Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drage moje, mlade domaćice, moram da intervenišem. Bila je ovde već jedna rasprava oko toga šta je sataraš, šta je bećarac, šta je bećar paprikaš, a šta paprikaš.
Mislim da se ti nazivi ne mogu uniformisati. Iste stvari se u različitim krajevima različito zovu i svima nam je teško da se odreknemo nekog naziva na koji smo navikli.
Moja baka je bećarac pravila onako kako sam ja juče napravila i opisala, znači samo luk, paprika i paradajz... Posle mnogo godina kod moje kume sam jela sa jajima i svidela mi se i ta varijanta, pa nekad pravim i tako. Ili, npr. danas ćemo da jedemo klot, a sutra ću da umešam još i jaja, jer sam napravila veliku količinu.
Naravno, nište ne smeta da se jede i kao prilog uz meso...
Tako da, nemojte da se plašite eksperimentisanja u kuhinji, slobodno stavite i dodajte ono što mislite da bi se svidelo vama i vašim ukućanima, bez obzira što vaše mame i bake nisu pravile tako ili ne piše u receptu.
I nište ne smeta ako neko jelo koje ste napravile nema ime. Krstite ga same.
Pa, šta mislite, otkud Vasina torta, Kolač od komšinice Milke, Kumina proja...

Kako ovo praviš? Kupila sam sve potrebno, ali bi mi dobro došla dodatna objašnjenja. :D
Izrendaš šunku i kačkavalj pa napuniš, ili kako? I kad prelivaš, jel samo kajmak, ili ga malo razrediš sa mlekom ili nečim, nekako mi je gusto samo kajmak? :think:
Ako bi htela to malo da pojasniš, ljubim te. 8-og nam je godišnjica braka, pa sam odlučila da, pošto nigde nećemo izaći zbog deteta, napravim jednu lepu večericu, onako baš romantičnu i ukusnu... i htela bih i ovo da stavim na menu :D
:ok::ok::ok:

ma jednostavno. napravim smesu za 15ak palačinki. kupim isto toliko šniti praške šunke i komada edamera (kod nas u prodavnici hoće da seku kačkavalj), pa još toliko kašičica kajmaka.
ispečeš normalno palačinke i onda na sredinu, popreko, stavljaš šnitu kačkavalja, pa prašku šunku, pa kašičicu kajmaka. zavijaš ih kao sarme i ređaš u vatrostalnu posudu ili pleh.
zatim umutiš 2 jajeta sa jednom masnijom pavlakom i 1dl mleka, preliješ te naslagane filovane palačinke i pečeš na 200 stepeni dok ne porumeni.
eto, to je to....lepe su i kad su hladne.
p.s. može da se doda bosiljak ili origano u mešavinu jaja i mleka...

lepo provedite 8. septembar!

ma jednostavno. napravim smesu za 15ak palačinki. kupim isto toliko šniti praške šunke i komada edamera (kod nas u prodavnici hoće da seku kačkavalj), pa još toliko kašičica kajmaka.
ispečeš normalno palačinke i onda na sredinu, popreko, stavljaš šnitu kačkavalja, pa prašku šunku, pa kašičicu kajmaka. zavijaš ih kao sarme i ređaš u vatrostalnu posudu ili pleh.
zatim umutiš 2 jajeta sa jednom masnijom pavlakom i 1dl mleka, preliješ te naslagane filovane palačinke i pečeš na 200 stepeni dok ne porumeni.
eto, to je to....lepe su i kad su hladne.
p.s. može da se doda bosiljak ili origano u mešavinu jaja i mleka...

lepo provedite 8. septembar!

Ahaaaa, a ja sam razumela da ih prelivaš kajmakom :) Odlično, ovo mi se baš svidja, samo što ja neću 15-tak slanih palačinki, nego ću, koliko ih ispadne, pola slane, pola slatke.
Stvarno super zvuči, hvala na receptu :D:D:D :ok::ok::ok:

spagete....mljac sa mlevenim mesom..nikad ne znam da li su to milaneze ili bolonjeze

važno da su mljac...
.... eto primer za moju teoriju kako nije važno šta se kako zove....
ništa nas ne sprečava da obožavamo špagete sa mlevenim mesom, bez obzira da li su milaneze ili bolonjeze
znam da su one sa slaninom i sirom karboanere.... ali više volim ove gorepomenute

važno da su mljac...
.... eto primer za moju teoriju kako nije važno šta se kako zove....
ništa nas ne sprečava da obožavamo špagete sa mlevenim mesom, bez obzira da li su milaneze ili bolonjeze
znam da su one sa slaninom i sirom karboanere[COLOR="Black"][/COLOR].... ali više volim ove gorepomenute

..uh, i ja volim te i one sa 4 vrste sira...ma sve volim...:rumenko:

Jooooj, pa imam i ja u zamrzivaču neke ribice :dash::dash::dash: A ja to zaboravila :dash::dash::dash:
Crko m moj zamrzivač, onaj vertikalni sa fiokama. Taj mi je bio super, sve pregledno, sve na dohvat ruke i uvek sam znala čega još koliko ima. Od kada sam prebacila kod svekrve u sandučar, prvo ne znam više šta je moje a šta njeno, pa moram da idem da pitam - a jeste li vi imali još toga i toga... pa ako jeste, uh čije je... mislim nije ni važno, ali ne bih da uzmem šta nije moje iako ona uvek kaže da uzmem pa čije bilo, ali nekako mi glupo, pa i oni imaju usta, moraju da jedu. A drugo, totalno mi je nepregledno, sve po kesama, onim velikim iz prodavnice, pa dok izbunarim šta mi treba...
A te sam ribice skroz zaboravila :roll: Treba da ima još dve-tri babuške, i valjda jedna štukica... ako nisam pogrešno zapamtila :think:
Inače, sve sam to lično upecala, na plovak i crvića :super::super::super: dok se mm smarao u pozadini i njanjavio - žeeenooo, ajmo kući ako za Boga znaš, dosadno mi je :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
I ja ću to ovih dana u foliju, pa peršun, beli luk, malo limuna... a možemo i na roštilj da ih bacimo ako nas vreme posluži :D

Da, da, bolje sama... oni to ubace u neko ulje ko zna kolko staro i šta su sve pržili u njemu. A osim toga, mi ne jedemo prženu hranu, pogotovo u dubokoj masnoći...

...ni ja tako ne jedem..a, setila sam se baš toga, ko zna koliko je puta prženo, a i htela
sam za sutra, kad sam videla da ima...šta bi sa pečenom ribom do sutra, to nikako
ne bi bilo isto...tako da ću sutra da se malo zabavljam spremanjem ribe...:lol:

Jooooj, pa imam i ja u zamrzivaču neke ribice :dash::dash::dash: A ja to zaboravila :dash::dash::dash:
Crko m moj zamrzivač, onaj vertikalni sa fiokama. Taj mi je bio super, sve pregledno, sve na dohvat ruke i uvek sam znala čega još koliko ima. Od kada sam prebacila kod svekrve u sandučar, prvo ne znam više šta je moje a šta njeno, pa moram da idem da pitam - a jeste li vi imali još toga i toga... pa ako jeste, uh čije je... mislim nije ni važno, ali ne bih da uzmem šta nije moje iako ona uvek kaže da uzmem pa čije bilo, ali nekako mi glupo, pa i oni imaju usta, moraju da jedu. A drugo, totalno mi je nepregledno, sve po kesama, onim velikim iz prodavnice, pa dok izbunarim šta mi treba...
A te sam ribice skroz zaboravila :roll: Treba da ima još dve-tri babuške, i valjda jedna štukica... ako nisam pogrešno zapamtila :think:
Inače, sve sam to lično upecala, na plovak i crvića :super::super::super: dok se mm smarao u pozadini i njanjavio - žeeenooo, ajmo kući ako za Boga znaš, dosadno mi je :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
I ja ću to ovih dana u foliju, pa peršun, beli luk, malo limuna... a možemo i na roštilj da ih bacimo ako nas vreme posluži :D

Svaka čast, pecarošice, to je tim sladje što si sama upecala....

Jooj mene, nepismene.... u stvari umorne.... ja pročitala pečena riba na luku... pošto smo ranije pisale o ribama
i gledam sliku i nikako mi nije jasno kakva je to riba... i već htela da pitam, onda pročitam bokino pitanje svinjska?....
tek onda ukapiram da se radi o rebrima...:zcepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back