Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno da moze a i treba od presnog krompira. Iseces ga na tanke kolutove, oko 2-3 mm. Nauljis tepsiju, mada ja stavim pek papir. Poredjas pola krompira, stavis fil...luk, izdinstano meso sa zacinima, pa drugi deo krompira. Pospes vegetom ili slicnim zacinom, malo ulja odgore i nalijes sa 2 case vode. Peces i kad je skoro gotovo, prelijes izmucenim jajima, pavlakom i mlekom. Jos malo zapeces i to je to.

i ja isto ovako pravim,nego meni je potreban savet:imam belo pilece meso,tri paprike u boji (zelena zuta i crvena) htela bih da napravim nesto malo italijansko,onako znate prolecno sta znam,imam luk susam pavlaku ali nemam ideju
ako moze sad,jer cu za 10-15 min poceti da pravim...nesto

Musaka uspela u potpunosti. :D Za moju porodicu totalno otkrovenje, jer žene koje su kuvale ( i kuvaju ) u ovoj kući, musaku ne prave. Sve u svemu, svi zadovoljni. Hvala Mardž još jednom.

28jbplj.jpg

A da dezertiraju, dobili su princes krofne, kojima su takođe oduševljeni.

2ivjjv9.jpg

Znači, jedan uspešan kulinarski dan za mene. :lol:

A linda nažalost, ne mogu ti pomoći. Jer ja sam tek kuvarica - pripravnik, i ne znam šta bih od tog mesa i povrća, koje imaš, napravila. :(

Poslednja izmena:
Hvala kvinsi. :rumenka:

Imam neki provereni recept ( u stvari dva ) koji mi nikada, ali nikada, nisu omanuli.

A testo istiskujem iz dresir kese, mada može i običnim špricem za ukrašavanje, a može i kašičicom. U stvari, najduže sam ih vadila kašičicom na pek papir. Tek od pre par meseci koristim kesu.

aaa domacice,izgledaju predivno princeske :D
sto se tice rucka:
belo meso sam isekla na malecke snicle,laura ih je uvaljala u supu od sampinjona,sve je to poredjala u ciniju (nije bas pleh al tako nekako) i onda sam preko prelila neutralnu pavlaku,stavila u rernu
paprike sam iseckala na trake,stavila u serpicu malo malsinovog ulja,i tako ih dinstala,na kraju dodala malo vegete,malo susama i malo belog luka
bio je super rucak

domaćice, ima li negde racept za tu musaku?
nikada nisam pravila a ova izgleda mnogo dobr pa bih možda sutra da probam
nisam kuvala ništa mnogo dugo, donela sam domaće pršute od kuće i ajvara pa ne stajemo

Naravno da moze a i treba od presnog krompira. Iseces ga na tanke kolutove, oko 2-3 mm. Nauljis tepsiju, mada ja stavim pek papir. Poredjas pola krompira, stavis fil...luk, izdinstano meso sa zacinima, pa drugi deo krompira. Pospes vegetom ili slicnim zacinom, malo ulja odgore i nalijes sa 2 case vode. Peces i kad je skoro gotovo, prelijes izmucenim jajima, pavlakom i mlekom. Jos malo zapeces i to je to.

Tara, evo kako je meni Mardž to objasnila. Ali, ja sam malo modifikovala recept, jer sam imala pohovanog mesa koje je ostalo od nedelje, i koje sam samo mogla da bacim, ako ne smislim kako da ga upotrebim. Onda sam ja izdinstala dve glavice luka, na to poređala krompir, meso iseckal, skoro samlela u secku, stavila preko krompira, pa preko mesa opet stavila krompir. Nalila sam vodom i stavila u rernu. Kada se i ovaj gornji krompir skoro skuvao, umutila sam dva jajeta, pola čaše kisele pavlake i oko 1 dl mleka, stavila malo vegete, i prelila. Vratila još desetak minuta u rernu da se zapeče, i to je to. I baš smo fino ručali.

Ja sam stavila više vode, onako kako mi je Mardž rekla, ali ja nisam posebno dinstala meso. A i bojala sam se kako će se krompir skuvati, kada nema šta da pusti vodu. Eno, starije dete je došlo iz škole, i oduševljen je ručkom. :ok:

E, a evo recepata za princes krofne:

Recept I

2, 5 dl vode
malo manje od toga ulja
između prstiju soli

Staviti da provri. U vrijuće zakuvati punu šolju od 3 dl brašna. Ostaviti da se ohladi, i u hladno dodavati jedno po jedno 8 jaja i mutiti žicama za šlag. Kašičicom vaditi krofne i stavljati na pek papir, praveći razmak između. Peći oko 1/2 h na 250 C, i prvih 15 min. ne otvarati rernu.

Po ovom receptu sam ih pravila sigurno 15 godina, ali me je uvek izluđivao miris ulja koji mi se širio kućom. A onda mi je jedna forumašica sa kulinarstva dala

Recept II

2, 5 dl vode
100 g masti
150 g brašna
između prstiju soli
U hladno dodati jedno po jedno 4 jajeta.

Postupak isti kao u prethodnom receptu, samo što ja za moje društvo ovih pravim duplu meru. I ove današnje su po ovom receptu, jer su mi mnogo ukusnije i vazdušastije nego one prethodne.

Fil skuvam tako što umutim 5celih jaja, dodam 20 kašika šećera i 160 g brašna, ili gustina, ili pola -pola, u to dodam litar mleka i skuvam u mikrotalasnoj. Ili zakuvam u mleko na šporetu. To dok nisam otkrila čari mikrotalasne.

Kažem, pravila sam ih nebrojeno puta i po jednom i po drugom receptu, i uvek su bile savršene.

Medaljoni od svinjskog fileta, uvijeni u slaninu, kao prilog pirinac ili testenina (jos nisam odlucio).
Recept: svinjski filet iseci na komade debljine 3 cm, posoliti i pobiberiti. Zatim medaljone umotati u slaninu. Ako nema "stapice" koji su predvidjeni za fiksiranje komada slanine, uzmite pola cackalice (samo ne zaboravite posle da izvadite :mrgreen: ). U medjuvremenu staviti rizu da se kuva. Medaljone kratko, ali yebitacno, peci u tiganju na ulju, u tiganj obavezno staviti grancicu ruzmarina i dva cena belog luka - zbog arome, koja je onda neuporedivo bolja. Nakon toga medaljone staviti u rernu na temperaturi od 80-100 stepeni (cisto da ostanu topli). Rizu iscediti i ustaviti u tiganj sa komadom margarina. Dodati vegete u rizu, jer sama riza je dosadna. Na slaboj temperaturi nekoliko minuta "peci" (mada to nije pecenje, nego ne znam ni ja kako bih to nazvao), cesce promesati. Ja napravim isto uvek neki sos uz to, dobro ide biber-sos. :cool:

Probajte, necete se pokajati.

p.s.: jedva cekam da odem kuci i da pocnem da pravim, njam njam.

Znači, jedan uspešan kulinarski dan za mene. :lol:

A linda nažalost, ne mogu ti pomoći. Jer ja sam tek kuvarica - pripravnik, i ne znam šta bih od tog mesa i povrća, koje imaš, napravila. :(

nikad ne bih pomislila da si ti kuvarica-pripravnik. Meni od svih tih tvojih djakonija ide voda na usta. Ili ti to središ u fotošopu pa okačiš :think:

nikad ne bih pomislila da si ti kuvarica-pripravnik. Meni od svih tih tvojih djakonija ide voda na usta. Ili ti to središ u fotošopu pa okačiš :think:

Hehehehe...draga moja. Kolači, torte, pite, sve vrste testa...za mene nemaju tajni. :) Tu nisam pripravnik. Ali imam svekrvu koja kuva, tako da ja ne moram, pa se u tom smislu ne bakćem po kuhinji. Tu tek treba da učim. :) I sve slike su moje. Ništa fotošop. :lol:

Znači ti se baviš samo finim i otmenim stvarima, tako reći "specijal", a ovo prosto svakodnevno svekrva. Pa nije loša podela...
Samo, moram da priznam, da sam ja srećna što moram da se bavim kuvanjem običnih jela, a ponekad čak ne stigne ni to da radim redovno i kako treba. Jer da imam vremena za te slane i slatke djakonije ne bi mi se video kraj (mislim, koliko bih bila debela)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back