Šta kuvamo danas 7

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad smo kod cesnice jel ima neko dobar recept?

najlepsa ti je ona iz vojvodine sto su je pominjale smokva i bogi, sto se pravi kao slatka pita sa suvim stvarcicama. mamina pokojna kuma je bila poreklom iz vojvodine i ona je recimo uvek pravila takvu cesnicu. moji su pravili kao hleb, baba mi je bila poreklom iz sumadije.

samo sto ta kao pita ne ide uz slano, posto je kao kolac.

najlepsa ti je ona iz vojvodine sto su je pominjale smokva i bogi, sto se pravi kao slatka pita sa suvim stvarcicama. mamina pokojna kuma je bila poreklom iz vojvodine i ona je recimo uvek pravila takvu cesnicu. moji su pravili kao hleb, baba mi je bila poreklom iz sumadije.

samo sto ta kao pita ne ide uz slano, posto je kao kolac.
Jel imas recept mozda? Rado bih pokusala da je napravim a ako ne uspe vi cete biti krivi hahaha

..pa kod nas se cesnica pravi kao pogaca, i da ne bi Krstarice nikad ne bih ni znala da se negde u nasoj zemlji izuzev onih koji nisu pravoslavne vere pravi drugacije....
..verujem da je ta njihova lepa, to je moja mama inace pravila tu suvu pitu sa orasima, svi smo vise voleli nego klasicu baklavu...ali to je od prilike isto samo manje onog preliva pa bude bas suvlje i moze da se drzi u ruci i grize, dok baklava bas i ne moze....
..lepo je sto imamo toliko razlicitih obicaja, dopada mi se to....

eto pitala si koja je najlepsa, meni je ta najlepsa, jer nije hlebna, a plus je i laksa za pravljenje od hlebne cesnice, nema sanse da omasis kao sa hlebnom koja moze da ispadne i kao kamen :zkez:...msm, ja nisam zena za testa pa me muka hvata od toga.
Ista situacija i kod mene, tek sam nedavno prvi put napravila kvalitetne krofne, ne znam jednostavno sam nesrecne ruke sa tim

Jel imas recept mozda? Rado bih pokusala da je napravim a ako ne uspe vi cete biti krivi hahaha
Imam ja proveren i korigovan recept, godinama isto pravim
Česnica
•500 gr kora za pitu
•U činiji pomešati 300 gr mlevenih oraha, 300 gr prah šećera, 1 vanil šećer, 100 gr opranog suvog grožđa (koje treba malo da odstoji u vodi da omekša)
•Pomešati 150 gr meda, 150 gr ulja, 150 gr vode
•Ređati koru pa poprskati sa tečnim filom, sasuti malo suve smese, pa kora, tečni fil, suva smesa I tako dok se sve ne potroši. Negde u sredinu staviti dinar umotan u alu foliju.
•Peći na 200 stepeni dok ne dobije braonkastu boju, oko pola sata

Ista situacija i kod mene, tek sam nedavno prvi put napravila kvalitetne krofne, ne znam jednostavno sam nesrecne ruke sa tim

ja sam bila klinka dok je mamina kuma bila ziva, ali sam recimo do nje naucila da je pecivo ili testo koje se pece u rerni gotovo kada najlepse mirise. zena se nije zezala kada je to rekla, ja i dan danas kada mi se omakne da pecem testo, makar i kiflice iz lidla vodim se mirisom. zato meni smetaju razni aspiratori i ventilacija koja ubija miris. jer ja po mirisu i po nacinu na koji hrana cvrci znam dal je gotovo ili ne.

Imam ja proveren i korigovan recept, godinama isto pravim
Česnica
•500 gr kora za pitu
•U činiji pomešati 300 gr mlevenih oraha, 300 gr prah šećera, 1 vanil šećer, 100 gr opranog suvog grožđa (koje treba malo da odstoji u vodi da omekša)
•Pomešati 150 gr meda, 150 gr ulja, 150 gr vode
•Ređati koru pa poprskati sa tečnim filom, sasuti malo suve smese, pa kora, tečni fil, suva smesa I tako dok se sve ne potroši. Negde u sredinu staviti dinar umotan u alu foliju.
•Peći na 200 stepeni dok ne dobije braonkastu boju, oko pola sata
Uh ovo dobro zvuci, moracu da probam hvala ti

ja sam bila klinka dok je mamina kuma bila ziva, ali sam recimo do nje naucila da je pecivo ili testo koje se pece u rerni gotovo kada najlepse mirise. zena se nije zezala kada je to rekla, ja i dan danas kada mi se omakne da pecem testo, makar i kiflice iz lidla vodim se mirisom. zato meni smetaju razni aspiratori i ventilacija koja ubija miris. jer ja po mirisu i po nacinu na koji hrana cvrci znam dal je gotovo ili ne.
Eto i za to treba imati smisla, i to treba umeti.

Moja cesnica ide ovako
Koliko kora,toliko oraha i secera.recimo 500 gr.i tri vanilin secera.200 gr suvog grozdja
Tri kore redjati jednu na drugu,izmedju prskati sa mlakom vodom i uljem.staviti orahe,secer i suvo grozdje.pa dve kore koje se prskaju i tako redom.iseci na kocke.poprskati i peci na jacoj pa smanjiti dok ne porumeni

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back