Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e sad si me naveo da vas nesto pitam
za vas sa sitnom decom u razvoju pitanje ne vazi, a za sve ostale - jel stvarno spremate i veceru i imate obicaj da je jedete svaki dan kao obrok?
ja spremam jedino rucak..posle toga nema kuvanja, ni spremanja, ni jela..
sto se jelo, jelo se :)

Ne spremam veceru, bas retko.
Dorucak je vocna salata, nekada dodam bademe/lesnike,,.., med.
Za rucak je obavezna supa (domaca) i obilna salata + sta jos napravim.
Za veceru dobije kiselo mleko, solju jogurta, solju mleka sa kasicicom meda,...

Ako pravim proju, kflice, pogacice,... nekada je to dorucak ili vecera, ali gledam da cesce bude kao gore.
I polako mu uvodim dane samo sa svezom hranom, tj. vocem i povrcem iz blendera.

za vas sa sitnom decom u razvoju pitanje ne vazi, a za sve ostale - jel stvarno spremate i veceru i imate obicaj da je jedete svaki dan kao obrok?
mi večeramo, ali se ne sprema večera kao ručak u smislu klasičnog kuvanja.
makar ručak bio rano (do 13h)...večera je u vidu prženica, uštipaka, palačinki, toplih sendviča....i tako.

Poslednja izmena:

Svaka čast svima onima koji pored ručka, spremaju još i večeru. Ovo se odnosi samo na one koji rade. Oni koji ne rade od 8-16 ili još gore od 9-17, mogu sve to da stignu, ali oni koji rade za to prosto nemaju ni vremena ni snage.
U najboljem slučaju spremim ručak za sutra pa ga jedemo sutra oko 17-17:30 kad muž i ja dodjemo s posla. Mladje dete je već jelo kad je došlo iz škole, a starije, ako se zadesi kod kuće. Posle zaista nema prostora za večeru. A treba opet spremiti i ručak za sutra, ako ono od juče nije bilo za dva dana, ili je drugi dan, pa se pojelo.
Kad radim popodne, nešto spremim, deca ili muž završe ili podgreju, a ja "ručam" u 21 ili 21:30 kad dodjem s posla. Jer sam otišla u 11:30 i nisam stigla da ručam jer sam tek doručkovala.
Obično ponesem na posao to što sam kuvala ako je zgodno, a bogami, sve je zgodno, ako imaš adekvatnu posudu za poneti. Čak i čorbu, ima onih zgodnih plastičnih čaša koje dobro dihtuju. Ali opet mi uveče slatko da jedem pravu hranu. Kad se sve završi pa na tenane. Znam da ne valja, ali kad mi je takav ritam. I čak mislim da je bolje to od ručka nego da jedem neko testo.
Ko je uveče gladan, sam se snalazi. Nema ništa organizovano.

ja ne radim, al jedno malo dete za kojim treba trcati i plus trudna
ne znam, al nije bas lako stici sve u toku dana
to kao 'sedim' kuci pa imam vremena :lol: da, da...
prodje mi dan i osetim da sam ziva nekad tek kada njega smestim u krevet uvece, i to osetis da si ziv kada skontas koliko te sve zateze i kicma i noge i krilca :mrgreen:

pre nisam naravno spremala veceru, ne racunam ono kada mi dodje nesto da spremim, tj umesim il nesto slicno, ali inace je i kod nas vecera bila to, parol;a snadji se, otvori frizider i uzmi sta hoces ili se jedu ostaci od rucka

a sada... nema sanse, s malom guzom se mora drugacije, svaki obrok da se pripremi itd...

kad deca pocnu vecerati isto pod parolom 'snadji se" ? :mrgreen:

Ne spremam veceru, bas retko.
Dorucak je vocna salata, nekada dodam bademe/lesnike,,.., med.
Za rucak je obavezna supa (domaca) i obilna salata + sta jos napravim.
Za veceru dobije kiselo mleko, solju jogurta, solju mleka sa kasicicom meda,...

Ako pravim proju, kflice, pogacice,... nekada je to dorucak ili vecera, ali gledam da cesce bude kao gore.
I polako mu uvodim dane samo sa svezom hranom, tj. vocem i povrcem iz blendera.
e a stavrno bez zezanja, sto detetu dani s vocem i povrcem iz blendera? msm ja prva ukljucim stapni za neke corbice, ono prodjem par sekundi kroz nju, cisto reda radi :D
ja se bas trudim da unosi vlakna tj da nista nije usitnjeno i blendano kada je rec o tom svezem obliku, jer vlakana nema onda...
ugl;avnom mu dam voce ucelo sto bi rekle babe, pa sam zvace i gricka... nekako mi i deluje zdravije
mislim pricam o deci sada
za nas odrasle ne vazi, mi smo ionako zatrovani :)
e a napominjem da bas nisam neki frik da zelim da ga cuvam do zenibe od kojecega, al nekako ajde bar dok je dete nek jede voce i nek koristi zube...

- - - - - - - - - -

pa ne jedemo uopste
ako nam je rucak bio kasno, oko 16:30..17:00..kad bre da jedemo veceru?

ja bi crkla da ne jedem nista posle 5 :mrgreen:

prodje mi dan i osetim da sam ziva nekad tek kada njega smestim u krevet uvece, i to osetis da si ziv kada skontas koliko te sve zateze i kicma i noge i krilca :mrgreen:

pre nisam naravno spremala veceru, ne racunam ono kada mi dodje nesto da spremim, tj umesim il nesto slicno, ali inace je i kod nas vecera bila to, parol;a snadji se, otvori frizider i uzmi sta hoces ili se jedu ostaci od rucka

a sada... nema sanse, s malom guzom se mora drugacije, svaki obrok da se pripremi itd...

Kada shvatiš da su odrasli.:mrgreen:

e a stavrno bez zezanja, sto detetu dani s vocem i povrcem iz blendera? msm ja prva ukljucim stapni za neke corbice, ono prodjem par sekundi kroz nju, cisto reda radi :D
ja se bas trudim da unosi vlakna tj da nista nije usitnjeno i blendano kada je rec o tom svezem obliku, jer vlakana nema onda...
ugl;avnom mu dam voce ucelo sto bi rekle babe, pa sam zvace i gricka... nekako mi i deluje zdravije
mislim pricam o deci sada
za nas odrasle ne vazi, mi smo ionako zatrovani :)
e a napominjem da bas nisam neki frik da zelim da ga cuvam do zenibe od kojecega, al nekako ajde bar dok je dete nek jede voce i nek koristi zube...

- - - - - - - - - -

ja bi crkla da ne jedem nista posle 5 :mrgreen:

Zato sto tada mesam sa svezom blitvom, keljom,... Pa voce i povrce poprave ukus. A ovako za grickanje klasicno, da :)

Spremam ali...sada, nekada mafine, nekada ovsenu kasu, nekada palentu, nekada tople sendvice, nekada testeninu a ponekad uzmem burek pa ne spremam:lol:
Svez hleb po pravilu smuckam za veceru jer volim da namazem, recimo, puter i dzem na toplo parce hleba.

Ne mogu, Dive, da jedem rucak dva puta u toku dana a ne mogu ni da mi stomak ne vari od 13 - 14h pa do ujutru.
Za moj racun to nije dobro, dok legnem, oko ponoci, vec prodje 10 sati bez hrane pa jos sedam...nisam navikla.

Vise sam kao Zadovoljna domacica. Takva mi je i satnica, tako se najbolje osecam, niti se prejedam niti gladujem.

naravno da ni to nije lako, daleko od toga, ali računam da može malo bolje da se organizuje vreme nego kad si 8 sati na poslu, pa još plus 1,5 -2 u putu

A neka deca nikad ne počnu sama da se snalaze ni za večeru, ni za ostalo, naročito muška. Samo mamu zamene ženom.

...to kad muljaš, ubaciš tunjevinu, jaje, paštetu, crni luk, to mi je kao osnova, natrpam još šta mi bude pri ruci... i naravno potrebno je jedno pola hleba...:lol:

zaboravila sam na luk sinoc. :rida: luk moze, nije pun ugljenih hidrata.
al' stvarno ja jedem i uvece. tako sam navikla jos od srednje skole. casovi do dvaes do sedem uvece i dodjem kuci oko pola osam, nekada i osam (skola mi bila daleko), a ako imamo 7 casova dodjem kuci i u 9. i kako ja da ne jedem? :evil: bez obzira sto smo mahom svi jeli i na velikom odmoru ili kada zbrisemo sa casova. :lol:. a ujutro su mi pocinjali casovi u pola osam, pa sam ustajala malo pre sest i jela, pa u skoli, pa rucak kuci, pa vecera...:zkez: ipak sam bila u razvoju, ne mozes tinejdzera (u mom slucaju tinejdzerku) da ostavis bez hrane. :lol:
eto, sad jedino pazim da mi se nocni obroci baziraju na mastima i proteinima, nikako na ugljenim hidratima (pomenuti hleb). al' moram da pazim da pojedem sad barem pred teretanu meso ili ribu, povrce i pirinac i cim dodjem kuci neki protein sa povrcem.

druga stvar je sto osim sto po prirodi vise volim slanu hranu, nego slatku, iz kuce sam ponela da slatkis nije obrok i ne moze to biti, kao sto ni voce nije obrok, nego uzina ili dezert. zato meni dorucak ne moze da bude vocni, niti voce moze da bude zamena za obrok...em sto od voca ocu da skviknem od gladi, em sto mi je slatko, a meni to ne prija uvek, em sto to nikako ne moze biti obrok, to je slatkis sto i jeste, jer sadrzi secer.

muska vecinom kad se ozene :lol:

a ko dete ko da sam imala pantljicaru. do trece godine 2 litre mleka dnevno sam pila, svaki dan, plus 6 regularnih obroka dnevno (dorucak kuci, uzina u vrticu, rucak u vrticu, babin rucak kuci, vecera i pred spavanje nesto da se gricne). rodjena ala...:zcepanje: aj ovaj rucak u vrticu i nije bio bas neki, nisma pola jela, a narocito ne one uzasavajuce pudinge i sutlijase za dezert. a sa godinu dana posto sma vec isla u jaslice i dorucak mi je bio tamo jadna vaspitacica morala da mi donosi przenice iz starijih grupa, jer ono slatko za nas najmladje nisma htela ni da liznem, a gde da me ostavi gladnu. :lol:
samo ne znam sta cu da radim kada ostarim i ne budem mogla intenzivno da vezbam...:rida:

ja jutros burek za dorucak, onaj na merenje, najbolji od makendonca ovde...
i tri puta pitam mm dal hoce, kaze nece
i dok sam se ja zezala s malim, nesto slini, kaslje, nervoza ga spopala, ostavim burek, nema veze pojela sam 5 zalogaja, nastavicu kada savladam malu azdaju
i dok sam se ja borila s njim, ova velika azdaja, da ne kazem prokletinja od mm :D mi pojede burek
lele
treci svetski rat
mrzim to! znaci pitan je, nece pa nece, ja sam s namerom uzela toliko i toliko bureka jer je to moj dorucak
i on mi pojede,,
i sad sam gladna naravno, a necemo jos rucati jer mali spava...
e poludela sam

ja jutros burek za dorucak, onaj na merenje, najbolji od makendonca ovde...
i tri puta pitam mm dal hoce, kaze nece
i dok sam se ja zezala s malim, nesto slini, kaslje, nervoza ga spopala, ostavim burek, nema veze pojela sam 5 zalogaja, nastavicu kada savladam malu azdaju
i dok sam se ja borila s njim, ova velika azdaja, da ne kazem prokletinja od mm :D mi pojede burek
lele
treci svetski rat
mrzim to! znaci pitan je, nece pa nece, ja sam s namerom uzela toliko i toliko bureka jer je to moj dorucak
i on mi pojede,,
i sad sam gladna naravno, a necemo jos rucati jer mali spava...
e poludela sam

kog makedonca?mislim koja buregdzinica?

danas sam za promenu iseckala curetinu na kockice i pomesala sa prazilukom i cenom belog luka, maslinovo ulje i napravila kao fasirane sniclice
sa tim ceri i sparglu sa maslinovim i limetom..salata od rukole i potocarke..
ja vise ni ne znam sta da kuvam, sad kad dete bude otislo,smoricu se nacisto..ko samo za sebe da kuva..

011-3.jpg

012-3.jpg

Divan ti rucak dive
Ja muzu spremila cufte i pekarski krompir + salata od kiselih paprika.
Ja pojela jabuku i sargarepu sa zrnevljem jos oko pola dvanaest i za sad odolevam da jedem malo od onog sto sam muzu skuvala. Resila da necu, ugojila sam se

Izvadila sam ml.meso.
Sad bi ja da ga napravim sa testeninom, npr.makaronama, pa u vatrostalnu, preko stavim sira i milina.

Ali me zanima,
jel da izdinstam prvo to mleveno? Ne sme zivo u vatrostalnu? Nece se skuvati/ispeci?
Jel da skuvam testo prvo ili moze direkt u rernu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back