije naviknuta na nase teske torte,cokoladna ne dolazi u obzir to ja ne volim
nesto kremasto,a da izgled nije rizican (ne dolazi u obzir ni da se obrukam nekom tortom u tecnom obliku)
ne znam od cega voli,torta je iznenadjenje
znaci neki ukus koji se svidma dopada
ocekujem pre svega zadovoljnu,ali i ostale domacice

obecani
COQ AU VIN
cuveni francuski petao u vinu
1.5kg petlovine iseci na komade,uvaljati u so i biber
u serpi vece grejne povrsine (znaci da nije duboka nego siroka-licna opaska)
staviti 50gr maslaca pa ubaciti te delove petlica
onda jednu glavicu crnog sitno iseckanog luka (echalotte,znaci onaj crvenkasti)
oko 5min pa onda flambirati s 2dl konjaka (ovo je bilo moje vatreno krstenje u flambiranju,sipala sam taj konjak pa zapalila,bilo je fascinantno)
dodati oko 150-200gr svezih pecurki iseckanih na listice,i 3dl belog vina(najbolje rizling)
na tihoj vatri krckati oko 30-40min (dok ne pocne da se lepi za dno otprilike)
kad je gotovo izvaditi delove mesa u neku posudu,u preostali fil direkt u serpu sipati 1dl neutralne pavlake ,ukuvati kao sos i preliti preko poredjanog mesa
eto:)
sad cemo da probamo

Linda, evo varijanta plazme:

Umutiti jedan margarin ili maslac sa 250 g šećera u prahu. U to izlomiti 800 g plazma keksa, dodati ( količine po želji ) iseckanih žele bombona, suvog grožđa, seckanih oraha, lešnika, kikirikija, čoko bananica,šta voliš i imaš, i dodati nekog gaziranog soka od narandže, da se dobije masa koja se ne raspada, a i da nije premekana. To je recimo, 2 - 3 dl soka, nisam nikada merila. I to je plazma torta. Izvadiš je na tacnu, oblikuješ kako hoćeš ( u obliku srca, jer je iznenađenje za drugaricu ), zvekneš odozgo šlag ili umutiš slatku pavlaku, i to je to.

Može i nešto slično:

U veću posudu izlomiš neki keks, kao petit beure, recimo 1/2 kg, opet dodaš iseckano tako svašta nešto što ti se sviđa, i ostaviš. Onamo u 6 dl mleka skuvaš puding od čokolade, u vruć dodaš kocku margarina i preliješ preko onog keksa. Sačekaš da se malo prohladi, i oblikuješ kako hoćeš. Ili tako vruće naspeš u neku posudu u koju si stavila foliju, da se ne zalepi, i kada se ohladi, istreseš na tacnu. Dvadeset minuta posla.

domacice hvala ti,bice jedna od te dve varijante,najverovatnije druga
sto se tice coq,ja sam kupila vec isecenu piletinu,pa sad ne znam da l je bio bas petlic,znaci ne mora sigurno,moze i kokoska
bilo je super!cela zgrada je mirisala,a ukus odlican,jeste malo zezanje i nije bas ni jeftino (flasa konjaka je 30€ pa ona 2dl dodju cist luksuz) ali vredi,posebno kad vam dolaze gosti kao nama danas

ja samo da kažem da mi je karadjiordjeva bila očajna, ne znam gde sam zeznula stvar, možda u mesu, bilo je žilavo u pm, a tražila sam mladu teletinu : (
pola sam bacila, ma baš bzv... ili ja nisam znala da je spremim tj da je lepo pohujem, ali nije bila živa unutra, samo žilava a teletina valjda treba da bude mekana

ma garant su ti uvalili loš komad
i meni su par puta, al sam izvalila jednu mesaru gde mi nikad ništa ne uvaljuju+mi čika mesar uvek isecka ako nešto hoću i da onu masnu kosku za supu gratis :flert::lol:

a meni lazanje ispale odlično, svi smo brektali do uveče:lol:

Za danas imamo supucu i meso od juce, tako da cu obariti samo prokelj i preliti sa malo kisele pavlake, za slatkis kesten-pire sa slagom:)

Cini se da je ovde neko pisao recept za tortu sa piskotama, pavlakom i vocem, pa ako moze neka ponovo postavi link ili recept (nisam uspela preko pretrazivaca da je nadjem) :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back