Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zahladnelo,napokon malo da odahnemo...pa će zato danas biti pasulja sa rebarcima,puno šargarepe i krompira zapečeno u rerni i kupus salata...a nešto mi se jedu pite od jabuka,možda ću i njih da pravim kada ću već uključiti rernu....

Daj recept, Juliane.
Ništa posebno. Ja mislio nekakva mudrost.
Nego, jel imate vi kore za oblande tamo u Njujorku? Ajd ako imate, pa ti napravi jedne ovom našem srpskom zetu.

Dakle najteži deo posla je ostati budan.
Ovaj fil sam spremio od dve litre mleka i kilo šekjera. Metno u šerpu, pa stavio na laganu vatru da se ukuvava i zaboravio kad je to bilo.
Kad sam se probudio, dodao sam jedan vanilin šećer i po kocke putera, tek toliko da još malo oplemenim karamel.
Uobičajeno je da u fil idu i orasi, al ih ja em nisam imao, em ih nešto i ne gotovim, pa sam zato izvukao odnekle suve grožđice i potopio ih u čaši vode da nabubre i omekšaju dok se ovo kuvalo, pa sam ih onda dodao dok sam mazao kore.
Fil bi trebalo da bude onako gust, ebem li ga, valjda kao testo za palačinke. Nemoj da očekuješ da će do toga da dođe bez jedno 4-5 sati tihe vatre.
Čuvaj se kad budeš htela da promešaš fil dok se kuva. Na dnu šerpice se uhvati kao nekakva skramica, pa kad je probiješ varjačom onda počnu da iskaču klobuci jer počne jače da ključa.
Kad budeš namazala sve kore, onda stavi nešto na njih da se ne podignu i uvrnu, nego da ostanu onako kako treba.

Nadam se da nisam nešto zaboravio.

Nego, jel imate vi kore za oblande tamo u Njujorku? Ajd ako imate, pa ti napravi jedne ovom našem srpskom zetu.

Ovaj fil sam spremio od dve litre mleka i kilo šekjera. Metno u šerpu, pa stavio na laganu vatru da se ukuvava i zaboravio kad je to bilo.
Kad sam se probudio, dodao sam jedan vanilin šećer i po kocke putera, tek toliko da još malo oplemenim karamel.
Uobičajeno je da u fil idu i orasi, al ih ja em nisam imao, em ih nešto i ne gotovim, pa sam zato izvukao odnekle suve grožđice i potopio ih u čaši vode da nabubre i omekšaju dok se ovo kuvalo, pa sam ih onda dodao dok sam mazao kore.
Fil bi trebalo da bude onako gust, ebem li ga, valjda kao testo za palačinke. Nemoj da očekuješ da će do toga da dođe bez jedno 4-5 sati tihe vatre.
Čuvaj se kad budeš htela da promešaš fil dok se kuva. Na dnu šerpice se uhvati kao nekakva skramica, pa kad je probiješ varjačom onda počnu da iskaču klobuci jer počne jače da ključa.
Kad budeš namazala sve kore, onda stavi nešto na njih da se ne podignu i uvrnu, nego da ostanu onako kako treba.

:heart:

ja bih samo one grozdjice ubacila u zagrajan rum da nabubre..vrh..

posle 25 dana provedenih na moru, red je da svratim povremeno u kuhinju..danas sam inspirisana za nesto sa kasikom..

pileci file iseckala na komadice i proprzila par minuta da se uhvati korica..dodala suvi zacin, kari i jos malo proprzila dok zacini nisu dali svoj smek..dodala iseckane tri sargarepe i dve sake graska..crvena ljuta papricica sitno seckana, nezaobilazna..kasika brasna da sve poveze i nalila vodom..
kuvalo se dvadesetak minuta..a ukus - njam!

Danas rolat od tikvica... Brzo i jednostavno... :ok:
DSC00333.jpg

ja pravila danas noaj kvinsin cili kon karne ili kako se vec zove i super je ispao a sutra planiram ciz kejk mirkin i neku musaku od patlidzana pa ako nkeo ima neki recept za to mogao bi da ga podeli : )

U bre, koliko se dugo pravi. :confused:
Ali moram da probam.

Ima ovde i Vegeta, jafa keks, plazma....itd. :D
Oblande sam videla negde ali valjda to jos neko koristi osim nas.

Hvala!

100g tunjevine,rendani crveni kupus(dok se ne napuni tanjir),maslinovo ulje,vegeta i sirce=njam njam zdrav obrok koji vas ostavlja sitim i srecnim i pritom ima malo kalorija.
100tune(170k) a kupus100g(20k)
i jos se lako pravi..:)
a najlepse mi je kad sve to pomesam sa integralnim i belim pirincem pa je em sareno,em ukusno.;)
a to za rucak sa kozijim sirom(drzanim u maslinovom ulju i bosiljku)i lizacete prste ceo dan

Jel uspeo ???
Vidim zalis se dole pa sam strahovala da nije :(

uspeo je nakon sto sam prvi zele sa sve vocem morala da bacim posto je isteo rok zeleu.
onda vise nisam nasla crveni zele, nego obican, ali od voca svejedno pocrveni ona voda. ja sam bogami, stavila 3 zelea na pola litra vode. I stvarno mu treba mnogo vremena da se stegne, ja sam vec bila pocela da ocajavam da opet nije uspelo:lol:
nego, nije napisano koliko je to "malo mleka" i "malo putera" koji se umesaju sa plazmom.
ja nisam imala puter, pa sam stavila margarin , oko jedne trecine.

danas roštiljam ražnjiće od belog mesa uvijene u slaninicu, sa prilogom od pohovanih tikvica i zapečenog krompira. salata je od paradajza i praziluka. pre toga ćemo neku laganu čorbu od šargarepe sa kimom.
dezert - tulumbe.

Kad već roštiljaš, izroštiljaj i tikvice. Zdravije su od pohovanih, a i ukusnije. Začini ih belim lukom, uljem, sirćetom i prešunom.

100g tunjevine,rendani crveni kupus(dok se ne napuni tanjir),maslinovo ulje,vegeta i sirce=njam njam zdrav obrok koji vas ostavlja sitim i srecnim i pritom ima malo kalorija.
100tune(170k) a kupus100g(20k)
i jos se lako pravi..:)
a najlepse mi je kad sve to pomesam sa integralnim i belim pirincem pa je em sareno,em ukusno.;)
a to za rucak sa kozijim sirom(drzanim u maslinovom ulju i bosiljku)i lizacete prste ceo dan
Mmmmmmmmm... Ma meni samo na pomen rendanog crvenog kupusa krene voda na usta. Mogao bih da živim samo na tome.
A još kad je oplemenjen integralnim pirinčem i sirćetom... Dobro si rekla - obrok koji nas ostavlja sitim i srećnim da ližemo prste ceo dan.

svinjetina na italijanski nacin /citaj u mleku/

Potrebno je:

Telece ili svinjske snicle bez kostiju-izlupati ih maljem i uvaljati u brasno. /ja ih stavim u kesu tregerusu, jednu po jednu u koju sam prethodno stavio brasno i protresem ih u kesi par puta i gotovo, minimalna potrosnja brasna, nema nista za pranje a meso idealno oblozeno sa brasnom ;) /

Na dno vatrostalne posude sitno iseckati dve srednje glavice crnog luka /mada ja vise volim i tako radim, luk isecem na srpove/ i malo persuna.Poredjati snicle uvaljane u brasnu i preliti sa:

2dcl belog stonog vina

2dcl soka od paradajza

2dcl mleka

1dcl ulja

1 kasikicom soli

2 kasikice secera

biber ,vegeta.

Preko posude stavimo aluminijsku foliju. /ili poklopimo ako imate takvu veliku jenu ili posudu od tuca sa poklopcem/

Pecemo oko 2h,stim sto 1h pecemo sa folijom a drugi sat je skinemo kako bi se meso zapeklo.

Po zelji mozete dodati i sampinjone seckane na tanke listice.

prilog, pire krompir, stim sto ga ja prelijem i umesam sa malo pregrejanog ulja ili neke druge masnoce na kraju.....ili bez ulja, ali sa mlekom, puterom i dva ziva jajeta koja umesam na kraju....

salata, domaci paradajz sorta volovsko srce /svetlo narandzaste boje , velik i nepravilnog oblika - sve sto je idealno okruglo izbegavam ;) , malo crvenog luka i krastavaca isecenih na kocke sa kriskom domaceg mlaog sira.... ali, bitno mi je da je salata ohladjena !

uz navedeno jelo ide sovignjon vinarije radovanovic iz krnjeva :)

P R I J A T N O

nama ostalo od juče i supice i punjene piletine,samo ću dodatno napraviti varivo od graška što obožavamo....gosti nam nisu ostavili ni jedan kroasan sa eurokremom za danas,ali ni ne treba jesti svaki dan slatko...imamo puno smokvi u dvorištu,tako brzo sazrevaju da ne stignemo sve da oberemo,a džema od smokvi već ne znam koliko tegli napravila...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back