Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Može recept, naravno. Ali sam recept je vrlo prost, fora je u " modlama" na koje testo treba da se namotava. A za to bi trebalo da imaš stabljike kukuruza. :)

Dakle, recept je sledeći:

U 2,5 dl mlakog mleka potopiti 1/2 parčeta kvasca. Mleko osladiti sa 2 supene kašike šećera. Kada se kvasac podigne, izručiti u činiju u kojoj će se mesiti testo. Dodati i 2,5 dl mlake vode, 1 jaje i 2 - 3 kašike ulja. Zamesiti sa oko kg brašna. Nikada nisam merila količinu, ali treba testo da prestane da se lepi za ruke. Umešeno, podeliti na 2 dela, oklagijom razvući jufke da budu veličine plitkog tanjira, i ostaviti pokriveno čaršavom oko 1/2 sata. Penasto umutiti 2 kašike masti. U nedostatku iste, mogu da posluže 2 kašike ulja. Posle pola sata, eventualno 40 minuta, jednu jufku premestiti na sto na kome je raširen čaršav. Namazati jufku mašću ili uljem, i polako testo rukama razvlačiti ka ivicama stola. Uz pomoć čaršava urolati testo po dužini. Tada na scenu stupaju " modle". To su vrhovi stabljika kukuruza, dužine 15 - ak cm. Urolano testo obmotavati oko toga. Svaki namotan kolač uvaljati u kristal šećer, i ređati u tepsiju. U rernu ugrejanu na 220 C staviti da se peče, i peći oko pola sata. Iz pečenog testa izvaditi "modle", i ostaviti ih za sledeći put.

Nije teško ni komplikovano, pod uslovom da imate modle. :) Sledeći put kada budem pravila, slikaću postupak.

a ima li šansi da se pravi nekako bez modli, da bude drugačiji oblik ili šta god?
mnogo mi se svidja al nema šanse tako da ga napravim : (

Danas svinjski vrat na krompirima, sargarepi i praziluku. Znaci prvo isecem krompir na kolute i pecem ih u rerni ili u vatrostalnoj posudi ili jos bolje u onoj kamenoj. Posto njemu treba dosta dugo, ne treba da se zuri sa daljim koracima spremanja ovog jela. :mrgreen:
Onda zacinim vrat (mozete koristiti i kotlete jagnjetine ili nesto drugo sta volite) i kratko, ali na jacoj vatri, ga zapecem na ulju. Istovremeno u posudu gde se pece krompir dodam na kolute iseckanu sargarepu i praziluk (mozzete i nesto drugo, odnosno dodatno jos neko povrce). Kad meso vec primi boju, njega isto ubacim u posudu gde je povrce i onda sve zajedno na nekih 200 stepeni u zatvorenoj posudi ostavim da se pece nekih 10-15 minuta.
Meso bude veoma socno, a povrce mekano i ukusno. ;)

Ebote, da li je moguce da dva dana niko ne napise kako se sprema haringa?
Od mene nema vajde, opet znam teorijski sve o njoj, i zasto je dobra, prakticno, nikad jela, nikad spremala!
U principu, jede se zbog sadrzaja omega 3 MK.
Isto kao losos, skusa, sardela, sardina,...
Znaci, ne bi trebalo da se koristi mnogo ulja pri spremanju, mozda samo zacini, malo da se premaze uljem, pa na rostilj tiganj.
A koji zacini i kako, neam pojma!
Mozda klasika, beli luk, persun za prvi put, nesto ce ti vec pasti na pamet kad probas ukus.

pa da, tako sam i ja rešila da ću
a i zvala me mama pa je rekla da je mnogo ukusna riba i da se sprema ko i sve drugo
i da sigurno nije jaka kad je holanđani jedu živu
(to nam pričala poznanica holanđanka, kaže čekaju na dokovima i kad dođe brod kupe sveže haringe, male i samo ih spuste u grlo, al to je valjda fora, u grlo a ne u usta)

ali iz ovoga smo zaključili da se u srbiji više jedu torte sa bananicama nego ribe =)
i šta sam još htela..
a da, kad si već tu
u čemu ima žive od morskih zavrzlama? u školjkama, jel? u tunjevini? u čemu sve?

Hvala kris na informacijama... ;)
Već si ti to kačila, ali sam se ja skroz zaboravila...

Moji često kuvaju ribu, bar jednom nedeljno, moraću tati da kažem, da od sad kupuje što manje ribice... za paprikaš... ako je to moguće...:D

A šta kuvati danas...:think:

ok ok, rešeno je
neću jesti ajkulu =D
šala mala, sad gledam, losos i haringa su slični, nemaju puno
a ni tilapija, ona baš malo, a nju jedem rel. često
samo što je malo bezukusna pa mora svašta da joj se stavi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back