Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
On se stegao ali ne bas bas bas jeste malo meksi nego sto bi trebao da bude al ja to pripisujem losem kvalitetu slaga , pojma nemam odakle mi ...to je neka crvena kesica joker il tako nesto.
Al posto me mrzelo da idem u produ po slatku pavlaku bilo je daj sta das.

Lepo mirise na vanilu ima malo brasnjaviji ukus al ne osecam nista osim toga.
Najvise me u stvari zanima dal smem da dam detetu.

Ti si Mirče kao moj mlađi sin. Bili mi kod mojih roditelja, ja pravila neke kolače, i trebalo da umutim šlag. I on pogledao, i kaže, prošao mu rok trajanja. :zroll: Ma rekoh, daj ovamo to, ništa nam neće biti. On šizio, gunđao, ali ja umutila, i pojeli smo samo tako. I nikom ništa nije bilo. Tako da, mislim, da ni Nani neće biti ništa.

Kisela, imam podpitanja. Ta jedna krmenadla, koliko je to mesa? Meni je jedna krmenadla, onako jedno parče mesa koje bi se, recimo stavilo na roštilj, debljine 1 cm, veličine recimo, veceg dlana, za jednog čoveka. A onda mi nešto puno cela glavica kelja uz to. Verovatno se misli na neisečenu krmenadlu, što bi se reklo u komadu. I jel se taj kelj ništa ne secka? A ni to meso?
Pravo da ti kažem, lepo mogu da zamislim to jelo, sa iseckanim svim tim sastojcima .... i tako ću ga i praviti, ako budem pravila.

Добро си мислила, управо о тој "једној крменадли" је реч,
величине длана, не мора да буде баш нека минијатурна.
Сад не знам да ти кажем колико је то грама, пошто када купујем
те крменадле, обично купујем две, четири крменадле које месар
исече,...а неће ништа сметати ако буде неки грам мање више.

У томе јесте поента да не буде превише меса, онда не би
кељ дошао до изражаја,..ипак се рецепт односи на кувани кељ.

Месо се не сецка, у комаду се динста, а кељ се само преполови,
тако да имамо две "полулопте" кеља. На једну ставим то месо,
са свим што је динстано ( можеш са месом да динсташ, сем онога
што сам написала и мало зелене паприке, келерабе, парадајза...
било шта имаш од оних поврћки које стављаш када иначе динсташ месо,
ја ту увек свашта додајем, али оно што сам написала је основно)

И да, нисам написала, ..на крају, кељ се кува поклопљен!

.

Poslednja izmena:
A kako se to posle služi? Svi će da se otimaju za tu jednu krmenadlu. Jel posle isečem ! (Ja bih samo sekla!)

Јао,..:zcepanje: ал` ме насмеја..
Она се буквално распадне када се после кува у кељу, а пошто се налази
у средини шерпе, неће је нико баш о`ма ни видети, па се неће ни
отимати.

Можда мало чудно делује то да се не сецка кељ ( знам за неке
рецепте, у готово свима се кељ сецка или на резанце или на комадиће)
ако будеш кувала по овом рецепту, видећеш, он се лепо скува, па када
сипаш у чинијице или тањире за јело, просто можеш део по део да
одвајаш са кашиком за сипање (кутлачом или неком другом),
а онда ће се ту наћи и понеко парченце од оне крменадле:zcepanje:

.

evo pravim moje baklavice sa čokoladom, pa moram da tražim ovde recept .... nemam mikser i dalje, pa sam ograničena sa izborom kolača...

nego, žene, kuvarice, poslastičarke. Orahe sam platila 800 din/kg... a badem na istom mestu 700, onaj kako lošiji, a bolji 800. Ja ne pamtim da je nekad bila ista cena oraha i badema. Uvek je badem bio ohoho skuplji. Ili ja ne pamtim dobro.
Cena badema je tolika već neko vreme, ali orasi... Pitam čoveka što prodaje, šta se dešava, kaže, već ih nabavlja po toj ceni, nema nikakvu zaradu, (dobro, oni uvek malo kukaju), a kaže da se prodaju već i za 1.000 dinara.
Kakva su vaša iskustva?

Sad kad čuh cenu za orahe :shock: onda mogu slobodno da kažem da sam baš jeftino prošla sobzirom da sam tada mislila da su skupi ,tako da sam prvo prošla svaku tezgu i shvatila da su im cene iste .Kod nas su 450 din.Za bademe već cenu ne znam nisam ih odavno kupovala.

Supa od bataka sa flekicama, bataci (oljusteni od kozice) uz celer, sargarepu i paskrnat iz supe i prilog bundeva premazana istucanim biberom, ljutom suvom papricicom, belim lukom i maslinovim uljem, sve peceno pod folijom dok ne ispari tecnost, savrsena kombinacija, samo fali parmezan odozgo :zjede:

nego, ima li neko recept tj neki savet za karadjordjevu šniclu? pravil bih teleću ali neam pojma od kog dela da tražim šnicle, da budu mekane, od buta? koliko dugo se pohuju? na jakoj ili srednjoj tempreaturi? i nisam našla pravi kajmak danas pa sam uzela kupovni, blah...

nego, ima li neko recept tj neki savet za karadjordjevu šniclu? pravil bih teleću ali neam pojma od kog dela da tražim šnicle, da budu mekane, od buta? koliko dugo se pohuju? na jakoj ili srednjoj tempreaturi? i nisam našla pravi kajmak danas pa sam uzela kupovni, blah...

kaži tamo mesaru za šta ti trebaju, pa će on, ako hoće da mu ostaneš ili postaneš redovna mušterija da ti da šta valja, još će da ti iseče onako da budu veliki komadi da možeš lepo da staviš nadev i umotaš.

Mene moj mesar uvek pita za šta mi treba, doduše sad ja odmah sama kažem, pa mi on da šta je najbolje za to. Ali, kaže da se neke mušterije uvrede, kažu "Šta se Vas tiče šta ću ja da kuvam"... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back