Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas ne kuvam,al jedem susi,sutra i prekosutra kedzri sa pastrmkom umesto lososa i bez jaja koji sam spremila juce, a za vikend musaka od patlidzana,od koje cu bar pola da zamrznem i da vadim kad mi se ne bude kuvalo i pita od bundeve. i mrzim kad moram da planiram za celu nedelju sta da jedem,al sta da radim kad ne stizem svaki dan da smisljam,kupujem i spremam :neutral:

Krompir paprikaš, svinjska rebra hrskavo pečena u rerni i kiseli krastavčići. Za dezertiranje ( obavezno ) kolači na kukurzovini. Koji izgledaju baš ovako:

25yy902.jpg

E pa juče je pojeden ručak koji je trebalo da bude i današnji, tako da nema ništaaaaaaaa.Kuvaću za sutra kad dodjem s posla...

Nego, je l može recept za neku jednostavnu tortu,podrazumeva se da se ne peče,al' da uključuje čokoladne bananice......popeli mi se na glavu s tim bananicama

E pa juče je pojeden ručak koji je trebalo da bude i današnji, tako da nema ništaaaaaaaa.Kuvaću za sutra kad dodjem s posla...

Nego, je l može recept za neku jednostavnu tortu,podrazumeva se da se ne peče,al' da uključuje čokoladne bananice......popeli mi se na glavu s tim bananicama

evo ovako nešto
http://moje-grne.com/2007/09/09/bela-huanita-torta/
(inače se zove i torta "lenja žena")
samo što moja baba to pravi samo sa šlagom, želatinom i mlekom, tako je provereno dobro ali ne znam tačne proporcije. i ne stavlja te čokoladne ludosti nego voće
možeš u celu količinu da staviš seckane bananice umesto ovih napolitanki, možeš samo u jedan deo
mada sam ja generalno veoma protiv torti od kolača, nekako je... bre.

a u stvari nisam to htela nego da vam ispričam ovo
danas sam kupovala ribu u old skul ribarnici i nisam mogla da se odlučim prvo šta ću, al sam onda uzela losos, to mi je danas za ručak verovarno sa brokolom i/ili pirinčem tako da se držim teme =)
i onda me ribar pita jesam nekad jela haringu, ja kažem da nisam jer sam se plašila da je prejakog ukusa
i tu on meni pokloni jedan filet haringe, kaže da probam jer je super =)
jel pravite vi to?
ja bi napravila ali nekako da nije previše začinjeno jer bih htela da osetim kakav je ukus
ne znam kako. samo da ispržim ili?

Hvala parka!
Ma ni ja to ne volim - tortu sa slatkišem, i uopšte ne volim čokoladne bananice,ali moli me jedan plavooki dasa od 7 godinica, a ide mu rodjendan, pa njemu za ljubav...šta ću...
Nemam još svoje dece, pa volEm tudju :)

e ček još da ti kažem
moja baba postavi šerpu najlonom, tj plastičnom folijom pa u nju sipa ovu smesu, tj ne ovu nego onu njenu
i onda pusti da odstoji da se stegne i izvrne na tanjir za serviranje i bude super oblikovano

Mezim i pričam. Dim sum je super, tapas - takođe, ali meze je - m e z e. Jer toga - za razliku od Grčke, Tunisa, Irana i ostatka sveta - ima samo kod nas. Srbi vole da meze i kod kuće i u kafanama. U kafanama posluženje dolazi na velikom tanjiru od pocinkovanog lima koji ugostiteljski radnici s ponosom nazivaju "oval".

Ugostiteljski oval "Sedam debelih krava"

Sastojci:

Ovaj plater priprema se od sedam vrsta suhomesnatih
i mlečnih proizvoda. Sve se to može kupiti u bilo kom
supermarketu. Vidi uporednu tabelu 1 na kojoj je prikazano
ono čega ima kod Linde u Fr. a nema kod Kojota u Srb.
i obrnuto.

Linda................................................. Kojot

Prosciutto crudo................................. Užički pršut
Chorizo............................................. Čajna kobasica
Sucugu............................................. Sudžuk
Csabai kolbasz................................ Kulen
Chevre..................................... .......Sjenički sir
Griyere............................................. Zlatiborski kajmak
Roquefort ........................................ Svrljiški Kačkavalj

Priprema (kod Linde u Fr.):

Sesti s gostima u dnevnu, otvoriti flašu rakije od poslednje
posete starom kraju i poslati muža u kuhinju da nareže.
Zapaliti cigaretu i meriti mu vreme. Uz ovaj oval odlično
idu kiseli krastavci i maslinke. Sve se to jede na čačkalicu,
ali ako se neko baš pravi Smederevac u Parizu, onda može i
viljuškom.
Napomena: pršut lepo ide s kiselom, s tim što se kisela
ostavi pored kreveta, za kasnije.

Za razliku od Rusa kojima je zakuska samo alibi za votku, i Italijana kojima je sangiovese tek dodatak uz antipasti, Balkanci podjednako cene i hranu i piće. Oni znaju da uhvate lep, elegantan ritam i piju i jedu bez žurbe, s onim što se u BiH zove "merak", a u Dalmaciji "gušt". U okolini Gornjeg Vakufa i danas kruži priča o tome kako je Mujo pozvao društvo na meze. Svi su lepo mezili i pili, jedino je Mujo stalno opominjao Hasu: "Haso, mezi malo!" Haso bi se zbunjeno okrenuo i punih usta, dok su mu iz njih ispadali nesažvakani komadi sudžuka, rekao: "Pa mezim, Mujo???" I tako nekoliko puta, dok na kraju Mujo nije malo oštrije progovorio:

- Neka te, Haso, mezi malo, bolan...
- Pa mezim, Mujo, šta ti je, bolan!?!
- Ku'rac meziš! Ti ne meziš već ždereš, piććka ti materina!

ijaoo domaćice može recept za ovaj kolač??

Može recept, naravno. Ali sam recept je vrlo prost, fora je u " modlama" na koje testo treba da se namotava. A za to bi trebalo da imaš stabljike kukuruza. :)

Dakle, recept je sledeći:

U 2,5 dl mlakog mleka potopiti 1/2 parčeta kvasca. Mleko osladiti sa 2 supene kašike šećera. Kada se kvasac podigne, izručiti u činiju u kojoj će se mesiti testo. Dodati i 2,5 dl mlake vode, 1 jaje i 2 - 3 kašike ulja. Zamesiti sa oko kg brašna. Nikada nisam merila količinu, ali treba testo da prestane da se lepi za ruke. Umešeno, podeliti na 2 dela, oklagijom razvući jufke da budu veličine plitkog tanjira, i ostaviti pokriveno čaršavom oko 1/2 sata. Penasto umutiti 2 kašike masti. U nedostatku iste, mogu da posluže 2 kašike ulja. Posle pola sata, eventualno 40 minuta, jednu jufku premestiti na sto na kome je raširen čaršav. Namazati jufku mašću ili uljem, i polako testo rukama razvlačiti ka ivicama stola. Uz pomoć čaršava urolati testo po dužini. Tada na scenu stupaju " modle". To su vrhovi stabljika kukuruza, dužine 15 - ak cm. Urolano testo obmotavati oko toga. Svaki namotan kolač uvaljati u kristal šećer, i ređati u tepsiju. U rernu ugrejanu na 220 C staviti da se peče, i peći oko pola sata. Iz pečenog testa izvaditi "modle", i ostaviti ih za sledeći put.

Nije teško ni komplikovano, pod uslovom da imate modle. :) Sledeći put kada budem pravila, slikaću postupak.

Kerefeka:
Nego, je l može recept za neku jednostavnu tortu,podrazumeva se da se ne peče,al' da uključuje čokoladne bananice.

KREMISIMO TORTA

1l mleka
3 pudinga od vanile
3 kašike brašna
10 kašika šećera
1 margarin

Od mleka odvojiti 1 dl, i razmutiti puding, brašno i šećer. U ostalo mleko kada provi to zakuvati. U hladno dodati umućen margarin.

Fil podeliti na 3 dela.

U prvi deo dodati 150 g eurokrema
u drugi deo dodati 8 seckanih čoko bananica
treći deo ostaviti žut.

Na tacnu poređati plazma keks, kratko namočen u mleko, pa fil redom jedan na drugi. Odgore staviti šlag.

Ovo je jedna od torti koju deca obožavaju, a prosta je za pravljenje.

Danas napravila sos za špagete od prodinstanog mlevenog mesa koje je ostalo od nedelje kad sam pravila musaku od plavih patlidžana. Narendala sam šargrepu, celer i sitno naseckala jednu crvenu papriku (ne znam za koji k. mi stoji onaj secko!), propržila malo na ulju, dodala ono meso, crno vino, paradajz pire.... skuvala špagete, narendala sir za posipanje.

Danas napravila sos za špagete od prodinstanog mlevenog mesa koje je ostalo od nedelje kad sam pravila musaku od plavih patlidžana. Narendala sam šargrepu, celer i sitno naseckala jednu crvenu papriku (ne znam za koji k. mi stoji onaj secko!), propržila opržila malo na ulju, dodala ono meso, crno vino, paradajz pire.... skuvala špagete, narendala sir za posipanje.

...hehhe...kad počneš da ga koristiš nećeš lako odustati od njega...;)
...meni je to najdraža kuhinjska spravica od kad sam je nabavila skoro pa da
ništa ne seckam...i mnogo mi lepo zvuči ovaj tvoj sos za špagete...

ma koristim ja secka, ali kad je malo veća količina, ovo mi se učinilo malo. I ovo sam začas izrendala, a onda sam se kod paprike setila secka. E onda nisam htela da ga prljam samo za jednu papriku. Inače, stvarno nije zahtevan, lako se razmontirava i pere.
Inače ja u taj sos volim da stavim i dosta povrća, u stvari zeleni, šta god imam. Celu vezu + malo celera, sve sa lišćem i celerovim i peršunovim. Pravila sam čak i od svog tog povrća sa sojinim ljuspicama. Niko nije ni primetio da nema mesa. Onda kad imam svežeg paradajza, volim i to... mmmm... ne verujem da je ostalo. Vole i deca.

Danas skuvala makarone, procedila, vratila u šerpu, izrendala malo trapista, dodala pola pavlake, malo onog biser topljenog sira, i začini:vegeta, biber, so, origano, beli luk, parmezan... i na dvojci sve mešala 10 minuta... sve se pojelo...:lol:;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back