Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas pita s pecurkama od heljda kora odusevio sam se..da izbegnem tone hrane i da prodje ova halabuka

Kod mene je ovog puta akcenat na slatkišima, iako ih slabo jedem.Uvek više napravim slanog, pa sam brinula da ne budem "kratka " sa slatkim...
Rezultat : plazma torta, božićni puding, voćna ( višnje,ananas, piškote, pavlaka, šlag) torta i rafaelo kocke.Napravila sam belu čorbu, dve ture malih gibanica, ruska salata.
Prvi put smo bez prasetine ( čak i kad se izvodimo za doček, pečem je nekog narednog dana i nikad mi iz pečenjare nije kao ona kod kuće krckava, mada je mamina još uvek nepravazidjena..ta iz pečenjare uvek bude nekako gumena),ali smo naručili brdo roštilja, predveče idemo po njega.
Pravim još jednu salatu i to je to.
Prijatelji koji dolaze , doneće mini pizze,slanu tortu i kiflice.
Pića ima raznog, pa neka bira ko šta voli...ja ću one voćne likerčiće od drenjina, kupina ili maline sa Mokre gore...

Jao da, pohvalila sam se u Biblioteci - stigla mi je knjiga Kod bake na ručku - predivan kuvar ( ne volim kuvare, jer su natrpana"kompilacija" nakrpljenih receprat od kojih je polovina bzvz,ali ovaaaaaj :heart:),sa čarobnim fotografijama jela i ne tako komplikovanim receptima, koju sam tražila pola godine...Poklonila sam je sebi za NG

Kako nisi zadovoljna pečenjem iz pečenjare? meni iz rerne nikada nije lepo kao iz pečenjare. :( zato nikada ni ne pečemo kod kuće...

Па може да буде лоше, кад остане "живахно".
Не пеку сви у печењарама добро.

Upravo je to glavni problem, živahno je. Ne volim da vidim kad je mestimično rozikasto, a nije mi lepo ni za jelo. Onda nije ni dovoljno meko, žilavo je, 300 mana. Još ako nije dobro nasoljeno, onda je prava katastrofa. Ovo bar nije neslano.
Ja sam svojevremeno pekla sama i usavršila sam, bilo je super. Samo na slabijoj vatri i dugo. Bez 4 sata ne može. Naravno zavisi koliko je debelo parče i koliko je staro živinče.

Ja i muz smo ove godine sami .Napravila sam sarmu " u rinfuzu"- red sitnog kiselog kupusa 1-1,5 cm, red nadeva za sarmu 3-4 cm, red kupusa,pa u rernu. Kad je gotovo tanka zaprska. Vise volimo nego da uvijam sarmu. Da pecem necu nista , Ako nam se sutra jede ispecicu, vise volim vruce nego hladno meso.
Cekam da smeksa puter pa cu da napravim keks tortu .
Mi slavimo oba Bozica pa smo za katolicki imali puno gostiju ( tj. za vikend pre praznika z:) ) pravila sam svasta, a za pravoslavni nam dolaze opet pa cu ponovo da kuvam " na veliko", sad malo pauza da odmorimo stomake z:lol:

Poslednja izmena:
Mi smo večerali domaće kobasice, malo prodimljene pa skuvane, pire krompir i turšiju. Da prekratimo noć imamo raznih grickalica, a i slanu tortu sa krekerima

11ad6w1.jpg

i kupus kifle

30vzxhh.jpg

dezertiraćemo rolat sa bananama, moskva šnit i švaler tortu, a pijemo koka kolu, sok od đusa i kiselu vodu.

2vnksv4.jpg

SREĆNA VAM NOVA GODINA SVIMA!!!

Ne znam. Moji roditelji su ove godine za Sv. Nikolu kupili i praseće i jagnjeće pečenje, prvi put. Do sada su uvek kupovali prase i jagnje, pa pekli u pečenjari. I ne zna se koje je bilo bolje.

ja ne znam nikog ko Svetog Nikolu pravi mrsnog
ali bas nikog u ovim krajevima gde je prasetina zakon

cak i moja kuma koja ribu ne jede i ne sprema a omorskim plodovima da ne pricam
sad bilo bi glupo da kazem dai kum ribu u ruke ne uzimaz:mrgreen: a ni u ustaz:mrgreen:
al stvarno je tako
elem
cak i u takvim slucajevima je SN posan
vreme posta je vreme posta
i stvarno ne zelim nikog da vredjam
samo mi nije jasno kako moze da se mrsi za tu slavu

ja ne znam nikog ko Svetog Nikolu pravi mrsnog
ali bas nikog u ovim krajevima gde je prasetina zakon

cak i moja kuma koja ribu ne jede i ne sprema a omorskim plodovima da ne pricam
sad bilo bi glupo da kazem dai kum ribu u ruke ne uzimaz:mrgreen: a ni u ustaz:mrgreen:
al stvarno je tako
elem
cak i u takvim slucajevima je SN posan
vreme posta je vreme posta
i stvarno ne zelim nikog da vredjam
samo mi nije jasno kako moze da se mrsi za tu slavu

Meni nije jasno kako neki ljudi ne poste ceo post, a poste za Svetog Nikolu.... :lol:

Inače ja slavim Sv. Jovana, a ne pomislite da sam se ja uvredila, al stvarno mi je to paradoks, postiti jedan dan.... Ili je veliki post ili nije, ne može biti i jedno i drugo. :lol: To je moje mišljenje.

Inače, danas ne kuvam, kao ni većina, jer ima hrane za sto sledećih dana :lol:

Mileva, ako možemo da ostane na ovom jednom postu, i tvom i mom, jer ne bih da ulazim u diskusiju.

U Sremu, ovo podvlačim, jer smo u isto vreme o ovome polemisali ovde i prošle godine, Sveti Nikola nije posna slava. Znači niko od Sremaca ne pravi posno Sv. Nikolu. Oni koji su doseljeni pravili su posno, u poslednje vreme iz pomodarstva slave posno i oni čiji su preci vekovima ovde, ali kažem, to poslednjih par godina. Inače, u ovom kraju nema posne slave za Sv. Nikolu.

P.S.Evo xella razmišlja kao Sremica. Ako ne postiš ceo post, čemu postiti na krsnu slavu? U Sremu nije bilo ribe, nego prasica i jaganjaca u izobilju. :) Jelo se šta se imalo, i zadržao se običaj do danas kada je sve dostupnije nego pre.

Poslednja izmena:
Meni nije jasno kako neki ljudi ne poste ceo post, a poste za Svetog Nikolu.... :lol:

Inače ja slavim Sv. Jovana, a ne pomislite da sam se ja uvredila, al stvarno mi je to paradoks, postiti jedan dan.... Ili je veliki post ili nije, ne može biti i jedno i drugo. :lol: To je moje mišljenje.

Inače, danas ne kuvam, kao ni većina, jer ima hrane za sto sledećih dana :lol:

Jeste post...ali ako neko ne može da posti cijeli post,bar kod nas je običaj da bar posti kad je neki veliki svetac,a to je,u ovom slučaju sv.Nikola...Ne vidim tu ništa nelogično...Čak i crkva dozvoljava jednu sedmicu da se posti ili čak samo tri dana,ako je neko nemoćan ili bolestan npr...

Čudno je to u Vojvodini, kod nas, ima raznih običaja oko SV. Nikole. Mi postimo, ali, na primer, moji baba i deda koji su bili veliki vernici, redovno išli u Crkvu, deda je čak 30 godina bio tutor u Crkvi, postili redovno, molili se Bogu pred spavanje...e oni su isto držali mrsnog SV. Nikolu.
Tada nisam obraćala pažnju jer nisam bila u toj priči, tek poslednjih godina se pridružujem vernicima i običajima, i vraćam film, pa ja stvarno ne znam nikoga u Vojvodini da drži posne slave. Znam, da bi je ja, da slavim (da ne idemo kod svekra) držala posno kada je vreme posta.

Jeste post...ali ako neko ne može da posti cijeli post,bar kod nas je običaj da bar posti kad je neki veliki svetac,a to je,u ovom slučaju sv.Nikola...Ne vidim tu ništa nelogično...Čak i crkva dozvoljava jednu sedmicu da se posti ili čak samo tri dana,ako je neko nemoćan ili bolestan npr...

Da, ako je nemoćan ili bolestan...:aha:

Ali dobro ovo je za neku drug temu, pa da ne spamujemo ;)

samo brzinski da se javim, tek sad dp kompa stigoh...
u nedelju smos e doselili za ns
znate i sami kolko posla, jos uvek nismo komplet raspakovani
plus ja sam 31. zavrsila na urgentom, nesto su morali desnu butinu da mi seckaju, i sad idem na previjanja, al ok sam sada, samo sto me i to odatno pokocilo u planovima,
al drzim se :D
stan je divan, sta vam kazem
mnogo nam se svidja
ja sam danas spremila Red Velvet tortu
ovih dana pre bozica cu i medenjake i kucicu, sad vec ima sve manje posla u stanu a i lakse mi s nogom pa cu stici valja
bozic bi trebalo kod mojih da proslavimo
evo fotkice brzinski i bezim :):*
SRECNA VAM NOVA GODINA I BOZIC :) <3
393053_4956010056595_489299704_n.jpg

309402_4955997376278_112176881_n.jpg

379468_4955929334577_2015405253_n.jpg

Dobro vece i srecna svima Nova godina!

Danas nisam mislila da pisem uopste ali sam onda videla Red Velvet cake... Jandrlino, ja sam ovu tortu videla u nekoj americkoj emisiji i od tada je sanjam, ako mi verujes. Pritom ja torte ne pravim, samo ponekad nepecene. Ali ovu izucavam i guglujem i bas nju napravis :worth:

Za Svetog Nikolu sam vec pisala, ljudi kod kojih sam isla na tu u Beogradu poslednjih 15-20 godina su slavili posno ali, vec pomenuh, moj suprug je iz Slavonije i u njegovoj porodici sa oceve strane pricaju da je deda oduvek slavio sa prasetinom itd. I svekar slavi mrsno, mi smo interno obelezili posno. Nemam pojma, i meni je logicno da pre 50 godina u slavonskom selu nisu bas imali da kupe ribu na svakom koraku.

Crkva dozvoljava štošta samo ako joj sevneš lovu. Da ne pominjem kako ovi popovi poste ceo post a ko burići su:roll: Hrist je postio na hlebu i vodi, tako da je post, ako će već neko ljubav prema Bogu da iskazuje postom, upravo taj: kilo leba i par litara vode. Slava je više paganski običaj, iće i piće tokom koga se kućni svetac često prevrne na glavu slušajući baljezgarije pripitih gostiju a i gledajući krkanluk i neumerenost u svemu. Tako da je, po nekom mom mišljenju, svejedno da li na Sv. Nikolu vam na trpezi zjapi šaran ili prase. Meni je slava fin povod da se okupe neki meni dragi ljudi lepim povodom, uz finu klopicu. I to je to.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back