Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je žao što se "starinski" kolači prave sve ređe i polako "izumiru" u većini kuća. Retko gde ćete poslužiti čupavcima (koje smo kao deca tamanili) ili orasnicama a da nisu kupovne? Retko ko i slatko kuva.
Ništa lepše ne miriše od domaće lenje pite ili salčića ili bakinih suvih kiflica sa orasima.
Ponekad prelistavam svesku sa receptima pokojne bakute i svaki put se smejem na "pišinger štangle" ili "crnac tortu":lol: Sve su to torte koje imaju minimum 3 kore i puuuno jaja i oraha, puter i čokoladu. A ko još danas ima volje da se maje po kuhinji pet sati zbog jedne torte? retko ko. Lakše je otići u poslastičarnicu i poručiti svakom parče torte po želji.

- - - - - - - - - -

I još me ubeđuje da su to salčići:eek:

Na stranu što margarin ne volim ni na slici da vidim, gde god mogu umesto njega koristim puter ili domaću mast, ali tvrdiš da je salčić a izbaciš salo pod devizom "nema da se nađe" i onda izjaviš da su isti kao originalni, kako da ne:roll:

Joj meni uopste nije zao.
Vucem traume iz detinjstva jer su me uvek nudili tim tradicionalnim jelima koje nisam mogla da primirisem (bokte mazo, svako ovdasnje jelo pocinje sa lukom a zavrsava se zaprskom).
Mogu pasulj, mogu pite, mogu neku rozen tortu ali nikada nisam pravila slatko :rumenko: a nije mi neukusno:p
Ako si u Bg-u imas radnju koja prodaje salo mangulice, kako mi rece poznanik, 500din kilogram.

Mislim da je dobro sto je nasa kuhinja postala laganija. Ranije su koristili alevu i vegetu, crni i beli luk a danas mi rabimo mnogo vise zacinskog bilja, manje stavljamo zaprske, teske saftove i beli 'leba:lol:

Sta sam spremala, spremala sam najfiniju gibanicu koju sam ikada probala.
Dodala sam kefir (250ml) umesto jogurta i pola kesice praska za pecivo (uz 4 jaja, 450gr mediteranskog sira i 100gr starog, slanog), narasla je kao prasence a mekana kao dusa. Bila je sveza tri dana.

Spremala sam tart sa vanila kremom i crvenim vocem. Recept iz glave koju nosim na ramenima, nije lose, lagano je ispalo.

Nesto su me poterali kolaci pa sam napravila strudlu sa orasima, klasican recept samo sto je bilo vise fila ali ne mari...i dodala sam koricu limuna pa je mirisala bajno.
Malo bih modifikovala recept, ide 300gr secera ali mnogo je...moze na 400 - 500gr oraha i 200gr...
Klasika, pola litre mleka (200 u testo, 300 u fil), dva jaja u testo, puter, kvasac i brasno...fil napravljen od 300ml mleka, oko pola kilograma oraha i 200-300gr secera uz nariban limun...kada se zapekla prah secer odozgo...i to je to.

@Freja, slažem se da tradicionalna srpska jela sadrže puno luka i zaprške. Mi smo doduše zapršku izbacili odavno, kao i previse luka, kokošiju supu na čijem vrhu pliva prst masnoće zamenili junećom sa puno povrća i bez rezanaca i knedli.

Ali kolače i dalje volim starinske, one koje pojedeš jedan i dosta ti je. I miriše ti čitava kuća dok ih spremaš na vanilu, orahe. karanfilić ili cimet.

Moja baka, prava Sosa, jeste musaku zvala Francuski krompir,ali nikada u nju nisu išla jaj i kobsice, već krompir, mleveno meso dinstano s lukom i opet red krompira, pa preliveno jajima i mlekom.Klasika.

Ručak - juneći medaljoni dinstani na praziluku sa tikvicama i karfiolom i malo aleve, uz zelenu salatu.

A medaljoni su šta?
Stalno se zbunim oko pomenutog jela pošto u nekim restoranima kada naručiš recimo pileći medaljon dobiješ faširanu šniclu od mlevene junetine a u drugom parče piletine uvaljano u začine i ispečeno.

Teleći medaljoni mu dođu teleća šnicla udinstana sa nečim.

Jedan naziv a različita jela:eek:

Kod nas je musaka red krompira, red udinstanog mlevenog mesa i luka, a na kraju zaliješ umućenim jajetom i mlekom.

Mada sam originalni recopis zamenila zdravijom varijantom sa grilovanim tikvicama, mlevenom junetinom dinstanom sa mladim lukom i kuvanom blitvom. I bez jaja i mleka preko.

Kod nas u Srbiji je tako. Musaka od tikvica i patlidžana - sa pohovanim ploškama pomenutog povrća. Musaka je musaka to zna svako dete, zato se nad njim nad šporetom osmehuju tete.

A medaljoni su šta?
Stalno se zbunim oko pomenutog jela pošto u nekim restoranima kada naručiš recimo pileći medaljon dobiješ faširanu šniclu od mlevene junetine a u drugom parče piletine uvaljano u začine i ispečeno.

Teleći medaljoni mu dođu teleća šnicla udinstana sa nečim.

Jedan naziv a različita jela:eek:

koliko ja znam, medaljoni se prave od svinjskog filea..znaci svinjski biftek..kod pileceg vec ne znam koji deo pileta uzimaju..

Телећи, свињски и пилећи, могу и ћурећи медаљони.

А како их правите у кућној варијанти? (ја сам то само у кафани јео и волим да умачем клромпириће у сос од медаљона)

Куку леле шта сам написао горе уместо пилећи, бановали би ме на месец лол

Није, бве, млевено месо.

Od filea, a onda je od prsa ćureći ili pileći. To meso negde ide na pirinač, pa dole zelena salata, a negde stave i sredinu od belog hleba, da "legne"...to mi je jasno.

Ne znam samo proces pripreme, sve se izdinsta u saftu pa se samo naređaju gore šampinjoni na meso i to je to...

Frejo, daj recept za taj tart od voćki, to bih, čini mi se, mogao i ja da napravim ;)

Lakše je otići u poslastičarnicu i poručiti svakom parče torte po želji.

- - - - - - - - - -

I još me ubeđuje da su to salčići:eek:

Na stranu što margarin ne volim ni na slici da vidim, gde god mogu umesto njega koristim puter ili domaću mast, ali tvrdiš da je salčić a izbaciš salo pod devizom "nema da se nađe" i onda izjaviš da su isti kao originalni, kako da ne:roll:
koliko je meni gadan taj margarin, ne znam da li je velika razlika u ceni kod nas kad se toliko koristi, ali bas zato ne jedem po poslasticarnicama jer oni po pravilu trpaju margarin :neutral: takodje uvek citam sastojke svega sto nije voce/povrce jer ako nadjem margarin - ni to ne kupujem.kad god napravim neki kolac uvek cu lepo da stavim puter....doduse sad slabo i pravim, jer ako nema ko da pojede (neko slavlje ili nesto) necu ni da pravim... najveci broj ljudi oko mene trenutno skoro u opste ne jede slatko...a meni pravljenje kolaca omijena kuhinjska aktivnost :(((

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back