Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne bas, poenta je da bude ukus ananasa. probala sam ja jednom,. ali nije lep spoj pudinga od vanile i zivog ananasa. ako se zumanca lepo skuvaju, sigurno se ne osecaju. ja se vise bojim zivih jaja u tortama, to uvek izbegavam. ali, kuvanih ne, posebno kad se kuvaju u nekom soku, nema sanse da se osete

ja bih puding skuvala u soku od ananasa..a zumanca :sad2:

E, to, baš to. jeste ukusnije, zar ne? :) Naravno, stavim i vegetu, tj. začin c ja koristim, ali i kocku. U fil za musaku, punjene paprike, sarmu - ma svuda. jeste nezdrava navika, ali ukus je zaista lepši. I volim, u jela u koja se može staviti, naravno, da sameljem malko bibera, tek malo, dva-tri puta okrenem mašinicu. I beli luk, ali ne onaj u granulama, njega koristim samo ako trenutno nemam svež. Jel probala neka od vas da stavi beli luk u supu? Sitno se isecka, pa se posle i ne vidi, ali da tako lep ukus... naravno, ne ne znam koliko, svega češanj ili dva, u zavisnosti koliki su. Probajte, dajem preporuku :ok:

A štoooo? Čemu takva reakcija? :confused: Koliko ljudi, toliko ukusa. Lično, u pasulj stavim i krompir i šargarepu, peršun, paškanat, celer, pa ako imam u kući i cvetć-dva karfiola. Što da ne?
Ustvari, list peršuna i celera su mi nekako standardni za uglavnom svako jelo. Iseckam i malko korena celera, ali malko, ne valja preterati jer ima intenzivan miris.
Ih, pa jedno jelo ne verujem da dve domaćice, kuvarice, spremaju na isti način. Ukusi se razlikuju. :)
i ja isto tako
obavezno stavim sargarepicu, paskanat, krompir, persuna... i moja majka tako radi, i moja baka
jednostavno navikli smo tako
msm, to isto ko sto sam se ja cudila ljudima koji stavljaju sok od paradajza u pasulj
pa sam nekako prezivela to saznanje .D ;)))

Kocke za supu redje, ali iz cisto nezdrave navike koje ne mogu sad da se ratosiljam jer mi je svako jelo bez toga bezukusno, koristim Vegetu. Kocke za supu samo ako u receptu izricito pise da se stavlja kocka

i ja kocku stavljam samo ako bas mora kocka
a vegetu sam nekada koristila
sada veoma, ali naglasavam, veoma retko
jer je nezdrava u pm
:)
i ne znam, navikla sam se na ukus bez vegete
i meni nije nista bljutavo
koristim druge zacine

danas dalmatinska prsuta i dimljeni sir, to `nako usput :)
a za rucak supa od sastojaka na slici, leso meso iz supe i salata koja se nadje, ja cu ljuti hren :mrgreen:
uglavnom ne stavljam papriku jer ubija miris persuna, al` eto, potkrade se nekad :)
iii susam stapici

100 gr pecenog susama
150 gr secera
50 gr sitno seckanih oraha

secer istopiti na laganoj vatri, dodati susam i orase
izmesati i isuti na namascen pek papir i brzo(jer se brzo steze masa) izravnati namascenim nozem na debljinu 5 mm
iseci na stapice i sluziti kada se ohladi

Ijjooo sto je ovo dobro..prsuta:balavi::sad2:

Inace bas volim ove radio mileve kao culi smo da je vegeta stetna..kao teflon nije zdrav..i sve se zavsri na rekla kazala pametovanju a svi koriste pomenuto..dakle ako zelite da vas neko uzme zdravo za gotovo bar copy/paste sastav sa neta ako ne mozete procitati koji je % soli u biljnim zacinima koja je sama po sebi stetna u nekontrolisanim kolicinama..evo da pojasnim

Sastav zacin C..kuhinjska so,suseno povrce 8%(mrkva,celer koren,persun koren,pastrnjak,crni luk),secer,dekstroza,pojacivaci arome,celer list,persun list,biber,prirodne boje..dakle ovde je jedino sumnjiv pojacivac arome..a to verujem ima i u chesmovaci tako da je neizbezan:ok:

Kada kupite paradajz, onda kada mu vreme nije, i vidite da je savršeno crven oko peteljke, znajte da je tretiran takvom hemijom kakvu ne možete ni da zamislite. Verujem da je to u vegeti " mala beba" spram sredstava koja se koriste za pospešivanje zrenja voća i povrća.

Danas bila musaka od krompra i tikvica (i mesa :))
Sto se pasulja tice, ja sam se ovde u gr navikla na njihov nacin spremanja pasulja, meni je i ukusnije, a i zdravije. Skuva se pasulj, sargarepa i seckana glavica crnog luka, kad je skoro gotovo doda se paradajz (tipa tomatino), so i biber, ulje. Ne dodaje se puno vode, a pasulj se sam ugusti od svog skroba. Na kraju se doda iseckano celerovo lisce, i gotovo.

problem je u natrijum glutamatu

koji gle cuda proizvodi jedna ili vrlo mali broj kompanija u svetu

Dugo se verovalo da ljudi mogu razlikovati četiri osnovna ukusa: slano, slatko, kiselo i gorko. Međutim, godine 1908., Kikumae Ikeda, naučnik sa Univerziteta u Tokiju, otkrio je da glutamat (jonizovani oblik aminokiseline glutaminske kiseline) izaziva jedinstveno čulo ukusa koje se nije moglo okarakterisati nijednim do tada poznatim ukusom. Japanski hemičar došao je do svog otkrića proučavajući smeđu algu kombu koja se u velikim količinama koristi prilikom pripremanja supa u azijskoj kuhinji. Naime, otkrio je da je ova alga odličan izvor natrijum-glutamata, a novi ukus nazvao je „umami“, što na japanskom znači „ukusan“.

Nakon decenija borbe sa konvencionalnom mudrošću, saznanje o petom ukusu konačno je prihvaćeno. Naime, zapadnjački naučnici godinama su bili skeptični prema umamiju i smatrali ga samo pojačivačem ukusa. Čini se da se konačno priznanje umamija poklopilo sa povećanim rastom popularnosti azijske kuhinje u zapadnom svetu. Naime, ukus glutamata ukus je „kineskog restorana“, s obzirom da se natrijum-glutamat obilato koristi u azijskoj kuhinji.

Konačnu potvrdu njegovog postojanja dokazali su naučnici sa Univerziteta u Majamiju 2000. godine. Ta grupa naučnika bavila se proučavanjem prirode hemijskih veza između receptora na organima čula ukusa i molekula ukusa u hrani, a usput su otkrili postojanje specifičnih receptora za glutamat.

Kako je natrijum glutamat preplavio svet

Godinu dana nakon Ikedinog otkrića, japanska kompanija Ajinmoto započela je sa prodajom čistog mononatrijum-glutamata (MSG) u prahu. Ovaj proizvod vrlo brzo našao je svoju publiku; prvo su ga prigrlili chefovi u Japanu i Kini, a potom i proizvođači hrane širom sveta. Ajinmoto je danas velika multinacionalna korporacija koja proizvodi tone MSG-a uz pomoć bakterija koje sintetizuju ovaj spoj i luče ga u tečnost u kojoj žive.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, zdravstvena sigurnost MSG-a dovedena je u pitanje te je optužen da uzrokuje „sindrom kineskog restorana“. Postoje indicije da kod nekih pojedinaca postoji intolerancija na ovaj aditiv te se kod njih može javiti osjećaj obamrlosti u potiljku, leđima i rukama, lupanje srca, glavobolja i osećaj slabosti (tzv. sindrom kineskog restorana) u roku od dva sata nakon jela. Natrijum- glutamat danas najčešće nalazimo i u instant supama, začinskim mešavinama, gotovim jelima. Natrijum- glutamat nalazi se prirodno i u ribi, mleku, paradajzu, parmezanu gde je u potpunosti bezopasan, jer nije u slobodnom obliku. Poslednjih tridesetak godina se uz ovaj aditiv vežu razne kontraverze. Tokom godina zabeležen je niz slučajeva neželjenih reakcija kod ljudi nakon unosa ovog aditiva. Istraživanja su pokazala da aditivi iz grupe glutamata mogu imati neželjene posledice na nervni sistem, budući da telo koristi glutamat za prenos nervnih impulsa u mozgu. Naučne studije sprovedene na životinjama pokazale su da injekcije glutamata uzrokuju oštećenja nervnih stanica. Međutim, unos glutamata putem hrane nije uzrokovao spomenute posledice. Pregled studija sprovedenih kako bi se utvrdio potencijalni rizik na zdravlje usled unosa MSG-a, prema institucijama koje su odgovorne za sigurnost hrane, nije iznedrio zabrinjavajuće podatke, pa se MSG smatra sigurnim.

Ipak, danas osvešteni potrošači traže proizvode bez natrijum- glutamata, a pravi znalci smatraju ovaj dodatak jevtinom, jednodimenzionalnom zamenom za pravu hranu izvornog ukusa. Na primer, Fuchsia Dunlop u svojoj knjizi o sečuanskoj kuhinji, „Land of plenty“ piše: „Gorka je ironija da je upravo u Kini, od svih mesta na svetu, gde su chefovi vekovima razvijali sofisticirane kulinarske metode, ovaj masovni beli prah dobio ime wei jing ili „esencija ukusa“.

..pa kako onda da znamo sta je zdravo, a sta zatrovano Domacice...??

pa za pocetak, moze svako da uradi po malo
nije tesko
izbaciti vegetu npr iz upotrebe :D
koristiti hladna cedjena ulja
voce i povrce kupovati u sezoni istog
na pijacama, kod proverenih proizvodjaca
i ne samo voce i povrce, i jaja i mleko i meso---
oni koji imaju dvoriste, mogu pokusati da zasede nekad nesto u istom, a da to nije samo cvece i trava
kad odete na selo kod rodbine, kupite mesa i mesnih proizvoda kad je klanje neko u komsiluku
ako nemate svoje prasice i to :;))))

nema zdravijeg jela od ovog, a prste da polizes

nema zacina C-ea,vegete i tako tih uzasnih stvari

nabavite mopane, najbolji su suseni

stavite ih u toplu vodu i ostavite da malo omeksaju. sitni seckani crni luk i paradajz prodinstate. dodate natopljene mopane i malo vode jos u kojoj su stajali. pustite da se sve malo prokrcka. mmmmmm :zjede:

nisam slikala, ali evo jedne slike sa interneta koju sam nasla http://bellespics.eu/image/778b899b

Piletina s limunom, fetom i origanom
2 pileca prsa
1 limun
vinska casa recine ili belog vina
malo origana
so, biber
1,5 soljica(za kafu) maslinovog ulja
250 g fete (mrvljene)
U tiganj stavimo ulje da se ugreje, cim se ugreje ubacimo filete (prsa) da porumene dobro sa svih strana. Dodamo so, biber, sok od limuna, i zatim vino. Cim se malo ugusti sos, sklonimo s vatre. Dodamo origano i mrvljenu fetu. Serviramo s pirincem ili testeninom.

(iskreno, feta je ovde malo visak, po mom ukusu:))

Hvala.... bas sam prelistala malo postavljeni link.... onaj recept za domacu vegetu ne izgleda lose i nije tezak za napraviti,samo me zivo interesuje dal`ce mi moci zamijeniti vegetu na koju sam navikla...... u svakom slucaju cu isprobati,nista me ne kosta.....

mozes povrce osusiti sama, pa zatvoriti u teglicu, evo recept i za ostale

"DomaćA VEGETA

1/2 kg šargarepe
300 gr korena peršuna
1 veći koren celera
200 gr paškanata
2 veze iseckanog peršunovog lista
1 kašičica soli

PRIPREMA:

Šargarepu, celer, korenove peršuna i paškanata oljuštite, operite
i prosušite, pa izrendajte na najsitnijoj strani rendeta ili sameljite na vodenici za meso. Pomešajte sa sitno seckanim peršunovim lišćem
Dodajte kasicicu soli i sve dobro promešajte.
Rasporedite u tankom sloju ovu mešavinu na veći poslužavnik i ostavite da se osuši, pa spakujte u tegle.
Može se držati i u zamrzivaču i onda ne mora da se suši.

Kada se osuši, veoma je važno, da tegla u kojoj stoji bude čista, da nema rostfrajni poklopac i da stoji na suvom i prozračnom mestu u kuhinji.
Prirodna kombinacija začina dodata u jelo zaista daje jedan savim nov i lep ukus."

Nista ne pokusavam. Samo ukazujem na glupost i pros*ravanje. :bye:

@tema: danas musaka na redu. Za promenu zena pravi. Samo da ne ubaci neki genetski modifikovani krompir suncemujebem. :roll:

glupost si upravo dokazao, al svoju
sa svom tom ironijom u pokusaju

inace, da se vratim temi
imam neke goste najavljene u subotu
msm, inace je subota dan za druzenje uz klopu
pa je sad red na nas
malo se igramo u kuhinji sa ukusima, hranom... bude zanimljivo
uz neko vince, di ces lepse :)
e da, sad se setih, pa moram pitati drugara da donese caletovo vino
on se kune u to svoje karlovacko domace ;)
kontala sam,posto se igramo, da napravim zelene palacinke (sa spanacem) i da ih lepo napunim
i da ispecem svinjski vrat u umaku od piva
i mislila sam da sklepam obicnu kupus salatu sa susamom
i mislila sam da ih iznenadim rafaelo kolacem
posto ih retko pravim za svoje potrebe, bice to šok :D

nego, sto bi se reklo, konkurs da dobre predloge je jos uvek otvoren
ako imate nesto provereno, a dobro, slobodno preporucite
do subote cu vala jos 5 puta promeniti planove :)

Danas supa od siitake pecurki

Pogledajte prilog 174143

bice i nastavak samo jos ne znam sta:think:

Ova supa moze da se pravi i od sampinjona(ja koristim one braon boje,intenzivnijeg su ukusa)

Na malo ulja proprziti kasiku mekog brasna,naliti pola-pola vodom i mlekom.
Dodati naseckane pecurke i zacine:so.beli biber,kurkumu.narendati malo muskatnog orascica
Kuvati 15 min,po zelji se moze jos zagustiti jestivim skrobom
Umesati pavlaku i posuti persunovim liscem:zjede:

Poslednja izmena:
Nastavak sledi,piletina

Pogledajte prilog 174152

Imam omiljene recepte i ta jela cesce spremam,a ovo jelo je nastalo u naletu kreativnosti;otvorim frizider,pa od onog sto imam brzo skuvam nesto.Imala sam sveze testo i pilece filete

Na ulju proprziti dosta crnog luka,dodati na kockice narezanu piletinu.
Zacini:so ,biber,aleva paprika(ja koristim i neku krupno samlevenu crvenu papriku koja je konzervisana samo sa solju)
Kuvati 15 min i sa malo skroba se sve lepo poveze.Preliti preko testa.

Poslednja izmena:
glupost si upravo dokazao, al svoju
sa svom tom ironijom u pokusaju

inace, da se vratim temi
imam neke goste najavljene u subotu
msm, inace je subota dan za druzenje uz klopu
pa je sad red na nas
malo se igramo u kuhinji sa ukusima, hranom... bude zanimljivo
uz neko vince, di ces lepse :)
e da, sad se setih, pa moram pitati drugara da donese caletovo vino
on se kune u to svoje karlovacko domace ;)
kontala sam,posto se igramo, da napravim zelene palacinke (sa spanacem) i da ih lepo napunim
i da ispecem svinjski vrat u umaku od piva
i mislila sam da sklepam obicnu kupus salatu sa susamom
i mislila sam da ih iznenadim rafaelo kolacem
posto ih retko pravim za svoje potrebe, bice to šok :D

nego, sto bi se reklo, konkurs da dobre predloge je jos uvek otvoren
ako imate nesto provereno, a dobro, slobodno preporucite
do subote cu vala jos 5 puta promeniti planove :)

ja svoje goste vrlo često služim ribom:mrgreen::mrgreen:, ribljom čorbom, morskim plodovima
svi to znaju i sami traže...
uglavnom ne vole sami da spremaju pa im eto to dođe kao dobra odmena
takođe volim da spremam i divljač
ako te tako nešto zanima pisaću

mada skoro svrate nam prijatelji i na brzinu spremim, a razvalili smo se
kačamak, malo ređi sa sirom, a na dosta ulja upržene domaće kobaje, čvarci slaninica, pa kad se to izvadi u onu masnoću, malo prohlađenu da ne potamni dosta tucane ljute paprike...tom masnoćom se prelije kačamak..potom se doda kobasica, slanina, čvarci, pa posle uživa uz ljutenicu (mi bar jedemo mnogo ljuto i trljanicu.
E trljanica je najbolja zimska salata na svetu
ali posle nje nema sexa
dosta suve crvene paprike se skuva pa se samelje na mašini za meso ili onako rvori paprika pa kašikom struže meso parike
to se meša sa sitno seckanim prazilukom, posoli i doda dosta zejtina. Dobro je da ako paprika nije ljuta dodati i koju ljutu pariku

ja svoje goste vrlo često služim ribom:mrgreen::mrgreen:, ribljom čorbom, morskim plodovima
svi to znaju i sami traže...
uglavnom ne vole sami da spremaju pa im eto to dođe kao dobra odmena
takođe volim da spremam i divljač
ako te tako nešto zanima pisaću

mada skoro svrate nam prijatelji i na brzinu spremim, a razvalili smo se
kačamak, malo ređi sa sirom, a na dosta ulja upržene domaće kobaje, čvarci slaninica, pa kad se to izvadi u onu masnoću, malo prohlađenu da ne potamni dosta tucane ljute paprike...tom masnoćom se prelije kačamak..potom se doda kobasica, slanina, čvarci, pa posle uživa uz ljutenicu (mi bar jedemo mnogo ljuto i trljanicu.
E trljanica je najbolja zimska salata na svetu
ali posle nje nema sexa
dosta suve crvene paprike se skuva pa se samelje na mašini za meso ili onako rvori paprika pa kašikom struže meso parike
to se meša sa sitno seckanim prazilukom, posoli i doda dosta zejtina. Dobro je da ako paprika nije ljuta dodati i koju ljutu pariku

:)))
i ja obozavam ribu
al ovaj moj nije ljubitelj
i ne volim kad sam u ovakvoj situaciji da moram da im udovoljavam :((( totalno nezahvalno
npr. taj jedan drugar voli da jede
al npr. ne jede uopste beli luk, i nista s belim lukom
a ja ga obozavam
i sad treba da se izbalansiram i svima da ugodim
u problemu sam, vec vidim :)

joj, kacamak obozavam
to bih mogla sutra da napravim
mmm kacamak sa kajmakom
eto, imam ideju sta cu sutra za svoj gust

Emocijo, ti stvarno slikas svako jelo koje napravis il' nam stavis samo da vidimo kako to u stvari treba da izgleda?

To su stvarno jela skuvana tog dana.Ovo mi je prvi forum pa se malo igram(kao mala deca na novom decjem igralistu )ali bez brige,proci ce me to:zcepanje:

emocijo, ne znam da li si kačila recept za slike koje kačiš ali bilo bi lepo da uz sliku napišeš i recept

Ako je neko bio zainteresovan za recept odredjenog jela,ja sam ga napisala :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back