Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
koliko je meni gadan taj margarin, ne znam da li je velika razlika u ceni kod nas kad se toliko koristi, ali bas zato ne jedem po poslasticarnicama jer oni po pravilu trpaju margarin :neutral: takodje uvek citam sastojke svega sto nije voce/povrce jer ako nadjem margarin - ni to ne kupujem.kad god napravim neki kolac uvek cu lepo da stavim puter....doduse sad slabo i pravim, jer ako nema ko da pojede (neko slavlje ili nesto) necu ni da pravim... najveci broj ljudi oko mene trenutno skoro u opste ne jede slatko...a meni pravljenje kolaca omijena kuhinjska aktivnost :(((

Margarin je skoro pa duplo jeftiniji od putera. Zato se toliko i koristi. Posebno u proizvodnji torti pa vidiš na oko divno parče i taman zagrizeš a ono kao da si zagrizao paklicu margarina.

Pogača sa sirom:

oko 750 g brašna, pola kockice svezeg kvasca,1 kašičica šećera, 2 kašičice soli 150 ml mlake vode, 200 ml mlakog mleka, 100 ml ulja, 1 jaje.

Sipati oko pola kg brašna u posudu za mešenje, staviti so i promešati. Napraviti rupu u sredini, izdrobiti kvasac, sipati šećer po njemu i zgrejano mleko. kada kvasac nadođe, dodati ulje, jaje, mlaku vodu i ostatak brašna (mere možda nisu sto posto tačne, ali testo ne sme da se lepi za ruke, ali ni da bude pretvrdo kad se umesi) i umesiti sve. oblikovati loptu, vratiti je u posudu, prekriti krpom i ostaviti da raste na toplom oko sat, sat i po vremena.
Posle navedenog vremena premesiti testo, odvojiti mali deo (veličina male jabuke) podeliti ga na 2 dela i ostaviti sa strane.
Ostalo testo razviti u pravougaonik dimenzija 50 x 35 cm premazati otopljenim puterom (oko 50g), preko staviti oko 200g sira (pomešan sa pavlakom ako je mnogo tvrd)
2014-03-29 16.24.12.jpg

Krajeve rolata odseći (po 2 cm sa svakog kraja) i staviti na sredinu uljem podmazanog kalupa
Ostali rolat podeliti na 12-14 jednakih delova koje naređati oko postavljenih krajeva.
2014-03-29 16.27.02.jpg

Na kraju od odvojenog testa (2 mala dela) napraviti male valjčiće dužine oko 10 cm i zavezati ih(napraviti čvor).Tako pripremljene čvorčiće postaviti na sredinu pleha preko već nanesenih krajeva od rolata. pogaču ostaviti da odstoji 15ak min na sobnoj temperaturi, premazati umućenim žumancem (dodati nekoliko kapi vode) sredinu posipati krupnim makom ili krupno iseckanim tikvenim semenkama, a ostale delove pogače posipati susamom.
2014-03-29 16.34.46.jpg
2014-03-29 16.34.55.jpg

Pogaču peći na 240°C stepeni 15ak minuta, onda je prekriti folijom jer brzo dobija boju zbog žumanceta i nastaviti peći još 20ak minuta, skinuti foliju i zapeći jo 10ak minuta

Pogača sa sirom:

oko 750 g brašna, pola kockice svezeg kvasca,1 kašičica šećera, 2 kašičice soli 150 ml mlake vode, 200 ml mlakog mleka, 100 ml ulja, 1 jaje.

Sipati oko pola kg brašna u posudu za mešenje, staviti so i promešati. Napraviti rupu u sredini, izdrobiti kvasac, sipati šećer po njemu i zgrejano mleko. kada kvasac nadođe, dodati ulje, jaje, mlaku vodu i ostatak brašna (mere možda nisu sto posto tačne, ali testo ne sme da se lepi za ruke, ali ni da bude pretvrdo kad se umesi) i umesiti sve. oblikovati loptu, vratiti je u posudu, prekriti krpom i ostaviti da raste na toplom oko sat, sat i po vremena.
Posle navedenog vremena premesiti testo, odvojiti mali deo (veličina male jabuke) podeliti ga na 2 dela i ostaviti sa strane.
Ostalo testo razviti u pravougaonik dimenzija 50 x 35 cm premazati otopljenim puterom (oko 50g), preko staviti oko 200g sira (pomešan sa pavlakom ako je mnogo tvrd)
Pogledajte prilog 325420

Krajeve rolata odseći (po 2 cm sa svakog kraja) i staviti na sredinu uljem podmazanog kalupa
Ostali rolat podeliti na 12-14 jednakih delova koje naređati oko postavljenih krajeva.
Pogledajte prilog 325422
Na kraju od odvojenog testa (2 mala dela) napraviti male valjčiće dužine oko 10 cm i zavezati ih(napraviti čvor).Tako pripremljene čvorčiće postaviti na sredinu pleha preko već nanesenih krajeva od rolata. pogaču ostaviti da odstoji 15ak min na sobnoj temperaturi, premazati umućenim žumancem (dodati nekoliko kapi vode) sredinu posipati krupnim makom ili krupno iseckanim tikvenim semenkama, a ostale delove pogače posipati susamom.
Pogledajte prilog 325423Pogledajte prilog 325424
Pogaču peći na 240°C stepeni 15ak minuta, onda je prekriti folijom jer brzo dobija boju zbog žumanceta i nastaviti peći još 20ak minuta, skinuti foliju i zapeći jo 10ak minuta

Kako ti je dobar zid u kuhinji :zaljubljena:

...kako bre nisi:)

...to je slicno nesto kao ona pogaca ruza, e za to mi treba originalan recept...ja sam u nju nekad na kraju pre uvijanja u rolat, rendala tvrdi pljevaljski punomasni sir,
i bude mnogo lepo...e sad imam zelju da napravim uskoro za jednu priliku, manju meru...al recepta nemam....verovatno cu praviti od prilike, nema se tu sta mnogo
zeznuti....

trazilo mi dete popodne da mu skuvam puding od vanile.ja taj ne volim,pa kad je bio gotov u vruc u jednu cinijicu odvojim sebi i dodam pola male kasicice kakaoa.bilo gusto
sad da izvadim iz frizidera,ostali pudinzi cvrsti,samo taj sa kakaom kao da je voda,ni najmanje nema nikakve gustine:dontunderstand:

trazilo mi dete popodne da mu skuvam puding od vanile.ja taj ne volim,pa kad je bio gotov u vruc u jednu cinijicu odvojim sebi i dodam pola male kasicice kakaoa.bilo gusto
sad da izvadim iz frizidera,ostali pudinzi cvrsti,samo taj sa kakaom kao da je voda,ni najmanje nema nikakve gustine:dontunderstand:

Hahahaha, ti si Smokvo piš živi.

Trebalo bi da pokreneš emisiju "Smokvine kulinarske vragolije" ili "Kako upropastiti neupropastljivo jelo":lol:

Mora da si dobro mesala, zato se razvodnjio. Sledeci put ubaci kakao u serpicu, pre nego ga izlijes u cinijicu.
----------------------------
Corbica sa povrcem i prosom (bez mesa, povremeni vegeterijanci opet ne mogu meso), cevape muz spremao na rostilju, prilog - salata od sociva, plus zelena salata.
I posle duzeg vremena sin se setio torte sa kikirikijem:

11gq8o0.jpg

Modesti, po kom receptu je praviš?
Posto ja svaki recept izokrenem kako meni odgovara, trazila sam u svesci kako glasi tacno:

kora: 9 belanaca umutiti sa 400gr secera, kad se umuti u crvrstu masu dodati uz lagano mesanje 400gr mlevenog kikirikija. Peci u pleh od rerne na pek-papiru na 180 stepeni. Kad je peceno, iseci na tri trake po duzini.
fil: umutiti jedan puter (ili margarin) sa 150gr secera u prahu, dodati zumanca jedno po jedno, 200gr istopljene cokolade, 3 kasike kakao.
---------------------------------
E, sad, od nekog kikirikija, ne od svakog, kora zna bas da skoci i bude deblja, tako je meni ovaj put. Podelila sam koru na pola, pa svaki deo po sredini plus, da bi dobila 4 tanke korice.
Zumanca uvek skuvam. Posto moji vole jak cokoladni ukus, ja uvek skuvam posebno smesu od 100gr kakaa, 200gr secera, 50gr cokolade za kuvanje, 150ml vode - pa to dodam plus u fil. Ko ne voli taj naglaseni ukus, dovoljna je krema po receptu.

Moja jučerašnja proja sa sirom i koprivom. Kad sam htela da stavim sliku, nestao mi internet, pa da ne propadne kad sam već slikala: Zeleno, volim te, zeleno.

proja-s-koprivom-1.jpg

Bosanski lonac koji sam juče pravila umesto slatkog kupusa, jer ga je bilo malo (pa sam dodala zeleni, krompira, paprike, boranije, bamija, blitve....) mi bio mnogo mastan. :( ali kod muških je dobro prošao. A što je najvažnije i danas će :per:

danas špagete bolonjeze i večeras palačinke sa domaćim džemom od šljiva i eurokremom+plazmom, kako ko voli,
nego, gledam sinoć mkmp, pa niko ne zna da napravi kamatu palačinku!
imam pitanje. koje kranjske kobasice preporučujete, ja nikad ne znam da izaberem, budu neke podriguše?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back