Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ostaces gladna sestro slatka :(

imas li bar neki dzem u kuci? skuvas kiseli kupus ali obavezno stavis kalijumovu so, nikako onu obicnu, nisi ljanka valjda (a tako ces ziveti 100 godina duze) ,
4-5 kasika dzema,moze i manje, zdravije je
u to dodas malo smokvica,
koje zrno graska (ne previse, ima skroba pa moz da se ugojis pu pu pu)
sipas koju kap maslinovog ulja (nadam se da ne koristis suncokretovo, brrrrr sva sam se stresla sad :sad2:)
i to je to, em zdravo em ukusno

Zahtjevam izvinjenje! Nisam valjda seljanka da jedem kiseli kupus! Vecu uvredu nisam dobila!

Danas pilece dzigerice sa sargarepom i prazilukom, bareni pirinac i princes krofne, davno ih nisam pravila :)

Mackice, hajde na videlo te tvoje recopise : za pastu sa smokvama i naravno za pitu sa malinama ( kad si vec provalila punjenje ) :)
Imam dosta malina u zamrzivaca i to domacih, pa bih mogla da probam :)

Pasta ko pasta. Skuvas testeninu, ja sam tagliatele, smokve i paradajz iseces na kockice, ali nemoj da ulje od paradajza cedis sasvim. Po originalnom receptu bi u ovo sve trebalo da idu tri vrste sira, ali meni je to previse. vrucu pastu pomesas sa iseckanim sastojcima i dobro pospes parmezanom. Moze i Grana Padano ( fejsice jesi li zapisala ovo?)
Pita sa malinama je prosta stvar ne znam sta bih ti tu sad napisala..Kore, maline, malo kisele vode, i ulja i na kraju prah secer.
Kore filujes nadevom i rolas kao gibanicu. Dobro uvuces krajeve da fil ne curi prilikom pecenja. Kore mazes cetkicom sa kiselom vodom i uljem.
Pece se kao i svaka pita. Meni se jako dopada sa korama od heljde a mogu i one seljacke kore (tako se zovu!) koje sam probala samo za pitu sa jabukama. Kupujem ih u Rodicu.

hmmm, mozda bi bilo bolje onda dimljeni kengurov but punjen mlevenim plocicama lana u kompotu od jabuka i cimeta preliven tofuom:think:

Daaaaaj...kakav kengur.:roll: Snicle od ajkule u sosu od bundeve, sa djumbirom i komoracom.Sprema se u woku na zivoj vatri i na kraju se flambira konjakom. Samo pazi..to moze da bude jakooo opasno. Flambiranje konjakom daje jelu nevidjenu aromu a istovremeno je vrlo atraktivno pod uslovom da ne spalis trepavice i hair extension.:mrgreen:
Pogledaj po tom fancy kuvaru, sigurna sam da je ovo jelo uvrsteno u top 20.

I da...za flambiranje se koristi samo najkvalitetniji konjak.Nemoj Skenderbeg, neeee samo i jedino iz Cognac oblasti, France, znas;) V.S.O.P, Reserve, ili Napoleon..
:cao:

Juce, a ima nesto i danas... :lol:
Mljac prste da polizes-gulas...bez mesa :mrgreen: ...sa vrganjima...i krem corbanjac od broklula...to je dio rucka potkrijepljen "dokazima" u fazi pripreme... :)
....ali najbolji dio...domace crno vino merlot, i suve smokvice nedavno donesene from Trebinje ... :zaljubljena:
I dragi gosti-ne za rucak, vec da isti smazemo... :lol:

Prilozi

• DSCN3711.JPG
    DSCN3711.JPG
    43,2 KB · Pregleda: 16
  • Copy of DSCN3711.JPG
    Copy of DSCN3711.JPG
    43,3 KB · Pregleda: 17
Hvala, Mackice na receptima :)
Ima neka savijaca sa malilnama, mucim se da provalim punjenje, ali ne ide mi nikako:(
Probala sam je davno u jednoj poslasticari, fanatazija od ukusa, ali ocito da ima jos neki sastojak za koji ja ne znam.

Htela sam peći ribić, ali me sveki pretekla sa ručkom, pa muž jeo kod nje... a meni baš teško palo, što umesto kuvanja sedim na forumu...:mrgreen:

Sebi podgrejala beli sos sa mirođijom od juče, u njega dodala sitno iseckani kuvani vrat, što mi sveki poslala u subotu...(muž hteo da da Zlatku :mrgreen: ) , dodala juče kuvane makarone... posula sa parmezanom, i voala... milina... :cool:
Desert: Bela linolada...:D

P.S. Sirot Zlatko, od mene ne stigne ništa okusiti...:mrgreen::lol:

u najavi:)))
e sad, to brašno, jaja i mleko..kad kažeš 'izmutiti' misliš baš na mikser?:rumenko: il ništa ne fali da se umesi i ručno? i kojim redosledom? il nije bitno?:rumenko: bre kad pišete te recepte, mislite i na nas male u kuhinji:p

e kvinsi, tara, ako budete opet brisale spam s ove teme, znate šta vam je činiti s ovim postom:lol:

ne mikserom
treba ti ona obicna mala mutilica, zica za mucenje, kako je vec ko zove, to bude polutecno testo
koje se izlije u pleh
redosled, bem li ga, ne pazim na redosled, redosleda nema :D
nego kao kad pravim testo za palacinke ili ustipke
gledaj da postepeno dodajes brasno
ili mleko
da ne napravis gromuljice u testu

Sarme jos neskuvane sad ih stavila, nego da se poFalim :lol:
Eto jednom da ispunim zelju i svom momku. Meni se naravno jedu spagete.
Ja cu jednu i po da pojedem sa kiselim mlekom :lol:[/QUOTE]

Hocu i ja momka koji voli sarme pa da smlatimo celu serpu zajedno :mrgreen::lol:

treba mi što hitnije savet za pečen krompir sa kukuruznim brašnom ili grizom?
kako ga spremate, šta ide još, koliko brašna da li se krompir prvo obari, peče se u nauljenoj činiji ili? na koliko stepeni i koliko dugo?

može i neki drugi recept sa krompirom, al zapačenim!

...ja ovako...

...isecem krompir srednje velicine na plovine po duzini...uvaljam u so, vegetu,
i alevu papriku..pa ubacim u tepsiju koja je vec bila u rerni i u kojoj se uvlje vec
zagrejalo....pazljivo to uradis, da se ne ispeces...i kad bude negde na pola
samo ga jednom prevrnes..nece se zalepiti za dno tepsije...a krompir je fantastican,
uz njega mozes sta hoces...

prvo obari krompir, ne moras bas do kraja, najbolje je da ga iseces na cetvrtine, pa ga samo uvaljas u kukuruzni griz stavis u tepsiju, poprskas uljem i to je to
u kukuruzni griz mozes odmah dodati zacine po volji pa sve u jednu kesu pa u nju dodas krompir, kesu zatvoris i protreses da se krompir lepo oblozi. ako ne lepi brasno se na krompir, nije lose tada krompir malo "omastiti" mozda rastopljenim puterom,margarinom ili kako god ti prija. prednost kese je da nemas puno odpada i ravnomernije se i lakse i cistije ruke, oblozi krompir
ja tako radim i marinade, sa manjom kolicinom marinade lakse i sveobuhvatnije maariniram meso, bolje nego da je zaliveno u nekoj ciniji :))))

..od prilike jedan prst ulja...ala sam ti objasnila...:)

..na jedan kg krompira ti je dovoljna tepsija srednje velicine....

NE TREBA ULJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
bolje je manja teflonska tepsija, i kromir sve ima na sebi :)))))
moze se samo malo "pofajtati " uljem, tj poprskati po slozenom krompiru u tepsiji, tek malo odgore !!!!!

tako mozes i pomfrit da peces, bez kapi ulja na dnu tepsije, bice zdraviji i hrskaviji
procedura ista, moze i pomfirt u kukuruzno brasno da se uvalja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back