Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas opet domacinski rucak.
Ja grasak, dragi grasak + kobaje neke ljute, domace ;)

I grasak nije bas grasak jer je bez ulja i zaprske totalno, a ne stavljam ni crni luk, vise je ko bareno povrce sa tomatinom. Samo prodinstam sargarepicu na malo maslinovog u startu.

E, kad Emocija već spomenu karfiol, da pitam nešto. Kako, tj. koliko dugo kuvate/barite karfiol da se ne raspadne, a da bude kuvan? Izvadila i ja iz zamrzivača kesu karfiola da pohujem za večeru, pa kad videh, rekoh - ajd da pitam.

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju, Englezi svoj čaj ne piju, nego ga jedu. Pritom, to ne rade u pet, kao što piše u udžbenicima TOEFL-a, jer tada tek kreću kući s posla, nego kasnije. Napokon, five o'clock tea ne priređuju samo dvorske dame i Peter Mendelson, već svi radni ljudi i građani Ujedinjenog Kraljevstva, a zajedno sa njima i milioni stanovnika bivših kolonija i dominiona. Ukratko, Englezima je čaj ono što je nama - užina.

Krstarovska užina "Protuve piju čaj"

Sastojci:

Glavica luka
Kaiš slanine
Vekna hleba
Glavica kiselog kupusa
Tucana aleva
Flaša rakije

Priprema:

U bašti iza kuće, kad ne pada sneg, pripremite sve isto
kao i komšije prekoputa La Manša. Samo umesto sendviča
od krastavca jedite luka i slanine (obavezno u genitivu), a
umesto čaja pijte grejanu ili hladnu rakiju. Slaninu secite
perorezom, ali ne onim švajcarskim, nego našim, preklopnim,
sa sečivom od 22cm. Uz užinu treba popušiti bar pola pakle
cigareta. Pikavce gasiti nogom ispod stola. Savet: ako nema
slanine i domaće rakije, koristite bacon bits i dry gin.

Kiselog kupusa, luka i slanine tradicionalno se konzumira al fresco, čime se ukazuje poštovanje istoriji i precima koji su to isto jeli u bukoličkom hladu, dok su se odmarali pored pluga i volova. Ovakve užine bile popularne širom tzv. srpskohrvatskog ili hrvatskosrpskog govornog područja. Negde su ih zvali "marende", a negde "gableci"; slaninu su zvali još i "špek". U međuvremenu nam se malo popravio standard, pa je za užinu znalo da uleti i pokoje tvrdo kuvano jaje, a takođe je napredovao i pravopis. Danas se u književnom bosanskom, na primer, strana reč "slanina" piše sa dva "n" (slanna), a "slaninica" čak sa tri "n" (slannnica)

sta su kose makarone?
to sigurno ima neko ime kojim ga vabe obicni gradjani

Tako ga vabe obicni gradjani Srbije....kose ili ti koso secene suplje makarone. Jedna od starih vrsta makarona
naziv koji pise i na kesi...cisto srpski.

A moze i penne rigate, ako ti je tako jasnije :lol:

evo i slika
penne_rigate.jpg

Poslednja izmena:
Danas nisam nista kuvala (bili smo u gradu) ali sam zato pravila kolace sa kokosom...evo recepta ako neko zeli...

-kora: 5 belanaca umutiti sa 200g secera,2 kasike brasna,prasak za pecivo i dodati 150g kokosa sjediniti kasikom/varjacom pa staviti da se kora ispece na max oko 15-20 min;
-fil: umutiti 5 zumanaca sa 12 kasika secera,11 kasika brasna,2 vanilin secera i oko 2dcl mleka pa sve to skuvati u 8dcl mleka (znaci treba 1l mleka).Kada se fil ohladi dodati 100g umucenog margarina pa to sve sjediniti.
-premazati koru i posuti kokosom.

E, kad Emocija već spomenu karfiol, da pitam nešto. Kako, tj. koliko dugo kuvate/barite karfiol da se ne raspadne, a da bude kuvan? Izvadila i ja iz zamrzivača kesu karfiola da pohujem za večeru, pa kad videh, rekoh - ajd da pitam.

Ne znam koliko karfiol koji je bio u zamrzivacu moze ostati cvrst i da se ne raspadne prilikom kuvanja :think:
Kada pripremam svez karfiol u tu vodu dodam i malo mleka jer onda ostane onako beo i uglavnom to traje oko 15-20 min.

juce sam pravila pasulj sa suvim mesom,, prekjuce marinirane curece batake pecene u kesi, u nedelju je bio krompir u pivu, a poslastica ananas torta. imala sam mnogo dug vikend od 4 dana, vidi se po raznolikosti hrane koju sam spremala:lol:

niko ne pita, ali evo recepta za ananas tortu:p
KORA:
6 belanaca umutiti sa 10 kasika mlake vode, 15 kasika secera, 6 zumanaca, 15 kasika brasna i pola praska za pecivo. peci na 200 stepeni oko pola sata, mozda koji minut vise, dok ne pocne dase odvaja od ruba tepsije. kad se ohladi, koru preseci na pola.

FIL:
potrebne su 2 manje konzerve kompota od ananasa, secenog na kockice.
2 dl soka iz kompota od ananasa staviti na ringlu da provri, pa u njega dodati 6 zumanaca dobro umucenih sa 100g secera. sjedinjenu smesu kuvati na pari 15ak minuta dok se ne zgusne-ne mora da bude mnogo gusta, birno je da se ne oseca ukus jaja, da su kuvana. kad se to ohladi, dodati 1 margarin umucen sa 100g secera u prahu. umutiti pola litra slatke pavlake i umesati u hladan fil.
Ostatkom soka poprskati kore.
onda ide slaganje- kora, pola fila, pola ananasa iz kompota- druga kora, ostatak fila i ananasa. ukrasitit sa 2 slaga.
evo fotka, mada nije basreprezentativna, a i slikana telefonom
IMAG0824.jpg
123.jpg

Treba manje nego za svez, ja zabodem noz u korencice pa ako prolazi lepo onda odmah ocedim

Pa jeste, u korenčić... samo ja bockam cvet :rumenko: Msm, pa normalno da ce da se raspadne :rumenko::rumenko::rumenko: Jooooj, najbolje da promenim ime u Ispaljenko, bolje bi mi stajalo :D

Što reče jedna moja komšinica, a ja vrištala od smeha tada - eeee, 'beš me tužnu :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Inače, i kod mene danas grašak :) tj. gakak ( mama kuva gakak, ica 'ede gakak, ica voji gakak :heart: ) Nisam neki ljubitelj, al' kako da joj ne skuvam toliko željeni gakak? :heart:

Nego, vidim da se i sličice kače, pa da ne budem "out" ;) Evo i graška, sa sve sitno seckanim ćurećim mesom, izdinstano, pa dodato povrće - šargarepa, peršun ( i koren i list, sitno seckano ), paškanat, malo seckanog, ali tek malo, korena celera i naravno krompir. Tek malopre videh da nemam više ni malo mirodjije, ali dobro, proći će i bez toga. Ipak je gakak bitan, a ne dodaci :D

Pogledajte prilog 174017

Poslednja izmena:
Ha, nadjoh i mirodjiju, sakrila se kesica izmedju bibera i cimeta, pa neće da zove :D E, sad će grašak da bude pravi :D

nego, žene, imam jedno pitanjce, čisto onako. jel kupujete vi kocke za supu, mislim, jer stavljate to u kuvana jela? Lično, ne kuvam nikada supe od kocke, niti iz kesice ( jedino ako neko od ukućana izgubi dosta minerala usled neke bolesti, temperatura ili stomačni problemi, inače ne ), ali stavljam kocku u sva kuvana jela i u supu i eto u grašak, pasulj, boraniju... ma u sve živo. Nekako mi da lepši ukus, mada znam da nije zdravo, ali 'ajde, kada bi gledali šta sve nije zdravo, pola jela ne bi ni jeli.

danas dalmatinska prsuta i dimljeni sir, to `nako usput :)
a za rucak supa od sastojaka na slici, leso meso iz supe i salata koja se nadje, ja cu ljuti hren :mrgreen:
uglavnom ne stavljam papriku jer ubija miris persuna, al` eto, potkrade se nekad :)
iii susam stapici

100 gr pecenog susama
150 gr secera
50 gr sitno seckanih oraha

secer istopiti na laganoj vatri, dodati susam i orase
izmesati i isuti na namascen pek papir i brzo(jer se brzo steze masa) izravnati namascenim nozem na debljinu 5 mm
iseci na stapice i sluziti kada se ohladi

Prilozi

• DSC04165.jpg
    DSC04165.jpg
    32,4 KB · Pregleda: 18
  • DSC04166.jpg
    DSC04166.jpg
    38,6 KB · Pregleda: 18
  • DSC04069.jpg
    DSC04069.jpg
    48,3 KB · Pregleda: 18
  • DSC04162.jpg
    DSC04162.jpg
    46,4 KB · Pregleda: 20
Ha, nadjoh i mirodjiju, sakrila se kesica izmedju bibera i cimeta, pa neće da zove :D E, sad će grašak da bude pravi :D

nego, žene, imam jedno pitanjce, čisto onako. jel kupujete vi kocke za supu, mislim, jer stavljate to u kuvana jela? Lično, ne kuvam nikada supe od kocke, niti iz kesice ( jedino ako neko od ukućana izgubi dosta minerala usled neke bolesti, temperatura ili stomačni problemi, inače ne ), ali stavljam kocku u sva kuvana jela i u supu i eto u grašak, pasulj, boraniju... ma u sve živo. Nekako mi da lepši ukus, mada znam da nije zdravo, ali 'ajde, kada bi gledali šta sve nije zdravo, pola jela ne bi ni jeli.

Kocke za supu redje, ali iz cisto nezdrave navike koje ne mogu sad da se ratosiljam jer mi je svako jelo bez toga bezukusno, koristim Vegetu. Kocke za supu samo ako u receptu izricito pise da se stavlja kocka

Ja imam obicaj da ih kupim i koristim ih upravo zato...svako varivo je mnogo ukusnije ako se dok se dinsta naliva supom. Cak uzmem i sa ukusom pecuraka pa u neko jelo ubacim kada pomislim da bi islo. Kada kuvam corbe od povrca takodje u vodu stavim kockicu. U jela sa mesom stavljam govedju kocku. Npr.kada disntam meso za musaku...

Ja imam obicaj da ih kupim i koristim ih upravo zato...svako varivo je mnogo ukusnije ako se dok se dinsta naliva supom. Cak uzmem i sa ukusom pecuraka pa u neko jelo ubacim kada pomislim da bi islo. Kada kuvam corbe od povrca takodje u vodu stavim kockicu. U jela sa mesom stavljam govedju kocku. Npr.kada disntam meso za musaku...

E, to, baš to. jeste ukusnije, zar ne? :) Naravno, stavim i vegetu, tj. začin c ja koristim, ali i kocku. U fil za musaku, punjene paprike, sarmu - ma svuda. jeste nezdrava navika, ali ukus je zaista lepši. I volim, u jela u koja se može staviti, naravno, da sameljem malko bibera, tek malo, dva-tri puta okrenem mašinicu. I beli luk, ali ne onaj u granulama, njega koristim samo ako trenutno nemam svež. Jel probala neka od vas da stavi beli luk u supu? Sitno se isecka, pa se posle i ne vidi, ali da tako lep ukus... naravno, ne ne znam koliko, svega češanj ili dva, u zavisnosti koliki su. Probajte, dajem preporuku :ok:

Only Beer:
Krompir u pasulju??? :eek:
Kuda ide ovaj svet? :dash:

A štoooo? Čemu takva reakcija? :confused: Koliko ljudi, toliko ukusa. Lično, u pasulj stavim i krompir i šargarepu, peršun, paškanat, celer, pa ako imam u kući i cvetć-dva karfiola. Što da ne?
Ustvari, list peršuna i celera su mi nekako standardni za uglavnom svako jelo. Iseckam i malko korena celera, ali malko, ne valja preterati jer ima intenzivan miris.
Ih, pa jedno jelo ne verujem da dve domaćice, kuvarice, spremaju na isti način. Ukusi se razlikuju. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back