Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jbga,ja dobila recepat kao grancle i od tada ih tako zovem...
a nisu medenjaci čičak,neneeeee...
pre su vanilice,mada su tamnije od klasičnih vanilica zbog cimeta...

al su lepeeeeeeeeeeeee,u pm...:zplez:

a eto i džordži objasnio...grancle su verovatno švapski naziv koji se održao u Vojvodini...pretpostavljam,nemoj da me neko napušavo odma...:think:

Onaj ko kod svojih baka nikad nije jeo grancle, neka se ne javlja, jer je to izraz za neke stvarno fine i mirisne kolače, sa emocijom i dahom prošlosti. Ili neka se javlja pa neka ih zove vanilice ili medenjaci, kako god...
Meni kad kažeš grancle, cela priča pred očima, lepa priča i sećanja...

Meni su grancle ona dva belanca spojena vanilicom i dzemom. Vanilica je spojena dzemom od kajsije. Al' ipak od svega najvise volem Londonske stanglice:)

Ja cu danas praviti Chocolate chip cookie, testo ce stajati u frizideru 48 sati...trebalo bi da ispadne nekako ovako...

img_9169-3.jpeg

Da se nadovezem...
Koliko znam, vanilice su blede, ne ceka se da porumene, lepe se pekmezom i valjaju u prah secer. Jedina aroma u testu je vanil- secer, prave se sa ili bez (to su one mekane, sto se tope) jaja.
Grancle se ne moraju, a mogu spajati dzemom ili dr. filom. Osnova testa je kao za vanilice, ali se ubacuju i dr. ukusi: cimet, kakao, melevi orasi/bademi,...
Nisam sigurna da je ispravno, ali tako je kod nas. :)

Poslednja izmena:
jao sad si me podsetila
vidim sliku ,stojimo na stanici,cekamo nanu da stigne,ona izlazi iz autobusa,a nase oci uprte u ruku koja drzi kutiju za cipele i unutra nupakovana lenja pita od jabuka :)

Jela mi se kao tebi one tufahije,i napravila sam je.
Puno maslaca,prave vanile,malo korice od limuna,testo tanko,prhko,a puno jabuka.:zaljubljena:

Dobro sam prošla,koliko sam pojela,moglo je i da mi pozli.Sada će proći izvesno vreme pre nego je se opet zaželim.z:mrgreen:

Danas,za doručak gibanica(već je nestala) a sada se peče pita sa jabukama i bundevara.Ručak ne kuvam,spremiću nešto za večeru.

Poslednja izmena:
Jela mi se kao tebi one tufahije,i napravila sam je.
Puno maslaca,prave vanile,malo korice od limuna,testo tanko,prhko,a puno jabuka.:zaljubljena:

Dobro sam prošla,koliko sam pojela,moglo je i da mi pozli.Sada će proći izvesno vreme pre nego je se opet zaželim.z:mrgreen:

Danas,za doručak gianica(već je nestala) a sada se peče pita sa jabukama i bundevara.Ručak ne kuvam,spremiću nešto za večeru.

ja sam postala kao vreca bez dna
sve mi se jede,kao da mi zivot od toga zavisi:(
ja nista danas ne kuvam,idem na zensko druzenje,jesce se nesto kinesko,ako ne zaboravimo,bice i slika :)

Onaj ko kod svojih baka nikad nije jeo grancle, neka se ne javlja, jer je to izraz za neke stvarno fine i mirisne kolače, sa emocijom i dahom prošlosti. Ili neka se javlja pa neka ih zove vanilice ili medenjaci, kako god...
Meni kad kažeš grancle, cela priča pred očima, lepa priča i sećanja...

divno....
dodala bih na takav spisak i slačiće i lenju pitu

sve u meni budi lepe emocije ali ne i yelju da ih pravim i jedem

ja sam cokoladni i sladoledni tip....
samo da je kremasto i da nema brasna.....

mi već treći dan jedemo neku riblju čorbicu sa mlevenim ribljim mesom....
navadili smo se čudo jedno...
a mnogo je lepa i ukusna i opuštajuća...

nećemo ništa drugo osim te čorbice...a jedino ćmu ume da je spremi...
kaže,ti ženo ne umeš,a ja sam izuzetno dobra žena,pa ne protuvrečim mužu,nema šanse...:prstic:

samo on to ume da kuva i šlus....:hahaha:

...nemam pojma sta cu da kuvam za rucak....al' da izjavim, nikad nisam volela vanilice/grancle, mogle su da mirisu na sta god, uvek
mi je to bilo suvo...mene na moju baku podsecaju domace pite od raznog voca, strudle, velike mirisne pecene u furuni, hleb veliki
okrugli sa rumenom korom...pa kriska velika koja se drzi sa dve ruke, namazana domacom mascu pa posuta secerom ili alevom paprikom....

:huh: ni novogodišnje još nismo pojeli, a moraću i ja!
i sve što spada!
Ranije smo išli kod mame na božićni ručak, ali ove godine verovatno nećemo, pa sve moram da spremim. Nije meni teško, samo nemam naviku.

uf,dobro me podseti..moram danas još mančmelou da napravim...
mi idemo kod sveki,pa ja samo kolače pravim...
al jedva čekam cicvaru prekosutra...mljaaaaaaaaaac

jbga,ja dobila recepat kao grancle i od tada ih tako zovem...
a nisu medenjaci čičak,neneeeee...
pre su vanilice,mada su tamnije od klasičnih vanilica zbog cimeta...

al su lepeeeeeeeeeeeee,u pm...:zplez:

a eto i džordži objasnio...grancle su verovatno švapski naziv koji se održao u Vojvodini...pretpostavljam,nemoj da me neko napušavo odma...:think:

austrougarski..
ja grancle obozavam..sa marmeladom od kajsija..m.m.m.
i u testu malo cimeta i pecenih badema.m.m.m :kolac:

necu da ih pravim..
dala sam sebi obecanje da se skidam sa svega sto volim.
dobro ne bas sa svega :rumenko: ponesto cu i da ostavim.
nemoj tiger da me gledas tako :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back