Šta kuvamo danas 7

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
viš ti kako to zavisi od kraja do kraja, kod nas se česnica pravila kao pogača, a unutra sem kovanice išlo po zrno pšenice, kukuruza, grančica gloga za zdravlje, pa kao zrno s grožđa, zaboravih šta je glumilo krave, ovce i prasiće.....a tako se ukrašavao i slavski kolač, sem one pletenice na vrhu, da sve u domaćinstvu napreduje i množi se....lepi ti običaji

Pa hocu :)
Suplje su unutra,ali mama mi je rekla da sam trebala da ih pravim deblje i vece
Digne se kvasac u deci mlakog mleka pomesano sa kasicicom secera i kasikom brasna
Za to vreme u vanglu pola kile mekog brasna,tri zumanceta,pola casice rakije,nastrugana korica limuna,prstohvat soli.kad se digne kvasac umesi se meko testo sa mlakim mlekom.mozda oko 3 dl.ostaviti na toplom da naraste testo,razvuci i vaditi casom.przi se jako kratko,oko 20 sek sa jedne,pa sa druge stane
Evo tara

Tara ja volim da krompir isecem na kocke i kuvam,kad je pola gotovo ubacim lignje da se zajedno skuvaju.procedim,zalijem maslinovim,naseckam ili crni,ili beli luk,masline,moze limun,persun
Kuvas ih ili dinstas? Koliko okvirno se kuvaju, 20tak min?
Strah me da ih ne unistim a deluje mi super tako, jednostavno, nista ne kvari ukus lignji i nema przenja

Moja cesnica ide ovako
Koliko kora,toliko oraha i secera.recimo 500 gr.i tri vanilin secera.200 gr suvog grozdja
Tri kore redjati jednu na drugu,izmedju prskati sa mlakom vodom i uljem.staviti orahe,secer i suvo grozdje.pa dve kore koje se prskaju i tako redom.iseci na kocke.poprskati i peci na jacoj pa smanjiti dok ne porumeni
Zalijes li je posle pecenja?
Kako pravis baklavu I po cemu se razlikuje od cesnice?
Ovako moji prave baklavu, sa ili vez suvog grozdja, I samo je zaliju prokuvanim secerom I limunom.

Moji cesnicu prave kao obicnu pogacu u koju ubace badnjak, novcic, sir I jos nesto al nema sanse da se sjetim sta.
Pri tome je pogaca ona bez kvasca, mislim da ide mozda prasak za pecivo. Tvrdja je, moze u saomoodbrani uspjesno da se iskoristi, prhka, debele kore I vraski ukusna. Mnogo bolja od hljeba.

IMG_20200104_194303.jpg

Ovako pravim baklavu
Cesnica je kod nas suva pita,ne zaliva se
Ova baklava je od sarajke

Да, код нас је чесница сува пита. Као баклава само што није преливена. Неки праве само са шећером, неки мед и шећер што је по мени штета мешати, али ако се стави чист мед буде жилавија и тврђа. Суво грожђе потопим у рум. Ставим и цемет и каранфилић и мускатни орах, као и у кољиво. И увек више ораха него кора.
Иде и новчић. Ми имамо сребрњаке краља Петра, нађене испод темеља старе куће :) па њих стављамо :)

А од сланих погача, тих свечаних, најлепша је божићна. Она буде висока, обично се пече у шерпи, буде и украшена, али мање него славска. И то тесто је жуто, иду јаја, а помало влажно, не запада. Као слана торта дође. Морам узети рецепт од баке :)

viš ti kako to zavisi od kraja do kraja, kod nas se česnica pravila kao pogača, a unutra sem kovanice išlo po zrno pšenice, kukuruza, grančica drena za zdravlje, pa kao zrno s grožđa, zaboravih šta je glumilo krave, ovce i prasiće.....a tako se ukrašavao i slavski kolač, sem one pletenice na vrhu, da sve u domaćinstvu napreduje i množi se....lepi ti običaji
drenak, ne glog, otkud mi glog dođe, neću jurim vampire,ispravila
[/QUOTE]

ma znam da ce smrdeti ali sta da radim
bar nam je kuhinja ovojena skroz, ima i izlaz na terasu pa cu vetriti

ja sam mislila neki lajt recept, bez brasna i mnogo ulja
a nemam ni gril itako : ))
..pa nece puno da smrdi ako imas odvojenu kuhinju, zatvori vrata otvori prozor ili balkonska vrata i eto....
..mi smo nekad davno punili stako sto smo dinstali crni luk , pa u to iseckane krake i od prilike 2 kasicice pirinca na jednu lignju ako su one manje, malo prodinstas da se pirinac zastakli, nalijes vodom da se pirinac obari do pola, dodas malo seckanog persuna i 2-3 cesna belog luka seckanog naravno...time punis lignje i zatvoris ih cackalicom, u tepsiju pa u rernu, pokrijes folijom malo je busnes na par mesta da para izlazi i kad budu gotove, a gotove su kad lagano prolazi cackalica ili viljuska kroz njih...skines foliju da se zapeku...napravis marinadu pa svaku u tanjiru prelijes sa njom ili kad se malo ohlade prelijes sve jos u tepsiji, zavisi volite li svi ili ne....uz to saltu od krompira, ili baren krompir, ili pecen, i neku salatu...
...to je lepsa varijanta od te sa prsutom ili nekim sirevima, meni licno to nikako ne ide uz lignje ali sve je stvar ukusa....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back